Pytanie o karte do laptopa

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Stugraj
Początkujący użytkownik forum

Pytanie o karte do laptopa

Post autor: Stugraj »

Witam !

Kupilem ostatnio laptopa z wbudowana karta bezprzewodowa, i chcialem sobie do niego podlaczyc neta bezprzewodowo...
W domu nic nie wykrylo ale wyszedlem na dwor (otwarta przestrzen) i wykrylo mi pare sieci w tym 2 niezabezpieczone(jedna darmowa na rynku). Polaczylem sie z ta lz rynku ale sygnal jest bardzo slaby i wpadlem na pomysl kupna anteny tylko nie wiem pod jakie gniazdo ja podlaczyc oczywiscie do laptopa. Moje pytanie brzmi czy musze kupowac jeszcze jedna karte np. taka http://www.allegro.pl/item392922146_net ... _wpa2.html ? ? Jezeli nie to jak podlaczyc antene do lapca zeby wzmocnic sygnal ? ? Antena powiedzmy Yagi albo jakas paraboliczna.. .Ktora polecacie ? ?

Jezeli dubluje temat to prosze o linki do podobnych i przepraszam.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Pytanie o karte do laptopa

Post autor: zDaleKi »

Stugraj pisze:Kupilem ostatnio laptopa z wbudowana karta bezprzewodowa
Stugraj pisze:Jezeli nie to jak podlaczyc antene do lapca zeby wzmocnic sygnal ?
Jeżeli masz kartę wbudowaną jak pisałeś, to niestety nie ma ona wyjścia na antenę zewnętrzną. Ktoś kiedyś opisywał jak domowym sposobem dorobił gniazdko na antenę ale nie polecam takiego sposobu.

U Ciebie wydaje się konieczny zakup karty z wyjściem na antenę zewnętrzną ale tracisz wtedy na mobilności laptopa. Wydaje mi się, że ta z Twojego linka powinna być dobra.

Możesz się pokusić o zakup AP/routera z trybem repeatera i wtedy wzmocnisz sygnał u siebie i będziesz mógł bezprzewodowo za pomocą wbudowanej karty go na notebooku odbierać. Alternatywą dla repeatera są dwa zwykłe AP.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pytanie o karte do laptopa

Post autor: Jo_gurt »

Do wewnętrznej sieciówki ciężko podłączyć antenę, trzeba wyprowadzić jakoś kabel. Łatwiej dokupić sieciówkę z gniazdem antenowym na PCMCIA/USB - zależy co tam masz w lapku.
Stugraj pisze:powiedzmy Yagi albo jakas paraboliczna.. .Ktora polecacie ? ?
Ja bym wolał jakiś panel.
ODPOWIEDZ