Huawei E630 oprogramowanie i firmawre/opnie na temat modemu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Huawei E630 oprogramowanie i firmawre/opnie na temat modemu.
Witam,
szukałem tego i znalazłem ale nie wiem, już który plik jest to oprogramowanie do obsługi modemu, a który to firmware. Jutro kurier ma przywieźć mi nowy modem Huawei E630 z Plusa, szukam więc najnowszego oprogramowania i firmware'u. Na stronie producenta nie wiem co jest, czy to oprogramowanie czy firmware, ale myślę że to oprogramowanie. Gdzie znajdę firmware do tego modemu.
Przepraszam, że zakładam nowy temat ale nie mogę się połapać w tym modemie. Mam AirCard'a 860 i na stronie producenta wszystko jest poukładane, a na Huawei to za każdym razem coś innego znajduję.
Jakie macie opinie na temat tego modemu, bo wziąłem go tylko dlatego, że przedłużam umowę i dają go za 1pln, a może być lepszy od mojego który teraz używam, tzn. pod względem szybkości na pewno Huawei jest szybszy i to dużo, ale jak to jest z zasięgiem, jakością połączenia, obsługą?
Czy w cenie Huawei'a E630 znajdę coś lepszego? A co obsługuje co najmniej HSDPA, co polecacie?
szukałem tego i znalazłem ale nie wiem, już który plik jest to oprogramowanie do obsługi modemu, a który to firmware. Jutro kurier ma przywieźć mi nowy modem Huawei E630 z Plusa, szukam więc najnowszego oprogramowania i firmware'u. Na stronie producenta nie wiem co jest, czy to oprogramowanie czy firmware, ale myślę że to oprogramowanie. Gdzie znajdę firmware do tego modemu.
Przepraszam, że zakładam nowy temat ale nie mogę się połapać w tym modemie. Mam AirCard'a 860 i na stronie producenta wszystko jest poukładane, a na Huawei to za każdym razem coś innego znajduję.
Jakie macie opinie na temat tego modemu, bo wziąłem go tylko dlatego, że przedłużam umowę i dają go za 1pln, a może być lepszy od mojego który teraz używam, tzn. pod względem szybkości na pewno Huawei jest szybszy i to dużo, ale jak to jest z zasięgiem, jakością połączenia, obsługą?
Czy w cenie Huawei'a E630 znajdę coś lepszego? A co obsługuje co najmniej HSDPA, co polecacie?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Huawei E630 oprogramowanie i firmawre/opnie na temat modemu.
Optiona też dają za zeta, a mniej kłopotów niż z żółtą myślą technicznąanalyzer64 pisze:wziąłem go tylko dlatego, że przedłużam umowę i dają go za 1pln
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja ze swojego doświadczenia powiem, że mi ten modem odpowiada Ja bez uaktualniania firmware na 7.2, mam prędkości rzędu 2.8mbps, więc nie wiem czy jest sens bawienia się w to, bo można sobie uszkodzić modem. Z drugiej strony ludzie na forum pisali że jak chcieli podłączyć do niego antenę zewnętrzną to mieli z tym kłopot bo nic ona nie dawała (ja nie używam anteny bo mam 200 do BTS'a).
Co do firmware to tu masz linka do strony Huawei >KLIK<
Natomiast tutaj masz linka do tematu z linkami do oprogramowania modemów >KLIK<
Co do firmware to tu masz linka do strony Huawei >KLIK<
Pozdrawiam YaHooo
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
YaHooo, już to wcześniej ściągnąłem, ale wyczytałem na forum, że to ze strony Huawei to nie jest firmware tylko uaktualnienie dashboard'a. Ale i tak to wgrałem, potem ściągnąłem sobie program Mobile Connect ze strony: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=66942#66942YaHooo pisze:Co do firmware to tu masz linka do strony Huawei >KLIK<
Jak na razie wszytko jest ok.
Jakoś mi nie zaoferowali tego modemu.greenfrog pisze:Optiona też dają za zeta, a mniej kłopotów niż z żółtą myślą techniczną
Wczoraj zastanawiałem sie nad zmianą na Sierra AirCard 875, jakoś ta firma mi podpasowała, ale jeszcze poużywam tego, zobaczymy jak będzie.
Na razie nie znam możliwości tego modemu, bo chwilowo działam na GPRS ale przekonam się wkrótce.
-
- Guru bezprzewodowy
Dodam, że jest niekompatybilny z Acerami.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
marens, nie twórz plotek. Jeśli już masz takie doświadczenia, to doprecyzuj z jakim modelem i z jaką serią Acerów. Nie jest prawdą, że te modemy nie działają pod Acerami.
Z moich ocen modemu - dobry jak każdy inny. Nie sprawia więcej problemów niż pozostałe. Co do ocen ludzi podłączających anteny - być może chodzi tu o tę antenkę dołączoną do zestawu - jeśli tak, to rzeczywiście trudno po niej spodziewać się zauważalnego zysku co do siły sygnału .
Z moich ocen modemu - dobry jak każdy inny. Nie sprawia więcej problemów niż pozostałe. Co do ocen ludzi podłączających anteny - być może chodzi tu o tę antenkę dołączoną do zestawu - jeśli tak, to rzeczywiście trudno po niej spodziewać się zauważalnego zysku co do siły sygnału .
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Może nie wyraziłem się zbyt dokładnie. Chodziło mi o podłączanie dowolnej anteny było nawet o tym na forum >KLIK<. Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że nie muszę podłączać żadnej anteny, więc nie mogę się wypowiedzieć za bardzo w tym temacie. Jednak uważam ten modem za dobry, mi nie sprawia kłopotów.Engelbert pisze: Co do ocen ludzi podłączających anteny - być może chodzi tu o tę antenkę dołączoną do zestawu
Pozdrawiam YaHooo
-
- Guru bezprzewodowy
Napisałem posta w zbyt dużym skrócie.Engelbert pisze:Nie jest prawdą, że te modemy nie działają pod Acerami.
Acer Extensa 5200 XP + E630 + Firefox = zamrożenieEngelbert pisze:doprecyzuj z jakim modelem i z jaką serią Acerów
Po całym dniu walki odkryłem, że niestety winowajcą jest Firefox (w mojej konfiguracji)
Połączenie sieciowe jest aktywne 2 godz
Widzę, że muszę polubić Operę, IE7
Jakiś minimalny zysk ma ( poprawia z 2 kresek HDSPA na 3 kreski wg iPlus menagera )Engelbert pisze:chodzi tu o tę antenkę dołączoną do zestawu
Łącze się przez dial-up, ale czasami trzeba wymusić HSDPA
Jednym z jest to, że ma wyjście na antenę. Zamieniłbym go z chęcią na jakiś Option z HSPA. Można powiedzieć, że jest najlepszy w kategori cena/jakość z modemów do iPlus60YaHooo pisze:Jednak uważam ten modem za dobry
-
- Stały użytkownik forum
Moze @marens uzywasz jakis dodatkow typu fasterfox ktore moga robic dziwne rzeczy z polaczeniem. Warto wywalic takie wynalazki , lub sprobowac wersji beta 3 firefoxa
Co do Jakos/Cena to rzeczywiscie dobry wybor dla osob posiadajacych PCMCIA. Problemy z kompatybilnoscia to na 99% wina konkretnego chipsetu kontrolera pcmcia a nie samej marki czy serii. Wiec warto napisac jaki to chipset (pewnie RICOH)
W iplus60 oplaca sie wziasc tez icona 225 na usb. Modemik maly sprytny. Dziala bez problemu (troche gorsza czulosc od e220 , ale i rozmiary o niebo mniejsze) za rozsadna cene i na dzien dobry bez simlocka
Co do Jakos/Cena to rzeczywiscie dobry wybor dla osob posiadajacych PCMCIA. Problemy z kompatybilnoscia to na 99% wina konkretnego chipsetu kontrolera pcmcia a nie samej marki czy serii. Wiec warto napisac jaki to chipset (pewnie RICOH)
W iplus60 oplaca sie wziasc tez icona 225 na usb. Modemik maly sprytny. Dziala bez problemu (troche gorsza czulosc od e220 , ale i rozmiary o niebo mniejsze) za rozsadna cene i na dzien dobry bez simlocka
- bob
- Guru bezprzewodowy
I oprogramowania mnóstwo dostępnego na forum.cysio pisze:oplaca sie wziasc tez icona 225 na usb. Modemik maly sprytny.
-
Ja przyjacielowi bym go nie polecił. Co do instalacji brak problemów, ale czasem wykazuje zbyt dużą czułość na wahania zasilania. Porzucając kwestię rozmiarów - przegrywa w przedbiegach z E220. No i na upartego do E220 tę antenę da się jednak podłączyć, do Icona 225 niekoniecznie. Może tkwi w nim jakiś ukryty potencjał - ja go jednak jeszcze nie odkryłemcysio pisze:W iplus60 oplaca sie wziasc tez icona 225 na usb
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja z kolei przyjaciołom nie polecam sprzętu rodem z Chin tak jak nie polecam samochodu SSangYong.Engelbert pisze:Ja przyjacielowi bym go nie polecił
Na jakim sprzęcie ? Sam spełnia wszystkie normy w przeciwieństwie do niektórych laptopów.Engelbert pisze:wykazuje zbyt dużą czułość na wahania zasilania
Być może taką partyzantkę można zrobić też z icon 225 tylko nikt jeszcze go nie rozebrał więc to raczej wątpliwa przewaga.Engelbert pisze:No i na upartego do E220 tę antenę da się jednak podłączyć
Czyli nie należy go polecać zresztą tak jak E220 w obszarach poza miejskich i z trudnym dostępem do dobrego zasięgu ale to już grzechy naszych operatorów gsm.Engelbert pisze:No i na upartego do E220 tę antenę da się jednak podłączyć, do Icona 225 niekoniecznie.
Generalnie w sprzętach firmy Option jest wiele potencjału, który wielokrotnie już doceniłem.Engelbert pisze:Może tkwi w nim jakiś ukryty potencjał - ja go jednak jeszcze nie odkryłem
-
To prawda, głównie problemy pojawiają się na Acerachbob pisze:Na jakim sprzęcie ? Sam spełnia wszystkie normy w przeciwieństwie do niektórych laptopów.
Przewaga jest niewątpliwa - tu się da, a w Iconie nie wiadomo, więc wedle wiedzy, którą dysponujemy - nie da siębob pisze:Być może taką partyzantkę można zrobić też z icon 225 tylko nikt jeszcze go nie rozebrał więc to raczej wątpliwa przewaga
Wreszcie dochodzimy do najprawdziwszej prawdybob pisze:Czyli nie należy go polecać zresztą tak jak E220 w obszarach poza miejskich i z trudnym dostępem do dobrego zasięgu ale to już grzechy naszych operatorów gsm
Najfajniesze są sytuacje, gdzie w miejsach gdzie nawet z GPRS wewnątrz budynków jest problem ludzie kupują modemy w rodzaju Icon 225 albo E220... Kolejny grzech opów - po co mi taki modem, wolałbym zestaw w rodzaji Netbox 2 czy nawet Comander 2 EDGE i antena zewnętrzna...
Jeszcze co do sprzętu rodem z Chin - akurat o E220 i E630 złego słowa nie dam powiedzieć. Sprzęt naprawdę dobry - bez najmniejszej różnicy między nim, a produktami z Europy. Znam to z praktyki - tak i ze strony używania, jak i od strony problemów zgłaszanych przez użytkowników.
Przy okazji - SSangYong to koreańska, a nie chińska marka.
-
- Guru bezprzewodowy
Sprawdzę, bo i tak nic mi już nie zaszkodzi. Firefox 3 + Adblockcysio pisze:Moze @marens uzywasz jakis dodatkow typu fasterfox ktore moga robic dziwne rzeczy z polaczeniem. Warto wywalic takie wynalazki , lub sprobowac wersji beta 3 firefoxa
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Guru bezprzewodowy
Niestety zawiecha po 10min.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wow u mnie taka kombinacja chodzi żyleta ( mam Optiona ).marens pisze:Niestety zawiecha po 10min.
Może jednak faktycznie wymień modem (nie chciałem pisać też o laptopie).
-
- Guru bezprzewodowy
"Poprosić" o to Plusa, czy lepiej dla moich nerwów zamienić na Allegro? (dodam, że potrafię walczyć o swoje, pisma itd.)bob pisze:Może jednak faktycznie wymień modem
Będę musiał, kwestia paru miesięcy. Idę w tym roku na studia informatyczne, więc to przydatna rzecz. Jest zbyt ciężki jak na moje potrzeby 3kg, pomijając baterię, która wytrzymuje aż 45min.bob pisze:(nie chciałem pisać też o laptopie).
-
Ale jaki sens wymieniać modem, skoro problem pojawia się tylko z jedną przeglądarką...? Z tego co zorzumiałem, działa z innymi, a nie działa z FF. Jak by nie patrzeć nie widzę w tym problemie udziału modemu...
-
- Guru bezprzewodowy
1) Teoretycznie nie potrzeby, ale jestem w zasięgu HSUPA.
2) Firefox + Adblock + NoScript ≠ IE, Opera (od dawna nie widziałem reklam w internecie)
[ Dodano: 2008-03-31, 18:03 ]
Co wy na to, że Operę też wykrzacza.
Ściągnąłem najnowszego iPlus menagera, aby zainstalował sterowniki do E630. Wywaliłem skróty z pulpitu i start. (nie da się odinstalować managera tak aby nie wyrzucał sterowników)
Skonfigurowałem dial-up i chodzi. Na złość zainstalowałem Firefox... teraz czekamy
[ Dodano: 2008-03-31, 18:21 ]
Mam nadzieję, że to wina iPlus Menagera / Mobile Connect bo przez dial-up chodzi z Firefoxem. Więc teoretycznie nie powinno być już problemu.
Teraz kwestia jak odinstalować iPlus Menagera aby zostały same sterowniki? Ew. skąd ściągnąć same sterowniki? (bez aplikacji Mobile Connect / Mobile Partner )
2) Firefox + Adblock + NoScript ≠ IE, Opera (od dawna nie widziałem reklam w internecie)
[ Dodano: 2008-03-31, 18:03 ]
Co wy na to, że Operę też wykrzacza.
Ściągnąłem najnowszego iPlus menagera, aby zainstalował sterowniki do E630. Wywaliłem skróty z pulpitu i start. (nie da się odinstalować managera tak aby nie wyrzucał sterowników)
Skonfigurowałem dial-up i chodzi. Na złość zainstalowałem Firefox... teraz czekamy
[ Dodano: 2008-03-31, 18:21 ]
Mam nadzieję, że to wina iPlus Menagera / Mobile Connect bo przez dial-up chodzi z Firefoxem. Więc teoretycznie nie powinno być już problemu.
Teraz kwestia jak odinstalować iPlus Menagera aby zostały same sterowniki? Ew. skąd ściągnąć same sterowniki? (bez aplikacji Mobile Connect / Mobile Partner )
-
Domyślnie sterowniki dla iPM są w C:\Program Files\iPlus\Drivers\
Skopiuj folder, odłącz modem, odinstaluj aplikację, podłącz modem i zainstaluj ze skopiowanych wcześniej sterowników
Skopiuj folder, odłącz modem, odinstaluj aplikację, podłącz modem i zainstaluj ze skopiowanych wcześniej sterowników
-
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie,
jak na razie modem sprawuje się bardzo dobrze (średnio dl wynosi ok 400KB/s i więcej), aktualnie używam go w PC za pośrednictwem przejściówki, mam pytanie, bo przekroczyłem limit i zamiast mieć HSDPA mam tylko UMTS, czy tak ma byc po przekroczeniu limitu czy jednak z zasięgiem jest coś nie tak? Dodam, że w poprzednim modemie (tylko EDGE) jak przekroczyłem limit to zasięg się nie zmieniał, ale nie wiem czy tak samo jest z HSDPA?
jak na razie modem sprawuje się bardzo dobrze (średnio dl wynosi ok 400KB/s i więcej), aktualnie używam go w PC za pośrednictwem przejściówki, mam pytanie, bo przekroczyłem limit i zamiast mieć HSDPA mam tylko UMTS, czy tak ma byc po przekroczeniu limitu czy jednak z zasięgiem jest coś nie tak? Dodam, że w poprzednim modemie (tylko EDGE) jak przekroczyłem limit to zasięg się nie zmieniał, ale nie wiem czy tak samo jest z HSDPA?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to pozazdrościć takich prędkościanalyzer64 pisze:średnio dl wynosi ok 400KB/s i więcej
Ja po przekroczeniu limitu mam cały czas zasięg HSDPA, tylko niestety prędkości nie teanalyzer64 pisze:przekroczyłem limit i zamiast mieć HSDPA mam tylko UMTS, czy tak ma byc po przekroczeniu limitu czy jednak z zasięgiem jest coś nie tak?
Pozdrawiam YaHooo
-
- Użytkownik forum
Sorry za robie OT z tym limitem, ale w innych postach na ten temat nie znalazłem odpowiedzi.
Czyli u Ciebie cały czas jest HSDPA, popróbuję jeszcze z tą antenką, ale dziś jej nie ruszałem i jak przyszedł sms to od razu był tylko UMTS, więc mi może wyłączyli dostęp do HSDPA... Nie dobrze mam tylko z tym, że muszę mieć dostęp do notowań na GPW w trybie rzeczywistym i dziś mając załadowane tylko notowania ściągnąłem aż 130MB...
Czyli u Ciebie cały czas jest HSDPA, popróbuję jeszcze z tą antenką, ale dziś jej nie ruszałem i jak przyszedł sms to od razu był tylko UMTS, więc mi może wyłączyli dostęp do HSDPA... Nie dobrze mam tylko z tym, że muszę mieć dostęp do notowań na GPW w trybie rzeczywistym i dziś mając załadowane tylko notowania ściągnąłem aż 130MB...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie nie wiem po co mieli by to robić, bo i tak przycinają prędkość. Chyba, że u Ciebie jest HSDUPA. Na forum pisali, że to wyłączają po limicie żeby nie wysyłać za mocno >KLIK<analyzer64 pisze:więc mi może wyłączyli dostęp do HSDPA...
To zależy jak dane te nie wymagają szybkiego łącza to będzie dobrze nawet po limicie.analyzer64 pisze:Nie dobrze mam tylko z tym, że muszę mieć dostęp do notowań na GPW w trybie rzeczywistym
Pozdrawiam YaHooo
-
- Użytkownik forum
Właśnie czytałem ten post, ale nie wiem czy mam HSDUPA, w Mobile Connect wyświetla (-ło) się HSDPA, a w stanie połączenia 7,2 Mb/s. Ruszałem anteną na wszystkie strony i nic to nie dało
Co do danych z notowań to sprawnie działają one nawet na GPRS, więc o to się nie boję, dziwi mnie tylko fakt, że przez 2-3 godziny z notowań pobrało się jakieś 100MB, jak miałem GPRS tylko, to tyle się nie pobierało...
Co do danych z notowań to sprawnie działają one nawet na GPRS, więc o to się nie boję, dziwi mnie tylko fakt, że przez 2-3 godziny z notowań pobrało się jakieś 100MB, jak miałem GPRS tylko, to tyle się nie pobierało...
- bob
- Guru bezprzewodowy
YaHooo pisze:Chyba, że u Ciebie jest HSDUPA.
Tak wyjątkowo dzisiaj bo P.A. jest.
[ Dodano: 2008-04-01, 20:19 ]
analyzer64, poprawnie piszemy HSPA, HSDPA, HSUPA.
-
A propos - dla rekordzistów ściągniętych danych po osiągnięciu limtu na jednej sesji - chyba złote czasy się skończyłyanalyzer64 pisze:jak przyszedł sms to od razu był tylko UMTS
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że chodziło mi o HSUPAbob pisze:YaHooo pisze: Chyba, że u Ciebie jest HSDUPA.
Tak wyjątkowo dzisiaj bo P.A. jest.
To zobaczysz patrząc na to jakie masz prędkości wysyłania danych do internetu. Jak znacznie większe niż 384kb/s to masz HSUPA.analyzer64 pisze:Właśnie czytałem ten post, ale nie wiem czy mam HSDUPA
Bo dane szybciej się pobierają i pewnie temu masz większy transfer.analyzer64 pisze:jak miałem GPRS tylko, to tyle się nie pobierało...
Zobaczymy niedługo mi się kończy okres rozliczeniowy, więc zobaczę jak to u mnie będzie.Engelbert pisze:dla rekordzistów ściągniętych danych po osiągnięciu limtu na jednej sesji - chyba złote czasy się skończyły
Pozdrawiam YaHooo