Play internet wolny !

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-09, 20:30

Witam, około 16 dni temu podpisałem umowę z siecią Play gości gwarantował mi że będzie zasięg w mojej okolicy, a szybkość internetu będzie nie mniejsza niż 1mb/s, zasięg się zgadza jest poziom sygnału 90% a internet chodzi jak byłby skończony transfer (transfer 16GB!) Prędkości to 0,40MB/s 0,20MB/s a teraz nawet 0,07MB/s ojciec dzwonił do bok-a i resetowali mu kartę i nic nie pomogło. Dodam ze wieczorem (1.00-3.00 w nocy) jest 0,60Mb/s czasami skoczy 1,2MB/s a w tą sobotę wieczorem uzyskał prędkość aż 4,20Mb/s! a ograniczenie jest 4,00Mb/s co robić ? czego to może być wina?
mój net ciągnie z bts koło PORT Łódź i rozumiem ze może być przeciążenie ale najlepsze jest w tym że jadę specjalnie do Pabianic kolo godz 19.30 i tam internet chodzi 0,20Mb/s (stoję kolo bts PLAY-a) mi się wydaje że play to specjalnie robi...
Ostatnio zmieniony 2011-12-09, 20:31 przez Marsx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy
Posty: 5500
Rejestracja: 2006-02-20, 22:13
Lokalizacja: Bratoszewice

Re: Play internet wolny !

Postautor: Sundance_kid » 2011-12-09, 21:00

Marsx ludziom z salonu na temat internetu mobilnego się nie wierzy. Jaki modem wziąłeś?

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-09, 21:00

P.S robiłem test oto wynik
Obrazek

[ Dodano: 2011-12-09, 21:02 ]
e5832 ale korzystam nomstop z e180

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-10, 22:41

Pomoze ktos?

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Play internet wolny !

Postautor: YaHooo » 2011-12-10, 23:02

Marsx tu nie za bardzo da się pomóc. Bo masz takie możliwości:
- awaria w sieci
- przeciążona sieć.

W innej lokalizacji masz jak sprawdzić?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-11, 13:52

chociaż czytałeś co wyżej napisałem?? Jeszcze raz napisze...

Mieszkam w Ksawerowie... mój internet ciągnie sygnał z nadajników w Port Łódź... wiem o tym że w Porcie Łódź jest tam dużo ludzi i że jest przeciążenie nadajników więc spiecialnie jadę do Pabianic ! pod nadajnik Play ale internet chodzi tak samo ! a wątpię że w Pabianicach jest przeciążenie sieci...

[ Dodano: 2011-12-11, 13:56 ]
a dodam że jak może być przeciążenie sieci o 3.00 w nocy ???

jarek999
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1566
Rejestracja: 2011-07-13, 15:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: jarek999 » 2011-12-11, 15:22

Marsx,
a dodam że jak może być przeciążenie sieci o 3.00 w nocy ???
To jest wręcz nie możliwe-stawiam Twój sprzęt i konfigurację. ;)
jareq

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-11, 21:29

jarek999 pisze:To jest wręcz nie możliwe-stawiam Twój sprzęt i konfigurację. ;)


Nie za bardzo kumam mam podać konfigurację czego ???
Ostatnio zmieniony 2011-12-13, 20:48 przez Marsx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Play internet wolny !

Postautor: YaHooo » 2011-12-11, 21:43

Marsx pisze: a dodam że jak może być przeciążenie sieci o 3.00 w nocy ???
Przeczytałeś to co napisałem dokładnie? Napisałem awaria w sieci.

Marsx pisze:a wątpię że w Pabianicach jest przeciążenie sieci...
A ja wądpię, że na Marsie jest woda i co z tego ;)

Poza tym w pierwszym okresie rozliczeniowym masz mniejszy transfer. Bo okres nie zaczyna się dnia którego zawarłeś umowę. Tylko jakiś tam termin jest. I pierwszego okresu masz limit proporcjonalnie do długości tego okresu. Jak masz 15 dni do kónca to masz połowę limitu itp.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-13, 15:24

ta tylko sprawdzałem na play24 limit 12GB.... dobra nic nie wskóramy pisze do BoK-U

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Play internet wolny !

Postautor: YaHooo » 2011-12-13, 20:48

Do kiedy masz okres rozliczeniowy? Może warto poczekać te kilka dni i sprawdzić jak będzie to w następnym okresie.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-13, 22:02

Z play 24

"Twój okres rozliczeniowy zaczyna się: 1 dnia każdego miesiąca"


a pytanie mógłbyś sprawdzić nowe pozwolenia na bts w łodzi lub ksawerowie na rok 2012 bo nie mogę zrozumieć tego...

bo mam ten plik w Excelu ale nic nie mogę z niego zrozumieć...

sa tylko dwie literki "P - pozwolenie radiowe" i "zmP – zmiana pozwolenia" i z tego co widze to ponad połowa w lodzi ma ZmP

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Play internet wolny !

Postautor: YaHooo » 2011-12-14, 18:18

Marsx pisze: "Twój okres rozliczeniowy zaczyna się: 1 dnia każdego miesiąca"
W takim razie masz cały limit.

Marsx pisze: sa tylko dwie literki "P - pozwolenie radiowe" i "zmP – zmiana pozwolenia" i z tego co widze to ponad połowa w lodzi ma ZmP
Tym się nie przejmuj. Najprościej sprawdzać wizualnie na mapce http://mapa.btsearch.pl/ Możesz przełączyć sobie filtrem na pozwolenia z bazy UKE albo zweryfikowane, znajdujące się w bazie btsearch. Tam będzie dodatkowo LAC oraz CID, pasmo itp.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum
Posty: 114
Rejestracja: 2010-05-12, 08:35
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Play internet wolny !

Postautor: Easy-Wifi » 2011-12-21, 15:34

Co do przeciążenia sieci: oczywiście możliwe jest to nawet o godzinie 3.00 w nocy,bo wiele osób wtedy ściąga dane ( nocna taryfa gdzie nie wlicza się to do transmisji danych) więc miej to na uwadze.

zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 225
Rejestracja: 2009-03-25, 19:40
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Play internet wolny !

Postautor: zimplusowany » 2011-12-25, 10:37

Czy u Was też są odczuwalne świąteczne przeciążenia w Play? Wczoraj było naprawdę źle w mojej lokalizacji (poniżej progu EDGE w górę i w dół na UMTS 2100), dziś trochę się poprawiło.

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Play internet wolny !

Postautor: Maciek764 » 2011-12-25, 11:41

U mnie internet w Play działa tak tragicznie, że jestem przełączony na roaming Plusa UMTS (mam taryfę działającą na Plusie i Orange również). Już nie mówię o szybkości tylko o zawieszeniach (95% czasu transmisja po prostu wisi i internetu nie ma, nie pomagają nawet seryjne pingi o niebotycznych rozmiarach). Moja cierpliwość się skończyła, w Playu tylko mówią że naprawią i doładowują mi telefon. Chyba napiszę do UKE.

Awatar użytkownika
Qazi
### BAN ###
Posty: 14
Rejestracja: 2011-12-26, 21:54

Re: Play internet wolny !

Postautor: Qazi » 2011-12-27, 17:21

cyt"95% czasu transmisja po prostu wisi i internetu nie ma" - mam to samo !!!
myślałem że tylko u mnie ten syf sie dzieje

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy
Posty: 5500
Rejestracja: 2006-02-20, 22:13
Lokalizacja: Bratoszewice

Re: Play internet wolny !

Postautor: Sundance_kid » 2011-12-27, 18:42

U mnie problem występował bardzo długo, od jakiegoś tygodnia jest w porządku. A nic nie zmienialiśmy.

k7s5a2
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2009-05-19, 17:45
Lokalizacja: Podlasie Południowe

Re: Play internet wolny !

Postautor: k7s5a2 » 2011-12-27, 19:18

Z osobistych obserwacji stwierdzam, że Play działa nieodpowiednio przy mocno obciążonych nadajnikach. Najgorzej gdy są to nadajniki 2100 MHz ( np. Siedlce ) gdzie w godzinach 20:00 - 22:00 występują znaczne spowolnienia.
W miejscu gdzie zamieszkuję brak jest tego typu problemów.
Przy odległości 14 km. od nadajnika ( 900 MHz - Międzyrzec Podlaski ) i braku anten zewnętrznych prędkość ( przy sygnale 41% ) kształtuje się na poziomie ... ( Play Online 1 Mb/s )
Obrazek
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 2011-12-27, 20:38 przez k7s5a2, łącznie zmieniany 1 raz.

acek
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2011-11-08, 15:09
Lokalizacja: /home/acek

Re: Play internet wolny !

Postautor: acek » 2011-12-27, 20:25

W moim przypadku nie można stwierdzić, że nie ma dostępu do Internetu. Po prostu są koszmarne pingi i duże straty.

Na zrzucie poniżej "pingi" po 11-17 sekund. Niestety nie zachowałem screena z programem mtr pokazującym opóźnienia powyżej 80 sekund na nieobciążonym łączu.

Kod: Zaznacz cały

                             My traceroute  [v0.80]
silver.durlej.net (0.0.0.0)                            Tue Dec 27 16:50:20 2011
Resolver: Received error response 2. (server failure)er of fields   quit
                                       Packets               Pings
 Host                                Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
 1. pinky.durlej.net                  0.0%   431    0.6   0.4   0.3  16.1   0.8
 2. ???
 3. ???
 4. ???
 5. ???
 6. 89.108.194.28                    45.3%   431  14440 13638 11743 17102 13918
 7. 89.108.194.82                    45.6%   431  14437 13646 11743 17099 13975
 8. 193.111.37.129                   45.3%   431  14450 13650 11746 17127 13969
 9. 72.14.219.114                    60.2%   325  14468 14514 12451 17133 13226
10. 209.85.241.110                   60.2%   325  14469 14524 12460 17138 13231
11. 72.14.239.62                     60.2%   325  14482 14534 12458 17148 13230
    72.14.236.20
12. 209.85.254.118                   74.8%   211  14486 14702 12532 17149 13006
    209.85.254.112
    209.85.254.114
    209.85.254.116
13. ???
14. google-public-dns-a.google.com   74.3%   210  14516 14677 12421 17156 13263


Play Online na Kartę, warszawski Targówek.
values of β will give rise to dom! System operacyjny

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-28, 22:06

to jest chore... w tym momencie internet chodzi mi po 15kb/s. Pisałem do BoK-a oto ich odpowiedź:

Szanowny Panie,

dziękuję za zgłoszenie dotyczące transferu danych, które wpłynęło za pośrednictwem serwisu Play24 13 grudnia 2011 roku.

Uprzejmie informuję, iż dokładana analiza przez naszych ekspertów wykazała, że nadajnik, do którego loguje się Pana modem jest przeciążony. Nasi specjaliści pracują nad rozszerzeniem pasma. Serdecznie przepraszam za niedogodności.

W ramach rekompensaty przyznałem Panu 30 złoty upustu na Abonamencie na dwa miesiące od 1 stycznia 2012 roku.

W razie dodatkowych pytań lub sugestii zapraszam do kontaktu za pośrednictwem
infolinii 790 500 500 bądź *500 (z numeru Play), poczty elektronicznej pod adresem:
ok@pomocplay.pl

z poważaniem
***
młodszy specjalista back office ds. obsługi klienta

i co z tego ze mam rekompensatę jak wole mieć porządny internet...

Piszcie zgłoszenia do UKE czym więcej zgłoszenie tym lepiej...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-29, 09:42 ]
Proszę nie podawać publicznie żadnych nazwisk.
Ostatnio zmieniony 2011-12-29, 09:41 przez Marsx, łącznie zmieniany 1 raz.

jarek999
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1566
Rejestracja: 2011-07-13, 15:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: jarek999 » 2011-12-28, 23:36

Marsx,
Uprzejmie informuję, iż dokładana analiza przez naszych ekspertów wykazała, że nadajnik, do którego loguje się Pana modem jest przeciążony. Nasi specjaliści pracują nad rozszerzeniem pasma. Serdecznie przepraszam za niedogodności.
Dostałeś prawdziwą odpowiedź i upust, jeżeli masz umowę to możesz ponawiać reklamację, nikt z piątku na sobotę nie rozbuduje Ci sieci, jeżeli wszyscy użytkownicy korzystający z tego nadajnika pójdą Twoim śladem to już operatora będzie to wymiernie kosztowało i będzie starał się w jakiejś szybszej perspektywie czasowej rozbudować sieć.Nie chciał byś czytać bajek jakie TP-Orange wysyła swoim abonentom jako odpowiedzi na podobne reklamacje. ;)
jareq

angelini2
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2011-12-28, 11:31
Lokalizacja: warszawa-halinów

Re: Play internet wolny !

Postautor: angelini2 » 2011-12-29, 10:38

U mnie na wsi podobnie jest z play 25 kilo to maks na całe szczescie miałem go na próbę i już oddałem
Kamil

eddie
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 199
Rejestracja: 2007-11-01, 15:08
Lokalizacja: Warszawa-Targówek

Re: Play internet wolny !

Postautor: eddie » 2011-12-29, 17:50

Na modemie E160 (HSPA) osiągałem maks. 2,5 Mb/s mimo iż miałem usługę "podwójna prędkość"
Zakupiłem modem Huawei E353 działający w HSPA+.
Teraz osiągam prawie regulaminową prędkość 4 Mb/s.

maniek89
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2011-11-22, 21:23
Lokalizacja: Dobre Miasto/Olsztyn

Re: Play internet wolny !

Postautor: maniek89 » 2011-12-29, 18:53

eddie pisze:Na modemie E160 (HSPA) osiągałem maks. 2,5 Mb/s mimo iż miałem usługę "podwójna prędkość"
Zakupiłem modem Huawei E353 działający w HSPA+.
Teraz osiągam prawie regulaminową prędkość 4 Mb/s.

E160 ma prędkość maksymalną chyba 3Mb/s :czyta:

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Play internet wolny !

Postautor: Maciek764 » 2011-12-29, 20:14

Na modemie E160 (HSPA) osiągałem maks. 2,5 Mb/s mimo iż miałem usługę "podwójna prędkość"


Choćbyś był miał i 20Mbit/s wykupione to i tak byś wiele więcej nie wyciągnął na tym archaicznym modemie.

acek
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2011-11-08, 15:09
Lokalizacja: /home/acek

Re: Play internet wolny !

Postautor: acek » 2011-12-29, 23:47

U mnie pingi w Play przekroczyły dzisiaj 3 minuty:

Kod: Zaznacz cały

Script started on Thu Dec 29 15:25:00 2011
$ ping -n 8.8.8.8

PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=33 ttl=48 time=131248.686 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=34 ttl=48 time=132804.188 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=35 ttl=48 time=135460.691 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=36 ttl=48 time=137218.230 ms
[...]
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=160 ttl=48 time=188089.021 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=161 ttl=48 time=189494.290 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=162 ttl=48 time=190684.882 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=219 ttl=48 time=134802.215 ms
[...]
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=221 ttl=48 time=137660.684 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=222 ttl=48 time=139046.012 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=223 ttl=48 time=140448.403 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=224 ttl=48 time=142320.593 ms
^C
--- 8.8.8.8 ping statistics ---
367 packets transmitted, 80 packets received, 78.2% packet loss
round-trip min/avg/max/std-dev = 131248.686/160199.435/190684.882/17320.665 ms
$ ^D

Script done on Thu Dec 29 15:31:26 2011


Wysłałem już zgłoszenie, zobaczymy co na to BOK.
values of β will give rise to dom! System operacyjny

Marsx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-12-03, 22:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: Marsx » 2011-12-29, 23:57

Macie testy jak działa w Łodzi "Najlepszy mobilny internet Play!"

T-mobile godz 23.40 wynik
http://www.speedtest.net/result/1676058999.png

Play godz 23.45 "najlepszy mobilny Internet" wg niezależnych badań UKE (z kąd brali te badania)
http://www.speedtest.net/result/1676074660.png

to jest jakiś Na forum nie bluzgamy! komercja!

i niech mi ktoś teraz powie ze play jest super !


Takie prędkości to ja miałem w Orange 5lat temu jak był jeszcze zasięg EDGE a tu niby HSDPA!

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-30, 07:26 ]
Zamiana obrazka na link.
Korekta bluzgów!
Ostatnio zmieniony 2011-12-30, 07:25 przez Marsx, łącznie zmieniany 2 razy.

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Play internet wolny !

Postautor: Maciek764 » 2011-12-30, 01:39

Łojezu nie bulwersuj się tak. Ja też ci mogę pokazać test że u mnie Play teraz będzie miał 7 Megabitów a T-Mobile nawet 0,1Mbps nie wyciągnie bo zwyczajnie tak oszczędzają, że nie mają na osiedlu z tysiącami mieszkańców 3G.

jarek999
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1566
Rejestracja: 2011-07-13, 15:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Play internet wolny !

Postautor: jarek999 » 2011-12-30, 08:12

Maciek764,
Ja też ci mogę pokazać test że u mnie Play teraz będzie miał 7 Megabitów a T-Mobile nawet 0,1Mbps nie wyciągnie bo zwyczajnie tak oszczędzają, że nie mają na osiedlu z tysiącami mieszkańców 3G.
Rzeczywiście nie jest to szczęśliwe porównanie, osobiście mieszkam kilkadziesiąt metrów od nadajnika T-Mobile 3G a jednak na dziś nie chciał bym korzystać z tej sieci ze względu na złe doświadczenia-niestabilność.Co do raportu UKE @Marsx to przeczytaj go i dopiero krytykuj-akurat z Łodzi masz szczegółowe testy. ;)
jareq


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości