[Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: zDaleKi » 2010-12-09, 21:09

jasdrew pisze:BliSki,
chciałbym zasięgnąć twojej porady.

Od dyskusji jest forum a nie PW.
W ten sposób inni też skorzystają...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

sylweczek33
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2011-07-30, 12:38
Lokalizacja: suwalki

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: sylweczek33 » 2011-07-30, 12:45

witam mam router liveboxa w tp.dzis chcialem zmienic nazwe ieci bezprzewodowej i udalo sie ale pojawil sie problem teraz ta siec jest niedotepna kiedy klikam w przycisk polacz to wyskakuje mi zebym dal klucz sieciowy ale ja go nie posiadam jak go zdobyc :szok:
sylwek

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: YaHooo » 2011-07-30, 14:58

sylweczek33 pytanie jest najprawdopodobniej o klucz WEP. Jeśli nic nie zmieniałeś, to powinien on się znajdować na spodzie Livebox'a.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

gracko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2014-10-04, 19:40
Lokalizacja: WRocław

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: gracko » 2014-10-04, 19:48

Moglby mi ktos pomoc skonfigurowac router wifi d'link dir 300

??? Prosze o szybka odpowiedz

Wifi niby mi juz normalnie wyszukuje ale juz sie polacze to wyswietla sie komunikat " brak dostepu do sieci"

To samo mi sie wyswietla poprzez lan

Prosze o pomoc z gory dziekuje

Mozna mi pisac co mam robic na bierzaco i bede to robil. :)

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-10-04, 21:10 ]
Nie ma powodu do krzyku na forum. :nienie:
Ostatnio zmieniony 2014-10-04, 20:10 przez gracko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: YaHooo » 2014-10-05, 09:24

gracko w panelu administracyjnym routera powinieneś mieć zakładkę w której możesz np. zapuścić pinga na dowolną stronę w internecie. Próbowałeś tego? Jaki dostawca, jaka konfiguracja jego sieci? Ma jakieś zabezpieczenia typu »TTL« albo »MAC«?
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

gracko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2014-10-04, 19:40
Lokalizacja: WRocław

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: gracko » 2014-10-05, 20:36

wchodzilem na strone routera

192.168.1.1

internet mam z Vectry , lecz nie potrafie skonfiurowac routera tak by rozsylal wifi do laptopa a przez kabel LAn podlacze go do komputrra :(

gracko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2014-10-04, 19:40
Lokalizacja: WRocław

potrafi mi ktos pomoc i jest chetny

Postautor: gracko » 2014-10-09, 14:55

to pomoze ktos ?

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: YaHooo » 2014-10-11, 19:32

gracko opisz jeszcze raz, ale dokładnie. Jakie masz urządzenia w domu, internet przez modem, z wyjściem USB czy ehternet. Czy modem jest podłączony pod komputer i jak dokładnie chcesz dzielić ten internet. Bo z tego co piszesz:
gracko pisze:nie potrafie skonfiurowac routera tak by rozsylal wifi do laptopa a przez kabel LAn podlacze go do komputrra :(
Nie za bardzo rozumiem.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

stedro
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-10-02, 12:47
Lokalizacja: Rybnik

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: stedro » 2015-04-23, 20:32

Witam! panowie nie wiem czy pisze w dobrym miejscu. Jestem laikiem i proszę fachowców o pomoc. W domu użytkuję FritzBoxa 7490. Teraz dokupiłem do niego starszy model 3270 ma on pełnić funkcje repatera wi fi i chce do niego podłączyć tv i dekoder po lan.
Nie wiem jak to skonfigurować! Urządzenia się widzą, czyli 3270 odbiera wi fi od 7490 laptop też widzi 3270 ale po połączeniu wykrzyknik i brak dostepu do sieci
Adres bazy(7490) - 192.168.178.1
W 3270 w WDS zaznaczone WDS enabled - Repeater
Base station selection zaptaszkowany 7490 no i pytanie co dalej?
w IP settings for repeater ustawiłem:
IP adres1- 192.168.178.122
subnet mask - 255.255.255.0
i dalej nie wiem...........?
defaul gateway2........?
primary DNS server 2.......?
secondary DNS server 2.....?

w security takie szyfrowanie i ten sam klucz co w 7490
Prosze o podpowiedź co z tym dalej zrobić?
radio na tym samym kanale.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: Jo_gurt » 2015-04-24, 06:28

stedro pisze:i dalej nie wiem...........?
defaul gateway2........?
primary DNS server 2.......?
secondary DNS server 2.....?

To nieważne i niepotrzebne.
DHCP na 3270 wyłączyłeś?

stedro
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-10-02, 12:47
Lokalizacja: Rybnik

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: stedro » 2015-04-24, 09:11

Tak wyłączone

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: Jo_gurt » 2015-04-24, 10:03

Jakie adresy dostaje komp podłączony do repeatera?

stedro
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-10-02, 12:47
Lokalizacja: Rybnik

Re: [Nowość] Podstawy konfiguracji sieci bezprzewodowej

Postautor: stedro » 2015-04-24, 20:56

Okazuje się że ta wersja oprogramowania jaką mam we Frycku 67.04.90-VE nie jest kompatybilna z 7490. Tylko te powyżej 5.50. Tylko problem teraz tkwi w tym że jak chce wgrać firmware 67.05.54 przez recovery to wywala że to oprogramowanie jest niekompatybilne z recovery i dalej Auslesen der version gescheitert!

Panowie co ztym zrobić?

[ Dodano: 2015-04-25, 16:25 ]
Witam ponownie! czy ktoś ma może instrukcje wgrywania firmware ruKernerem? lub mógłby wyjasnić jak to zrobić? wszystko po niemiecku! trudno mi sie połapać!


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości