jaki upload w iplusie?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

covo
Stały użytkownik forum
Posty: 65
Rejestracja: 2009-08-21, 15:40
Lokalizacja: warszawa

jaki upload w iplusie?

Postautor: covo » 2011-07-18, 21:20

mam internet iplus, modem usb, teoret. przepustowosc = 7 Mb/s.
DL bywa rozny, srodek W-wy, noca bywa 3-3.5 Mb/sek.

Moze wiecie jaka jest teoretyczna predkosc, ale dla UPload w iplusie? Tzn jaka moze byc maksymalna?

Charper
Stały użytkownik forum
Posty: 82
Rejestracja: 2010-11-06, 17:12
Lokalizacja: sochaczew

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: Charper » 2011-07-19, 00:03

Jeśli dana stacja ma HSUPA to prędkość maksymalna wynosi do 5,76Mb/s

covo
Stały użytkownik forum
Posty: 65
Rejestracja: 2009-08-21, 15:40
Lokalizacja: warszawa

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: covo » 2011-07-19, 01:21

Charper pisze:Jeśli dana stacja ma HSUPA to prędkość maksymalna wynosi do 5,76Mb/s

w życiu nie widzialem u siebie HSUPA. Jeno GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA

Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 273
Rejestracja: 2007-09-19, 11:47
Lokalizacja: Poznań

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: compile » 2011-07-19, 02:09

Zacznijmy od tego, jaki masz modem?

covo
Stały użytkownik forum
Posty: 65
Rejestracja: 2009-08-21, 15:40
Lokalizacja: warszawa

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: covo » 2011-07-19, 09:07

compile pisze:Zacznijmy od tego, jaki masz modem?


usb Globe Trotter Option 225

Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 273
Rejestracja: 2007-09-19, 11:47
Lokalizacja: Poznań

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: compile » 2011-07-19, 09:37

Tak myślałem, twój upload to maksymalnie 384kb/s.

covo
Stały użytkownik forum
Posty: 65
Rejestracja: 2009-08-21, 15:40
Lokalizacja: warszawa

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: covo » 2011-07-19, 11:13

compile pisze:Tak myślałem, twój upload to maksymalnie 384kb/s.

1.
no dobrze, to jeszcze zdradz mi tajemnice :) skąd o tym sie wie? gdzie to wyspecyfikowane np. w sieci? bo tej wiedzy usilnie szukalem. Rozumiem, że jest to funkcja rodzaju modemu.

2.

jaki modem daje w tej chwili wiekszy UP?

3.
co oni wlasciwie w iplusie podają liczbą 7 mB/s? Max DL? Jesli tak, to czy tym modemem jest taki DL osiagalny przynajmniej teoretycznie? Bo w praktyce, jak pisalem, DL bywa u mnie rozny, noca bywa w porywach 3-3.5 Mb/sek, ale to ponoc spowodowane jest w ogole zapchaniem sieci...

[ Dodano: 2011-07-19, 12:15 ]
compile pisze:Tak myślałem, twój upload to maksymalnie 384kb/s.


oczywiscie kilobitów. żeby nie bylo watpliwosci.

Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 273
Rejestracja: 2007-09-19, 11:47
Lokalizacja: Poznań

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: compile » 2011-07-19, 11:39

W twoim wypadku wynika to ze specyfikacji modemu.
7mb/s to maksymalny download, teraz pozmieniali prędkości zależnie od taryfy.
Są modemy, które osiągają prawie 6mb/s uploadu, ale to tylko teoria, zazwyczaj to ok. 2-3 mb/s.

Musisz szukać modemu z hsupa/hspa/hspa+ np:
-e230, e180,e173u-2 droższe e1820 i pochodne
-sierra 306,307,
-zte mf637,mf668,
-icon505...

Jareva
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2008-11-16, 19:03
Lokalizacja: Głogów

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: Jareva » 2011-07-19, 17:02

Ja osiągam 3,5mb/s bez problemowo w upie. Po ostatniej zmianie mojego btsa na technologie hspa. W nocy więcej.

Sprzęt to ruter B260a

covo
Stały użytkownik forum
Posty: 65
Rejestracja: 2009-08-21, 15:40
Lokalizacja: warszawa

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: covo » 2011-07-19, 23:17

compile pisze:W twoim wypadku wynika to ze specyfikacji modemu.
7mb/s to maksymalny download, teraz pozmieniali prędkości zależnie od taryfy.
Są modemy, które osiągają prawie 6mb/s uploadu, ale to tylko teoria, zazwyczaj to ok. 2-3 mb/s.

Musisz szukać modemu z hsupa/hspa/hspa+ np:
-e230, e180,e173u-2 droższe e1820 i pochodne
-sierra 306,307,
-zte mf637,mf668,
-icon505...


tutaj:
http://forum.optinex.pl/viewtopic.php?t ... 9830270bbb
to ja widze tylko tyle, że max DL dla tego modemu=7.
Ale pytalem skad jest wiedza (ze specyfikacji modemu??), ze max UP dla tego modemu=384 kb/s ?
OK.

Wlasnie z iplusa dostalem info:

"(....) Maksymalna prędkość transmisji przy pobieraniu:
- GPRS: do 53,6 kb/s;
- EDGE: do 236,8 kb/s;
- UMTS: do 384 kb/s;
- HSDPA: do 1,8 Mb/s, do 3,6 Mb/s, do 7,2 Mb/s;
- HSPA+: do 21 Mb/s.

(uwaga!) Udostępnione zasoby na upload wynoszą 1/3 zasobów download. (...)."

Czyli idac za info z iplusa - tutaj: http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl
widze, że jestem w zasiegu 3g/hsdpa, czyli max DL=7.2, wiec 1/3*7,2= 2.4, czyli
max UP dla internetu w tej okolicy = 2.4 Mb/s
Dwie ulice dalej jest juz HSPA+, ale z kolei ze specyfikacji modemu wynika, ze nie obsluży.
Jak wiec na to by sie nie patrzylo, to:

max UP tego modemu i dla miejsca gdzie jestem = 2.4 Mb/s.

Hm... I co z ta informacja zrobic wobec tego co napisales, że max UP = 384 kb/s? :)

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: Maciek764 » 2011-07-19, 23:43

Bo żeby osiągnąć takie prędkości modem musi mieć HSDPA+HSUPA. Jeżeli ma samo HSDPA to ma teorytycznie 7,2 download i 0.384 upload. A jak ma HSDPA+HSUPA (HSPA) to może mieć upload albo 2Mb albo 5.76Mb. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę po pierwsze że to tylko specyfikacja i po drugie, że są wersje 2 i wersje 5.76.

Charper
Stały użytkownik forum
Posty: 82
Rejestracja: 2010-11-06, 17:12
Lokalizacja: sochaczew

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: Charper » 2011-07-20, 12:14

W jaki sposób rozpoznać, czy stacja, z której korzystamy ma HSUPA?
Jeśli miałaby (tylko do wysyłania) tylko UMTS to przy wysyłaniu jakiegoś pliku dioda sygnalizująca pracę w modemach Huawei powinna świecić ciemno niebieskim kolorem, a przy dostępności HSUPA jasnym kolorem, mimo, że modem nie obsługuje prędkości uplink większej niż 384kb/s. Czy dobrze myślę?

marens
Guru bezprzewodowy
Posty: 3657
Rejestracja: 2007-04-14, 10:01
Lokalizacja: Wrocław

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: marens » 2011-07-20, 12:34

Charper pisze:Czy dobrze myślę?


Źle myślisz.
Ciemnoniebieska dioda oznacza, że modem aktualnie pracuje w technologii UMTS (WCDMA). Jasnoniebieska oznacza natomiast, że aktualnie odbywa się transmisja danych po HSDPA/HSPA. Plus terminale które nie transmitują danych automatycznie przerzuca do UMTS.

Charper pisze:W jaki sposób rozpoznać, czy stacja, z której korzystamy ma HSUPA?


Mając modem, telefon HSPA.
Nie ma żadnej logiki odnośnie upgrade stacji HSDPA, HSPA 3,6/2.0, HSPA 7,2/2.0 czy wyżej.
Chociaż raczej nie powinno być problemu z dostępnością HSPA.

covo pisze:max UP tego modemu i dla miejsca gdzie jestem = 2.4 Mb/s.


To są teoretyczne dywagację.
Faktyczna prędkość upladu zależy od bardzo wielu czynników: obciążenie sieci, poziom sygnału, pogoda, radiolinia do stacji etc.

Teoretycznie od profilu QOS i od umowy.
Niby uploadu nie przycinają, ale kto wie kiedy zaczną.

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1626
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: Maciek764 » 2011-07-20, 13:56

Chociaż raczej nie powinno być problemu z dostępnością HSPA.


W Orange nie ma żadnych problemów z dostępnością pełnego HSPA. Za to w Plusie mam wrażenie, że połowa stacji ma samo HSDPA 3,6 :zdziwko: Plus nie ma absolutnie żadnej logiki w budowaniu sieci 3G. Sama sieć powiem że w Sosnowcu/Dąbrowie/Katowicach/okolicy działa bardzo dobrze, ale wszystko jest "na pałę" i chaotycznie, HSPA+ wepchnięte mam wrażenie na zasadzie "a tutaj sobie walniemy". Orange przynajmniej wszystko robi w sposób bardziej przemyślany.

marens
Guru bezprzewodowy
Posty: 3657
Rejestracja: 2007-04-14, 10:01
Lokalizacja: Wrocław

Re: jaki upload w iplusie?

Postautor: marens » 2011-07-20, 15:56

Maciek764 pisze:W Orange nie ma żadnych problemów z dostępnością pełnego HSPA


Orange ma w 99% HSPA i EDGE.

Maciek764 pisze:HSPA+ wepchnięte mam wrażenie na zasadzie "a tutaj sobie walniemy"


Dokładnie to mam na myśli.

Orange przynajmniej wszystko robi w sposób bardziej przemyślany.


Plus wyprzedza Orange w 2G, natomiast Orange Plusa w 3G.


Wróć do „Telefony i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości