iPlus ,Ostromecko k Bydgoszczy,problem z doborem anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jaxx
Początkujący użytkownik forum

iPlus ,Ostromecko k Bydgoszczy,problem z doborem anteny

Post autor: Jaxx »

Witam
Jako ze w rodzinie jestem jedynym ktory ma orientacje w tematyce sieci,komputerow etc,zostalem poproszony o pomoc w kwestii doboru anteny do modemu Huawei E800 zakupionego w sieci Plus
Osoba ktora mnie poprosila o ta przysluge nie ma kompletnie zadnego pojecia jak sprawdzic BTS, jego CID itp
Dzwonilem do bok Plusa i uslyszalem ze BTS obsluguje HSDPA,ale nie wiedza gdzie stoi....na jednej z list znalazlem (teoretycznie) BTS w Fordonie na Altanowej (ok 3 km w linii prostej od miejsca korzystania z iPlusa) pracujacy na 900MHz ,ale nie jestem w stanie tego potwierdzic.

Czy ktos moglby udzielic mi informacji o najblizszym dostepnym BTS dla Plusa,jego parametrach (w miare precyzyjnie,bo musze pojechac tam jzu z antena i musi zatrybic ;) )

Z gory dziekuje i Pozdrawiam

PS.: czytalem FAQ,regulamin,przekopalem forum wzdluz i w szerz, postanowilem napisac ten post tylko dlatego ze mieszkam 200 km od miejsca gdzie bede instalowal ta antene i ciezko mi zbadac osobiscie warunki techniczne.Prosze o pomoc i nie kasowanie posta

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-07-02, 09:00 przez Jaxx, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: iPlus ,Ostromecko k Bydgoszczy,problem z doborem anteny

Post autor: zDaleKi »

Jaxx pisze:czytalem FAQ,regulamin,przekopalem forum wzdluz i w szerz
Rozumiem, że tego posta widziałeś: > Dobór anteny <
Jaxx pisze:nie ma kompletnie zadnego pojecia jak sprawdzic BTS, jego CID itp
W tym poście jest trochę na temat CID itd > Netmonitor - sprawdzanie CID <

Samo sprawdzenie CID, LAC można także zrobić przy pomocy Hiperterminala lub lepiej za pomoca tego programu > Top_NetInfo <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jaxx

BliSki pisze:[...] Ciach zbędny wielopoziomowy cytat!
Rozumiem ze przeczytales posta dokladnie?
Jaxx pisze:... postanowilem napisac ten post tylko dlatego ze mieszkam 200 km od miejsca gdzie bede instalowal ta antene i ciezko mi zbadac osobiscie warunki techniczne....

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-02, 07:57 ]
Wycinam cały zacytowany post!
Ostatnio zmieniony 2008-07-02, 06:48 przez Jaxx, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wejdź na mapkę http://www.wieprz.net/bts/. Niestety mogą nie działać wszystkie BTSy na niej ale pogląd na miejscowość w której będziesz da. :) Polecam wejść najpierw na maps.google.pl znaleźć miejscowość, kliknąć pokaż dojazd do tego punktu (czy jakoś tak) i tą długość i szerokość skopiować i wkleić, żeby nie ładowało całej mapy z BTSami bo schodzi trochę czasem. ;)

Oczywiście U na mapie to UMTS/HSDPA a G to GRPS/EDGE. Kolory to jaki operator. :)

Jeśli masz mało BTSów w okolicy i są dość daleko to na 90% są to BTSy na 900MHz czyli nie ma na nich UMTS/HSDPA. ;)
Jaxx

Na http://www.wieprz.net/bts/ jest zaznaczony BTS Plusa UMTS/HSDPA na Altanowej w Fordonie,co byloby git w sztachetke bo to 2,5 km od punktu korzystania z iPlusa (odbiorca jest na sporym wzniesieniu,nie ma fizycznych przeszkod dla sygnalu),ale na http://btsearch.pl/index.php i w spisie UKE go nie ma...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

NA btsearch nie ma bo pewnie go nikt nie dodał a w UKE są podawane zgody aktualne więc ten BTS może już stać dłużej. Zobacz jeszcze na mapce plusa czy na tym obszarze mają zaznaczony zasięg 3G. Chociaż te mapki operatorów to marna rzecz z natury. :] Pokazują więcej niż faktycznie jest. :]
Jaxx

na mapce miejsce korzystania z iPlusa jest jest na krawedzi HSDPA,patrzac na to wszystko zastanawialem sie nad dookolna lub ATK10...powinna styknac
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ATK10 jest na pasmo GSM tylko. Dookólnych nie robią tylko na UMTS/HSDPA a tych wielozakresowych nie polecam. Do tego jeśli jesteś na skraju UMTS/HSDPA to nie wiem czy dookólna by pomogła. Lepsza będzie yagi lub panek na UMTS/HSDPA tylko.
Byłeś w ogóle w tamtym miejscu już czy tak na oślep jedziesz i chcesz kupić antenkę?
Jaxx

ja.michal pisze:ATK10 jest na pasmo GSM tylko. Dookólnych nie robią tylko na UMTS/HSDPA a tych wielozakresowych nie polecam. Do tego jeśli jesteś na skraju UMTS/HSDPA to nie wiem czy dookólna by pomogła. Lepsza będzie yagi lub panek na UMTS/HSDPA tylko.
Byłeś w ogóle w tamtym miejscu już czy tak na oślep jedziesz i chcesz kupić antenkę?
bylem tam kilkukrotnie (w odwiedzinach a nie szukac BTSa :) ) znam mniej wiecej warunki terenowe :)
Problem w tym ze nie ma tam osoby ktora moglaby odpalic netmonitor czy cokolwiek innego..troche bladze po omacku...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jaxx pisze:znam mniej wiecej warunki terenowe
Ale czy modem odpalałeś? 3G łapało coś?
zDaleKi

Jaxx pisze:Rozumiem ze przeczytales posta dokladnie?
Kolego, nie stresuj się tak. Czytałem dokładnie. Chciałem Ci wskazać drogę, bo każdy twierdzi, że wszystko czytał a potem wychodzi, że nie czytał wszystkiego. Co do stwierdzenia:
Jaxx pisze:dlatego ze mieszkam 200 km od miejsca gdzie bede instalowal ta antene
Zawsze ktoś tam jest na miejscu i może to za Ciebie sprawdzić. Przecież chyba komuś to instalujesz i z taką myślą dałem te linki. ;)
Jaxx pisze:Osoba ktora mnie poprosila o ta przysluge nie ma kompletnie zadnego pojecia jak sprawdzic BTS, jego CID
Miałem zatem nadzieję, że po tych wskazówkach i linkach, które podałem, pojęcie ta osoba będzie miała większe i uda się to jej zrobić (może z Twoją pomocą telefoniczną).
Jaxx pisze:Problem w tym ze nie ma tam osoby ktora moglaby odpalic netmonitor czy cokolwiek innego..troche bladze po omacku
Z postu Twojego wynikało tylko, że osoba nie wie jak.
Swoją drogą równie dobrze można byłoby napisać odpowiedzi są w FAQ a nie zrobiłem tego. Więc po co te nerwy?
Chociaż jestem przekonany, że program, który podałem powyżej ta osoba potrafiłaby zainstalować i sprawdzić co pokazuje CID i LAC. Jest to na głównej stronie w tym programie. Zresztą zawsze możesz zainstalować VNC i sam się tym programem pobawić zdalnie przez internet na kompie tej osoby.
Jaxx pisze:ale nie jestem w stanie tego potwierdzic.
A to byłoby doskonałe potwierdzenie czy tak jest w rzeczywistości, gdyż nawet na mapce http://www.wieprz.net/bts/ nie wszystko się zgadza (nie wszystkie BTSy są, inne już są a ich nie ma w rzeczywistości - mają tylko pozwolenia, itd...). Zatem nie ma co się opierać tylko na mapkach. Nie ma to jak test w prawdziwych warunkach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jaxx pisze:czytalem FAQ,regulamin,przekopalem forum wzdluz i w szerz,
Jaki problem jak już tam będziesz wziąć lapa pod pachę i pojeździć szukając nadajnika. Ja sam tak robiłem. Później wystarczy zamówić antenę i za max dwa dni będzie.
Jaxx

BliSki pisze: Kolego, nie stresuj się tak. Czytałem dokładnie. Chciałem Ci wskazać drogę, bo każdy twierdzi, że wszystko czytał a potem wychodzi, że nie czytał wszystkiego
ja tam sie nie stresuje :) no dress no stress jak to mowia ;)

ze sprawdzeniem tego na miejscu to najlepsze wyjscie - zgadzam sie,ja tez nigdy nie naprawiam klientom kompow przez telefon ;) jest male "ale" tak jak pisalem - mieszkam,pracuje w Gdyni,mam to zamontowac pod bydgoszcza,bede tam w sobote i niedziele a potem wracam do domu,do pracy itd koszt przejazdu w te i z powrotem jest dosc spory,dlatego liczylem ze moze na forum jest ktos z tych okolic kto organoleptycznie poznal temat i wie co gdzie jest
Nie ukrywam ze w kwestii laczy internetowych z sieci komorkowych jestem nowicjuszem,ale ogolne zasady sa podobne we wszystkich rodzajach laczy radiowych.Ponadto to forum jest kopalnia wiedzy nt zlaczy,rodzajow anten,modemow itp i naprawde od piatku czytam kazdy post w FAQ na kazdy temat zeby choc troche liznac temat a detale doszlifowac pozniej w dyskusji :)

Z tym vnc to niezly pomysl,postaram sie go wykorzystac,choc nie wiem czy Vista nie bedzie miala problemu z tego typu programem.Do tego dochodzi fakt ze uzytkownik tego komputera po przywiezieniu go do domu ze sklepu,zadzwonil do sprzedawcy z pretensjami ze nie ma myszki i jak on ma teraz ta strzalka poruszac....latwo nie bedzie :)

Dziekuje wszystkim za cierpliwosc i IMHO zdrowa wymiane zdan

Pozdrawiam
zDaleKi

Jaxx pisze:ze sprawdzeniem tego na miejscu to najlepsze wyjscie
Cieszę się, że tu się zgadzamy.
Jaxx pisze:mieszkam,pracuje w Gdyni,mam to zamontowac pod bydgoszcza,bede tam w sobote [...] dlatego liczylem ze moze na forum jest ktos z tych okolic kto organoleptycznie poznal temat i wie co gdzie jest
Ponieważ nikt się z tamtych okolic nie zgłosił, to staraliśmy się pomóc tak jak mogliśmy.
Jaxx pisze:Nie ukrywam ze w kwestii laczy internetowych z sieci komorkowych jestem nowicjuszem
Każdy kiedyś zaczynał.
Jaxx pisze:Ponadto to forum jest kopalnia wiedzy nt zlaczy,rodzajow anten,modemow itp
Cieszymy się bardzo i wiem, że sporo jeszcze jest do opracowania ale czasu brakuje i chętnych do pracy..
Jaxx pisze: i naprawde od piatku czytam kazdy post w FAQ na kazdy temat zeby choc troche liznac temat a detale doszlifowac pozniej w dyskusji :)
Tak trzymać.
Jaxx pisze:Z tym vnc to niezly pomysl,postaram sie go wykorzystac,choc nie wiem czy Vista nie bedzie miala problemu z tego typu programem.
Vista ma własne narzędzie (udostępnianie pulpitu) i możesz je wykorzystać. Ja podałem sposób uniwersalny. I jeżeli ta osoba ma publiczne IP, to jak naj najbardziej możesz to wykorzystać. Ale obawiam się, że przez sieć komórkową niestety IP nie będzie publiczne.
Jaxx pisze:Dziekuje wszystkim za cierpliwosc i IMHO zdrowa wymiane zdan
My również dziękujemy. Jak widzisz mamy sporo cierpliwości ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Jaxx

BliSki pisze: Vista ma własne narzędzie (udostępnianie pulpitu) i możesz je wykorzystać. Ja podałem sposób uniwersalny. I jeżeli ta osoba ma publiczne IP, to jak naj najbardziej możesz to wykorzystać. Ale obawiam się, że przez sieć komórkową niestety IP nie będzie publiczne.
RDP,to samo co w xp/2k3srv,komputer podlaczony jest do iPlusa i tylko do iPlusa wiec moze nie byc latwo///
BliSki pisze: My również dziękujemy. Jak widzisz mamy sporo cierpliwości ;)
:zdrowko:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z wirtualnym pulpitem jest tak.
Z XP Vistą nie da się sterować. Sam sprawdziłem. W drugą stronę nie wiem (Visą sterować XP), ale system napisał, że się da.
Nie trzeba mieć zewnętrznego IP, żeby uruchomić pulpit zdalny. Wystarczy mieć Messengera nowego i jest taka opcja, żeby podłączyć się do użytkownika. Działa i z NATem, zmiennym i wewnętrznym IP.
Mówiłem cały czas o pulpicie który jest standardowo w systemie.

Jakimś rozwiązaniem jest też no-ip, dyndns itp.
zDaleKi

ja.michal pisze:Wystarczy mieć Messengera nowego i jest taka opcja, żeby podłączyć się do użytkownika
Jest to jakieś obejście. Są też specjalne oprogramowanie firm trzecich. Są specjalne strony itp, itd. Ale to już wyższa szkoła jazdy i troszke OT ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ