Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ron102
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-04-12, 19:53
Lokalizacja: Warszawa

Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: ron102 » 2012-04-12, 20:02

Dzień Dobry,
zainstalowałem modem Dell 5550 w Dellu D830 (jest slot mini, podłączona antena, slot sim) ale nie pasują do niego sterowniki ze strony della.
Przeszukałem sieć i nic nie znalazłem. Jeden sprzedawca z allegro wysyła te drivery ale tylko dla kupujących od niego modem. :-(
Czy możecie mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 2012-04-13, 05:05 przez ron102, łącznie zmieniany 1 raz.

kaznodzieja
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-04-20, 15:37
Lokalizacja: Łódź

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: kaznodzieja » 2012-04-22, 20:20

Co znaczy że nie pasują? Są od innego modemu? Zainstalowałeś je? Pojawiły sie jakieś błędy? Napisz coś więcej.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: krystianb » 2012-04-22, 20:27

Zapewne chodzi o nie ten modem laptopa, sterowniki della przy instalacji sprawdzają model laptopa, jeśli nie zgadza się z listą program sterowników nie wypakuje. Trzeba by je ręcznie wydłubać z instalatora bądź instalator zmodyfikować (poszukać takiego).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9623
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: key » 2012-04-22, 20:33

Daj VID i PID karty.

Te nie dzialaja?
http://www.dell.com/support/drivers/de/ ... Id=R293735
Nie pomagam na PW.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: krystianb » 2012-04-22, 20:40

key pisze:Te nie dzialaja?
Spróbuj uruchomić na swoim kompie, to się dowiesz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9623
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: key » 2012-04-22, 20:42

Jeszcze sciagam :)

EDIT: pliki mozna wyciagnac, z palca zainstalujesz jak sie VID&PID zgadza.
Nie pomagam na PW.

ron102
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-04-12, 19:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: ron102 » 2012-05-08, 20:53

Czarodziej z tego forum zmodyfikował mi sterownik i wszystko hula aż miło. Właśnie piszę z Aero2 (dlatego tak wolno :) )
Nie pytajcie jak to zrobił bo nie wiem.
Wielkie dzięki dla niego. :hurra:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-05-09, 05:04 przez ron102, łącznie zmieniany 1 raz.

lukasz_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2012-05-04, 11:08
Lokalizacja: warszawa

Instalacja modemów DELL 5530 5540 i 5550 / DW5550 DW5540

Postautor: lukasz_misiek » 2012-05-09, 11:02

witam
Nowe modemy della 5530, 5540 i 5550 są dedykowane tylko do wąskiej grupy laptopów.
z tym, że nie do końca jest to prawda, dell zablokował instalacje sterowników na innym sprzęcie, mimo że jest to sprzęt który pozwala na uruchomienie modemów WWAN na swoim pokładzie.
posiadam D630 i niestety mój MC8775 ostatnio odmówił posługi w paśmie UMTS (działa tylko na GPRS) więc postanowiłem kupić nowy modem i zaczęło się szukanie sprzętu.

Kolega miał modem 5550 (HSPA+) i spróbowałem go uruchomić, oto wyniki:
1. ściagamy ze strony della sterowniki (pasuja do DW5540 i 5550): R298998
2. rozpakowyjemy je
3. uruchamiamy instalacje (jeśli masz sprzęt inny niż wylistowany wyskoczy ci błąd że twój sprzet jest niekompatybilny), kompatybilny sprzęt to: Latitude: 2120 E5420 E5520 E6220 E6320 E6420 E6420 ATG E6420 XFR E6520 XT3 Precision: M4600 M6600 Vostro: 3350 3450 3550 V131, XPS Notebook L502X
4. nie zamykaj komunikatu o błędzie.
5. jedziemy na dysk C i szukamy pliku (szukaj w ukrytych i systemowych) "driver_auth.exe"
6. skopiuj go do miejsca gdzie rozpakowałeś sterownik (punkt 2), teraz mozesz zamknąc komunikat błędu z punku 4.
7. uruchom linie poleceń, przejdź do miejsca gdzie masz rozpakowany sterownik (pliki: setup.exe, dell_wwan_sysID.dat i skopiowany driver_auth.exe
8. wydaj komendę:

Kod: Zaznacz cały

driver_auth.exe -U "dell_wwan_sysID.dat" D55x0
(x należy zastąpić rodzajem modemu który posiadasz D5540 lub D5550) > dostaniesz wynik który będzie kończył się danymi jak poniżej (posłużę sie danymi Ron102)

System Data (D):
Vendor : Dell Inc.
Manufacturer : Dell Inc.
Product Name : Latitude D830
OEM : Dell System
ATG : 0
ID : 510

SysId 510 not authorized, since not in list
Not authorized


9. ważne jest ID, zanotuj je
10. dekodujemy plik dell_wwan_sysID.dat, z otwartej linii polecen wydajemy komende:

Kod: Zaznacz cały

driver_auth.exe -D HELMSLEY "dell_wwan_sysID.dat"
w efekcie dostaniemy plik tekstowy dell_wwan_sysID.txt w naszym katalogu roboczym
10. otwieramy plik TXT(notatnikiem) i dopisujemy swojego laptopa wg zasady poniżej:
ID,1, model_laptopa_(cokolwiek), MODELE_MODEMU

na naszym przykładzie dodałem linijkę:
510,1, latitude D830 (cokolwiek), D5530 | D5540 | D5550

czyli pozwoliłem na instalację na laptopie D830 wszystkich modeli modemów(można wskazać tylko konkretny)
11. zapisujemy plik TXT, zamykamy notatnik i kompilujemy > (przed komplikacją polecam skasować stary plik "dell_wwan_sysID.dat", chociaż powinien go nadpisać) > z linii poleceń wydajemy komendę

Kod: Zaznacz cały

driver_auth.exe -L HELMSLEY dell_wwan_sysID.txt
wynikiem powinien być nowy plik: dell_wwan_sysID.dat > w tym miejscu warto wykonać jeszcze raz punkt 8 aby sprawdzić czy wszystko dobrze robiłeś > wynikiem powino być "authorized"
12. uruchamiamy setup.exe i czekamy aż wszystkie sterowniki się zainstalują.
13. sciągamy i uruchamiamy connection menagera ze strony dell: R318758_ZPE (gdyby nie chciał sie zainstalować to też trzeba mu podmienić plik dell_wwan_sysID.dat w jego katalogu roboczym (domyslnie chyba C:\dell\R318758\))
14. cieszymy się działaniem nowego modemu, sterowniki działają we wszystkich wersjach (32/64): XP, VISTA, WINDOWS 7

dzięki Ron102 za potwierdzenie działania na D830
Pozdrawiam

zrodlo

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: YaHooo » 2012-05-09, 17:14

lukasz_misiek dzięki za poradnik :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

kaznodzieja
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-04-20, 15:37
Lokalizacja: Łódź

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: kaznodzieja » 2012-05-10, 20:15

To może jeszcze ja dorzucę parę uwag i pytań.

Posiadam Latitude D630. Sterowniki do modemu zainstalowałem w trochę inny (i chyba prostszy sposób):

- do punktu 4 bez zmian
- następnie zamiast pliku driver_auth.exe należy znaleźć plik extractdrivers.cab. Jest to plik archiwum, który zawiera katalog ze sterownikami do poszczególnych modemów. Należy skopiować z archiwum odpowiednie sterowniki do innej lokalizacji. Ja użyłem do tego programu Total Commander, który posiada wbudowaną obsługę archiwów .cab.

Dodam, że plików należy szukać w:
c:\Documents and Settings\<nazwa_uzytkownika>\Ustawienia lokalne\Temp\{12D7A3B1-6DB8-4581-B0FB-D4F52EDB723D}\{9D583F01-A973-4B04-90BD-FB7886779090}\

Nie jestem pewien czy te dziwne nazwy katalogów będą dokładnie takie same, w każdym razie myślę, że będą podobne.

Na koniec należy zainstalować ręcznie sterowniki z poziomu menedżera urządzeń, podając ścieżkę do sterowników.
I tyle:)

A teraz dwa pytania:
Niestety po zainstalowaniu Dell Wireless Managera albo nie widzi on modemu, albo pisze że urządzenie nie odpowiada (czy coś takiego - nie pamiętam dokładnie). Czy ktoś wie może dlaczego tak się dzieje? Dodam, że przez Top_netinfo modem łączy się bez większych problemów.

I czy orientuje się ktoś po co Dell wprowadza takie głupie ograniczenia co do wybranych modeli laptopa/modemu?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9623
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: key » 2012-05-10, 20:23

kaznodzieja pisze:I czy orientuje się ktoś po co Dell wprowadza takie głupie ograniczenia co do wybranych modeli laptopa/modemu?


Zeby nie musieli odpowiadac na pytanie "a dlaczego mi to nie dziala" dla kombinacji sprzetu ktorego nie testowali/nie produkowali.
Nie pomagam na PW.

lukasz_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2012-05-04, 11:08
Lokalizacja: warszawa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: lukasz_misiek » 2012-05-11, 06:58

kaznodzieja pisze:Na koniec należy zainstalować ręcznie sterowniki z poziomu menedżera urządzeń, podając ścieżkę do sterowników.
I tyle:)

można i tak ale jak sam zauważyłeś nie działa wówczas dell connection menager
kaznodzieja pisze:Niestety po zainstalowaniu Dell Wireless Managera albo nie widzi on modemu, albo pisze że urządzenie nie odpowiada (czy coś takiego - nie pamiętam dokładnie). Czy ktoś wie może dlaczego tak się dzieje?

instalator zostawia info w rejestrach (być może również jakieś pliki) dla connection menagera, zrób tak jak opisałem to będzie działać również za pomocą connection menagera
kaznodzieja pisze:I czy orientuje się ktoś po co Dell wprowadza takie głupie ograniczenia co do wybranych modeli laptopa/modemu?

tak, po to abyś kupił nowego laptopa a nie modernizował stary sprzęt = nakręcenie sprzedaży dla firmy, proste.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9623
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: key » 2012-05-11, 07:59

lukasz_misiek pisze:nakręcenie sprzedaży dla firmy, proste


Bajki opowiadasz.
Nie pomagam na PW.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: krystianb » 2012-05-11, 10:25

lukasz_misiek pisze:tak, po to abyś kupił nowego laptopa a nie modernizował stary sprzęt = nakręcenie sprzedaży dla firmy, proste.
Etam, po pierwsze w zamyśle della miało to zabezpieczyć przed montażem ich modemów w laptopach innych firm, prawdopodobnie też zapewnienie pełnej kompatybilności sprzętu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

lukasz_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2012-05-04, 11:08
Lokalizacja: warszawa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: lukasz_misiek » 2012-05-11, 12:36

krystianb pisze:w zamyśle della miało to zabezpieczyć przed montażem ich modemów w laptopach innych firm

inne firmy same zabezpieczają swój sprzęt (whitelist) przed instalacją modemów niebrandowanych.

Gdyby chodziło o inne firmy to nie blokowaliby własnych produktów całej serii latitude D, inspiron i Vostro 1xxx, zostawiając tylko wąską grupę jakby nie patrzeć nowego sprzętu.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: krystianb » 2012-05-11, 12:41

To co jeszcze mi przychodzi na myśl, to zabezpieczenie co by sobie klienci nie zostawiali starych modemów i montowali ich do nowych kompów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9623
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: key » 2012-05-11, 13:02

lukasz_misiek pisze:Gdyby chodziło o inne firmy to nie blokowaliby własnych produktów

Chodzi o support. Nie chca kosztow jakie powstaja, gdy ludziska montuja nie kompatybilny / nie testowany razem sprzet. Ale to juz pare postow wyzej pisalem.
Nie pomagam na PW.

gregg11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-05-23, 07:09
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: gregg11 » 2012-05-23, 07:21

kolego lukasz_misiek czy masz moze sposób na obejscie tego zabezpieczenia jesli w gre wchodzi inna marka laptopa?
Po przerobieniu pliku dell_wwan_sysID nadal wyskakuje ze mój laptop jest nieobslugiwany

lukasz_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2012-05-04, 11:08
Lokalizacja: warszawa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: lukasz_misiek » 2012-06-08, 12:05

gregg11 pisze:kolego lukasz_misiek czy masz moze sposób na obejscie tego zabezpieczenia jesli w gre wchodzi inna marka laptopa?
Po przerobieniu pliku dell_wwan_sysID nadal wyskakuje ze mój laptop jest nieobslugiwany



Uruchom instalator i poczekaj aż pojawi sie komunikat o niekompatybilnym sprzęcie - nie zamykaj go.

na dysku C szukaj pliku: extractdrivers.cab > tam są sterowniki do wszystkich systemów (XP - 7 32/64 bit).

skopiuj go w inne miejsce, zamknij komunikat o niekompatybilnym sprzęcie, rozpakuj cab(np 7zip) i ręczna instalacja sterowników + np. topnetinfo do zarządzania połączeniami (tryb NDIS).

Napisz czy udało się uruchomić.
Pozdrawiam

adambyw
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-06-28, 21:59
Lokalizacja: świat

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: adambyw » 2012-06-28, 22:02

Witajcie.
Macie jakiś pomysł żeby system zobaczył mi port GPS na tym modemie? na razie twardo twierdzi że takowego nie ma (d630 + 5550).
Aero2 chodzi poprawnie na delowskim managerze.

[ Dodano: 2012-06-29, 09:57 ]
Instalacjia poniższego sterownika rozwiązała problem GPS.
http://downloads.dell.com/FOLDER0017250 ... 50_ZPE.exe

Nie mniej zeszło mnie ponad miesiąc z nim.

galciu
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-09-23, 21:17
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: galciu » 2012-09-23, 21:26

lukasz_misiek pisze:7. uruchom linie poleceń, przejdź do miejsca gdzie masz rozpakowany sterownik (pliki: setup.exe, dell_wwan_sysID.dat i skopiowany driver_auth.exe
8. wydaj komendę:
Kod:
driver_auth.exe -U "dell_wwan_sysID.dat" D55x0
(x należy zastąpić rodzajem modemu który posiadasz D5540 lub D5550) > dostaniesz wynik który będzie kończył się danymi jak poniżej (posłużę sie danymi Ron102)



Witam,
w win8 gdy wpisuję w cmd:

driver_auth.exe -U "dell_wwan_sysID.dat" D5530

nic się nie wyświetla... :(
Jakiś pomysł? :)

lukasz_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2012-05-04, 11:08
Lokalizacja: warszawa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: lukasz_misiek » 2012-09-24, 06:51

galciu pisze:Witam,
w win8 gdy wpisuję w cmd:

driver_auth.exe -U "dell_wwan_sysID.dat" D5530

nic się nie wyświetla... :(
Jakiś pomysł? :)


1. czy na pewno jesteś w miejscu gdzie masz rozpakowany driver_auth.exe?
2. CMD uruchomiona na prawach administratora?
3. win7 i 8 mają wbudowaną obsługę modemów 3G > TU masz opis jak wyciągnąć sterownik i zainstaluj modem ręcznie, po instalacji windows poprosi cię o pin i resztę danych, bez instalacji dodaktowych menadżerów połączeń ( > tak korzystam na Win7)
Pozdrawiam

cichy_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2013-02-14, 15:33
Lokalizacja: Kraków

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: cichy_misiek » 2013-02-14, 15:39

galciu pisze:w win8 gdy wpisuję w cmd:

driver_auth.exe -U "dell_wwan_sysID.dat" D5530

nic się nie wyświetla... :(
Jakiś pomysł? :)




Potwierdzam kolegę powyżej.
driver_auth.exe -U nie działa, żeby sprawdzić jakie mamy ID trzeba wydać driver_auth.exe -T ale atwedy nie wiemy czy mamy autoruzację czy nie i musimy dekodować plik *.dat

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-14, 18:17 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!
Ostatnio zmieniony 2013-02-14, 18:17 przez cichy_misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Cichy

daromc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-03-06, 20:48
Lokalizacja: LBN

Dell Studio 1737

Postautor: daromc » 2013-03-06, 20:59

Witam,
Postanowiłem się zalogować bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi przeszukałem polskie i zagraniczne strony, założyłem watek na elektrodzie, dzwoniłem do serwisów, niestety nikt nie możne odpowiedzieć na moje pytanie:
Mam Della Studio 1737. Ostatnio zamówiłem Aero2. Wybrałem kompatybilny z Aero2 modem DELL 5550. Choć Dell nie przewiduje sterowników dla mojego modelu do tego modemu laptopa, zaryzykowałem. Założyłem modem, zmodyfikowałem sterowniki wg instrukcji i uruchomiłem internet. Wszystko super działa, ale....
Przy uruchamianiu komputera z modemem, BIOS bardzo długo się ładuje. Pasek postępu staje na ok. 2/3 i tak przez dłuższą chwilę wisi, potem zatrzymuje się po ok 4/5 i po chwili startuje. Start BIOS-u trwa ok 30 sekund, zamiast standardowych 4 sekund. jest to uciążliwe.
diagnostyka Della nie znajduje błędów.
Zaktualizowałem BIOS z A07 do A09, nic nie pomogło.
Być może to objaw tego, że karta nie jest kompatybilna z tym modelem DELL-a.
Czy ktoś miał podobne problemy w tej konfiguracji?
Czy istnieje rozwiązanie problemu?
Pozdrawiam
ps. nie chce zaśmiecać forum wiec podpiąłem się pod podobny istniejący temat

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: krystianb » 2013-03-06, 21:06

Rozumiem, że po wyjęciu modemu problem znika?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

daromc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-03-06, 20:48
Lokalizacja: LBN

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: daromc » 2013-03-06, 22:48

krystianb pisze:Rozumiem, że po wyjęciu modemu problem znika?

tak oczywiście.
Problem występuje tylko bo włożeniu karty.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10438
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: krystianb » 2013-03-06, 23:25

Dziwne, długi test post powinien być wykonywany tylko po zmianie konfiguracji i ewentualnym wyłączeniu kompa podczas poprzedniego testu. Ja mam w biznesowym dellu z tego samego okresu modem optiona i nie mam problemów. Ewentualnie możesz popróbować z ustawieniami bios, choćby w jaki sposób zareaguje na wyłączenie kontroli nad wwan.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

lukasz_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2012-05-04, 11:08
Lokalizacja: warszawa

Re: Dell Studio 1737

Postautor: lukasz_misiek » 2013-03-07, 06:22

daromc pisze:Witam,
Przy uruchamianiu komputera z modemem, BIOS bardzo długo się ładuje. Pasek postępu staje na ok. 2/3 i tak przez dłuższą chwilę wisi, potem zatrzymuje się po ok 4/5 i po chwili startuje. Start BIOS-u trwa ok 30 sekund, zamiast standardowych 4 sekund.

U mnie w D630 problem taki występuje tylko wtedy gdy np. wyłącze laptopa w trakcie ładowania biosu, następne uruchomienie jest tak długie, ale jeśli pozwolę mu odczekać swoje problem znika i kolejne uruchomienia są już "szybkie".
Czy w opcjach BIOS masz ustawiony POST na minimal (jeśli jest taka opcja), czy masz fizyczny wyłącznik WLAN/WWAN? może warto go wyłączyć na czas startu i sprawdzić czy nadal będzie zachowywał się tak samo (oczywiście w BIOS trzeba ustawić aby włącznik wyłączał obie karty - jeśli masz takie opcje).
Modemy na mPCI-e wykorzystują magistralę USB, może upgrade firmware modemu do wersji R3B rozwiąże problem (ja zrobiłem bo mnie rozłączało, po upgrade problem zniknął)FIRMWARE

daromc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-03-06, 20:48
Lokalizacja: LBN

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: daromc » 2013-03-07, 08:50

- W obu pozycjach wyłącznika BIOS ładuje się tak samo
- Na początku próbowałem w BIOS-ie wyłączyć/włączyć obsługę WWAN przez przełącznik.
- Nie zauważyłem funkcji "POST" w BIOS-ie
- Tylko wyjęcie karty powoduje powrót do normy.

Wygląda na to, jakby BIOS przy ładowaniu miał problem z rozpoznaniem karty.

Dobry pomysł może być z firmware. Wieczorem sprawdzę.

[ Dodano: 2013-03-07, 19:24 ]
już wiem:
aktualizacja firmware:
"info32 - no update is needed"
czyli wracamy do punktu wyjścia.....
jakieś propozycje?

lukasz_misiek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2012-05-04, 11:08
Lokalizacja: warszawa

Re: Dell 5550 i Aero2 na Dell D830 z XP

Postautor: lukasz_misiek » 2013-03-07, 22:35

daromc pisze:już wiem:
aktualizacja firmware:
"info32 - no update is needed"
czyli wracamy do punktu wyjścia.....
jakieś propozycje?


Mądrzy ludzie na zagranicznych forach piszą że to może być wina napędu (?), spróbuj znaleźć w BIOS opcje do wyłączenia "module bay device" i sprawdź czy to pomoże, jeśli tak spróbuj upgrade firmware napędu(w zakładce wymienna pamięć masowa): firmware może coś poprawili.

Funkcja POST może być pod nazwą BOOT, ja mam do wyboru: minimal, full i jeszcze jedna (nie pamiętam nie będę sprawdzał).


na miniPCIe jest jeszcze złącze SATA i ja mam w Bios funkcję "flash module" (dysk SSD na mPCIe) którą trzeba wyłączyć po instalacji modemu w gnieździe, w przeciwnym razie BIOS próbuje "szukać" takiego urz. na magistrali i może to wydłużać testy startowe.

Jeśli nie pomoże to niestety kończą mi się pomysły.
powodzenia


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości