Co lepsze iPlus czy blucconet?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Co lepsze iPlus czy blucconet?
Witam Was serdecznie i bardzo proszę o pomoc. Jestem zupelnie zielona w tym temacie. Chciałabym mieć w domu Internet, ale ponieważ mieszkam we "wsi zabitej dechami" jest to nie lada problem. Mam do wyboru tylko bezprzewodowy interent z sieci komórkowych Plus i Era. W grę wchodzą te tańsze opcje czyli w Erze ok. 50 zł w Plusie trochę ponad 60 zł. Oferty są podobne tylko zastanawiają mnie te ograniczenia po których następuje spadek prędkości w Erze jest to 0,5 GB a w Plusie 1 GB, czy jest to duża różnica - na co wystarczają te limity? Chciałabym przeglądać strony, używać gg, grać w gry online, oglądać krótkie filmiki czy to jest możliwe? Jeżeli nie, to czy byłoby to możliwe w ofertach z większym limitem?
Jeżeli chodzi o zasięg sieci w moim domu to Era ma większy (choć i tak niepełny) niż Plus czy to ma duże znaczenie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Jeżeli chodzi o zasięg sieci w moim domu to Era ma większy (choć i tak niepełny) niż Plus czy to ma duże znaczenie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Co lepsze iPlus czy blucconet?
Zapomnij o filmikach. Ja ze swojej strony bardziej polecam Plusa. Z powodu wyższego limitu, znośnej prędkości po przycięciu i możliwości wykupienia dodatkowego transferu. To takie małe atuty.donata pisze:używać gg, grać w gry online, oglądać krótkie filmiki czy to jest możliwe?
Ale w przypadku internetu komórkowego musisz się liczyć z tym nawet że w jednym pokoju będzie Ci działał a w drugim nie. Najlepsze jest sprawdzenie. Najpierw patrzysz na mapce operatora w jakim zasięgu jesteś, który z nich oferuje Ci lepszy, potem pozyczasz ewentualnie nie jak posiadasz telefon z technologią jaką może Ci dostarczyć operator, kupujesz prepaida obydwu sieci. Plus ma prepaida internetowego Simdatę, Era niestety nie co będzie się wiązało z większymi kosztami. Wsadzasz kartę do telefonu, konfigurujesz połączenie dial up i testujesz. To jest najlepsze rozwiązanie. Bo nikt Ci nie zagwaranmtuje poprawnego działania.
Tak, ma.Jeżeli chodzi o zasięg sieci w moim domu to Era ma większy (choć i tak niepełny) niż Plus czy to ma duże znaczenie? B
Limit limitem ale jak piszesz mieszkasz na wsi zabitej dechami i jak będziesz mieć np tylko GPRS to zestarzejesz się czekając na załadowanie filmikudonata pisze:eżeli nie, to czy byłoby to możliwe w ofertach z większym limitem?

[ Dodano: 2008-07-02, 11:17 ]
Jeszcze taka lekturka obowiązkowa: Chce miec internet komórkowy, co wybrać? . Zapoznaj się i bardzo duzo Ci się rozjaśni w tym temacie.
A na marginesie na pewno nie masz w pobliżu jakieś radiówki? Internet komórkowy to ostateczność.
I jeszcze jak masz abonament w Plusie to możesz wziąść iPlusa jako usługę dodatkową. Wtedy nie podpisujesz umowy, nie dostajesz modemu a jako ten wykorzystujesz swój telefon (o ile masz w nim modem).
-
Dzięki ślicznie za odpowiedź. Jeżeli chodzi o Erę to Pani w salonie powiedziała, że prawdopodobnie jestem w strefie EDGE, ale nie jest pewna bo mojej miejscowości nie ma na mapie. Łączyłam się już z internetem przez telefon (przez GPRS) i do oglądania stron było nawet znośnie a z Plusa to nie wiem bo jeszcze nie próbowałam. A co do radiówki to jak to sprawdzić, gdzie szukać takich informacji czy mam taką możliwość?. Ja do tej pory szukałam w internecie i nic nie znalazłam.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
W swoim i w okolicach miejsca zamieszkania. Może ktoś ze znajomych ma.donata pisze:do radiówki to jak to sprawdzić, gdzie szukać
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Prawdopodobiedonata pisze:Jeżeli chodzi o Erę to Pani w salonie powiedziała, że prawdopodobnie jestem w strefie EDGE

-
no to raczej lipa, bo w mojej miejscowości nikt nie ma internetu a w pobliskiej miejscowości (7 km) jest, ale nie wszędzie więc u mnie na pewno nie ma.
Mam jeszcze jedno głupie pytanie ale jak zaznaczyłam na początku jestem zielona, więc proszę o wyrozumiałość, no więc mam laptopa i komputer stacjonarny czy jeżeli zdecyduję się na np. iPlusa to będę mogła korzytać i z jednego i drugiego komputera? To znaczy czy mogę korzytać na stacjonarnym a na przyklad jak będę wyjeżdżać to podpiąć pod laptopa i też będzie działać?
Mam jeszcze jedno głupie pytanie ale jak zaznaczyłam na początku jestem zielona, więc proszę o wyrozumiałość, no więc mam laptopa i komputer stacjonarny czy jeżeli zdecyduję się na np. iPlusa to będę mogła korzytać i z jednego i drugiego komputera? To znaczy czy mogę korzytać na stacjonarnym a na przyklad jak będę wyjeżdżać to podpiąć pod laptopa i też będzie działać?
- Jaco
Modem na USB rozwiązuje ten problemdonata pisze:iPlusa to będę mogła korzytać i z jednego i drugiego komputera? To znaczy czy mogę korzytać na stacjonarnym a na przyklad jak będę wyjeżdżać to podpiąć pod laptopa i też będzie działać?

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak. Internet nie ejst przypisany do jednego komputeradonata pisze:To znaczy czy mogę korzytać na stacjonarnym a na przyklad jak będę wyjeżdżać to podpiąć pod laptopa i też będzie działać?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Rozumiem, że decydujesz się na modem na USB? Bo z przejściówkami, doczepkami do blaszaka różnie to bywa. I jakiego masz laptka?
[ Dodano: 2008-07-02, 11:50 ]
Źle Cię chyba zrozumiałam. Chcesz dzielić łącze czy przekłądać modem?donata pisze:iPlusa to będę mogła korzytać i z jednego i drugiego komputera?
- Jaco
Sundance_kid pisze:Chcesz dzielić łącze czy przekłądać modem?
donata pisze:jak będę wyjeżdżać

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tak jak tu już padło będziesz mogła korzystać na dwóch kompach przekładając modem (zetem musisz wybrać wersję modemu na USB).donata pisze:czy mogę korzystać na stacjonarnym a na przyklad jak będę wyjeżdżać to podpiąć pod laptopa i też będzie dział
Chyba, że kiedyś zachcesz używać tego jednocześnie na dwóch kompach, to już będzie inna bajka. Ale jest o tym w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> ISC+iPlus > Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc + ICS by YaHooo <
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
No z tym też będzie problem bo się nie znam wiem, że to Asus kupiony przez informatyka 3 miesiące temu, kosztował 4200 zł ale nie wiem jaki to model.Sundance_kid pisze:I jakiego masz laptka?
Chcę przekładać modemSundance_kid pisze:Źle Cię chyba zrozumiałam. Chcesz dzielić łącze czy przekłądać modem?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-02, 12:02 ]
Poprawa cytatów.
Ostatnio zmieniony 2008-07-02, 11:02 przez donata, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jaco nie wyspałam się
Stąd błąd

Asusy z tego co pamiętam miały problemy z wydajnościa prądową. Ale nie wiem czy to nie dotyczyło innych typów kart. Poprawic mnie jak od rzeczy gadamdonata pisze:Asus

No to bezproblemowo.donata pisze:Chcę przekładać modem
-
dzięki
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-02, 12:04 ]
Wycinam zdublowany tekst z poprzedniego posta.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-02, 12:04 ]
Wycinam zdublowany tekst z poprzedniego posta.
Ostatnio zmieniony 2008-07-02, 11:04 przez donata, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Red bull doda ci skrzydełSundance_kid pisze:Jaco nie wyspałam sięStąd błąd

[ Dodano: 2008-07-02, 12:07 ]
Co to za telefon? Może jego da się wykorzystać jako modem?donata pisze:Łączyłam się już z internetem przez telefon (przez GPRS)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Dobra ideaJaco pisze:Red bull doda ci skrzydeł![]()
![]()
donata jeszcze jedno. Sprawdzaj wszystko dotyczące działania sama. To co mówią w salonach można czasem między bajki włożyć a Ty możesz się wkopać w dwuletnia usługę która może Ci nie działać. I jak juz się zdecydujesz pójdź z laptopem do salonu, niech Ci zainstalują i pokażą że działa.
-
Sony Ericsson K750i
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W ostateczności w iplusie jest tydzien testowania teraz w promocji, mozna wiaz z modemem huawei e220. Tylko sprawa ryzykowna bo o modem trzeba dbac jak o złote jajo, jedna ryska i umowa na 2 lata:P
Edit:
Na k750 za duzo nie potestujesz bo on ma z tego co pamietam tylko GPRS, a trzeba by sprawdzic jak EDGE chodzi.
Edit:
Na k750 za duzo nie potestujesz bo on ma z tego co pamietam tylko GPRS, a trzeba by sprawdzic jak EDGE chodzi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
a może chodzić gorzej niż GPRS?krystianb pisze:Na k750 za duzo nie potestujesz bo on ma z tego co pamietam tylko GPRS, a trzeba by sprawdzic jak EDGE chodzi.
[ Dodano: 2008-07-02, 12:35 ]
Mam jeszcze k550i ale na nim nie testowałam, może być inaczej?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Dobrze pamiętaszkrystianb pisze:Na k750 za duzo nie potestujesz bo on ma z tego co pamietam tylko GPRS
Przeciążenie ndajnika i masz transfer 1 KB/s. CSD przy tym jest szybkie. EGDE jest Szybsze od GPRSa.a może chodzić gorzej niż GPRS?
[ Dodano: 2008-07-02, 12:38 ]
Weź tego do testów. On juz obsługuje EDGE.donata pisze:Mam jeszcze k550i ale na nim nie testowałam, może być inaczej?
A do testowania prędkości polecam NetMetera.
-
Czyli mam rozumieć, że jeżeli przez ten telefon interet będzie chodził "znośnie" to tak samo będzie chodził na blueconnet? I czy można wykorzystać ten telefon jako modem i wybrać ofertę bez modemu?Sundance_kid pisze:Weź tego do testów. On juz obsługuje EDGE.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Najprawdopodobiej tak. Pamiętaj o tym, że telefony są bardziej czułe i pokazują większy zasięg niż modemy.donata pisze:Czyli mam rozumieć, że jeżeli przez ten telefon interet będzie chodził "znośnie" to tak samo będzie chodził na blueconnet?
Istnieje taka możliwość. Nie wiem tylko czy każdy operator daje taką możliwość. Plus daje, zatem inni tez powinni.donata pisze:I czy można wykorzystać ten telefon jako modem i wybrać ofertę bez modemu?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
I jeżeli podłącze ten telefon/modem do komputera stacjonarnego za pomocą kabla na usb to będzie działał internet? Wiem, że durne pytania zadaję, ale do tej pory łączyłam się z laptopem przez bluetooth.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Spokojnie dalej mozesz sie łączyc nie ma roznicz czy bluetooth czy usb, przynajmniej przy edge, przy hsdpa jest problem przepustowosci bluetooth.
Jesli chodzi o pakiet internetu w abonamecie na tel to jest jeszcze mozliwosc u pomaranczy, w erze jest tylko pakiet 500mb dla firm, i po przekroczeniu placi sie za przeslane dane
Jesli chodzi o pakiet internetu w abonamecie na tel to jest jeszcze mozliwosc u pomaranczy, w erze jest tylko pakiet 500mb dla firm, i po przekroczeniu placi sie za przeslane dane
-
niestety u mnie nie ma zasięgu "pomarańczy"krystianb pisze:u pomaranczy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Coz ja wlasnie jade do domu na wakacje i zastanawiam sie czy bedzie edge czy tylko gprs z plusa... a czy era czy plus, ja wziolem plusa ze wzgledu na zasieg umts w mieszkaniu ktore wynajmuje, co prawda jak bym mial brac umowe na 2 lata wziol bym wlasnie orange, te pol giga wiecej, znalazlem cesje i mam tylko 6 miesiecy umowy, a potem moze przedluzenie z wiekszym limitem, chyba ze play mi bedzie bardziej odpowiadal, cos przeciez szykuje.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
YaHooo, w erze też jest oferta bez modemu.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jak uzyjesz karty ery i będzie dobrze działało to i BC będzie działał dobrze.donata pisze:telefon interet będzie chodził "znośnie" to tak samo będzie chodził na blueconnet?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
i umowa na czas nieokreślonyja.michal pisze:YaHooo, w erze też jest oferta bez modemu

Tylko te 500MB i 16kb/s po limicie przeraża...Sundance_kid pisze:Jak uzyjesz karty ery i będzie dobrze działało to i BC będzie działał dobrze

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Da się niby te 32 wyzulić...pidsud pisze:Tylko te 500MB i 16kb/s po limicie przeraża...
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze 2 miesiące temu dało radę. Teraz już za nic w świecie nie podwyższą transferu, choćby im skrzynkę 10 mailami zaspamować.Sundance_kid pisze:Da się niby te 32 wyzulić...