RAS czy NDIS?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

bartek111444
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2011-08-20, 22:05
Lokalizacja: Internet

RAS czy NDIS?

Postautor: bartek111444 » 2012-01-16, 23:10

Witam. Jaki tryb połączenia - RAS czy NDIS powinienem wybrać w przypadku modemu Huawei e 353 i internetu Play Online? Czym tak w ogóle się różnią te tryby?

khorne
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2011-04-05, 18:21
Lokalizacja: Garwolin

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: khorne » 2012-01-17, 12:18

Ras to połączenie jako modem a Ndis to połączenie jako karta sieciowa Wlan . Musisz wybrać Ras

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23029
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: wojteks » 2012-01-17, 14:15

khorne pisze: Musisz wybrać Ras

Dlaczego, w NDIS też powinien działać.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9380
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: key » 2012-01-17, 14:28

khorne pisze:Musisz wybrać Ras


Nie ma znaczenia co wybierze.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: YaHooo » 2012-01-17, 18:31

bartek111444 to już zależy od Ciebie jaki wybierzesz tryb. Nie wiem jak w przypadku Huawei, ale np w Optionach w trybie NDIS można osiągnąć lepsze prędkości. Są to informacje zawarte w oryginalnych dokumentach Optiona, więc uznaję to za pewnik. No i na forum były robione podobne testy i rzeczywiście tak było. Pytanie tylko czy Huawei ma podobnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 153
Rejestracja: 2009-02-23, 17:08
Lokalizacja: Polska

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: krystian93p » 2012-01-17, 23:18

A czy po podłączeniu modemu do routera wcześniej ustawiony tryb jest zapamiętywany?

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: Chris-Kr » 2012-01-18, 10:59

bartek111444 pisze:Czym tak w ogóle się różnią te tryby?

W trybie RAS moc obliczeniowa komputera praktycznie nie ma wpływu na prędkość transferu, natomiast tryb NDIS wymaga mocniejszego komputera.
Przy słabym komputerze prędkości osiągane w trybie NDIS będą znacznie niższe niż w trybie RAS.
Krzysztof

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: krystianb » 2012-01-18, 11:56

Chris-Kr pisze:W trybie RAS moc obliczeniowa komputera praktycznie nie ma wpływu na prędkość transferu, natomiast tryb NDIS wymaga mocniejszego komputera.
Może w implementacji huawei'a.
Opionowa karta sieciowa, o wiele mniej obciąża kompa niż wirtualny port com.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6731
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: Patryk » 2012-01-18, 12:04

Chris-Kr pisze:W trybie RAS moc obliczeniowa komputera praktycznie nie ma wpływu na prędkość transferu, natomiast tryb NDIS wymaga mocniejszego komputera.


Bardzo ciekawa teoria, w moim przypadku kompletnie się nie sprawdziła (na starym Thinkpadzie T22 z Pentium II 800 MHz osiągałem w obu trybach taki sam transfer - w górnych granicach możliwości sieci - na modemie Huawei E182E).

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: Chris-Kr » 2012-01-18, 12:15

A u mnie wychodziło tak jak podałem, pisałem o tym już wcześniej: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=285964#285964

[ Dodano: 2012-01-18, 12:54 ]
Jeśli Wy macie inne doświadczenia, to przyszła mi do głowy jeszcze jedna ewentualność:
Na Dellu miałem zainstalowany Win2K - być może to on miał problemy z obsługą trybu NDIS?
Krzysztof

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: jakubd » 2012-01-18, 14:23

W przypadku Aero2 wybiera się zwykle RAS z tego powodu, że tylko w RAS ta się zrobić automatyczne wznawianie połączenia.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: krystianb » 2012-01-18, 14:33

jakubd pisze:W przypadku Aero2 wybiera się zwykle RAS z tego powodu, że tylko w RAS ta się zrobić automatyczne wznawianie połączenia.
Doprecyzuję, to stwierdzenie dotyczy modemów huawei. W optiony same potrafią szybciej nawiązać połączenie w ndis'ie i to bez żadnego dodatkowego oprogramowania oprócz samego sterownika.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: jakubd » 2012-01-18, 16:28

Dotyczy to jednak także Nokii, ZTE, Alcatela i Sierry. Ale to faktycznie ciekawe, że Option nie ma tego problemu... Aż sprawdzę w wolnej chwili.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: krystianb » 2012-01-18, 17:29

jakubd pisze:Ale to faktycznie ciekawe, że Option nie ma tego problemu... Aż sprawdzę w wolnej chwili.
Nie wiem jak nowsze modemy na sterownikach 5.x ale te na 4.x działają świetnie, wszystkie parametry wklepuje się we właściwościach karty sieciowej (menadżer urządzeń), APN raz wpisany zapamiętuje na zawsze we własnej pamięci. Wystarczyło w ww. właściwościach ustawić 1 przy autoconnect i autoreconnect, i na zrywający playu w ciągu 1-3 sekund miałem połączenie z powrotem, czasem nawet chmurka z prędkością się nie pojawiała.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 153
Rejestracja: 2009-02-23, 17:08
Lokalizacja: Polska

Re: RAS czy NDIS?

Postautor: krystian93p » 2012-01-18, 17:37

A podczas pracy modemu w routerze wybór konkretnego trybu ma jakieś znaczenie?


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości