[iPlus]Wymuszenie HSxPA

Opracowania do FAQ autorstwa użytkowników forum i dyskusje o nich.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 166
Rejestracja: 2007-08-15, 15:40
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

[iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: KlonAdam » 2008-10-27, 21:43

Witam.

Jesteś w zasięgu 3G/HSPA (HSDPA/HSUPA) a iPlus Manager ciągle Ci połącza z EDGE bo ma silniejszy sygnał? Czy chciałbyś mieć szybsze połączenie, a ciągle się męczysz z 236,8 kbps?
O to opis jak i co robić by wymusić 3G/HSPA

1. Odnajdujemy ikonkę naszego iPlus Manager'a
Obrazek
(naciśnięcie na obrazek spowoduje jego powiększenie, waga: 3 372 bajtów)

2. Wchodzimy w Narzędzia -> Ustawienia.
Obrazek
(naciśnięcie na obrazek spowoduje jego powiększenie, waga: 30 235 bajtów)

3. W zakładce Aplikacja, W polu Łącz domyślnie przez: (1) wybieramy APN Internet 3G. Teraz potwierdzenie zmian (2): OK.
Obrazek
(naciśnięcie na obrazek spowoduje jego powiększenie, waga: 48 772 bajtów)

4. Trzeba chwilkę odczekać aż zmniejszy się zasięg, wynik połączenia 3G i w naszym modemie zacznim migac piekna niebieska dioda (-), nic więcej nie pozostało jak nacisnąć "Połącz" (1)
Obrazek
(naciśnięcie na obrazek spowoduje jego powiększenie, waga: 30 009 bajtów)


Aktualizacja poradnika 27.11.2009r. do wersji programu 2.1
Ostatnio zmieniony 2009-11-27, 11:31 przez KlonAdam, łącznie zmieniany 3 razy.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: zDaleKi » 2008-10-27, 22:20

Przenoszę z "Testy, recenzje, opisy", bo ten dział jest do czego innego, do -> "FAQ - opracowania użytkowników".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-27, 23:54

Niby wszystko pięknie,ale jak wymusić samo EDGE?,bo na nic innego nie moge liczyć tam gdzie mieszkam.
:(

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-10-27, 23:56 ]
Nie krzycz!
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 16:35 przez andrzejxxl0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-28, 09:13

andrzejxxl0 chcesz wymusić samo EDGE, bez GPRS? Jeżeli tak to nie ma na to prostego sposobu. Jedynie antena kierunkowa wycelowana w BTS z EDGE, albo Nokia z uruchomionym Netmonitorem i wymuszanie odpowiedniego kanału. Bo zapewne znajdujesz się w miejscu gdzie sygnał BTS z GPRS jest silniejszy niż tego z EDGE.

Jeżeli chcesz wymusić GPRS/EDGE to wystarczy w punkcie 4 zmienić atrybut Tylko HSPA/3G na Tylko EDGE/GPRS
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: zDaleKi » 2008-10-28, 09:45

EDGE jest tylko "rozwinięciem" GPRS dlatego nie można robić takich sztuczek.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 634
Rejestracja: 2007-10-04, 14:07
Lokalizacja: 127.0.0.1

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: Engelbert » 2008-10-28, 11:43

Czy chciałbyś mieć szybsze połączenie, a ciągle sie męczysz z 256kbps?

236,8 kbps, o ile chodzi Ci oczywiście o EDGE.

I pozostają nam dwie ostatnie czynności Zapisz (4) i OK (5)

Nie do końca - po kliknięciu zapisz musimy jeszcze po lewej stronie wybrać z "Łącz domyślnie przez" utworzoną właśnie konfigurację. Jeśli tego nie zmienimy dalej będziemy się łączyli przez standardowe ustawienia.

Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 160
Rejestracja: 2008-02-19, 17:01
Lokalizacja: Czubajowizna

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: Khalbar » 2008-10-28, 13:45

BliSki pisze:EDGE jest tylko "rozwinięciem" GPRS dlatego nie można robić takich sztuczek.


A czy HSPA nie jest przypadkiem rozwinięciem UMTS ?


I czy jak jest sie w zasięgu 3g to łapie się UMTS i HSPA na raz czy można korzystać z UMTS a nie z HSPA ?

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-28, 14:55

Mam antenę kierunkową wycelowaną w nadajnik i myślałem, że to rozwiąże problem, jednak nadal mam jedynie gprs. ,Modem jakiego używam, to huawei e800 i myślałem, że może jest jakiś sposób żeby wymusić edge. Zanim kupiłem antenę edge mi sie pojawiało sporadycznie.

[ Dodano: 2008-10-28, 15:01 ]
BliSki pisze:EDGE jest tylko "rozwinięciem" GPRS dlatego nie można robić takich s
ztuczek.
Wiec moge zapomnieć o EDGE?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-28, 15:26 ]
Nie pisz wyłącznie wielkimi literami.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-28, 16:02 ]
Poprawiłem litery na normalne!
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 16:02 przez andrzejxxl0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 166
Rejestracja: 2007-08-15, 15:40
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: KlonAdam » 2008-10-28, 15:05

Engelbert pisze:236,8 kbps, o ile chodzi Ci oczywiście o EDGE.
Zaokrągliłem :cfaniak:
Engelbert pisze:Nie do końca - po kliknięciu zapisz musimy jeszcze po lewej stronie wybrać z "Łącz domyślnie przez" utworzoną właśnie konfigurację. Jeśli tego nie zmienimy dalej będziemy się łączyli przez standardowe ustawienia.
Po stworzeniu nowego profilu samo przechodzi w ten stan.

Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 634
Rejestracja: 2007-10-04, 14:07
Lokalizacja: 127.0.0.1

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: Engelbert » 2008-10-28, 15:21

Po stworzeniu nowego profilu samo przechodzi w ten stan.

Nie, nie przechodzi. Na górze, polu "Wybierz połączenie" jest nowa konfiguracja, ale po lewej w "Łącz domyślnie przez" (które jest w tej sytuacji najważniejsze) dalej jest wcześniejsza konfiguracja.
Przed chwilą dla pewności to sprawdziłem.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-28, 15:27

andrzejxxl0 a ten nadajnik w który masz wywecowaną antenę obsługuje EDGE? Popatrz ma inne nadajniki w Twojej okolicy (nawet te dalsze) i wyceluj w nie antenę. Skorzystaj z mapki http://www.wieprz.net/bts
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-28, 15:35

Pzepraszam.Miałem właczony[Caps LOCK]-to tyle,co do wielkich liter.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-28, 15:37

Dobrze.

Aha czasem na mapce wieprz.net nie ma rozróżnienia EDGE/GPRS możesz skorzystać ze strony http://btsearch.org/
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 166
Rejestracja: 2007-08-15, 15:40
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: KlonAdam » 2008-10-28, 15:50

Poprwione...

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-28, 16:12

YaHooo pisze:andrzejxxl0 a ten nadajnik w który masz wywecowaną antenę obsługuje EDGE? Popatrz ma inne nadajniki w Twojej okolicy (nawet te dalsze) i wyceluj w nie antenę. Skorzystaj z mapki http://www.wieprz.net/bts
Próbowałem skorzystać z mapki,jednak mi nie wchodzi,póżniej spróbuje jeszcze przez: Google-maps,bo coś mi sie sypie w laptopie,to pewnie wina Visty,ale dziękuje za podpowiedz!
Próbowałem z obydwu adresów,te mapki,nic z tego,poprostu,po zbliżeniu mapki nic nie wyświetla,ale dzięki,za szczere chęci,spróbuje jeszcze raz póżniej.Pozdrawiam i dziękuje!

[ Dodano: 2008-10-28, 17:19 ]
Jak tylko będe wiedział,gdzie jest nadajnik,to wyceluje antene i dam znać,czy to coś pomogło.Pozdrawiam


Wróć do „FAQ - opracowania użytkowników, dyskusje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość