Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

arwi-faraon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2008-10-04, 23:53
Lokalizacja: Polska

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: arwi-faraon » 2008-10-27, 12:37

Właśnie syn zobaczył że chcę tu coś napisać i się śmieje że chcę sie pożalić na jakich śmieciach pracuję Ale od początku:

w końcu to mam domową sieć LAN choć opartą na IP Windowsa

co jest w środku to muszę trochę po odkużać kompy to się doczytam

Sztuka 1.
Płyta główna: Asrock ...
Procesor: Sampron 2200
Grafika: Radeon ...
HDD: 40GB
RAM: 1GB
system: Windows XP
CD-RW Liteon (nagrywarka)

sztuka 2.
Płyta główna: Asus ...
Procek: Athlion 2500 chodzi 1850 Mhc
Grafika: GForce 7500
HDD: 250GB SATA; 80GB ATA; 6GB USB (dyski fizyczne)
system: ME (płyta z Linuxem)
LG DVD-RW DL RAM(nagrywarka)
Samsung DVD-ROM (DVD-9)
Internet: Orange ICON 225

sztuka 3.
Laptop IBM ThinkPad T23
proc: 1113 Mhz (faktycznie tak chodzi)
Ram 256MB
HDD: 30GB
DVD rom (DVD-5)
CF Disc 8GB na USB (desk Mechaniczny
i stado Pamięci typu Flash SD; MMC; CF;

sztuka 3. zabawka dla 8-latka
Laptop IBM ThinkPad 570e
Proc P III 450Mhz
RAM 196MB
HDD 30GB
DVD-Rom (DVD-5)

Gdzieś mi się zawieruszył aparat Foto dostarczę później.

Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 331
Rejestracja: 2006-05-11, 00:37
Lokalizacja: Pogorzałe

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: pluskwa_skarzysko » 2008-11-26, 16:41

arwi-faraon pisze:sztuka 3. zabawka dla 8-latka
Laptop IBM ThinkPad 570e
Proc P III 450Mhz
RAM 196MB
HDD 30GB
DVD-Rom (DVD-5)



ja mam gorsza zabawkę ..buuu...
ale za to gry dosowe działają :D
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: Jo_gurt » 2008-11-26, 17:04

pluskwa_skarzysko pisze:ale za to gry dosowe działają :D

DOSBox jest pod każdy system w zasadzie ;)

Szczurkuc
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2009-02-02, 20:17
Lokalizacja: Przyłęg

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: Szczurkuc » 2009-02-03, 06:52

Pentium Dual 2GHz
ram 2GB dual
graf 512
HDD 80 »»na razie«« wystarcza
i inne jak mysz DVDRW .... :ok:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 263
Rejestracja: 2009-01-23, 09:52
Lokalizacja: Wrony (lubuskie)

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: Mikele » 2009-02-03, 09:06

W domu:
Athlon 64 3200+ (2GHz) + Arctic cooling
Płyta Giga-byte KN8F nForce4
2GB DDR Kingston (dual)
Dźwięk 7.1 i Lan Gigabit na płycie
GeForce 256MB + TurboCache (dokładnie nie pamiętam, sprawdzę i dopisze)
Seagate Barracuda 7200 SATA 160 GB
DVD-RW
Obudowa Midi + zasilacz 400W
Monitor LCD Samsung (też sprawdzę)

W pracy:
Intel Pentium 4 HT 3GHz
8212-CTO
2GB DDR2
Dźwięk 5.1 + Lan Gigabit
Gigabyte WiFi b/g/n PCI
IGMA 950 128MB
80GB SATA 7200
DVD-RW DLayer
Obudowa desktop + zasilacz
Monitor LCD Belinea 19cali

Mobilny (laptop):
Intel Core Duo 1.6 GHz
1 GB DDR (2x512)
Dźwięk 7.1 HD + Lan Gigabyte
NVidia GeForce Go 7400 128 MB + 128 TurboCache
Wifi a/b/g
Bluetooth 2.0
Czytnik Kart
4 x USB 2.0, Firewire, RJ11, S-Video, Pci-express, Vga
DVD-RW DLayer
Matryca 15.4 Zoll 16:10, 1280x800 pikseli, WXGA Glare TFT, refleksująca
Bateria Li-on maks 2 godz.

Zdjęcia wkrótce ;)
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)

marens
Guru bezprzewodowy
Posty: 3690
Rejestracja: 2007-04-14, 10:01
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: marens » 2009-03-22, 22:51

Chyba czas rozkręcić ten dział

Obrazek

-> Acer Extensa 5200
-> HP 1020
-> Huawei D100

(1/3mojego sprzętu)

Więcej będzie w Czerwcu jak ogarnę się po maturce.

Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 338
Rejestracja: 2008-01-20, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: artureal » 2009-03-26, 19:40

He, właśnie czyściłem sprzęt i przy okazji pstryknąłem fotki:
Obrazek
Tylko nie śmiejcie się z tej listewki - wydawała mi się prostym i skutecznym sposobem na mocowanie wiatraka chłodzącego pamięci :)


Obrazek
A to moje stanowisko. No dobra, trochę posprzątałem ;)

Sprzęcik mam taki:
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 @ 4.2 GHz / Scythe Katana 2
Płyta główna: Gigabyte GA-EP45-DS3R
Pamięć: 2x2 GB DDR2 Patriot Dual LLK @ 992 MHz CL5
Twardy dysk: Seagate Barracuda 500GB 7200.11
Grafika: EVGA GTX280 1GB @ 666/2578 MHz
Dźwięk: Creative X-Fi Xtreme Music
Głośniki: Easy Touch ET-678 Madness 5.1 modified
Zasilacz: Chieftec CFT-650-14C 650W
Monitor: Iiyama Vision Master Pro 451 19" (no wiecie, do gruff...)
Napęd: LG DVD GSA-H10A
Obudowa: Chietfec Miditower DG-01B-D-U + 6 wiatraków sterowanych termistorem (własna konstrukcja)
OS: Windows XP Pro 32bit SP2
Na razie nic więcej mi nie potrzeba :ok:

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: Blido » 2009-03-26, 21:38

artureal pisze:Twardy dysk: Seagate Barracuda 500GB 7200.11

Gratuluję :] . Jeszcze działa? Ile czasu go masz? Jaka wersja firmware?

Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 338
Rejestracja: 2008-01-20, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: artureal » 2009-03-26, 22:11

Wiem, słyszałem o problemach z tymi dyskami. Szczerze mówiąc, nie sprawdzałem z jakiej jest serii, a skoro od kilku miesięcy działał bezawaryjnie, to dałem sobie spokój. Mam widać szczęście do sprzętu :D

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: Blido » 2009-03-26, 22:24

artureal pisze:skoro od kilku miesięcy działał bezawaryjnie, to dałem sobie spokój.

Więc uważaj, bo możesz obudzić się z ręką w nocniku. Mój Seagate działał 6 miesięcy (kupiony w lipcu ub.r, padł pod koniec stycznia), a kilka dni temu podobny los spotkał twardziela kolegi - z tym że jego pracował "wyjątkowo długo" - od maja ub.r :hyhy: .
Ściągnij sobie program HDTune i sprawdź jaką masz wersję firmware. Jeśli SD15, to możesz być pewien że prędzej czy później dysk pójdzie się kochać. Awaryjność prawie stuprocentowa :hyhy: .

Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 338
Rejestracja: 2008-01-20, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: artureal » 2009-03-30, 22:17

Lekki offtop się zrobił, ale muszę podziękować jakoś Blido: faktycznie SD15, a numer seryjny też był na czarnej liście Seagate'a. Ciekawe, jak długo dysk by wytrzymał i czy w ogóle coś złego by się z nim stało - wolałem jednak nie ryzykować. Teraz mam najnowszy software i mogę przynajmniej spać po nocach :)

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: Blido » 2009-03-30, 22:36

artureal pisze:a numer seryjny też był na czarnej liście Seagate'a

Na tej oficjalnej czarnej liście? :zdziwko: Ponoć Seagate nie przyznaje się że Barracuda 7200.11 z firmware SD15 jest serią wadliwą. Mój dysk padł już 3 miesiące temu, a nadal nie znajduje się na tej liście, czyli ponoć wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 338
Rejestracja: 2008-01-20, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: artureal » 2009-03-30, 23:02

A jednak:
Obrazek

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: Blido » 2009-03-30, 23:15

To tylko baza firmware dla różnych serii dysków ;)
Mi chodziło raczej o to: http://support.seagate.com/modelcheck/modelcheck.jsp
Wpisz tam swój numer seryjny dysku, a na pewno dowiesz się że nie jest na czarnej liście :hyhy:

Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 338
Rejestracja: 2008-01-20, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Zaprezentuj swoje stanowisko i sprzęt...

Postautor: artureal » 2009-04-01, 18:22

Myślisz, że ryzykowałbym utratę danych (oczywiście w trakcie operacji nie miałem na co przegrać jakichś 300GB), gdyby nie delikatna sugestia Seagate'a, by aktualizować firmware? ;)
Po sprawdzeniu modelu trzeba jeszcze sprawdzić numer seryjny

I wtedy wyświetliło mi się coś takiego:

Obrazek

Ponoć błędy zdarzają się modelom Barracuda 7200.11 i ES, Diamond Max 22, oraz SV35 (!) o różnych wersjach software'ów, nie tylko SD15. Dlatego, jeżeli ktoś jeszcze tego nie zrobił, to dużo ryzykuje - albo dysk będzie działać bezawaryjnie, albo się niedługo zawiesi. Lepiej wgrać nowy soft (co nie powoduje utraty gwarancji), niż potem rwać włosy z głowy z powodu utraconych save'ów :cry:
Blido, jeszcze raz dziękuję za zmobilizowanie mnie do ratowania kompa, ostatnio nygus zrobiłem się straszliwy :ok:


Wróć do „Hyde-Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości