[Opis] Huawei E3131 z Play

Czyli nowe testy, recenzje, opisy w trakcie tworzenia.

Moderator: Moderatorzy

starka
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-11-29, 22:14
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: starka » 2012-11-29, 22:30

Witam

Zaczynam przygodę z Huawei e3131, jest wpięty w ruter TP_Linka TL-MR3420 chciałbym korzystać z iPlusa i nie może się zalogować na szybsze transwery.

Mam bardzo silny BTS PLUSA w odległości ok 400 m z siłą sygnału do 100% ale tyko z przesyłami GSM/GPRS/EDGE.

W jaki sposób komędą mogę wyłączyć zakresy GSM/GPRS/EDGE w modemie.

Docelowo chciałbym mieć możliwość korzystania z HSPA+/HSPA/UMTS: 900/2100 MHz
z innych BTS- ów PLUSA które są w innych lokalizacjach.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
starka

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 275
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: tosiek » 2012-11-30, 13:10

Tutaj masz wyjaśnione odpowiednie wartości dla odpowiedniej komendy:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33783

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,1,2
brak podpisu, tak jakby

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 651
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: atento » 2013-01-19, 04:31

Mały tescik NDIS vs RAS :) w bardzo trudnym terenie, sciany, las i metalowy dach ;p blisko BTS w lini prostej jakis kilometr. Max co daje z niego to (Download 9Mbps / Upload 0,5Mbps :) nie dokonczyli jeszcze pracy z łaczem... Zastosowana anrtena to "drapak" własnej roboty na długość fali wpiety bezposrednio w modem i przyklejony, o dziwo daje najlepsze efekty jakości internetu niz atk20 czy tez moja parabelum ktora wysysa neta z 16km jak tornado.
Parametry z TNI 99dBm, 22% CSQ7 testy własnie zaczynam 0 obciazenia sieci :)
W8 najnowsze sterowniki, ciekawostka W8 łaczy z nimi tak jak chcemy czy to RAS czy NDIS :) wystarczy przełaczyc w TNI :)


NDIS
50mb Czas 2:25

Obrazek
http://www.speedtest.pl/test/52772350



RAS

50mb 2min 15s

Obrazek http://www.speedtest.pl/test/52772376

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: YaHooo » 2013-01-19, 09:42

Czyli w zasadzie żadna różnica ;) Bo jak pamiętam to w Optionach miało znaczenie jaki tryb.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum
Posty: 78
Rejestracja: 2013-02-13, 20:03
Lokalizacja: Ok-Myszkowa

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: Edm65 » 2013-02-16, 17:44

Jak widać po moich testach to tylko PNG za wysoki,a co do reszty jest ok.
Nie będę pisał spam-parametry dBm,% itd.
Dodam że mam wykupioną szybkość do 4Mb/s.
Mieszkam tez za bardzo nie w ciekawym miejscu chodzi mnie o odległość BTSów.
Obrazekhttp://www.speedtest.pl/test/55123603
Najlepszym nauczycielem jest życie.

buli56
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2013-03-21, 14:23
Lokalizacja: gliwice

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: buli56 » 2013-03-21, 14:31

posiadam tablet MYTAB 10 niestety nie mogę go skonfigurować z E3131. Bardzo proszę o poradę jak to zrobić bym mógł je skonfigurować. Dziękuje

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21509
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: wojteks » 2013-03-21, 14:36

buli56 pisze: MYTAB 10 niestety nie mogę go skonfigurować z E3131.

Czy e3131 jest na liście wspieranych modemów?
Nie pomagam na PW!

buli56
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2013-03-21, 14:23
Lokalizacja: gliwice

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: buli56 » 2013-03-22, 11:29

niestety nie jest ten moden na liście wspieranych modemów.Czy jest jakaś możliwość skonfigurowania E3131

DaBomb
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2011-02-18, 12:57
Lokalizacja: Wawka

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: DaBomb » 2013-03-22, 16:47

Spróbuj użyć apki PPP Widget, tablet musi mieć roota ale dzięki tej aplikacji często ruszają nawet bardzo oporne modemy.

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 275
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: tosiek » 2013-03-29, 23:00

Byłbym wdzięczny za zmianę sekcji firmware. Firmware są dostępne ale brak nadal tego oryginalnego od Play, żeby w razie czego wrócić dlatego też zmiana firmware nie jest wskazana.
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21509
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: wojteks » 2013-03-30, 08:23

tosiek pisze:Byłbym wdzięczny za zmianę sekcji firmware

Napisz nową treść i wyślij mi na PW co od którego wiersza zmienić.
Nie pomagam na PW!

adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 477
Rejestracja: 2009-02-18, 11:23
Lokalizacja: Mazowsze

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: adamos22 » 2013-05-14, 21:05

Czy ktoś testował szybkość czytnika kart SD w tym modemie ?
Chodzi mi o to, czy prędkość odczytu/zapisu jest zbliżona do parametrów karty, czy też jest jakoś ograniczona przez czytnik jak w niektórych modemach do np. ~1MB/s

AlecClaire
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-06-02, 00:23
Lokalizacja: None

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: AlecClaire » 2013-06-02, 00:25

Jak komunikować się tymi komendami, o których piszecie z modemem?

Jeżeli Play Online>Zarządzaj usługą to mnie wyświetla Odbierz:nie powiodło się. Co zrobić? Wersja firmware (Play online>Diagnostyka>Urządzenie) to 21.157.11.0.264

EDIT:

Znalazłem niemądry ja ;p Dla potomnych: włączamy program Top NetInfo>Ustawienia>Komunikacja AT i PIN>Komendy AT.

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 651
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: atento » 2013-12-01, 13:29

Jak komuś 'skacze' ping przez słaby zasięg można wymusić tryb HSPA, ostatnio mialem problemy w grze lol'u mimo dobrego zasiegu, zmieniłem komendą AT z HSPA+ na HSPA pingi spadły o 20ms i nie było skoków. Zasadniczo predkośc jaka miałem taka mam, tylko ping lepszy. Modem wtedy łączy sie w trybie 14Mbps.

Przetestowane w plusie, 900mhz t-mobile i orange 2100/900 w kazdym przypadku ping stawał się stabilny i mniejszy

Można to zrobić przez topnetinfo zakładka komendy AT, wydając komende powinnismy być rozłączeni z internetem

Kod: Zaznacz cały

AT^HSPA=0 - tryb WCDMA
AT^HSPA=1 - tryb HSDPA
AT^HSPA=2 - tryb HSPA
AT^HSPA=3 - tryb HSPA+
AT^HSPA=4 tryb automatyczny


Komendy zaczerpnięte z chomika lesiolo tam też można pobrać nowe firmware.
Nikomu nie gwarantuje poprawy, lecz jak ktoś ma problemy z skokami nie zaszkodzi spróbować.



Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2013-12-01, 19:03 ]
Poprawa literówek.
Ostatnio zmieniony 2013-12-01, 19:03 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Opis] Huawei E3131 z Play

Postautor: YaHooo » 2013-12-02, 17:17

atento ale wymuszenie HSPA nie oznacza, że modem nie będzie się przełączać na goły UMTS. Warto to zauważyć, bo wielu ludzi szuka rozwiązania na wymuszenie tego aby modem nie schodził na goły UMTS.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)


Wróć do „Testy, recenzje, opisy - w "budowie"”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość