Rozdzielenie sygnału WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kunio
Stały użytkownik forum

Rozdzielenie sygnału WiFi

Post autor: Kunio »

Witam, mam mozliwosc podlaczenia sie pod siec wifi swoim routerem. Problem polega na tym ze chce ten sygnal dalej rozdzielic na inne kompy po wifi. Da sie to zrobic? Jesli tak to jak?
Moj router to WRT54GL z softem Tomato
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Rozdzielenie sygnału WiFi

Post autor: zDaleKi »

Kunio pisze:Problem polega na tym ze chce ten sygnal dalej rozdzielic na inne kompy po wifi. Da sie to zrobic?
Da się zrobić trybem repeater.
Tu masz ostatni wątek o tym: > Tryb repeater <
Kunio pisze:Moj router to WRT54GL z softem Tomato
Na nim tego nie zrobisz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Ja bym kupił jakiś tani AP np. Edimax 7206 - podłączył się nim do tej sieci wifi a kablem był podłączył WRT54GL żeby dalej rozdzielić sygnał.

Z trybem repeater jest różnie raz działa raz nie - wszystko zależy od sprzętu, poza tym najczęściej wymaga modyfikacji z obu stron.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Borg pisze:Z trybem repeater jest różnie raz działa raz nie - wszystko zależy od sprzętu, poza tym najczęściej wymaga modyfikacji z obu stron
Słuszna uwaga, dlatego preferowany sposób w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> to dwa osobne urządzenia. Mam na myśli to opracowanie: > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ