Internet satelitarny lub inny ....

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

notoladnie
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2010-08-23, 20:05
Lokalizacja: Siwiki

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: notoladnie » 2011-11-06, 09:40

Witam . Po roku czasu moge podzielic sie z wami jak rozwiazalem problem dostepu do internetu ...
A wiec zrobilem jak mi tu doradzano , poszedlem do ORANGE i wziolem CDMA ( umowa na 2 lata ) . Do tego dokupilem specjalna antene ( taka jak mi doradzili w ORANGE ) ktora umiescilem na dachu - koszt okolo 150 zl .Mialo dzialac na 100% ... albo wiecej :D
Antene umiescilem na dachu na stabilnym dragalu , czyli wysokosc od ziemi oklo 8 metrow . Dalej byly problemy z sasiegiem . CDMA lapalo na 1 kreske i to nie stabilnie ( max jest 4 kreski ) . CDMA nie dalo sie uzywac . Jest przelacznik w modemie na ten drugi system GPRS czy jakos tak ,
nie istotne ... bo mialo dzialac wszedzie CDMA . Na tym GPRS to 1 zdjecie sie otwiera 2 minuty . Tutaj radze aby przed podpisaniem umowy z jakakolwiek firma najpierw sprawdzic czy te CDMA bedzie zeczywiscie dzialac . Ja na slepo poszedlem do ORANGE i
podpisalem umowe . Dzis caly sprzet lezy nie uzywany w szufladzie a ja co miesiac i tak musze placic okolo 70 zl miesiecznie abonamentu . Niestety bylem tak zdesperowany i slepo ufajacy ze dalem ciala . Prowadze firme przez internet dlatego dla mnie NET to droga dochodow .

No ale pewnego dnia zlapalem kontakt z moim starym kumplem ktory okazalo sie ze ma firme dostarczajaca INTERNET bezprzewodowo . Kolega wpadl do mnie na weekend i przy grilu i piwie ocenialismy jak rozwiazac ten problem .
Okazalo sie ze jest 1 firma w okolicy ktora dostarcza NET droga bezprzewodowa .... tylko ze najblizszy nadajnik tej firmy jest 14 km odemnie .... Pozatym drzewa wokol mojej dzialki maja okolo 22 metrow wyskoci - w strone nadajnika .
Kolega powiedzial mi ze musze podjac ryzyko i kupic wojskowa antene teleskopowa 22 metrow , na antenie umiescimy grida i poszukamy nadajnika . Cena byla warta ryzyka - znalezlismy taka antene w necie za 850 zlotych .
Jakis handlarz demobilem wojskowym posiadal kilkanascie takich anten . Musialem przejechac 500 km aby przywiesc antene . Wysylka nie wchodzila w gre bo koszty za duze .
Obrazek

Stawianie anteny to bylo prawdziwe wyzwanie .
Obrazek
Obrazek

A tak antena wyglada z dala :
Obrazek
Obrazek

Dobra , konkludujac okazalo sie ze zlapalismy zasieg . Przyjechala firma od tego nadajnika co namierzylismy i w koncu mam PRAWDZIWY INTERNET .
download speed ponad 10 mbps
upload speed ponad 10 mbps
Obrazek


I teraz tylko dodac ... i zyli dlugo i szczesliwie :D

Ludzie nie wierza ze w polsce sa miejsca do ktorych nie dociera internet , ze trzeba sie czasem duzo nagimnastykowac aby uzyc NETA .

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia .
Ostatnio zmieniony 2011-11-06, 11:38 przez notoladnie, łącznie zmieniany 1 raz.

al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 375
Rejestracja: 2008-01-04, 11:38
Lokalizacja: spod Nieporętu

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: al-czerniawski » 2011-11-06, 09:57

Imponujące. Do pozazdroszczenia pod każdym względem. I technicznym i ludzkim. :brawa:

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21597
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: wojteks » 2011-11-06, 10:17

notoladnie pisze:zyli dlugo i szczesliwie

Oczywiście instalacja odgromowa zrobiona prawidłowo?
Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe zamontowane przy antenie i kablu ethernet/zasilającym?
Nie pomagam na PW!

notoladnie
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2010-08-23, 20:05
Lokalizacja: Siwiki

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: notoladnie » 2011-11-06, 10:36

Instalacja odgromowa wyglada w ten sposob ze jest podpieta pod antene i idzie sciana do odgrmonika z dachu i do ziemi :
http://antiquehunter.eu/FRFRFRFRFRDSC_0128.JPG

Antene montowala firma dostarczajaca internet . Zalozyli mi takiego grida:
http://antiquehunter.eu/siwikiSIERPIEN08201100011.jpg
Mysle ze ten grid sam w sobie musi miec jakies zabezpieczenia przeciwprzepieciowe ????
Nic mi nie wiadomo o jakichs extra zakladanych skrzynkach przepieciowych . Co ty na to ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-25, 17:57 ]
Zamiana obrazka na link.
Ostatnio zmieniony 2012-05-25, 16:57 przez notoladnie, łącznie zmieniany 1 raz.

Topiło
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2009-12-10, 22:23
Lokalizacja: Topiło

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: Topiło » 2011-11-06, 13:24

Hmmmm,ja mam też tak daleko do BTS a,po drodze las(puszcza) i z dachu łapię max sygnał...Antena: http://www.dipol.com.pl/antena_atk-10_c ... 912_15.htm
Także może złą antenę miałeś...?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-11-06, 16:33 ]
Poprawiłem linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2011-11-06, 16:25 przez Topiło, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 323
Rejestracja: 2010-08-22, 13:03
Lokalizacja: z domu

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: joujoujou » 2011-11-06, 13:35

Kozacki maszt.

Respekt za determinację. :ok:
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com

notoladnie
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2010-08-23, 20:05
Lokalizacja: Siwiki

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: notoladnie » 2011-11-06, 13:42

Topilo - uzywalem tej samej anteny co pokazujesz .
Tutaj kilka moich sasiadow ma taki sam CDMA z ornage i u nikogo normalnie nie chodzi .Ludzie mieli takie same problemy . Teraz z mojego masztu firma dostarczajaca NETa podlaczyla kilka domow w okolicy . Nikt w okolicy 5 km nie uzywa ornage CDMA - bo poprostu nie da sie tego uzywac .
Antena krecilismy duzo czasu , lapalismy sygnal i bylo tak jak pisze . Gdyby CDMA dzialo jak powinno dzialac to bym nie zawracal gitary ze stawianiem masztu itd .
Korzysc z tego ze wsadzilem tyle wysilku w ta inwestycje , to ze dostawca NETa daje mi polaczenie za darmo 10mbps na 10 . On kasuje sasiadow , ja nie place za nic . Wiec nie jest zle .

Topiło
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2009-12-10, 22:23
Lokalizacja: Topiło

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: Topiło » 2011-11-06, 14:16

Jak tak to o key,w sumie będziesz do przodu z kasą po jakimś czasie :ok:

Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 323
Rejestracja: 2010-08-22, 13:03
Lokalizacja: z domu

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: joujoujou » 2011-11-06, 15:16

notoladnie pisze:dostawca NETa daje mi polaczenie za darmo
No to pięknie. :)
notoladnie pisze:ja nie place za nic
Poza prądem. ;)

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21597
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: wojteks » 2011-11-06, 15:38

notoladnie pisze:Co ty na to ?

Skoro to sprzęt dostawcy to jego problem. Jednak sugerowałbym odłączanie komputera jak jest burza od kabla ethernet (albo routera w domu od kabla z anteny). Przydałby się też na tym kablu netprotector.

Uziemienie powinno być niezależne od uziemienia dachu.
Nie pomagam na PW!

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: zDaleKi » 2011-11-06, 16:37

joujoujou pisze:Respekt za determinację. :ok:

Tak jest, notoladnie, moje pokłony :padam: :brawa:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10472
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: krystianb » 2011-11-06, 18:06

wojteks pisze:Uziemienie powinno być niezależne od uziemienia dachu.
I to najlepiej linką grubości palca.
No i odciągi chyba powinny być izolowane, bo w przypadku trafienia mogą się upalić? (tak gdybam, energetykiem nie jestem)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

notoladnie
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2010-08-23, 20:05
Lokalizacja: Siwiki

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: notoladnie » 2011-11-06, 20:12

wojteks - jak widze/slysze ze nadciaga burza to odpinam kabel ethernetu i wylaczam antene z gnaizda pradowego ( logiczne )

Co do uziemienia to sprawdzal je elektryk ktory robil u mnie instalacje w domu . (Tez zaklada odgromniki .) Sprawdzal uziemiania itd . Facet ma uprawnienia , papiery i 30 lat doswiadczenia za soba .
Powiedzial ze taki odgromnik do anteny jest OK .

krystianb - co do odciagow ... to sie nie upala :D

Najgorzej sie obawialem wichur i mocnych wiatrow , ale antena przeszla chrzest bojowy kilka miesiecy temu .
Nadszedl front burzowy , wygladlo to jakby ladowalo UFO . Pierwszy raz w zyciu widzialem taka zadyme . Nadciagal z lewej strony i bylo widac jak sie zbliza .
Gdy doszedl do linii mojej dzialki to na kilka sekund wszystko ustalo jak PAUZA w dvd ... i nagle BOMBA :D
10 km odemnie jest stacja badajaca pogode i mowili ze wiatr osiagal okolo 100 km na godzine .
Duzo drzew powyrywalo , zerwalo kilka dachow .
Antena nie drgnela . Tutaj zrobilem zdjecie przed " atakiem " .

http://antiquehunter.eu/frontburowysiwi ... c00001.jpg

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-11-06, 20:32 ]
Zamiana obrazka na link.
Ostatnio zmieniony 2011-11-06, 20:32 przez notoladnie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: YaHooo » 2011-11-06, 22:10

notoladnie naprawdę gratuluję przedsięwzięcia :ok: :padam:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

attenti
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-05-22, 11:47
Lokalizacja: koln

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: attenti » 2012-05-24, 19:39

notoladnie pisze:Witam .
Kupilem dom we wsi ktora sie zwie SIWIKI ( gmina zbojna ) kolo Lomzy . Fajne miejsce , koniec swiata .


Witajcie. Szczerze mówiąc bodźcem do zarejestrowania się tutaj był właśnie ten post;) Normalnie nie wierzyłem, że ktoś w tej miejscowości może mieć net "z innych źródeł", niż smycz łącząca z naszym ukochanym monopolistą. Obecnie często przebywam w tej miejscowości, lapek znalazł nawet dwie...teraz to juz pięć sieci wifi, ale skąd one się wzięły to zachodziłem w głowę..hehe...
sorrki za offtop (nieładny początek na forum;)

Poszukiwania netu popchnęły mnie także do rozważań na temat podejścia naszych kochanych operatorów do klientów. (byc może to zbyt duże uogólnienie, ale i dużych operatorów mam na mysli)
Testowałem play plus największa antena jaka mieli(no nie taka duza jak u notoladnie;D)
wspiąłem się na...trzepak do dywanów i..niestety lipa.Gdyby - w ogóle nic - zero łączności to bym pomyślał, że może coś źle robię, ale łącznośc była...ekhm..BYwaŁA... stronkę dało się załadować, nawet szybko, ale co z tego jak za chwilę łączności nie było. Przeszkody terenowe? chyba płot drewniany;) taka specyfika okolic;)
pozdrawiam i ruszam do buszowania po forum.


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości