Problem a Działaniem WImax

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

wiligracz
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-01-14, 11:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: wiligracz » 2010-02-07, 19:30

wojteks pisze:
wiligracz pisze: [...]

Przełącz na próbę kartę sieciową z trybu automatycznego na np. 10Mbit Full Duplex i zobacz co będzie.

Ta opcja będzie dostępna przez BIOS, czy w panelu sterowania?

EDIT:
Już znalazłem... Przy okazji, tak z ciekawości. Zauważyłem że parametrt Last Tx Power ciągle się zmienia. Nie jestem pewien czy tak powinno się dziać, bez względu na ogólny zasięg. Mógłby ktoś napisać, za co jest odpowiedzialna ta wartość?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-07, 20:00 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 19:59 przez wiligracz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22381
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: wojteks » 2010-02-07, 19:35

wiligracz pisze:czy w panelu sterowania?

Manager urządzeń albo konfiguracja sieci/konfiguracja karty/zaawansowane.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17884
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: YaHooo » 2010-02-07, 22:41

wiligracz pisze:Zauważyłem że parametrt Last Tx Power ciągle się zmienia. Nie jestem pewien czy tak powinno się dziać, bez względu na ogólny zasięg. Mógłby ktoś napisać, za co jest odpowiedzialna ta wartość?
To jest po prostu moc nadawania ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Quest
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 204
Rejestracja: 2009-03-09, 22:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Quest » 2010-02-07, 23:34

wiligracz pisze:Zauważyłem że parametrt Last Tx Power ciągle się zmienia.

Zgadza sie jest to moc nadawania. Maksymalna wartosc jaką antena moze osiagnac to 20dbm. Srednio powinno byc jakies 15 dbm. wtedy zazwyczaj nie ma po drodze wiekszych przeszkod. Gdy jest wartosc 20 dbm wtedy antena nadaje z maksymalna mocą. :papa:

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17884
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: YaHooo » 2010-02-08, 20:00

Quest pisze:Maksymalna wartosc jaką antena moze osiagnac to 20dbm.
Czyli ta moc uwzględnia zysk anteny? Bo mi się wydaje, że ta moc, to jest moc jaka jest podawana na antenę ze stopnia końcowego mocy :)
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Martekx
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2009-09-19, 09:59
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Martekx » 2010-02-12, 16:35

komputer, wiligracz, jak tam problemy z połączeniem? Bo u mnie nadal ten problem występuje pomimo kilku maili do ery która mnie zapewnia że rozwiąże problem.

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Blido » 2010-02-12, 17:04

Martekx, czy uziemiłeś ODU zgodnie z instrukcją?

Martekx
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2009-09-19, 09:59
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Martekx » 2010-02-12, 17:19

Blido pisze:czy uziemiłeś ODU zgodnie z instrukcją?
No nie, a jaki to ma związek z tematem?

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Blido » 2010-02-12, 18:50

Martekx pisze:No nie, a jaki to ma związek z tematem?

I tu właśnie może tkwić problem. Zapewne występują zakłócenia elektrostatyczne w ODU i/lub na ekranie skrętki i one są wszystkiemu winne. Dlaczego wszyscy olewają ten pkt w instrukcji, gdzie jest mowa o uziemieniu?

komputer
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2006-03-28, 21:31
Lokalizacja: okolice Konina

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: komputer » 2010-02-12, 18:55

Witam!
U mnie sygnał znikł w niedziele rano ale wieczorem wrócił.Już myslałem że będzie wszystko ok. a tu w środę znowu brak sygnału, no więc dzwonie i zglaszam problem i ta sama procedura co wczesniej:zgłoszenie poszło do działu technicznego.Dzis rano sygnał
jest ale nie otrzymałem potwierdzenia że problem został rozwiązany,wiec nie wiem co dalej będzie.Chyba maja jakiś problem z tym nadajnikiem albo sam juz nie wiem co.Nie dzwońcie do biura obsługi bo tam kompletnie nic nie wiedza na temat tej usługi tylko na numer 600600600.
Pozdro.

Martekx
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2009-09-19, 09:59
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Martekx » 2010-02-14, 10:57

Już straciłem nadzieje, że wimax będzie u mnie działał. Sygnału często nie ma, jeżeli jest to nie chce się połączyć (choć wcześniej przy takim sygnałe się łączył) a jak już się uda połączyć to i tak strony sie nie otwierają. Jak teraz postępować aby rozwiązać umowę?

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Blido » 2010-02-14, 19:05

Martekx pisze:Już straciłem nadzieje, że wimax będzie u mnie działał. Sygnału często nie ma, jeżeli jest to nie chce się połączyć (choć wcześniej przy takim sygnałe się łączył) a jak już się uda połączyć to i tak strony sie nie otwierają.

W tym wypadku masz chyba rację, zwłaszcza że wiosną kiedy na drzewach wyrosną liście będzie jeszcze gorzej.
Martekx pisze:Jak teraz postępować aby rozwiązać umowę?

Napisz e-mail do BOA. Odradzam telefonowanie, bo stracisz tylko mnóstwo czasu, pieniędzy i możesz nic nie wskórać.

ppoler
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2009-02-07, 14:58
Lokalizacja: obrze?a W-wy

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: ppoler » 2010-02-18, 10:35

Martekx.
Ja przez długi czas sie bujałem z tym że w większości sytuacji nie dało sie połączyc z IDU, z reguły było zero komunikacji z IDU lub zero sygnału, testowałem wszystko i nie było widać ratunku. Czasem miałem super sygnał ale potem nie potrafiłem tego powtórzyć. Gmerałem wszystkim co ma wpływ. Zmieniałem kable, wydawało mi się że sprawdziłem wszystko.
Aż któregoś razu w desperacji prazeciągnęłem czymś metalowym po 8 drucikach wewnątrz gniazdka RJ-45 w antenie (przeczyściłem styki) i zaczęło się łączyć bez problemu. Zestaw dostałem jako używany więc...
Jestem z 7 km od bazówki, teren płaski

Inne sprawy:
- raz na pare tygodni zestaw mi się buntuje i odłączenie IDU z 230V na kilka minut pomaga.
- kiedyś miałem probelm z łączeniem się i w BOA powiedziano mi ze było za mało o jakis wpis dot. mego abomenemtu w ich bazach danych, poprawili i było dobrze.
- użyłem innego sektora i częstotliwości niż podała Era - dzięki podzieleniem sie na forum tymi danymi przez osobę z mojej okolicy.

Osobiście sprawdziłbym czy wtyczki kabla IDU-ODU są zaciśnięte solidnie i czy jest ciągłosć ekranu pomiędzy końcówkami tego kabla, omomierzem czy kabel wygląda jak kabel prosty, czy IDU jest podłączone do gniazdka z "prawdziwym" PE.
Istnieje też ryzyko ze ktos w pewnych godzinach zakłóca elektromagnetycznie ale pasmo WiMax-a Ery jest przeciez licencjonowane...
A może jakiś sprzęt w domu się włącza w tych godzinach i powoduje zakieś zakłócenia lub różnicę potencjałów?

Martekx
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2009-09-19, 09:59
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Martekx » 2010-02-21, 12:10

ppoler pisze:prazeciągnęłem czymś metalowym po 8 drucikach wewnątrz gniazdka RJ-45 w antenie
Ja także wyczyścilem styki ponieważ jak ruszyło się kablem to nie łączyło.
ppoler pisze:odłączenie IDU z 230V na kilka minut pomaga
Sprawdzałem dalej to samo.
ppoler pisze:użyłem innego sektora i częstotliwości
także próbowałem wtedy nie ma w ogołe ma sygnału.
ppoler pisze:czy wtyczki kabla IDU-ODU są zaciśnięte solidnie
raczej tak, próbowałem na trzech kablach.
A może jakiś sprzęt w domu się włącza w tych godzinach i powoduje zakieś zakłócenia lub różnicę potencjałów?
Raczej nie, nie mam takich urządzeń które mogły by zakłócić. Uziemiłem także antene tak jak radził Blido lecz ciągle to samo. Ostatnio jest nawet jeszcze gorzej ponieważ w ciągu doby połącze się może na kilka minut ale strony i tak sie nie otwierają nie mowiąc już o ściąganiu. Najgorsze jest to, że era nie chce rozwiązać umowy. Gdy opisalem problem i poprosiłem o rozwiązanie umowy, odpisano mi że przekazali to technikom a po kilku dniach napisali sms, że najbliższa stacja została profilaktycznie zrestartowana a na maila dostałem wiadomość że problem został rozwiązany i bedzie działać. Ja myśle, że antena (odu) może być uszkodzona, ale nie wiem już co dalej robić.

Martekx
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2009-09-19, 09:59
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Problem a Działaniem WImax

Postautor: Martekx » 2010-02-24, 17:50

Po tym jak nie dostałem odpowiedzi od ery co zrobić by rozwiązać umowe postanowiłem zadzwonić do BOA. Tłumaczyłem przez 10 minut co się dzieje konsultant nie wiedział co mi odpowiedzieć. Powiedział tylko, że innemu użytkownikowi wimaxa w moim regionie wszystko działa prawidłowo. Gdy wspomniałem o moich podejrzeniach co do sprzętu powiedział, że może wysłać instalatorów aby sprawdzili antene. Nie wiem tylko czy ta firma nie naliczy na mnie jakiś opłat. Ale w sumie to nie moja wina, że sprzęt niesprawny. Choć nie mam pewności że to wina sprzętu ale chyba nie ma innej możliwości skoro innemu użytkownikowi działa a u mnie nie (a wczesniej było ok). Dowiedziałem się też, że aby rozwiązać umowe to musze wysłać pocztownie oswiadczenie (które nie wiem nawet jak pisać) na adres al.Jerozlimskie Warszawa. Nie wiem co teraz robić.


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości