Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-03-29, 18:55

Po prostu chciałbym się podzielić informacją, że UMTS/HSPA+ 900MHz nie jest zablokowane w modemach z Play. Wszystkie pasma są domyślnie uruchomione.

Otóż brak jest ?trybu? Domain (PS) i domyślnie włączony jest tylko Domain (CS). (potrzebne jakieś źródło do czego to służy).

Aero2 wymaga PS dlatego też nie chce nas połączyć z siecią.


Można to sprawdzić komendą czy mamy włączone obydwa tryby:
AT^SYSCFG?
(ta komenda sprawdza aktualne ustawienia i je wyświetla)
domyślnie w nowych modemach z Play jest:

Kod: Zaznacz cały

^SYSCFG:2,2,3FFFFFFF,1,0

Gdzie ostatnia liczba to jest to co nas interesuje a 0 oznacza CS_ONLY.

Możliwe wartości jakie może przyjąć funkcja SYSCFG można wyświetlić komendą (czyli opcje jakie możemy ustawić, różni się od tej wyżej znakiem równości):
AT^SYSCFG=?


Wyjaśnienie co oznaczają poszczególne liczby przy ustawianiu:
AT^SYSCFG=mode, order, band, roaming, domain

Mode:
"2"- Automatic search, "13"- 2G ONLY, "14"- 3G ONLY, "16"- No change;

Order:
"0"- Automatic search, "1"- 2G first, then 3G, "2"- 3G first, then 2G, "3"- No change;

Band:
"80"- GSM DCS systems, "100"- Extended GSM 900, "200"- Primary GSM 900, "200000"- GSM PCS, "400000"- WCDMA IMT 2000, "3FFFFFFF"- Any band, "40000000"- No change of band;

Roaming:
"0"- Not supported, "1"- Roaming is supported, "2"- No change;

Domain:
"0"- CS_ONLY, "1"- PS_ONLY, "2"- CS_PS, "3"- ANY, "4"- No change;


Więc aby poprawić ustawienia naszego modemu i uruchomić PS wydajemy komendę z 2 na końcu uruchamiającą tryb CS_PS:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2

Mam nadzieję, że komuś się to przyda np. przy walce Aero2 vs. inny modem innej firmy.

PS jak ktoś chce to może napisać do Huawei Polska w tej sprawie ;)
Ostatnio zmieniony 2012-04-05, 09:05 przez tosiek, łącznie zmieniany 6 razy.
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: YaHooo » 2012-03-29, 19:22

tosiek pisze: Mam nadzieję, że komuś się to przyda np. przy walce Aero2 vs. inny modem innej firmy.
No na pewno się przyda :ok:

Swoją drogą nie myślałem, że ustawienie to może mieć jakieś znaczenie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-03-29, 19:48

YaHooo, najpierw ktoś mógłby to potwierdzić.

Parę danych przy łączeniu z Aero2:

Odblokowany "CS_PS" modem w diagnostyce:
Nazwa sieci: PL17 Aero2
ID komórki: Nieznane
Rejestracja sieci CS: Rejestruje
Rejestracja sieci PS: Zarejestrowano
Załącznik sieci PS: Dołączony


"Zablokowany" czyli CS_ONLY, świeżo kupiony :
Wywala błąd: Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia
W diagnostyce:
Nazwa sieci: Nieznane
ID komórki: Nieznane
Rejestracja sieci CS: Rejestruje
Rejestracja sieci PS: Nie zarejestrowano
Załącznik sieci PS: Nie dołączony



Dodam też, że modemy ignorują wartości, których nie obsługują np. po odłączeniu i podłączeniu nie chce zapisać domain jako Any (3).

W trybie (3)Any nie chce się łączyć z Aero.
W trybie (1)PS_ONLY łączy się normalnie i wykrywa nazwę sieci.

Więc to na 99,99% to jest to ;)

PS Odnośnie tej instrukcji: http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html to dokładnie taką samą komendę jak podałem w pierwszym poście wysyła top_netinfo. (więc nie zmieniając częstotliwości top_netinfo może nam odblokować PS bo zapewne w każdej z opcji jest 2 na końcu i nawet się nie zorientujemy kiedy)
Ostatnio zmieniony 2012-03-30, 18:31 przez tosiek, łącznie zmieniany 1 raz.
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: jakubd » 2012-03-30, 12:17

Hasło "odblokować UMTS 900 MHz" powstało slangowo, na szybko i dla ułatwienia przekazania komunikatu, że jest problem.
Super, że wreszcie wiemy DOKŁADNIE, jakie ustawienie powoduje problem. Nie rozumiem tylko jednego - jakim prawem modem w trybie CS_ONLY (tylko komunikacja w trybie połączenia komutowanego, czyli zabytkowym trybie CSD i/lub HSCDS płatnym za minutę) działa w trybie GPRS (czyli PS - Packet Swiched) po połączeniu w Play.

Drugie pytanie - dlaczego Play w ogóle (i tylko Play) stosuje to rozwiązanie...
Trzecie - dlaczego nie działa to TYLKO z Aero2...

devb
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2010-02-13, 14:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: devb » 2012-03-30, 16:31

Własnie kurier dostarczył nowy modem E3131S-2 z e-shop play i aero2 nie trybi pozostali W3 chodza :]

odp. z modemu karta aero2

Kod: Zaznacz cały

Odpowiedź:
AT^SYSCFG=?

^SYSCFG: (2,13,14,16),(0-3),((2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(280000,"GSM850/GSM1900"),(3fffffff,"All bands")),(0-2),(0-4)

OK


Dodam że na TNI aero2 działa więc chyba coś z tą aplikacją PLAY że blokuje własnie karte aero2.

Jaki dasboard wgrać bo ten z playa to tragedia ?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25307
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: wojteks » 2012-03-30, 16:40

devb pisze:coś z tą aplikacją PLAY

Trzeba założyć nowy profil i zdefiniować nowy APN: darmowy (Play działa na APN: internet).
Nie pomagam na PW!

jarek999
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1566
Rejestracja: 2011-07-13, 15:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: jarek999 » 2012-03-30, 16:49

devb,
Jaki dasboard wgrać bo ten z playa to tragedia ?
Używam go na macbooku i sprawuje się bez problemu-nowy profil obowiązkowy-inny APN. Jeżeli korzystamy z tego netu w sposób bardziej stacjonarny to najwygodniejszym rozwiązaniem jest router z Open-Wrt (automatyczne wznawianie, pingowanie hosta w tle). ;)
jareq

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-03-30, 18:33

devb, odczytasz aktualne wartości ustawień przy pomocy:

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCFG?

Interpretację zwróconych liczb i ich kolejności masz w pierwszym poście.



Możesz od razu ustawić dla Aero2:

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2


Dashboard od Play jest OK, wystarczy stworzyć nowy profil i ustawić go jako domyślny.
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: YaHooo » 2012-03-30, 19:56

W trybie (3)Any nie chce się łączyć z Aero.
W trybie (1)PS_ONLY łączy się normalnie i wykrywa nazwę sieci.
Hmm, a to nie jest związane z tym, że na kartach Aero jest blokada połączeń głosowych? To by moim zdaniem wyjaśniało dlaczego modem nie może się zalogować do CS.'

jakubd pisze: Trzecie - dlaczego nie działa to TYLKO z Aero2...
Mi się wydaje, że jest tak jak napisałem wyżej. Chyba, że czegoś nie rozumiem.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: jakubd » 2012-04-07, 22:33

Wiecie co? Najgłupsze (z mojej strony) w tej sprawie jest to, że już we wrześniu 2011 krystianb wysłał do mnie swojej pierwsze przypuszczenia, które wyjaśniały ten problem.
Po lekturze Twojego artykułu http://jdtech.pl/2011/09/aero2-%E2%80%9 ... esnia.html chyba znam rozwiązanie tego problemu. Być może jest to podobny system do tego który stosuje play przy online: blokuje logowanie do transmisji CS, co prawda z chyba z hlr'u ale co to za różnica, podejrzewam że rozwiązanie jest identyczne, wyłączenie całej CS w modemie. [...] Jedyny problem jest taki, że testowałem tylko na modemach optiona.

Sprawdziłem ten temat pobieżnie i zapomniałem o tym, ale teraz wszystko ładnie pasuje i jak zwykle krystianb ma rację :)
Właśnie smaruję artykuł na ten temat, bo to na prawdę interesujące. Testuję

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-07, 22:36

jakubd, okej wyjaśnij też dlaczego brandy play nie obsługują rozmów :)
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: jakubd » 2012-04-07, 23:08

Jestem specem od zbierania informacji, a nie od... rozbierania modemów. Poza tym nie prawda, że nie obsługują: zobacz E173u-2 - rozmowy działają jak ta lala. E353 podobno też zostało "rozwalone".

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10432
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: krystianb » 2012-04-08, 14:12

tosiek pisałem o tym dawno temu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=375732#375732 , niestety przez brak odzewu dałem sobie spokój.

Co do metody to znajomy sprawdzał na sierra 8700, bo tam bez tego zasięg wariował, po zastosowaniu problem znikł, watcher zaczął pokazywać wszystko prawidłowo.

[ Dodano: 2012-04-08, 15:13 ]
tosiek pisze:okej wyjaśnij też dlaczego brandy play nie obsługują rozmów
Widać takie zamówienie składa play...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-08, 14:17

krystianb pisze:Widać takie zamówienie składa play...

Tak, tylko że w E353 z Play da się paroma komendami włączyć? uruchomić? odblokować? rozmowy jedną czy dwoma komendami. Napisałem do serwisów to kazały mi się kontaktować z Huawei a huawei milczy. Napiszę jeszcze do play.

jakubd pisze:zobacz E173u-2 - rozmowy działają jak ta lala

Czy na 100% w wersji z play, prosto z pudełka? O ile dobrze pamiętam dopiero po wgraniu firmware zwykłego E173 rozmowy działają. Tak jakby Play blokował specjalnie i firmware robił nam zwykłego E173 z rozmowami.
brak podpisu, tak jakby

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: ezaq » 2012-04-08, 15:18

tosiek pisze:(...) dokładnie taką samą komendę jak podałem w pierwszym poście wysyła top_netinfo. (więc nie zmieniając częstotliwości top_netinfo może nam odblokować PS bo zapewne w każdej z opcji jest 2 na końcu i nawet się nie zorientujemy kiedy)

Czyli się wyjaśniło dlaczego ja nie musiałem nigdy wykonywać żadnych dodatkowych zabiegów na modemach z Play, aby działały z Aero2 - używam do połączeń wyłącznie TopNetInfo.
tosiek pisze:Czy na 100% w wersji z play, prosto z pudełka?

Na moim E173u-2 z Play rozmowy działają bez żadnych modyfikacji modemu.

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: jakubd » 2012-04-08, 16:31

Wydruk z dc-unlockera odpalonego na modemie prosto z pudełka:

Kod: Zaznacz cały

Detecting card :

selection :
manufacturer - Huawei modems
model - Auto detect (recommended)

Found modem         : E173
Model               : Huawei E173
IMEI                : 8698780033xxxxx
Serial NR.          : ADA4CA11707xxxxx
Firmware            : 11.126.16.05.264
Compile date / time : Jun 21 2011 12:31:21
Dashboard version   : UTPS21.005.11.05.264_MAC21.005.11.03.264
Chipset             : Qualcomm MSM6290
Voice feature       : disabled
SIM Lock status     : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-08, 16:39

jakubd, jest disabled ale rozmowy zapewne działają, ja tak miałem nawet po aktualizacji firmware ;)
brak podpisu, tak jakby

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: ezaq » 2012-04-08, 17:14

jakubd, info z cd-unlockera na moim modemie (na 2 sztukach identycznie) zaraz po zakupie:

Kod: Zaznacz cały

Detecting card :

selection :
manufacturer - Huawei modems
model - Auto detect (recommended)

Found modem         : E173
Model               : Huawei E173
IMEI                : 352215041xxxxxx
Serial NR.          : AD5TAA1073xxxxxx
Firmware            : 11.126.83.00.264
Compile date / time : May 15 2010 19:14:13
Dashboard version   : UTPS11.302.09.05.264_MAC16.001.09.00.03
Chipset             : Qualcomm MSM6290
Voice feature       : enabled
SIM Lock status     : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: Chris-Kr » 2012-04-08, 18:19

Warto by jeszcze do kompletu porównać wersje hardware.
Ja mam modem o numerze seryjnym zbliżonym do podanego przez jakubd i jego wersja hardware to: CD1E153M.
Oczywiście modem obsługuje funkcje głosowe.
Krzysztof

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: ezaq » 2012-04-09, 02:21

Chris-Kr pisze:wersja hardware to: CD1E153M

Gdzie tę informację mogę znaleźć? Akurat mam dostęp do 3 modemów E173u-2 z Playa, więc mogę porównać.

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-09, 07:50

ezaq, podpiąć modem i podać raport z DC Unlockera, reszta informacji jest w diagnostyce w Play Online (można zapisać).


Nazwa urządzenia: E173
Numer seryjny: ADA4CA1170819106
Wersja sprzętu: CD1E153M
Wersja firmware: 11.126.85.00.209
Wersja programu: 21.005.11.05.264

Rozmowy w DC były disabled ale i tak działały :)
brak podpisu, tak jakby

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: ezaq » 2012-04-09, 13:02

tosiek pisze:reszta informacji jest w diagnostyce w Play Online

Nie da się inaczej sprawdzić wersji sprzętu? Nie używam Mobile Partnera (Play Online), a nie chce mi się go instalować.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: Chris-Kr » 2012-04-09, 13:53

ezaq pisze:Nie da się inaczej sprawdzić wersji sprzętu? Nie używam Mobile Partnera (Play Online), a nie chce mi się go instalować.

Warto go zainstalować choćby po to, żeby móc korzystać z połączeń głosowych.
W TNI chyba już się ich nie doczekamy :(
Krzysztof

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-09, 13:53

ezaq, DC Unlocker i komendy AT:
Producent:
AT+CGMI

Model ID:
AT+CGMM

Wersja oprogramowania:
AT+CGMR

Numer IMEI
AT+CGSN

Wersja sprzętu:
AT^HWVER
lub
AT^HVER

Numer seryjny urządzenia SN

AT^SN

Wersja firmware
AT^FHVER

Data firmware:
At^PFVER

Data komnpilacji:
AT^VERTIME


[ Dodano: 2012-04-09, 14:54 ]
Chris-Kr, w TNI są rozmowy ale nie ma dźwięku :)
Ostatnio zmieniony 2012-04-09, 14:56 przez tosiek, łącznie zmieniany 2 razy.
brak podpisu, tak jakby

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: Chris-Kr » 2012-04-09, 14:48

Uzupełniam:
ezaq pisze:Nie da się inaczej sprawdzić wersji sprzętu?

Da się!
Ustawienia > Komendy AT > Dedykowane i inne > Huawei > Wersja sprzętu
Krzysztof

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-14, 10:34

Co myślicie o skrypcie automacie?

Mógłby szukać HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface w rejestrze np.:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\usbcdcacm

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4D36E978-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

i tam szukać portu COM automatycznie oraz czy jest podłączone urządzenie (zna ktoś jakiś sposób)?

Na razie przykład, trzeba ręcznie podać port COM:

Kod: Zaznacz cały

@ECHO OFF
set LF=^


set /p PORT=Podaj port COM modemu (tylko liczba):
MODE COM%PORT%:9600,N,8,1>NUL
ECHO AT^^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,^2>COM%PORT%
pause
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy
Posty: 16480
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: Jo_gurt » 2012-04-14, 17:09

Np. Powershell:

Kod: Zaznacz cały

$modem = Get-WmiObject Win32_serialport | where {$_.Name -match "modem"}
$portNo = $modem.DeviceID
$port= new-Object System.IO.Ports.SerialPort $portNo,9600,None,8,one
$port.open()
$port.Write("AT^^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,^2")
$port.Close()


Kwestia odpowiedniego filtra w klauzuli match.
To jest jakby co nietestowana moja twórczość na żywca ;)

Jeszcze wygodniej by było w .NET.

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-14, 17:17

Jo_gurt, zebrane nazwy dla PC UI:

Kod: Zaznacz cały

"HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface"
"HUAWEI Mobile Connect - PC UI Interface"
"V710 - 3G PC UI Interface"
"NexperiaTM TD-SCDMA AT Interface"
"ttyUSB_utps_pcui"
"cu.HUAWEIMobile-Pcui"
"HUAWEI Mobile CMCC AT Interface"
"Vodafone Mobile Adapter - PC UI Interface"
"Mobile Adapter - PC UI Interface"
"Vodafone Mobile Broadband Secondary Port Modem (Huawei)"
"Mobile Connect - PC UI Interface"


widnows nie dla mnie a nikomu raczej php + php COM instalować się nie chce ale założenie:

Szuka modemu, sprawdza aktualne ustawienia,
daje do wyboru: automat, tylko gsm, tylko 3g,
i zmienia ustawienia :)
albo
szuka modemu, zmienia :cfaniak:
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy
Posty: 16480
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: Jo_gurt » 2012-04-14, 17:37

Niestety nie mam na czym testować, ale PS powinien sobie z tym poradzić bez problemu.
Kolejny wypocin:

Kod: Zaznacz cały

$tab ="HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface",
"HUAWEI Mobile Connect - PC UI Interface",
"V710 - 3G PC UI Interface",
"NexperiaTM TD-SCDMA AT Interface",
"ttyUSB_utps_pcui",
"cu.HUAWEIMobile-Pcui",
"HUAWEI Mobile CMCC AT Interface",
"Vodafone Mobile Adapter - PC UI Interface",
"Mobile Adapter - PC UI Interface",
"Vodafone Mobile Broadband Secondary Port Modem (Huawei)",
"Mobile Connect - PC UI Interface"

$modem = Get-WmiObject Win32_serialport | where {$_.Name -eq ($tab -match $_.Name)}
if ($modem)
{
   $portNo = $modem.DeviceID
   $port= new-Object System.IO.Ports.SerialPort $portNo,9600,None,8,one
   $port.open()
   $port.Write("AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2")
   $port.Close()
}
else
{
   Write-Host "Nie znalazłem modemu!"
}


To jest ta druga ewentualność ;)
Pierwsza to nie problem, kwestia wysłania odpowiednich komend do portu.
Ostatnio zmieniony 2012-04-14, 17:59 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 293
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: Huawei z Play i odblokowanie UMTS/HSPA+ 900MHz dla Aero2

Postautor: tosiek » 2012-04-14, 17:54

Jo_gurt,
AT^^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,^2

podałem w takiej formie bo windowsowe CMD wymagało takiego zapisu do poprawnego działania.

Chyba jednak .NET to lepszy pomysł.
brak podpisu, tak jakby


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości