Witam !
Kupilem ostatnio laptopa z wbudowana karta bezprzewodowa, i chcialem sobie do niego podlaczyc neta bezprzewodowo...
W domu nic nie wykrylo ale wyszedlem na dwor (otwarta przestrzen) i wykrylo mi pare sieci w tym 2 niezabezpieczone(jedna darmowa na rynku). Polaczylem sie z ta lz rynku ale sygnal jest bardzo slaby i wpadlem na pomysl kupna anteny tylko nie wiem pod jakie gniazdo ja podlaczyc oczywiscie do laptopa. Moje pytanie brzmi czy musze kupowac jeszcze jedna karte np. taka http://www.allegro.pl/item392922146_net ... _wpa2.html ? ? Jezeli nie to jak podlaczyc antene do lapca zeby wzmocnic sygnal ? ? Antena powiedzmy Yagi albo jakas paraboliczna.. .Ktora polecacie ? ?
Jezeli dubluje temat to prosze o linki do podobnych i przepraszam.
Pytanie o karte do laptopa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Pytanie o karte do laptopa
Stugraj pisze:Kupilem ostatnio laptopa z wbudowana karta bezprzewodowa
Jeżeli masz kartę wbudowaną jak pisałeś, to niestety nie ma ona wyjścia na antenę zewnętrzną. Ktoś kiedyś opisywał jak domowym sposobem dorobił gniazdko na antenę ale nie polecam takiego sposobu.Stugraj pisze:Jezeli nie to jak podlaczyc antene do lapca zeby wzmocnic sygnal ?
U Ciebie wydaje się konieczny zakup karty z wyjściem na antenę zewnętrzną ale tracisz wtedy na mobilności laptopa. Wydaje mi się, że ta z Twojego linka powinna być dobra.
Możesz się pokusić o zakup AP/routera z trybem repeatera i wtedy wzmocnisz sygnał u siebie i będziesz mógł bezprzewodowo za pomocą wbudowanej karty go na notebooku odbierać. Alternatywą dla repeatera są dwa zwykłe AP.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pytanie o karte do laptopa
Do wewnętrznej sieciówki ciężko podłączyć antenę, trzeba wyprowadzić jakoś kabel. Łatwiej dokupić sieciówkę z gniazdem antenowym na PCMCIA/USB - zależy co tam masz w lapku.
Ja bym wolał jakiś panel.Stugraj pisze:powiedzmy Yagi albo jakas paraboliczna.. .Ktora polecacie ? ?