Komendy AT w smartfonie
Moderator: Moderatorzy
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Komendy AT w smartfonie
Czy da się wysłać komendy AT do smartfona?
Mam problem z ciągłym przełączanie się pasm Silniejszy sygnał U900 ciągle walczy ze słabszym U2100 Zasięg skacze co czasami uniemożliwia korzystanie z internetu Jak się ustabilizuje to jest wszystko ok Szukam sposobu aby wymusić jedną częstotliwość
W starej nokii odpaliłem NetMonitor i mogłem ustawić wszystko łącznie z wymuszeniem konkretnego BTSa Niestety do mojego smartfona nie znalazłem żadnego sposobu na zaawansowane ustawienia sieci
Telefon to Pentagram Monster P-430-1 (Innos D9)
Mam problem z ciągłym przełączanie się pasm Silniejszy sygnał U900 ciągle walczy ze słabszym U2100 Zasięg skacze co czasami uniemożliwia korzystanie z internetu Jak się ustabilizuje to jest wszystko ok Szukam sposobu aby wymusić jedną częstotliwość
W starej nokii odpaliłem NetMonitor i mogłem ustawić wszystko łącznie z wymuszeniem konkretnego BTSa Niestety do mojego smartfona nie znalazłem żadnego sposobu na zaawansowane ustawienia sieci
Telefon to Pentagram Monster P-430-1 (Innos D9)
- DiilGang
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Komendy AT w smartfonie
W Netmonitorze na Androida nie możesz wybrać konkretnego pasma?
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Właśnie nie znalazłem takiego który by umożliwiał na moim telefonie zmiany częstotliwości Sprawdziłem już wiele tego typu programów i lipa
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Andrzejz78 zawsze możesz próbować parować smartfon z komputerem PC przez bluetooth. Wtedy powinno się dać wysyłać komendy AT z poziomu komputera. Pytanie tylko jaka komendą to zrobić?
Pozdrawiam YaHooo
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
YaHooo, telefon oparty jest chyba na Qualcommie więc może w tym kierunku pójść? Oczywiście opcję BT na pewno wypróbuję
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Andrzejz78, nie ma znaczenia. Modemy Sierry, Optiona i Huawei też mają chipsety Qualcomma, ale poza jakimiś tam komendami wspólnymi reszta jest inna. Np. sterowanie częstotliwościami pracy w urządzeniach Sierry jest zupełnie inne aniżeli w Huawei. Próbować można. Najwyżej wyskoczy error.
Andrzejz78, może napisz do producenta telefonu?
Andrzejz78, może napisz do producenta telefonu?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Akurat sierra i huawei mają właśnie chyba tak samo czy jakoś podobnie.ja.michal pisze:Sierry jest zupełnie inne aniżeli w Huawei.
Problem w tym, że ustawienia częstotliwości nie są standardową komendą AT Hayes dlatego zamiast AT+ producenci stosują AT^ czy AT_
Rozumiem że *#*#4636#*#* znasz i nie ma tam nic ciekawego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Huawei obsługuje komendę AT!BAND do wyboru częstotliwości czy AT!GETBAND? do informacji o częstotliwości na jakiej jest terminal zalogowany? Z tego co wiem to niestety, ale nie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A to może mi się pomyliło z przełączaniem trybów pracy gsm/3g itd.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Właśnie sprawdziłem na E3276s-151 i niestety !band i !getband nie działają na Huawei. Error poza opcją _band gdzie mam komunikat command not support.
Komendy od zmiany trybu pracy są standardowe jak CSQ, inicjujące itp.
[ Dodano: 2014-07-20, 01:30 ]
Co ciekawe pod !band lista się zmieni jeżeli zmieni się ustawienia prlregion w !custom. Także co producent to obyczaj.
Komendy od zmiany trybu pracy są standardowe jak CSQ, inicjujące itp.
[ Dodano: 2014-07-20, 01:30 ]
Co ciekawe pod !band lista się zmieni jeżeli zmieni się ustawienia prlregion w !custom. Także co producent to obyczaj.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Chodziło mi o to żeby użyć jakiegoś programu działającego z Qualcommem jako konsoli do ATja.michal pisze:chipsety Qualcomma
QXDM działa poprawnie z telefomem QMAT też działa i ma nawet konsolę ale polecenia zawarte w niej nie do końca wszystkie działają
Miałem kiedyś program który min. ustawiał parametry radia ale antywirus skutecznie go usunął a nazwy oczywiście nie pamiętam
Do Chin?ja.michal pisze:może napisz do producenta telefonu?
u mnie *#4636#*#Rozumiem że *#*#4636#*#* znasz i nie ma tam nic ciekawego
Dość ubogie to menu i nie ma tego co szukam
Spróbuję jeszcze pobawić się regionami Może któryś ma U900 a nie ma U2100
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Email nie zna granic.Andrzejz78 pisze:Do Chin?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, już nie muszę pisać
Przez przypadek natknąłem się poszukiwany program o którym myślałem że antywir mi go usunął Chodziło mi o QPST Service Programming który jest w pakiecie QPST Dawno z niego nie korzystałem i po prostu o nim zapomniałem
Odhaczyłem W2100 i wreszcie mam stabilny mocny sygnal W900 bez przeskoków na inną częstotliwość
Przez przypadek natknąłem się poszukiwany program o którym myślałem że antywir mi go usunął Chodziło mi o QPST Service Programming który jest w pakiecie QPST Dawno z niego nie korzystałem i po prostu o nim zapomniałem
Odhaczyłem W2100 i wreszcie mam stabilny mocny sygnal W900 bez przeskoków na inną częstotliwość
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fajnie. Ciekawe czy z innymi telefonami współpracuje. Z WP na pewno nie bo to urządzenie nie jest widoczne jako modem.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jeśli mają chipset Qualcomma to myślę że takja.michal pisze:Ciekawe czy z innymi telefonami współpracuje
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
ZTCW to androidy też nie są tak widoczne.Z WP na pewno nie bo to urządzenie nie jest widoczne jako modem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To zależy jeszcze chyba jaki. Bo z tego co pamiętam któryś z moich telefonów mogłem ustawić aby przez USB był widziany jako modem/kamera/czytnik SD.krystianb pisze:ZTCW to androidy też nie są tak widoczne.
Pozdrawiam YaHooo
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Andrzejz78, ma chyba coś z Androidem.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie coś tylko telefonja.michal pisze:ma chyba coś
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej komputer z opcją dzwonienia.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Myślę że każdy telefon powinien być widoczny w programie diagnostycznym Przecież czymś serwisanci czy inni spece od telefonów muszą "zajrzeć" do środka
Będę miał w tygodniu drugi taki sam tylko z rozbitym dotykiem Sprawdzę wtedy czy na gołym systemie też będzie tak widoczny
Będę miał w tygodniu drugi taki sam tylko z rozbitym dotykiem Sprawdzę wtedy czy na gołym systemie też będzie tak widoczny
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Andrzejz78, ale do WP są programy diagnostyczne, aby przywrócić uwalony soft lub wgrać wersję deweloperską. Nie wiem tylko czy da się tam jakieś komendy AT wysyłać.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Myślę że się da o ile masz podłączoną konsolę no i znasz komendy Ja akurat nie znałem komend ale program diagnostyczny zrobił to za mnie (mam na myśli ustawienia radia)
Próbowałem kiedyś podejrzeć co wysyła QPST/QXDM do modemu czy telefonu ale jakoś mi się to nie udało
Jedynym problemem to mogą być odpowiednie sterowniki ale od czego jest internet
Próbowałem kiedyś podejrzeć co wysyła QPST/QXDM do modemu czy telefonu ale jakoś mi się to nie udało
Z tego co pamiętam to masz chyba Lumie a ona jest na Qualcommie więc i przy tym systemie telefon powinien być tak widocznyja.michal pisze:WP
Jedynym problemem to mogą być odpowiednie sterowniki ale od czego jest internet
- pikolo419
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie w LG E460 (L5 II) mogę bez żadnego dodatkowego oprogramowania wyłączyć poszczególne pasma u mnie działa kod 3845#*460# analogicznie np P700 to będzie 3845#*700#. WCDMA only>Modem settings>BandMode>Sim1> no i tu już można zaznaczać i odznaczać poszczególne pasmo.
Huawei E5785lh-22c