Witam.
Mam problem z modemem ED77( znowu:( ). Po pewnym czasie internet przestaje działać, statystki w Edge dialerze się zerują, ale nadal jest połączony. Gdy rozłączę pojawia się komunikat "port modemu jest już w użyciu" i nie mogę się ponownie połączyć.Tak samo jest w dzień i w nocy,sprawdzałem kompa antywirusem,wyłączyłem oszczędzanie energii na portach usb i na karcie sieciowej. Zauważyłem w menedżerze zadań windows, że pojawia mi się wtedy jakieś inne połączenie WAN(ppp/slip)interface
Poza tym jak wejdę w menu start i pokaż wszystkie połączenia to tam nie ma tego WAN...,a jest orange edge nawet, gdy zamknę edge dialera. CO to może być??
ED 77+ antena kierunkowa 16,5dB
transfery: 10KB/s-20KB/s
Pingi: takie jak ka?dy 600ms-1000ms
System Mechanic dzia?a cuda:)
Stosowałem ED77 przez 2 lata i - jak na ten rodzaj sprzętu (EDGE klasa 6) - nie mam do niego poważnych uwag.(pod Windows XP)
Jeżeli pojawiały się jakieś problemy, to była jedna rada. W Menadźerze Zadań należało "zabić" dwa procesy, których nazwy były jak coś te poniżej (mogłem coś niewiele pomylić):
edge.exe i edgeserv.exe. Ale to bardzo rzadko.
Po ich usunięciu uruchamiałem znowu aplikację EDGE dialer i było po problemie.
Żadne inne procesy nie były tu potrzebne.
Port w użyciu sugeruje właśnie to, że aktywne są w/w procesy, a z jakichś powodów nie doszło do pozytywnego rozwoju zdarzeń.
Ewentualnie, próbuj dial-up, wykorzystując aplikację ED77 jedynie do momentu pojawienia się opcji połącz - to pozwoli na przesłanie PIN do modemu. I wtedy aplikację tą zamknij.
AndrzejK pisze:Ewentualnie, próbuj dial-up, wykorzystując aplikację ED77 jedynie do momentu pojawienia się opcji połącz - to pozwoli na przesłanie PIN do modemu. I wtedy aplikację tą zamknij.
Moim zdaniem nie jest to migotanie portów tak jak jest to opisane w tamtym temacie. Poza tym nie za bardzo odpowiada mi opcja kupowania nowego zasilacza...
Zamykanie procesów nic nie daje. To nie jest ich wina moim zdaniem.
A co do dial-upa to nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
W opisie krok po kroku nie ma nic takiego;( Co mam tu wpisać??
Można również odinstalować aplikację + sterowniki usuwając wszystko co związane z nią i zainstalować ponownie z najnowszą wersją aplikcji która jest do pobrania tu: http://www.tl2000.com.pl/ed77/
Zamykanie procesów już mówiłem,że nic nie daje.
A aktualizować program zawsze można, ale na tym działało dobrze. Jak jest dobrze napisany to działa dobrze, a jak źle to źle... Myślę,że problem jest inny.
Programem Process Explorer można sprawdzić czy port szeregowy jest naprawdę w użyciu
czy też pozostał niezamknięty po niewłaściwym zakończeniu aplikacji.
Trzeba zaznaczyć [View] -> [Show unnamed handles and mappings], potem naciskamy Ctrl+F ,
wpisujemy poszukiwane słowo: Serial
Jeśli zostanie odnaleziony jakiś proces to znaczy że port jest naprawdę w użyciu,
a jeśli nie - to bardzo chciałbym wiedzieć jak przymusowo zwolnić/zamknąć port szeregowy