Nasza-klasa, brak dostępu. Dziwne

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jaszka77

Nasza-klasa, brak dostępu. Dziwne

Post autor: jaszka77 »

Witam forumowiczów,
Mam wydawałoby się nietypowy i niepoważny problem, ale nie mogę się z nim uporać. Otóż mieszkam na wsi, na takiej wręcz zapadłej. Chcę wejść na modną ostatnio stronę Nasza-klasa, lecz przeglądarka wciąż mnie informuje, iż nie udało się uzyskać połączenia z serwerem. I tak jest od początku tego roku. Dodam, że jest to jedyna strona, na którą nie mogę się dostać ze swojego komputera. Jeszcze miesiąc temu mogłem bez problemu zalogować się do naszej klasy, lecz teraz jest to niemożliwe. I nie mam pojęcia, dlaczego! Żeby było śmiesznie, to będą u znajomego w mieście, który ma normalny kablowy dostęp do netu, mogę bez żadnego problemu tam wejść- żaden kłopot. Portal nasza-klasa zmienił na początku swoje serwery i podobno dostęp do nich miał być znacznie szybszy, ale u mnie o dziwo stało się dokładnie na odwrót- wcześniej spokojnie mogłem tam się dostać.
Posiadam laptopa Toshibę z zainstalowanym Nortonem, a dostęp do netu mam poprzez modem Sony Ericson GC 85 z iplusem i dodatkową anteną, przy czym jak na polskie realia zasięg jest całkiem przyzwoity, z chwilą gdy piszę te słowa sprawdziłem szybkość swojego łącza za pomocą strony TEST.4WEB.PL i wynosi ona 135,30 kbps. (w Warszawie, gdy byłem tam w listopadzie osiągi były zauważalnie gorsze). Korzystam też z przeglądarki Opera 9.25, chociaż na Eksplorerze N-K też nie działa.
Być może zaczynam już wierzyć w spiskową teorię dziejów i to, że nasza klasa jest niedostępna dla użytkowników netu komórkowego, ale zatem- dlaczego tak się dzieje???Czy ktoś może mi wyjaśnić tę zagadkę? ?? I nie dlatego, że nie potrafię żyć bez naszej klasy, ale bardziej mi już chodzi o zasadę- po prostu jakaś strona internetowa jest niedostępna bez zrozumiałego powodu.
Pozdrawiam wszystkich,
Jaszka77
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Nasza-klasa, brak dostępu. Dziwne

Post autor: Sundance_kid »

System czysty? Ktoś tutaj nie mógł się dostać na google i to było przyczyną.
jaszka77

Sundance_kid pisze:System czysty?
Teoretycznie czysty, nortonem już kilka razy sprawdzałem i nic mi nie wykrył.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Też jestem wielbicielem http://nasza-klasa.pl/ i u mnie chodzi bez problemu. A dzisiaj to nawet jakoś szybciej. :)
jaszka77

bob pisze:Też jestem wielbicielem http://nasza-klasa.pl/ i u mnie chodzi bez problemu. A dzisiaj to nawet jakoś szybciej. :)
No widzisz bob, nawet próbowałem tam wejść teraz z linka, który dołączyłeś do tego postu- i wielkie nic! Zaczyna mnie to wkurzać niestety :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Spróbuj zmienić dns`y tu jest opis jak to zrobić:
https://www.opendns.com/start
jaszka77

bob pisze:Spróbuj zmienić dns`y tu jest opis jak to zrobić:
https://www.opendns.com/start
Dzięki bob, ale nawet to nie pomogło- jakaś czarna amba opanowała mój komputer. A czy to możliwe, żebym złapał jakiekoś wirusa, którego norton nie wykrył? Bo już nie wiem nawet o co spytać, tak sie zapętliłem w tym gdybaniu...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

jaszka77, zobacz ten wątek: >KLIK do problemów ze stroną Epuls.pl <
Tylko zamiast tamtego adresu IP wpisz w przeglądarkę 77.252.132.150
Spróbuj kliknąć to: >KLIK do nasza-klasa.pl po IP<
Zastosuj też podane tam sposoby ze zmianą DNSów na OpenDNS oraz dodania wpisu do pliku Hosts, tyklko w Twoim wypadku dopisz tam:
77.252.132.150 nasza-klasa.pl
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
jaszka77

Przepraszam....przeczytałem spokojnie ten artykuł i dopisałem ten ciąg liczb i nazwę serwisu nasza-klasa.pl w pliku hosts- tak jak radziłeś. Nie pomogło niestety, zrestartowałem kompa i nic. Klasyka prawa Moore'a- jak coś ma się schrzanić, to się schrzani. Teraz co rusz przeładowuję N-K, może zaskoczy za którymś razem, jak stary trabant zimą
JayCee
Użytkownik forum

Post autor: JayCee »

Kod: Zaznacz cały

Start -> Uruchom -> Cmd -> tracert www.nasza-klasa.pl 
I wklej nam proszę następnie wynik.

a potem w czarnym oknie wpisz tracert 77.252.132.150 i też wklej co dostałeś.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Post autor: Saracen »

A mogę tylko podać taką informację: administratorzy zaczynają blokować adres strony nasza-klasa.pl. Już na kilku forach były posty z pytaniami co trzeba zablokować aby nie można było wejść na ten serwis.
W pierwszej chwili mnie to zdziwiło ale goście mówili, że strasznie rozwala im ta stronka ruch w sieci i postanowili blokować. Niektórzy skarżyli się, że po wejściu kilkudziesięciu osób z ich sieci zapychało się łącze. Śmiać mi się chce ale cóż popularny zrobił się ostatnio ten portal :P.
zDaleKi

Saracen pisze:administratorzy zaczynają blokować adres strony nasza-klasa.pl. Już na kilku forach były posty z pytaniami co trzeba zablokować
Tak, ale w tym wypadku kolega jaszka77, z tego co widzę korzysta z Plusa, więc czyżby Plus blokował ten portal? Raczej w to wątpię. Co do lokalnych małych ISP, to wcale bym się nie zdziwił.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
jaszka77

JayCee pisze:

Kod: Zaznacz cały

Start -> Uruchom -> Cmd -> tracert www.nasza-klasa.pl 
I wklej nam proszę następnie wynik.

a potem w czarnym oknie wpisz tracert 77.252.132.150 i też wklej co dostałeś.
hej JayCee, zrobiłem tak jak zasugerowałeś (mam nadzieję, że zrobiłem to poprawnie) po czym wyskoczyło mi coś takiego (musiałem czekać kilka minut, aż poniższa lista całkowicie się zapełniła):
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\admin>tracert www.nasza-klasa.pl

Trasa śledzenia do www.nasza-klasa.pl [77.252.132.150]
przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30

1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
4 * * * Upłynął limit czasu żądania.
5 * * * Upłynął limit czasu żądania.
6 * * * Upłynął limit czasu żądania.
7 * * * Upłynął limit czasu żądania.
8 * * * Upłynął limit czasu żądania.
9 * * * Upłynął limit czasu żądania.
10 * * * Upłynął limit czasu żądania.
11 * * * Upłynął limit czasu żądania.
12 * * * Upłynął limit czasu żądania.
13 * * * Upłynął limit czasu żądania.
14 * * * Upłynął limit czasu żądania.
15 * * * Upłynął limit czasu żądania.
16 * * * Upłynął limit czasu żądania.
17 * * * Upłynął limit czasu żądania.
18 * * * Upłynął limit czasu żądania.
19 * * * Upłynął limit czasu żądania.
20 * * * Upłynął limit czasu żądania.
21 * * * Upłynął limit czasu żądania.
22 * * * Upłynął limit czasu żądania.
23 * * * Upłynął limit czasu żądania.
24 * * * Upłynął limit czasu żądania.
25 * * * Upłynął limit czasu żądania.
26 * * * Upłynął limit czasu żądania.
27 * * * Upłynął limit czasu żądania.
28 * * * Upłynął limit czasu żądania.
29 * * * Upłynął limit czasu żądania.
30 * * * Upłynął limit czasu żądania.

Śledzenie zakończone.

C:\Documents and Settings\admin>

Przyznam szczerze iż pierwszy raz cos takiego robiłem, moja znajomość windowsa jest mocno przeciętna, przepraszam zatem z góry za moją niewiedzę. Czy z tej listy coś wynika?

[ Dodano: 2008-01-20, 20:59 ]
Saracen pisze:A mogę tylko podać taką informację: administratorzy zaczynają blokować adres strony nasza-klasa.pl. Już na kilku forach były posty z pytaniami co trzeba zablokować aby nie można było wejść na ten serwis.
W pierwszej chwili mnie to zdziwiło ale goście mówili, że strasznie rozwala im ta stronka ruch w sieci i postanowili blokować. Niektórzy skarżyli się, że po wejściu kilkudziesięciu osób z ich sieci zapychało się łącze. Śmiać mi się chce ale cóż popularny zrobił się ostatnio ten portal :P.
Mnie to raczej nie dotyczy, zresztą tak siędziwnie składa, że w mojej wsi jest nadajnik plusa, a osoby korzystające z tej sieci w okolicy można policzyć na palcach jednej ręki, to naprawde bezludny raczej region.
JayCee
Użytkownik forum

Post autor: JayCee »

jaszka77 pisze:Czy z tej listy coś wynika?
Niestety nie wiele - tyle, że nie jest to problem z serwerami DNS, spróbuj w przeglądarce wpisać jakiś serwer proxy, może ruszy. Może ktoś poda nawet jakiś sprawdzony adres proxy dla tego operatora.
darek
Stały użytkownik forum

Post autor: darek »

miałem coś takiego na początku stycznia minęło po 2 dniach, po zmianie serwera strona wchodzi szybciej ale jeszcze jednak wolniej jak inne.blueconnect w telefonie też jej nie pobiera za to opera bez problemu
jaszka77

Spokoju mi nie daje ta sprawa....dziś byłem u kolegi w biurze, tam posiadają normalny szerokopasmowy dostęp do netu. Podłączyłem kabel do swojego laptopa i oczywiście strona z naszą klasą normalnie się załadowała. Chwilę potem próbuję poprzez iplusa i nici. Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzi szukać przyczyny???
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Czy dzwoniłeś w tej sprawie do Plusa ?
Co Ci odpowiedzieli ?
jaszka77

Dziś wieczorem zadzwonie, sam jestem ciekawy informacji. Dam rzecz jasna znać, co mi odpowiedzieli, bo teraz juz nie chodzi mi o naszą klasę, ale zasadę- dlaczego tak się dzieje.
zDaleKi

jaszka77 pisze:juz nie chodzi mi o naszą klasę, ale zasadę- dlaczego tak się dzieje
Przyczyn może być wiele.
1) blokada przez danego operatora,
2) jego kiepskie połączenie z łączami do którego wpięty jest ten serwer,\
itd...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
jaszka77

Zatem tak jak pisałem, zadzwoniłem do plusa z tym problemem. Pan z biura obsługi (notabene- okazał się być bardzo miłym, cierpliwym i profesjonalnym konsultantem) zasugerował utworzenie nowego połączenia APN poprzez nową usługę, którą oferuje iplus, tzw. OPTIMIZER. Być może większość z Was wie na czym to polega, dla mnie to była w każdym bądź razie nowość. W wielkim skrócie- polega to na szybszym ładowaniu się strony kosztem gorszej jakości wyświetlanej grafiki. Sumując- z pomocą konsultanta plusa, utworzyłem w swoim Wireless Manager nowy rodzaj połączenia APN- wspomniany wyżej optimizer. No i po połączeniu z netem poprzez optimizera, nasza klasa załadowała się BŁYSKAWICZNIE!!! W ogóle wszystkie strony, zwłaszcza te z dużą ilością grafiki ładują się zauważalnie szybciej!! I ciekawostką jest to, że N-K ładuje się w mojej przeglądarce TYLKO (!!!) przez w.w. optimizera.
zDaleKi

jaszka77 pisze:zasugerował utworzenie nowego połączenia APN poprzez nową usługę, którą oferuje iplus, tzw. OPTIMIZER
Optymizer taki nowy to nie jest ;) Ale uwaga słuszna i warto spróbować ;)
jaszka77 pisze:No i po połączeniu z netem poprzez optimizera, nasza klasa załadowała się BŁYSKAWICZNIE!
No to super ;)
jaszka77 pisze:W wielkim skrócie- polega to na szybszym ładowaniu się strony kosztem gorszej jakości wyświetlanej grafiki.
Tak tak, znamy to. Ale przyznam, że mi np. do głowy nie przyszło takie rozwiązanie ;) Czyli zmiana APN bo nie ładuje się N-K :zdziwko:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

BliSki pisze:Ale przyznam, że mi np. do głowy nie przyszło takie rozwiązanie Czyli zmiana APN bo nie ładuje się N-K
Zmiana APN powoduje zmianę IP, przy Optimizer jest chyba z puli 208. a przy zwykłym APN internet z puli 77.
Czyli teoretycznie dot. to blokady pewnego zakresu adresów IP przez serwer.
zDaleKi

Engelbert pisze:Czyli teoretycznie dot. to blokady pewnego zakresu adresów IP przez serwer
No tak, to jest oczywiste, ale chodzi o to dlaczego ktoś to blokuje? Bo tego nie rozumiem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

BliSki pisze:dlaczego ktoś to blokuje?
No przede wszystkim ten ktoś to upraszczając nasza-klasa. A dlaczego? Polecam kontakt: http://nasza-klasa.pl/contact ;)
Awatar użytkownika
tomash
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tomash »

No nie do końca blokuje... Bo mi z dwóch telefonów Plusa się załadowało błyskawicznie przez APN internet...
Sam wczoraj miałem takie samo połączenie od klienta i właśnie wtedy sprawdzałem... Aczkolwiek na zmiane APN u klienta nie wpadłem...
Wydaje mi się, że to kwestia wyśrubowanych timeoutów na serwerach N-K.
Ja w Warszawie po EDGE bez problemu załadowałem stronę. Klient gdzieś w okolicach Poznania nie był w stanie tego zrobić po EDGE. Tylko, że miał modem SE GC89.

Myślę, że zmiana APN pomaga tylko na to, że strony są poddawane kompresji z poziomu serwera proxy. Serwer proxy pobiera stronę dość szybko i kompresuje ją, po czym wysyła do klienta. Czyli defacto prędkość pobrania strony N-K jest wyższa, bo to serwer na jakiejś stałce ją pobiera a potem dopiero wysyła do klienta. Przy czym wtedy już timeout nie jest taki wyśrubowany.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
iPlus
zDaleKi

Engelbert pisze:A dlaczego? Polecam kontakt
Wiesz, mnie ten problem nie dotyczy więc nie jestem zainteresowany kontaktem :hyhy: :cwaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

BliSki pisze:Wiesz, mnie ten problem nie dotyczy więc nie jestem zainteresowany kontaktem
Ciebie nie dotyczy, ale Ty pytałeś dlaczego :hyhy:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Bardzo watpie zeby byla blokowana jakas pula adresow. Predzej problem z routingiem.
Dr_Acula
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Dr_Acula »

jaszka77, może problem leży w programie, jakim łączysz się z Internetem? Zobacz, miałem podobny problem, napisałem o nim w temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=68730#68730.

Kurczę, ja również na pomysł z optymizerem nie wpadłem. Tym niemniej przeciętny użytkownik Internetu nie powinien być zmuszony do kombinowania, jak dostać się na jedną z obecnie tak popularnych stron. Być może panowie od N-K powinni jeszcze sporą część pieniędzy z reklam przeznaczyć na rozbudowę i doposażenie serwerowni.
zDaleKi

Ja wczoraj nie mogłem wejść z łącza stałego, to co się dziwimy, że "komórkowe" wysiadają.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ