Udostepnianie internetu dla komórki
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Udostepnianie internetu dla komórki
Witam, mam lapa podlaczonego po wifi. Czy jest mozliwosc zeby udostepnic ten internet dla telefonu (Nokia E51). Cel mam taki aby moc korzystac z VoIPa przez tel. Da sie to jakos zrobic?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Udostepnianie internetu dla komórki
Było to ostatnio wałkowane http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=94829#94829
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ale z czym się łączysz? Z Routerem/AP swojego dostawcy internetu?Kunio pisze:mam lapa podlaczonego po wifi.
I chcesz to dalej podzielić? Bo do końca nie rozumiem.
Co do samego udostępnienie dalej, to poczytaj FAQ i zagadnienia o ICS.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem czy można tak na tym telefonie zrobić. Ale co do udostępnienia internetu z komputera na komórkę to polecam również ten wątek http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12470
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
WitamBliSki pisze:Ale z czym się łączysz? Z Routerem/AP swojego dostawcy internetu?
I chcesz to dalej podzielić? Bo do końca nie rozumiem.
Właśnie ja bym chciał tak zrobić.
Mam łącze radiowe i 2 szt. WL-5460AP v2 oraz telefon nokia e51.
Komputer jest połączony skrętką a wi fi jest na razie nie wykorzystane.
Połączenie jest poprzez protokół PPPoE.
Telefon wykrywa sieć, jednak nie potrafię w telefonie wpisać nazwy użytkownika i hasła (nie wiem gdzie jest taka opcja. Jak mogę podłączyć telefon do sieci, chciałbym wykorzystać telefon do voip.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z tego co mi wiadomo to Symbian nie obsługuje PPPoE. Musisz załatwić sprawę tak, że jeden Ovis odbiera i obsługuje PPPoE a drugi rozsyła już normalnie jako zwykły AP - i telefonem podłączasz się do tego drugiego.
-
Też jestem tego zdania. A zrobisz to przy pomocy > ICS <Jo_gurt pisze:Musisz załatwić sprawę tak, że jeden Ovis odbiera i obsługuje PPPoE a drugi rozsyła już normalnie jako zwykły AP - i telefonem podłączasz się do tego drugiego
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nawet bez ICS - Ovis'y zdaje się mają NAT (WISP).BliSki pisze:Też jestem tego zdania. A zrobisz to przy pomocy > ICS <
-
Sądzisz, że to zadziała?Jo_gurt pisze:Ovis'y zdaje się mają NAT (WISP)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Warto spróbować, szczególnie, że qqa pisze, że już ma dwa OvisLinki - byłoby to wygodniejsze niż ICS.BliSki pisze:Sądzisz, że to zadziała?