Iplus HSDPA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

wacek4565
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2011-07-01, 16:31
Lokalizacja: Poznań

Iplus HSDPA

Postautor: wacek4565 » 2011-07-01, 16:50

Witam. Na początku napiszę, że jest to mój pierwszy temat i post, więc proszę o wyrozumiałość. Mam Internet plusa od 2008 roku. Jakoś rok temu mam możliwość łączenia się z Internetem za pomocą technologii HSDPA. Maksymalna prędkość mojego modemu to 7,2 Mbps, a u mnie średnia prędkość ścigania to około 100 kB/s. wiem, że 7,2 Mbps nie osiągnę, ale wydaje mi się, że to trochę mało. Moc sygnału w top net info: -81 dBm, 51 %, CSQ 16. I jest jeszcze jedna sprawa. Ściągając pliki z torrentów osiągam prędkość 250, 300, 400, a nawet 500 kB/s. I nie są to chwilowe prędkości, bo np. film, który "waży" 700 mb ściąga się w około godzinę. Prędkość pobierania w noc.gts wynosi około 120 kB/s. Podczas ściągania plików z torrentów z prędkością około 300-400 kB/s strony internetowe wczytują się jak zawsze, czyli z prędkością około 1 Mbps. I teraz mam pytanie: czy jest możliwe, że mam coś zablokowane w komputerze? Jest w ogóle jakaś możliwość blokady prędkości Internetu w systemie? Czy może wini tutaj stary komputer? A może mam źle zainstalowany modem lub jakieś złe sterowniki? Wrzucam screena.

Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1538
Rejestracja: 2009-11-08, 22:59
Lokalizacja: Fryzjer City

Re: Iplus HSDPA

Postautor: ra-v » 2011-07-01, 23:17

wacek4565 pisze:Ściągając pliki z torrentów osiągam prędkość 250, 300, 400, a nawet 500 kB/s. I nie są to chwilowe prędkości, bo np. film, który "waży" 700 mb ściąga się w około godzinę.

700MB / 3600 s = 0.19 MB/s ~ 200KB/s ~ 1.6Mbit/s

Strony wczytują się z szybkością 0.2-1 Mbit nawet przy Neo, ponieważ występuje ok 20-60 żądań, a nie 1 jak w przypadku pobierania 1 pliku.

Możliwe że teraz korzysta więcej użytkowników przez to co nieco spada. Sprawdź w innej przeglądarce jak się ściąga.

wacek4565 pisze:Wrzucam screena.
Nie widzę screena.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i

Jareva
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2008-11-16, 19:03
Lokalizacja: Głogów

Re: Iplus HSDPA

Postautor: Jareva » 2011-07-02, 17:25

Może zależy od regionu. Ale mój Iplus w HSDPA nigdy nie wyciągał więcej 1,8Mbit/s czasami w nocy max 2Mbit/s. Może sieć plusa tak ma :dobani:

Od miesiąca kiedy w końcu uruchomili mi na jednym nodeB HSPA nareszcie mój net przyspieszył do 5Mbit/s :brawa: Ale to i tak mało bo powinienem mieć więcej.

Ale gdy wrócę bo mam antenę kierunkową na BTS z HSDPA to nadal na nim max 1,8

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17884
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Iplus HSDPA

Postautor: YaHooo » 2011-07-02, 17:41

Jareva pisze:Ale to i tak mało bo powinienem mieć więcej.
To jest mało? W takim razie załóż sobie internet kablowy, tam możesz mieć i 100Mb/s ;)

Jareva pisze:Ale gdy wrócę bo mam antenę kierunkową na BTS z HSDPA to nadal na nim max 1,8
Po prostu albo masz bardzo słaby zasięg i modem zmienia kodowanie na najsłabsze, albo masz pecha i Plus nie zupgrade'ował nodeB wyżej. Ja jeszcze nie trafiłem na taki co byłby 1.8.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Jareva
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2008-11-16, 19:03
Lokalizacja: Głogów

Re: Iplus HSDPA

Postautor: Jareva » 2011-07-02, 17:49

Zasięg dobry to jest miasto i jest kilka nadajników źle mnie zrozumiałeś Anteną kierunkową zmieniam który nadajnik chce mieć. I jest 3 nadajniki z HSDPA I jeden z HSPA I przy nadajnikach HSDPA zawsze mam 1,8 a przy tym jeden bo powstał niedawno HSPA 5m

[ Dodano: 2011-07-02, 18:51 ]
YaHooo pisze:To jest mało? W takim razie załóż sobie internet kablowy, tam możesz mieć i 100Mb/s


Mało bo czemu nie mogę przebić bariery 5mega skoro mam sprzęt na 7,2 ;)

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22602
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Iplus HSDPA

Postautor: wojteks » 2011-07-02, 17:55

Jareva pisze:Mało bo czemu nie mogę przebić bariery 5mega skoro mam sprzęt na 7,2

7.2 to teoretyczna możliwość gdybyś mieszkał w Node B i nie było innych użytkowników.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17884
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Iplus HSDPA

Postautor: YaHooo » 2011-07-02, 17:55

Jareva pisze:Zasięg dobry to jest miasto i jest kilka nadajników źle mnie zrozumiałeś Anteną kierunkową zmieniam który nadajnik chce mieć. I jest 3 nadajniki z HSDPA I jeden z HSPA I przy nadajnikach HSDPA zawsze mam 1,8 a przy tym jeden bo powstał niedawno HSPA 5m
A to tego naprawdę nie rozumiem. Być może stacje są tak obciążone, albo mają słaby dosył. No chyba, że masz modem z HSPA który ma ustawioną najniższą klasę na zwykłym HSDPA.

Jareva pisze:Mało bo czemu nie mogę przebić bariery 5mega skoro mam sprzęt na 7,2 ;)
Aha w ten sposób ;) A to Cię pocieszę, że praktycznie osiąga się max 80% tego co piszą na pudełkach ;) A jeszcze sprawa tego, że może te 5 Mb/s to ograniczenie wynikające z Twojego abonamentu?
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Jareva
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2008-11-16, 19:03
Lokalizacja: Głogów

Re: Iplus HSDPA

Postautor: Jareva » 2011-07-02, 20:12

A tego nie wiedziałem że modem HSPA ma najniższą klasę w HSDPA bo modem faktycznie HSPA.

A abonament to piętro wyżej od twojego ;) czyli Limit 10Mb/s

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17884
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Iplus HSDPA

Postautor: YaHooo » 2011-07-02, 20:25

Jareva pisze:A tego nie wiedziałem że modem HSPA ma najniższą klasę w HSDPA bo modem faktycznie HSPA.
Znaczy nie do końca tak jest. Bo jest tak, że klasę HSDPA można ustawiać za pomocą odpowiednich komend AT które są zazwyczaj specyficzne dla producenta modemu. Więc być może jest ona dla HSDPA ustawiona na najniższą i trzeba by spróbować odnaleźć odpowiednią komendę i sprawdzić jak to jest ustawione.

Jareva pisze:A abonament to piętro wyżej od twojego ;) czyli Limit 10Mb/s
Aha ;) A jakie masz prędkości w nocy? To znaczy tak koło 2-3.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Jareva
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2008-11-16, 19:03
Lokalizacja: Głogów

Re: Iplus HSDPA

Postautor: Jareva » 2011-07-03, 10:13

Tego nie wiem bo nie siedzę po nocach :P w programie mam Max wysyłania 250KB/s Max pobierania 730KB/s.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17884
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Iplus HSDPA

Postautor: YaHooo » 2011-07-03, 20:29

Jareva pisze:Tego nie wiem bo nie siedzę po nocach :P
Trudno, raz trzeba spawdzić :P

Jareva pisze:w programie mam Max wysyłania 250KB/s Max pobierania 730KB/s.
No to około 5.7Mb/s. Jak już wcześniej pisałem praktycznie się uzyskuje 80% tego co piszą, a 80% z 7.2 to jest 5.76. Więc można powiedzieć, że wyciągasz prawie max :)
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
zefel
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 150
Rejestracja: 2010-12-26, 14:41
Lokalizacja: Śląsk

Re: Iplus HSDPA

Postautor: zefel » 2011-07-03, 21:37

Podepne sie pod temat iPlusa zauważyłem będąc w górach cały czas w jednym miejscu że przed rokiem z tego samego bts-a małem 2/3G a teraz jest tylko 2G cos pozmieniali i jest to w Istebnie .

kriss83
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2010-10-11, 21:37
Lokalizacja: Głogów

Re: Iplus HSDPA

Postautor: kriss83 » 2011-07-20, 10:17

Jareva pisze:Może zależy od regionu. Ale mój Iplus w HSDPA nigdy nie wyciągał więcej 1,8Mbit/s
[...]


widzę że jesteś z Głogowa, ja też i mam pytanie do ciebie gdzie jest u nas w mieście BTS iPlusa ? też mam problem z zasięgiem na huawei e220 non stop pali sie UMTS czasami wskoczy HSDPA ale zaraz znika i tylko jedna kreska zasięgu.
Ostatnio zmieniony 2011-07-20, 16:38 przez kriss83, łącznie zmieniany 1 raz.
<podpis usunięty przez Administratora!>

Charper
Stały użytkownik forum
Posty: 82
Rejestracja: 2010-11-06, 17:12
Lokalizacja: sochaczew

Re: Iplus HSDPA

Postautor: Charper » 2011-07-20, 20:08

Możesz sam to sprawdzić na http://btsearch.pl/ ;)

Jareva
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2008-11-16, 19:03
Lokalizacja: Głogów

Re: Iplus HSDPA

Postautor: Jareva » 2011-07-21, 21:10

Koło "PUP,Interferie,EnergiaPro (za Zamkiem), Nowe osiedle między Brostowem a Kopernikiem, Straży Pożarnej, Famaba, Izby wytrzeźwień i Dawnej bazy RUCH, Miedziowe centrum, Szkoła Rolnicza, Koło Kościoła na Piastowie,


Wróć do „Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości