HSPA+ Dual Carier w Orange

Informacje o nowych technologiach w łączności mobilnej i ich zastosowaniu - HSDPA, HSUPA, GPS, SIP, UPnP, VIDEO-rozmowy, VOIP.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21597
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: wojteks » 2011-03-21, 16:59

rulon pisze:Z tego co mi się obiło o uszy większość HSPA+DC ma być realizowana na częstotliwościach GSM 850/900MHz.

W PL na 900MHz HSPA+ ma Play i Cyfrowy Polsat. Co do DC to na razie żaden z tych operatorów tego nie ma. W PL nie będzie używane pasmo 850MHz do GSM/UMTS.
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: YaHooo » 2011-03-21, 17:27

Maciek764 pisze:Dobrze, że w ogóle do 3G wpuszczają :hyhy:
To by już było przegięcie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Patryk » 2011-03-22, 08:30

rulon pisze:Tutaj są w miarę dokładnie mapki zasięgu HSPA+DC w Orange
http://www.orange.pl/port...icle?id=6065311


Wg mnie są mało dokładne - pokazują po prostu zasięg UMTS.
Przykładem jest np. popularna w tym wątku Dąbrowa Górnicza i okolice od drogi S1 do bramy głównej Huty Katowice - pokrycie tam zapewnia stacja w lokalizacji ul. Kasprzaka 256, na której HSPA+ nie ma.

[ Dodano: 2011-03-22, 08:33 ]
rulon pisze:Z tego co mi się obiło o uszy większość HSPA+DC ma być realizowana na częstotliwościach GSM 850/900MHz.


Trzeba by GSM Ery i Plusa (Orange i Play nie mają wystarczających zasobów radiowych) wyłączyć całkowicie, żeby zrealizować taką sieć.

[ Dodano: 2011-03-22, 08:33 ]
Maciek764 pisze:Tylko muszę sprawdzić czy OFnK w ogóle jest wpuszczane do HSPA+


Jest.

Marcin87
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2011-03-25, 14:20
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Marcin87 » 2011-03-25, 23:58

Wiadomo coś dokładnie kiedy HSPA +DC wystartuje w Bydgoszczy?

PiotrG-dz
Stały użytkownik forum
Posty: 81
Rejestracja: 2009-04-25, 16:08
Lokalizacja: Grudziądz

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: PiotrG-dz » 2011-03-26, 19:46

2 kwartał 2011 ;-)

Marcin87
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2011-03-25, 14:20
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Marcin87 » 2011-03-26, 23:35

Czyli między kwietniem a czerwcem? aż się nie chce wierzyć.Chciałbym zapytać czy na zwykłym modemie HSPA + do 21 MB/s da rade to odebrać?

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1629
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Maciek764 » 2011-03-27, 14:01

Byłby ktoś uprzejmy wrzucić jakieś pingi na pomarańczowym HSPA+?

rulon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2011-03-17, 16:34
Lokalizacja: Poznań

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: rulon » 2011-04-11, 19:20

Maciek764 pisze:Byłby ktoś uprzejmy wrzucić jakieś pingi na pomarańczowym HSPA+?


W moich testach z poprzedniej strony możesz sprawdzić sobie pingi

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=335864#335864

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1629
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Maciek764 » 2011-05-24, 17:38

Czy mi się wydaje czy Jabczyński śmiał się z tego, że Play określa swoją sieć "4G"?

http://www.orange.pl/portal/map/map/hub ... 6255107810

Spójrzcie na tytuł strony.

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1629
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Maciek764 » 2011-05-31, 11:17

Przykładem jest np. popularna w tym wątku Dąbrowa Górnicza i okolice od drogi S1 do bramy głównej Huty Katowice - pokrycie tam zapewnia stacja w lokalizacji ul. Kasprzaka 256, na której HSPA+ nie ma.

Już jest :cwaniak:

Jakby kogoś interesowało - zamiast E1750, na którym przy sile sygnału 20-30% były transfery 2-3Mb/s, wsadziłem E1820 - transfer wzrósł od 3Mb/s do 6Mb/s przy tej samej sile sygnału. Oczywiście stacja HSPA+. A poprzedni post prosiłbym wykasować, podobno 4G to był błąd ze strony Orange...

marcin_er
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2011-07-14, 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: marcin_er » 2011-07-14, 20:55

Witam szanowne grono, to mój pierwszy post na tym forum.. trema ..., ale przechodąc do tematu, nabyłem modemik E372 celem polepszenia warunków i tak w sumie niezłych jakie miałem na E160, bo śmiga toto pięknie w moich Tarchomińskich rejonach. No więc nabyłem tego nowego Huawei co to obsługuje DC, i mam takie wrażenia, przy ustawieniu w mobile partnerze, zgodnie z zaleceniami Orange, modemik wdzwania się pięknie, chociaż przydługo mu to zajmuje , najpierw wchodzi na WCDMA (niebieska dioda) potem na HSDPA DC (turkusowa dioda) by za chwile kiedy nie pobieram danych, dostać zapaści tak że nic już nie idzie, wtedy powraca sobie do tego WCDMA, może coś pokręciłem , ale generalnie nie radzi sobie z nazwijmy to zapotrzebowaniem na transfer, a raczej z przełączaniem sie pomiędzy standardami, o dziwo mój stary E160g robi to śpiewająco. Konkluzja, Warszawa Tarchomin, DC jest ale coś z nim nie tak, mój modem działa ok, porównywałem z modemem znajomego, taka sama reakcja. czy takie modemy mają możliwość wgrywania poprawek firmware.? Ciekawostką jest taki sam sposób działania gdy podłącze ten nowy super modemik do routera edimax 3g 6200n, ciągnie ładnie na początku, potem niebieska dioda i ruch jak krew z nosa, w routerze wybrane łączenie tylko po 3G i 3G+, modem leży obecnie w szufladzie a ja korzystam ze starego E160G..
Pozdrawiam

Looki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2008-05-15, 23:28
Lokalizacja: wwa

przelotny test w Warszawie

Postautor: Looki » 2011-07-28, 16:18

Witam wszystkich.
Wczoraj przejechalem się po Warszawie z modemem E372 z orange w taryfie BE Premium po Warszawie. Transfer sprawdzalem z noc.gts.pl na pliku 50MB.
Od Bialoleki do Centrum. Na Bialolece (Modlinska) transfery rzędu 450kB/s mimo wskazan HSPA+ DC. Pomyslalem sobie ze to po prostu Bialoleka... W centrum nie bylo lepiej. Skrzyzowanie Marszalkowska-Swietokrzyska wskazania maksymalne rzędu 820kB/s przy maksymalnym zasięgu to wg. mnie nieporozumienie i czyste oszukiwanie klienta. Powinienem chyba porobic zdjecia pod tymi wspanialymi reklamami Orange HSPA+ DC do 42Mbit. Na prawdę spodziewałbym się czegoś ZNACZNIE lepszego. W obu lokalizacjach ping był na poziomie 60ms do wp.pl

Nie wiem po co Orange wprowadza tego typu "ofertę", chyba tylko po to aby troche zarobić.

Dla porównania Cyfrowy Polsat na Modlińskiej transfer rzędu 900kB/s. a to "tylko" HSPA+.. ping na poziomie 35ms do wp.pl ....
Ostatnio zmieniony 2011-07-28, 16:33 przez Looki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: YaHooo » 2011-07-28, 16:23

marcin_er pisze:modemik wdzwania się pięknie, chociaż przydługo mu to zajmuje , najpierw wchodzi na WCDMA (niebieska dioda) potem na HSDPA DC (turkusowa dioda) by za chwile kiedy nie pobieram danych, dostać zapaści tak że nic już nie idzie,
To jest niestety często spotykana reakcja w modemach Huawei. Po prostu ten typ tak ma.

marcin_er pisze:czy takie modemy mają możliwość wgrywania poprawek firmware.?
Jak najbardziej, tylko trzeba znaleźć odpowiedni soft.

Looki pisze:wg. mnie czyste oszukiwanie klienta.
A czy operator gwarantuje jakąś prędkość? Nie. Nie korzystasz sam z sieci, obciążenie gra wielką rolę.

Looki pisze:Dla porównania Cyfrowy Polsat na Modlińskiej transfer rzędu 900kB/s. a to "tylko" HSPA+.. ping na poziomie 35ms do wp.pl ....
Tylko jakie obciążenie ma Cyfrowy Polsat, a jakie Orange.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Looki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2008-05-15, 23:28
Lokalizacja: wwa

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Looki » 2011-07-28, 16:46

YaHooo pisze:Looki napisał/a:
Dla porównania Cyfrowy Polsat na Modlińskiej transfer rzędu 900kB/s. a to "tylko" HSPA+.. ping na poziomie 35ms do wp.pl ....
Tylko jakie obciążenie ma Cyfrowy Polsat, a jakie Orange.


Idac tym tropem jesli transfer bedzie zblizony do 1kB/s w terenie miejskim to tez jest wszystko w porzadku?
Ok. Wyjaśnij mi dlaczego nie napiszą w ofercie do 1Gbit/s !. To by była oferta! :)
To jest zwyczajne naciąganie. Nikogo nie powinno interesować obciążenie sieci, jesli sprzedawca coś oferuje...

Gdyby fiat pisał ze predkosc maksymalna Pandy wynosi 350km/h to wszyscy by go wysmiali. Dlaczego wiec nikt nie smieje sie z Orange, a z Playa ? .. ktory nota bene osiaga oferowane 4Mbit na przyklad w Gdyni (abstrahujac od nazwy technologii...)

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1629
Rejestracja: 2008-07-19, 17:07
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: HSPA+ Dual Carier w Orange

Postautor: Maciek764 » 2011-07-28, 16:48

A ja powiem że ostatnio u mnie ani Sierra 307 ani telefony w Orange nie siedzą na UMTS, tylko cały czas na HSPA. Nie ma zejść do UMTS.

[ Dodano: 2011-07-28, 17:50 ]
Dlaczego wiec nikt nie smieje sie z Orange, a z Playa ?


Bo mają chory marketing ze swoim pseudo 4G, które nawet nie jest pełnym 3G limitowanym do 4Mb/s przy najwyższych abonamentach. A swoją drogą HSPA+ to takie 4G jak z kota tygrys.


Wróć do „Nowe technologie i standardy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość