Oglądanie filmu w przyspieszonym tempie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Oglądanie filmu w przyspieszonym tempie
Witam
Ostatnio zacząłem zostawiać włączoną kamerę internetową, żeby nagrywać co się dzieje w moim pokoju pod moją nieobecność, ponieważ wydaje mi się, że ktoś szpera w moich rzeczach. Przykładowy film ma 5 godzin, a ja chciałbym go obejrzeć w tempie powiedzmy 3600% żeby szybko znaleźć fragment kiedy ktoś wchodzi. Oglądanie filmu w takim tempie umożliwia np MpcStar 5.4 tylko jak ustawiam tempo na 800% już się robi pokaz slajdów i wyświetlane są pojedyncze klatki co około 3 sekundy a miernik czasu rzeskakuje z każą kolejną klatką o około 40 sekund. Na 3600% to w ogóle program się zawiesza i nie działa.
komputer:
HP DV5-1160EW
Procesor Core 2 Duo P7350 (2.0 GHz)
3 MB, FSB 1066 MHz
Chipset płyty Intel PM45
Pamięć 4096 MB DDR2 800 MHz SO-DIMM
Dysk 500 GB SATA 7200 obr./min
Karta graficzna Nvidia Geforce 9600M GT 512MB
film nagrany przy pomocy preinstalowanego programu CberLink YouCam rozdzielczość 640x480 w najniższej możliwej jakości obrazu dostępnej w ustawieniach
Proszę o pomoc i pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zacząłem zostawiać włączoną kamerę internetową, żeby nagrywać co się dzieje w moim pokoju pod moją nieobecność, ponieważ wydaje mi się, że ktoś szpera w moich rzeczach. Przykładowy film ma 5 godzin, a ja chciałbym go obejrzeć w tempie powiedzmy 3600% żeby szybko znaleźć fragment kiedy ktoś wchodzi. Oglądanie filmu w takim tempie umożliwia np MpcStar 5.4 tylko jak ustawiam tempo na 800% już się robi pokaz slajdów i wyświetlane są pojedyncze klatki co około 3 sekundy a miernik czasu rzeskakuje z każą kolejną klatką o około 40 sekund. Na 3600% to w ogóle program się zawiesza i nie działa.
komputer:
HP DV5-1160EW
Procesor Core 2 Duo P7350 (2.0 GHz)
3 MB, FSB 1066 MHz
Chipset płyty Intel PM45
Pamięć 4096 MB DDR2 800 MHz SO-DIMM
Dysk 500 GB SATA 7200 obr./min
Karta graficzna Nvidia Geforce 9600M GT 512MB
film nagrany przy pomocy preinstalowanego programu CberLink YouCam rozdzielczość 640x480 w najniższej możliwej jakości obrazu dostępnej w ustawieniach
Proszę o pomoc i pozdrawiam, Krzysiek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Oglądanie filmu w przyspieszonym tempie
Nie wiem czy ci to pomoże, ale pewien pomysł mi przyszedł do głowy. Można wrzucić film do konwertowania i przyspieszyć go x razy. Wtedy konwersja trochę potrwa, ale "wypluje" film, który będzie się odtwarzał równo.
Druga opcja, ale to pewnie w kamerze lub jej oprogramowaniu, uruchamianie rejestrowania obrazu w momencie wykrycia ruchu.
Druga opcja, ale to pewnie w kamerze lub jej oprogramowaniu, uruchamianie rejestrowania obrazu w momencie wykrycia ruchu.
-
- Użytkownik forum
który konwerter przyspieszy?
Jest coś takiego jak oprogramowanie, które wykrywa ruch analizując obraz, czy trzeba kupić kamerę z czujnikiem ruchu?
Jest coś takiego jak oprogramowanie, które wykrywa ruch analizując obraz, czy trzeba kupić kamerę z czujnikiem ruchu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Oj nie wiem. Napisałem co mi przyszło do głowy. Jeśli chodzi o konwerter to coś tam ma Windowsowy Movie Maker, ale co do kamery totalnie nie mam pojęcia.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Są 2 możliwości albo dysk nie nadąża z odczytem, albo program ma problem, spróbuj Media player classic albo SMPlayer'a
[ Dodano: 2013-10-30, 23:54 ]
[ Dodano: 2013-10-30, 23:54 ]
Powinien wystarczyć soft do nagrywania wykrywający ruch.k18t pisze:czy trzeba kupić kamerę z czujnikiem ruchu?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
k18t, jaki kodek używasz do kompresji tego video?
Wygląda na to że twój procesor nie nadąża z dekompresją video przy tak dużym przyśpieszeniu wyświetlania.
Potrzebny jest kodek mniej obciążający procesor lub odpowiednie ustawienia parametrów kodeka,
albo zmniejsz rozdzielczość w jakiej nagrywasz obraz z kamery.
Wygląda na to że twój procesor nie nadąża z dekompresją video przy tak dużym przyśpieszeniu wyświetlania.
Potrzebny jest kodek mniej obciążający procesor lub odpowiednie ustawienia parametrów kodeka,
albo zmniejsz rozdzielczość w jakiej nagrywasz obraz z kamery.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
vlc odtwarza z wiekszym tempem. Jaki jest maksymalny faktor musisz sprawdzic, pewnie 32 albo 64x.
Pokaz "klatkowy" jest normalny, szybkosci wieksze niz szybkosc odswierzania karty graficznej polegaja na usunieciu co ktorejs klatki - co w kodekakach typu mpeg ogranicza sie do wyswietlania pelnych klatek.
Pokaz "klatkowy" jest normalny, szybkosci wieksze niz szybkosc odswierzania karty graficznej polegaja na usunieciu co ktorejs klatki - co w kodekakach typu mpeg ogranicza sie do wyswietlania pelnych klatek.
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale też przy większych prędkościach "klatkuje".key pisze:vlc odtwarza z wiekszym tempem. Jaki jest maksymalny faktor musisz sprawdzic, pewnie 32 albo 64x.
[ Dodano: 2013-10-31, 16:41 ]
Nawet w wideorejestratorach które miałem okazję widzieć też klatluje przy większych prędkościach.key pisze:Pokaz "klatkowy" jest normalny,
Pozdrawiam YaHooo
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No a jak ma nie klatkowac, skoro proces przyspieszenia polega na usunieciu ramek pomiedzy? A pozostale klatki musza byc wyswietlane dluzej niz 1/50 sek, inaczej nic nie zobaczysz? Przy 32x chcialbys liczyc srednia z 32 klatek?
Dodatkowo dochodzi proces kompresji, ktory polega na wrzuceniu w stream pelnej klatki (w zaleznosci od kodeku, nawet co paredziesiat sekund), reszta jest kodowana dyferencjalnie.
Edit: krotkie przeliczenie - zalozmy ze wyswietlamy material 50 fps z predkoscia 32x, tak zeby bylo cos widac - obraz jest pokazany na sekunde. W trakcie wyswietlania pokazujesz co 32x50= 1600 klatke. Nawet przy pokazaniu obrazu na 1/10 sek, musisz w jakis sposob usrednic 160 klatek.
Dodatkowo dochodzi proces kompresji, ktory polega na wrzuceniu w stream pelnej klatki (w zaleznosci od kodeku, nawet co paredziesiat sekund), reszta jest kodowana dyferencjalnie.
Edit: krotkie przeliczenie - zalozmy ze wyswietlamy material 50 fps z predkoscia 32x, tak zeby bylo cos widac - obraz jest pokazany na sekunde. W trakcie wyswietlania pokazujesz co 32x50= 1600 klatke. Nawet przy pokazaniu obrazu na 1/10 sek, musisz w jakis sposob usrednic 160 klatek.
Nie pomagam na PW.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
A może to jest taka sytuacja:
Ramki kluczowe występują zbyt rzadko w tym nagraniu, a dodatkowo algorytm wyświetlania przyspieszonego jest nieoptymalny bo wyświetla dokładnie co n-ta ramkę czekając na zdekodowanie ramek pośrednich zamiast zdać się od razu na wybór tylko spośród ramek kluczowych.
Ramki kluczowe występują zbyt rzadko w tym nagraniu, a dodatkowo algorytm wyświetlania przyspieszonego jest nieoptymalny bo wyświetla dokładnie co n-ta ramkę czekając na zdekodowanie ramek pośrednich zamiast zdać się od razu na wybór tylko spośród ramek kluczowych.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak sie nie da - w ramkach diff nie ma wystarczajaco informacji zeby cokolwiek wyswietlic. Zobatrz co jest wyswietlane podczas skoku w dowolne miejsce w VLC - najpierw zielony obraz, potem zmieniajace sie miejsca. Pelen obraz masz dopiero po pelnej ramce.
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja to wiem, tylko wydaje się, że założyciel tematu nie wiekey pisze:No a jak ma nie klatkowac, skoro proces przyspieszenia polega na usunieciu ramek pomiedzy?
Nie, nie i jeszcze raz nie Bo to by było kompletnie bez sensu. Nawet nie wiadomo jak wtedy traktować ramki różnicowe.key pisze:inaczej nic nie zobaczysz? Przy 32x chcialbys liczyc srednia z 32 klatek?
Ostatnio zmieniony 2013-11-02, 11:30 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Już poprawiłem
Pozdrawiam YaHooo
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ja uważam, że wybór co n-tej ramki spośród samych ramek kluczowych byłby właśnie optymalnym wyborem dla wyświetlania przyspieszonego. Nie wiem w jaki sposób VLC to robi - ale wszystko wskazuje na to że nie w sposób optymalny.key pisze:Tak sie nie da - w ramkach diff nie ma wystarczajaco informacji zeby cokolwiek wyswietlic. Zobatrz co jest wyswietlane podczas skoku w dowolne miejsce w VLC - najpierw zielony obraz, potem zmieniajace sie miejsca. Pelen obraz masz dopiero po pelnej ramce.
W VirtualDub'ie można wyświetlać same ramki kluczowe przytrzymując klawisze Shift ->
Przy czym prędkość wyświetlania jest ograniczona tylko wydajnością komputera (100% zajętości CPU).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie dziala. Ramki kluczowe sa rzadko - typowo co 10 sek. Przy 50 fps to co 500 ramek. Jak chcesz wyswietlac co 32?
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dyskusja pełną parą, ale zainteresowany gdzieś zaginął.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Racja - typowo są zbyt rzadko.key pisze:To nie dziala. Ramki kluczowe sa rzadko - typowo co 10 sek. Przy 50 fps to co 500 ramek. Jak chcesz wyswietlac co 32?
Stosowałem dawniej taki prowizoryczny monitoring, kompresja "w locie" kodekiem xvid ale zmieniałem te parametry kodeka:
Maximum iframe interval : 15 frame
Minimum iframe interval : 1 frame
Rzeczywiścieja.michal pisze:Dyskusja pełną parą, ale zainteresowany gdzieś zaginął.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wróci, to sobie wszystko powyżej w przyspieszonym tempie obejrzy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak doczyta jak to zrobić z filmem to z forum pójdzie łatwiejjoujoujou pisze:Wróci, to sobie wszystko powyżej w przyspieszonym tempie obejrzy.
Ale zastanawiam się czy nie warto od razu nagrywać z mniejszą ilością klatek/s. Takie rozwiązaniem widziałem z systemie monitoringu w kilku firmach. Ale to było całe urządzenie, bez komputera. Nie mniej jednak to niczego nie zmienia.
Pozdrawiam YaHooo
-
- Stały użytkownik forum
Niech zainteresowany poszuka oprogramowania nagrywającego tylko wtedy kiedy kamera wykryje ruch. Miałem kiedyś coś takiego i spisywało się wyśmienicie.