Modem Huawei E169 i Windows 7

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mccm
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2009-07-31, 17:36
Lokalizacja: Poznań

Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: mccm » 2009-08-08, 15:38

Witam. Mam taki problem, iż Windows 7 RTM nie wykrywa mi modemu huawei 169. Szukałem na forach, i inne osoby też miały ten problem, po prostu jest wykrywana normalnie karta pamięci i "płyta" z oprogramowaniem, natomiast całkowicie nie wykrywa modemu. Niestety nikt nie podał rozwiązania, a ja próbowałem wgrywać nowe oprogramowanie do modemu, niestety nie dało się - simlock. Próbowałem też programem TopNetInfo wyłączyć (przez komendy AT) kartę pamięci i instalator oprogramowania, jak radzili inni, niestety to w ogóle nie działa - i z windows XP (na którym modem działa), i na 7 nadal włącza sie instalator oprogramowania.

Także chciałbym żebyście mi poradzili coś, chociaż moze wcale nie ma rozwiązania. Simlocka u Playa nie ściągnę, bo nie dali paragonu na ten modem, nie upomniałem się o to, i teraz też już nie będę.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22210
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: ja.michal » 2009-08-08, 15:49

A próbowałeś zainstalować Mobile Partner na komputerze a potem dopiero włożyć modem do USB?

Awatar użytkownika
mccm
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2009-07-31, 17:36
Lokalizacja: Poznań

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: mccm » 2009-08-08, 16:04

Tak, właśnie teraz to zrobiłem, niestety nadal nic, po uruchomieniu Mobile'a i włożeniu modemu nadal uruchamia się jego opcja autorun, natomiast system dalej nie widzi modemu.
W ogóle nie wiem też czemu na Win XP, gdzie modem normalnie działa nie mogę komendą AT z programu TopNetInfo włączyć tylko widoczności samego modemu, a nie autorun'a jego, czyżbym miał aż tak złe firmware na nim (był kupiony w październiku 2008 od play'a).

W załącznik screen tego co się instaluje, gdy włożę modem do usb.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: krystianb » 2009-08-08, 16:14

Trzeba ręcznie przeinstalować sterownik(podjac ścieżkę do sterowników huawei) pierwszego urządzenia za standardowym koncentratorem w ścieżce z modemem i huawei mass storage (menager urządzeń, widok wg połączeń)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
mccm
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2009-07-31, 17:36
Lokalizacja: Poznań

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: mccm » 2009-08-08, 16:22

Niestety, ale nie mogę czegoś takiego u siebie znaleźć. Załączam screen.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: krystianb » 2009-08-08, 16:34

Pootwieraj (kliknij na białe strzałki) uniwersalne kontrolery hosta, w którymś pod głównym kontrolerem będzie dzie podpięty następny huawiei (to właśnie ten trzea przeisstalować) a do niego pamięci masowe huwawei.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
mccm
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2009-07-31, 17:36
Lokalizacja: Poznań

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: mccm » 2009-08-08, 16:42

Ok, znalazłem w jednej gałęzi (screen, sorry ze ciągle je daje, ale nie jestem pewien tu niczego, i mam wziąc to na czerwono podkreślone?), natomiast skąd mam wziąć sterowniki? Pliki z folderu Mobile Partner\Driver\WinVista nie pasują, tzn jakby nie wykrywa w nich żadnego urządzenia, po kolei każdy plik sprawdzałem. Także program w folderze wstecz - driversetup.exe, mimo że coś wgrywa, to nadal się nic nie zmienia.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: krystianb » 2009-08-08, 19:17

Zajrzyj do przyjlejonego wątku o sterownikach, na pewno coś się znajdzie. A te wszyskie problemy to kara za Twoje RTM
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 216
Rejestracja: 2009-01-24, 17:46
Lokalizacja: stąd

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: kszaq » 2009-08-08, 23:22

mccm, podłącz modem jeszcze raz do komputera z XP, na którym on działa i prześlij mu przez TopNetInfo komendę "AT^U2DIAG=256" - tak, aby uzyskać odpowiedź "OK". Modem przestawi się wtedy na sztywno w czytnik kart + urządzenie modemu i porty do komunikacji, i dopiero wtedy zainstaluj sterowniki z wymienionego przez Ciebie folderu.

lukwiat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2009-12-02, 00:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: lukwiat » 2009-12-04, 01:17

Witam,
Miałem ten sam problem WIN 7 32 bit. i Huawei 160g (blueconnect) - pod Vistą działał bez problemu, zrobiłem upgrade do WIN 7 i system widział Huawei tylko jako dysk. Pomogła metoda jada z topnetinfo i komendą. Teraz wszystko działa bez zarzutu. Jedyna różnica to nie trzeba było instalować nowych sterowników (bo i tak ich jeszczenie ma).

phhh
Użytkownik forum
Posty: 23
Rejestracja: 2009-12-11, 11:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: phhh » 2009-12-11, 19:12

Ja mam taki sam problem jak opisany, tylko ze pod Vista.
Pod XP dziala wszystko dobrze, a pod Vista nie chce rozpoznac modemu.
Nie chcialbym tracic virtual CD-ROM, mass storage przelaczajac urzadzenie na sztywno w tryb modemu.
W menadzerze urzadzen jest wykrywany tylko Mass Storage.
Nie mam juz pomyslow jak sobie z tym poradzic.
Huawei E169 [Orange]

Awatar użytkownika
POLLOK
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2009-11-20, 21:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: POLLOK » 2010-01-01, 16:56

Witam :)

Też miałem problem z instalacją modemu Huawei E169 w laptopie z win 7 64 bit, ale dzięki info podanych na tym i innych forach udało mi się rozwiązać problem :)

1. Ściągamy
- sterowniki Huawei_Windows_Driver_(3.09.00.00)
- program top_netinfo
2. Odinstalowujemy program, który instaluje się automatycznie po podłączeniu modemu
3. W kompie z zainstalowanym Win XP otwieramy program top_netinfo (nie wymaga instalacji). Konfigurujemy program zgodnie z instrukcją podaną w pkt. 10. Następnie przechodzimy do zakładki "Ustawienia" i "Komunikacja AT i PIN".
4. Klikamy przycisk Komendy AT i wysyłamy komendę "AT^U2DIAG=256" - tak, aby uzyskać odpowiedź "OK". Modem przestawi się wtedy na sztywno w czytnik kart + urządzenie modemu i porty do komunikacji.
Serdeczne podziękowania dla kolegi kszaq za tą informację :) Bez tej operacji nie sposób zainstalować ten modem.
5. W kompie z Win 7 bez podłączania modemu rozpakowujemy plik ze sterownikami. Klikamy na aplikacje "DriverUninstall" i czekamy około minuty (możemy otworzyć Menedżer zadań Windows i w zakładce Procesy będzie widoczna ta aplikacja - jak zniknie, to proces zakończył się).
6. Następnie klikamy na aplikację "DriverSetup" i znowu czekamy około minuty (możemy otworzyć Menedżer zadań Windows i w zakładce Procesy będzie widoczna ta aplikacja - jak zniknie, to proces zakończył się).
7. Podłączamy modem do komputera z Win 7 i czekamy, aż zainstaluje sobie sterowniki. Niestety, te najbardziej potrzebne sterowniki (do modemu) nie instalują się automatycznie, więc musimy je zainstalować ręcznie.
8. Otwieramy Menedżer urządzeń i tam widzimy kilka urządzeń z nie zainstalowanymi sterownikami. Klikamy prawym przyciskiem myszy na pierwsze urządzenie i wybieramy
"Aktualizuj sterownik" - wskazujemy nasz folder ze sterownikami Huawei_Windows_Driver_(3.09.00.00) i sterowniki się zainstalują. Ponawiamy to samo na pozostałych urządzeniach i mamy zainstalowane sterowniki modemu :)
9. W kompie z Win 7 tworzymy np. na dysku C nowy folder, nazywamy go np. Top_netinfo i kopiujemy do tego folderu program Top_netinfo.
10. Konfigurujemy program Top_netinfo, np. na podstawie instrukcji zamieszczonej tu

Cieszymy się działającym internetem :D

Pozdrawiam
POLLOK
Ostatnio zmieniony 2010-01-02, 19:38 przez POLLOK, łącznie zmieniany 1 raz.

topsecret85
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2010-01-02, 10:56
Lokalizacja: Białystok

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: topsecret85 » 2010-01-02, 11:33

Witam robię wszystko zgodnie z instrukcja i dochodze do 4 punktu. Jak klikam na Komendy AT to mi się wyswietla " Najpierw należy zaznaczyć Komunikacja AT" co robie zle??

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25444
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: wojteks » 2010-01-02, 12:38

topsecret85 pisze:co robie zle?

Przecież pisze "zaznaczyć komunikację AT" tam jest miejsce na zaznaczenie tego.
Nie pomagam na PW!

phhh
Użytkownik forum
Posty: 23
Rejestracja: 2009-12-11, 11:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: phhh » 2010-01-03, 10:56

Ja sobie poradzilem w dosc przypadkowy sposob.
Wczesniej napisalem, ze pod XP dziala porpawnie, bo mam ten system pod Vmware. Kiedy przelaczylem zeby modem przejal system hostujacy to modem normalnie zostal wykryty i wtedy moglem wskazac sterowniki i sie zainstalowal. Niestety sam sie nie chcial zainstalowac tak jak to robil pod XP. Wczesniej jak wkladalem modem do USB, to Vista nie wykrywala modemu, ale jak dostala modem poprzez odlaczenie od systemu virtualnego, to urzadzenie normalnie zostalo wykryte.
Ta operacja dotyczyla jednego gniazda USB. A mam ich 4.
Pomyslalem ze zobacze czy system jest tak madry i wykorzysta zainstalowane sterowniki, czy trzeba bedzie wykonywac operacje instalacji (dziwnej) jeszcze raz. Objaw byl taki sam. Nie wykrywanie modemu.
Wtedy wyprobowalem inna metode. W menadzerze urzadzen przestawilem widok zeby pokazywal urzadzenia wedlug podlaczenia. Usunalem urzadzenie magazynujace, przeskanowalem zeby wykryl nowe urzadzenie. oczywiscie wykryl jako urzadzenie magazynujace. Ponownie go usunalem i przeskanowalem i wtedy sie zainstalowal. Oczywiscie nie sam, bo trzeba bylo mu pomoc wskazaniem sterownikow.
Dziwne, ale teraz jest modem zainstalowany i dziala.
Trzyznam ze troche pokretny ten sposob instalacji, ale cel zostal osiagniety.
Huawei E169 [Orange]

majkel84
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2008-11-10, 11:42
Lokalizacja: Lublin

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: majkel84 » 2010-01-06, 13:17

WIELKIE DZIĘKI dla autorów rozwiązania!
Miałem wielki problem z uruchomieniem E160E na Windows 7 64bit RTM. Dzięki instrukcji wszystko poszło jak z płatka. Tylko punkt 8 się nie zgadzał, bo menedżer sam sobie wszystko zainstalował.


Przez Business Everywhere też będzie się łączył po wykonaniu tych czynności? Bo do tej pory nie wykrywał urządzenia.

Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 396
Rejestracja: 2009-05-10, 12:53
Lokalizacja: Bełżyce/Lublin

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: paweliplus » 2010-01-06, 14:39

Jeśli łączy sie przez TNI i dial up bez problemu , to przez Business Everywhere też się połączy
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms

mp8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-05-05, 12:08
Lokalizacja: lu

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: mp8 » 2010-05-05, 12:16

Witam, co moze byc powodem ze TNI nie widzi modemu e156 w playu?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-05, 13:18 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-05-05, 12:18 przez mp8, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: YaHooo » 2010-05-05, 19:19

mp8 pisze:co moze byc powodem ze TNI nie widzi modemu e156
Możesz bardziej sprecyzować co to znaczy, że nie widzi modemu? Nie masz możliwości wyboru portów modemu w opcjach programu, czy jeszcze coś innego?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

mp8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-05-05, 12:08
Lokalizacja: lu

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: mp8 » 2010-05-06, 12:51

Nie mozna go wybrac Ustawienia>Połaczenie>edytuj, w portach jest

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: YaHooo » 2010-05-06, 15:59

mp8 pisze:Nie mozna go wybrac Ustawienia>Połaczenie>edytuj
Najlepiej będzie jak ręcznie stworzysz nowe połączenie »Dial-up« i wtedy ono się pojawi w tej sekcji i właśnie je masz wybrać. Jednak zapewne masz teraz już jakieś połączenie poprzez które się łączysz z internetem. To właśnie je musisz wybrać.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

szymonrogacki
Użytkownik forum
Posty: 43
Rejestracja: 2010-05-11, 15:22
Lokalizacja: Śrem

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: szymonrogacki » 2010-05-14, 21:47

kszaq pisze:mccm, podłącz modem jeszcze raz do komputera z XP, na którym on działa i prześlij mu przez TopNetInfo komendę "AT^U2DIAG=256" - tak, aby uzyskać odpowiedź "OK". Modem przestawi się wtedy na sztywno w czytnik kart + urządzenie modemu i porty do komunikacji, i dopiero wtedy zainstaluj sterowniki z wymienionego przez Ciebie folderu.



podobny problem z tym ze czasami wyszukuje czasami niee
po wpisaniu tej komendy wyskakuje takie coś

Polecenie:
"AT^U2DIAG=256"
Odpowiedź:
AT^U2DIAG=256"

ERROR

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.

fr4gm3nt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2010-05-19, 12:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: fr4gm3nt » 2010-05-19, 12:34

topsecret85 pisze:Witam robię wszystko zgodnie z instrukcja i dochodze do 4 punktu. Jak klikam na Komendy AT to mi się wyswietla " Najpierw należy zaznaczyć Komunikacja AT" co robie zle??


Moze nadal nie masz poprawnie zainstalowanych sterowników i nie widzi modemu jako modemu. poszukaj we właściwościach poszczególnych magistrali szeregowych czy gdzieś nie kryje się huawei od instaluj i zainstaluj nowe sterowniki. Potem edytuj ustawienia połączenia w Top_netinfo i wybierz modem docelowy.
Ja miałem taki problem bo za szybko mi łapał windows sterowniki.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: YaHooo » 2010-05-19, 15:54

szymonrogacki pisze:po wpisaniu tej komendy wyskakuje takie coś
A jak modem odpowiada na: AT^U2DIAG=? Modem zwróci wtedy możliwe nastawy.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Charles93
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2010-05-27, 13:46
Lokalizacja: T-ów

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: Charles93 » 2010-05-27, 15:34

Słuchaj mam taki problem z modemem Huawei e169, miałem zainstalowane oprogramowanie iPlus ale cos mnie skusiło po przeanalizowaniu opinii na temat programu top net info, aby go pobrać i zainstalować. Wersja programu była stara także nie wiem czy powstały jakieś komplikacje na Windows 7 64 bo wersja programu nie była kompatybilna z omawianym systemem. Gdy pobrałem program z Internetu nie zamykałem iplusa i gdy chciałem sie połączyć z Internetem to pojawił mi się komunikat, w którym pisało, ze nie można nawiązać połączenia czy coś w takim stylu. Z wiadomych względów nie połączył mi sie program, ponieważ dwa programy w pewnym sensie kolidują ze sobą. Postanowiłem wyłączyć iPlusa i uruchomić program top net info dałem polencie połącz bez uprzedniej konfiguracji sieci i połączenie zostało nawiązane. Prawdopodobnie nie było komplikacji ze względu na to, że miałem uprzednio skonfigurowane połączenie, które automatycznie się utworzyło, ale pojawiło się nowe top net dial bodajże na obecny moment wszystko było ok, ale gdy wyłączyłem komputer i potem uruchomiłem go ponownie sprawa nie była już taka prosta gdyż przy pomocy ani jednego ani drugiego programu nie mogłem nawiązać połączenia sieciowego. Zadzwoniłem do iPlusa i skrupulatnie wykonywałem czynności, które przekazywała mi na bieżąco babka z plusa. Moja rozmowa trwała ok 1 i nic z tego nie wyszło, więc pomyślałem, że coś jest nie tak albo komputer albo sam nie wie, co może oprogramowanie siadło. Zrobiłem upgrade systemu, bo myślałem, że to coś pomoże, ale niestety to również nie zdało egzaminu. Nie wiem może gdybym wcześniej pomyślałem o utworzeniu punktu przywracania to sytuacja wyglądałaby całkiem inaczej, choć prawdę powiedziawszy sam nie wiem czy coś by to dało. Usunąłem w pasku wszystkie połączenia, bo pojawiało się sie top net info a nie było tego z iplusa może potrzebna jest konfiguracja i Ty byś mi w tym pomógł. Przy połączeniu wyskakuje mi komunikat, że nie można nawiązać połączenia. A i jak wszedłem nie pamiętam, w które miejsce to pojawiały mi się ikony iplusa i identyczna ikona top net info jakby jest kopia to było bodajże w miejscu, w którym ustawia się opcje chyba uruchamiania. Może te oba programy ze sobą kolidują i to wywołuję ten problem. Dla pewności mój tata zaniósł do plusa ten modem, aby sprawdzić czy nie na innym komputerze nie działał poprawnie i co się okazało, że tak, ale u mnie nie. Pisząc teraz do Ciebie korzystam z Internetu wykorzystują kartę, sim wyciągniętą z modemu huawei e169 i włożoną do Samsunga mojego telefonu i w tym wypadku połączenie jest nawiązane bez problemowo. Próbowałem różnych sztuczek zarówno na systemie Windows 7 64 bit jak i xp, którego ma zainstalowanego na tym samym, kompie ale nic z tego kiedyś jak miałem problem z ipulsem na Windows 7 z powodu niekompatybilności sterowników to z powodzeniem chodził na xp a teraz to po prostu przysłowiowa lipa. Sorry, że trochę tu namieszałem, ale myślę, że coś z tego zrozumiesz i pomożesz mi w rozwiązaniu tego problemu.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: YaHooo » 2010-05-27, 16:33

Więc Charles93 na Twoim miejscu wywaliłbym po prostu TopNetInfo oraz połączenie dial-up które stworzył. Dalej odinstalowałbym iPlus Menadżera (bo pewnie te oprogramowanie instaluje się z modemu). Potem możesz wyjąć i włożyć modem do komputera. Powinien się zainstalować program Plusa. Wtedy będziesz mógł go skonfigurować jak wtedy gdy miałeś tylko jego i powinien się połączyć. Jak to zrobisz i zadziała, to jeśli zechcesz to pomyślimy nad tym, aby uruchomić TopNetInfo.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

FajerFox
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2010-07-01, 05:26
Lokalizacja: WWW

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: FajerFox » 2010-07-01, 05:39

Witam, znalazlem w 100% pewny, szybki i nieskomplikowany sposob na to aby Iplus (modem e169) dzialal na Windows7.
Tez mialem taki problem, a to sterwniki wgrywalem ale byly aktualne, probowalem tej instrukcji ale na poczatku sie zacielem i odpuscilem. Nawet na stronie Iplusa pisza ze dziala na Viscie, 7 w dodatku 64bit... Przejdzmy do rzeczy

(wkladamy iplusa do usb)
1. Instalujemy Iplusa w wersji 2.2
http://www.iplus.pl/indywidualni-pobier ... nager.html
2. Pobieramy ten pliczek i uruchamiamy autorun
http://87.230.26.193/~fala/app/Mobile%2 ... 20e870.rar
3. system instaluje sterowniki wiec czekamy chwilke
4. uruchamiamy iplusa, podajemy pin (tak bylo w moim przypadku), chwilka i juz wszystko jest ok

Ta metoda to chyba pierwsza w Polsce :P, chyba nigdzie o niej nie pisali jeszcze :) bo szukalem 2h w internecie rozwiazania i nic. W moim przypadku dziala, testowalem dwie Windows 7 Home Premium.

adamk4
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2010-07-25, 08:48
Lokalizacja: stalowa wola

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: adamk4 » 2010-07-27, 17:16

Ja mam nastepujacy problem. Windows 7 i huawei E 169. korzystam z sieci 3 i mam mobile Partner. Jak się połaczę z internetem to przez chwile działa a później rozłacza mnie i przechodzi na Roaming. Dlaczego tak sie dzieje?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25444
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: wojteks » 2010-07-27, 17:20

adamk4 pisze:korzystam z sieci 3

A w jakim kraju jesteś? W PL nie ma sieci 3.
Nie pomagam na PW!

adamk4
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2010-07-25, 08:48
Lokalizacja: stalowa wola

Re: Modem Huawei E169 i Windows 7

Postautor: adamk4 » 2010-07-27, 17:45

W Danii.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości