Stacje bazowe a technologie
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Stacje bazowe a technologie
Zadaje pytania bo ostatnio się trochę pogubiłem.
Jak mam stacje bazową UMTS900 to mogę normalnie odbierać hsdpa do 7.2Mbps i polepszać jej zasięg anteną 900Mhz?
Jak mam stację UMTS2100, to jakie technologie mogę odbierać?
Jakie "stacje bazowe" (indywidualne czy opierające na UMTS2100) oraz maksymalne prędkości osiągają technologie:
-HSPA
-HSUPA
-HSDPA
-HSPA+
-HSPA+ DC
?
Jak mam stacje bazową UMTS900 to mogę normalnie odbierać hsdpa do 7.2Mbps i polepszać jej zasięg anteną 900Mhz?
Jak mam stację UMTS2100, to jakie technologie mogę odbierać?
Jakie "stacje bazowe" (indywidualne czy opierające na UMTS2100) oraz maksymalne prędkości osiągają technologie:
-HSPA
-HSUPA
-HSDPA
-HSPA+
-HSPA+ DC
?
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Stacje bazowe a technologie
Stacje UMTS900 mają HSPA+ czyli download do 21Mbps (Play/polsat (28.8Mbps MIMO)).
HSPA=HSDPA + HSUPA (czyli download do 7.2Mbps i upload do 2 albo 5.76Mbps
HSPA+ to download do 21Mbps
HSPA+ DC to downlad do 42Mbps na 2 nośnych.
HSPA=HSDPA + HSUPA (czyli download do 7.2Mbps i upload do 2 albo 5.76Mbps
HSPA+ to download do 21Mbps
HSPA+ DC to downlad do 42Mbps na 2 nośnych.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Download do 14,4 Mbps by być w zgodzie ze standardem (i niektórymi stacjami np. Polkomtela).wojteks pisze:HSPA=HSDPA + HSUPA (czyli download do 7.2Mbps i upload do 2 albo 5.76Mbps
[ Dodano: 2011-05-31, 20:00 ]
UMTS tzw. 2100.dagi12 pisze:Jak mam stację UMTS2100, to jakie technologie mogę odbierać?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tylko Polkomtel ma takie "dziwne" stacje?Download do 14,4 Mbps by być w zgodzie ze standardem (i niektórymi stacjami np. Polkomtela).
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chyba tak.Maciek764 pisze:Tylko Polkomtel ma takie "dziwne" stacje?
-
Ale namieszaliście
Jeden piszę, że z umts900 odbiera się HSPA+,
A drugi, że umts2100 tylko do umtsa to trochę bez sensu?
A na jakich stacjach odbiera się HSDPA?
Jeden piszę, że z umts900 odbiera się HSPA+,
A drugi, że umts2100 tylko do umtsa to trochę bez sensu?
A na jakich stacjach odbiera się HSDPA?
Który BTS najlepszy !?
-
- Mistrz bezprzewodowy
UMTS -> HSDPA -> HSDPA+HSUPA=HSPA -> HSPA+ -> HSPA+ DC
Wszystko jest jakby wstecznie kompatybilne. UMTSem można też nazywać HSPA czy HSPA+.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
UMTS jest nazwa dla wszystkich standartow 3G, tak jak GSM dla standartow 2G.
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
15002900 razy było wałkowane.
HSxPA(+) to rozszerzenie możliwości sieci UMTS, działającej na dowolnej częstotliwości.
HSxPA(+) to rozszerzenie możliwości sieci UMTS, działającej na dowolnej częstotliwości.
-
Aha czyli na każdej stacji UMTS2100 powinienem odbierać którąś z technologii zaczynających się na H****. A da się je jakoś rozróżnić bo jest różnica (40Mbit) pomiędzy UMTS2100 nadającym HSUPA, a nadającym HSPA+ DC
Aha, a na jakich stacjach odbiera się zwykłą technologię UMTS?
Aha, a na jakich stacjach odbiera się zwykłą technologię UMTS?
Który BTS najlepszy !?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie moim zdaniem nie koniecznie Bo to zależy od tego czy operator upgrade'ował stację do wyższych technologii.dagi12 pisze:Aha czyli na każdej stacji UMTS2100 powinienem odbierać którąś z technologii zaczynających się na H****.
Powiem tak. W ogólności nie da się tego sprawdzić co stacja nadaje. Jednak są odpowiednie komendy AT w niektórych modemach i one pokazują dostępne technologie po zalogowaniu się do sieci.dagi12 pisze:A da się je jakoś rozróżnić bo jest różnica (40Mbit) pomiędzy UMTS2100 nadającym HSUPA, a nadającym HSPA+ DC
Na tych zapomnianych przez operatoradagi12 pisze:a na jakich stacjach odbiera się zwykłą technologię UMTS?
Pozdrawiam YaHooo
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Haha czyli na przyklad w 25% niemieckiej sieci E-Plus.YaHooo pisze:Na tych zapomnianych przez operatora
Czyli zawsze jest loteria na co sie trafi, 384kbps czy nawet 21.6Mbps. E-Plus nawet nie udostepnia konkretnej mapy zasiegu z podzialem na technologie. Jest tylko ogolna wersja, GPRS/UMTS. Brak na niej podzialu na EDGE, HSDPA czy tez HSPA.
Watpie w to, ze jest taki drugi dziwny operator w Europie, majacy tak nierownomiernie rozbudowana siec. W moim miescie jest max. 3.6 HSDPA od E-Plus, a w dwoch innych w okolicy NodeB nie zostaly od 2005 roku ruszone, wiec UMTS re.99 straszy. Wszystko to jest Ericsson'a, jednak moze to sie w bliskiej przyszlosci zmienic, bo E-Plus chce miec do konca 2012 najlepsza siec dla internetu mobilnego w Niemczech. Cala zmiana i rozbudowa oparta jest na sprzecie ZTE, stary sprzet Ericsson'a i NSN idzie do smieci.
Ogolnie nikt tej zapowiedzi nie traktuje tutaj powaznie, chociaz widac jakies postepy...Jedank to nie wystarczy aby przegonic Telekom czy Vodafone. Dzisiaj telekom oficjalnie udostepnila w Köln siec LTE na 1,8 Ghz, do pokrycia calego miasta i okolicy zostal dokonany upgrade na ponad 100 stacjach bazowych. Do konca roku Telekom chce pokryc kolejnych 100 niemieckich miast z LTE na 1,8 GHz z predkoscia do 100Mbps oraz cala siec 3G podniesc do HSPA+ o predkosci do 42 Mbps.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To naprawde jakoś dużo. Z moich obserwacji wynika, że w Polsce, to raczej mało która stacja ma goły UMTS. Jeśli już, to zdarza się HSDPA 3.6. Ale to już coś więcej niż UMTS, poza tym korzystnie wpływa na pingi.SQ08 pisze:Haha czyli na przyklad w 25% niemieckiej sieci E-Plus.
Pozdrawiam YaHooo
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z moich obserwacji wynika, że w Polsce, to raczej mało która stacja ma goły UMTS.
A ja bym się chętnie podłączył pod taki rarytas z ciekawości, ale nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie nic ciekawego nie ma tam Pamiętam, że jeszcze na początku swojej przygody z internetem mobilnym pojechałem na skraj Białegostoku do kumpla. No i tam miał sam UMTS. Poza małymi prędkościami miałem wyższe pingi, coś koło 180ms. Ale niższe niż w 2G.Maciek764 pisze:A ja bym się chętnie podłączył pod taki rarytas z ciekawości, ale nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.
Pozdrawiam YaHooo
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Takich rarytasów od lat nie ma, wyjąwszy stacje odpalone w celach testowych, bo "komercjalizacja" = odpalenie drugiej nośnej i HSDPA.Maciek764 pisze:A ja bym się chętnie podłączył pod taki rarytas z ciekawości, ale nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.
- -niXon-
nie mogę tego chyba jeszcze ogarnąć
jak wyświetlacz pokazuje mi co jakiś czas albo UMTS albo HSPA+,
to jakie są realne różnice u mnie w przepustowości i pingach ? (Tmobile)
bo ja nie zauważam różnic, a modem sam się przełącza raz umts a raz hspa+
jak wyświetlacz pokazuje mi co jakiś czas albo UMTS albo HSPA+,
to jakie są realne różnice u mnie w przepustowości i pingach ? (Tmobile)
bo ja nie zauważam różnic, a modem sam się przełącza raz umts a raz hspa+
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na UMTS się przełącza tylko wtedy jak nic nie robisz (w stanie bezczynności). Nie ma to wpływu na pingi czy inne rzeczy bo wtedy po prostu nie korzystasz z internetu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie czysty UMTS ma prędkość downloadu 384kbps, pingi rzędu 250ms. Natomiast HSPA+ download 42mbps, pingi rzędu 60ms. Jednak raczej mało kto osiągnie te 42mbps w przypadku HSPA+, nie mniej jednak UMTS całkiem łatwo pozwala wycisnąć prawie max.noOne2 pisze: to jakie są realne różnice u mnie w przepustowości i pingach ? (Tmobile)
Pozdrawiam YaHooo