Pentagram Cerberus słaby sygnał wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
teletubi?
Początkujący użytkownik forum

Pentagram Cerberus słaby sygnał wifi

Post autor: teletubi? »

Witam,

mam ruter z modemem adsl Pentgram Cerberus Wifi. Dzieli on internet kablami dla trzech komputerów. Cały sprzęt jest na piętrze. Mam też jeszcze laptopa któremu udostępniam (chcę udostępniać) internet przez wifi. Laptop jest na parterze. Sygnał tam jest słaby i sie rozłącza.

Co mozna zrobic w takiej sytuacji by wzmocnic sygnał? Tak sobie myślałem by zastosować jakiś przedłużacz/kabel i pociągnąć go na parter i tam podłączyc antenkę wifi a drugą końcówkę do rutera. Czy to zadziała? Jki to musiałby być kabel?

Jakieś inne pomysły?

(:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Pentagram Cerberus słaby sygnał wifi

Post autor: YaHooo »

teletubiś pisze:Tak sobie myślałem by zastosować jakiś przedłużacz/kabel i pociągnąć go na parter i tam podłączyc antenkę wifi a drugą końcówkę do rutera. Czy to zadziała?
Najprawdopodobniej to zadziała o ile tego kabla nie będzie za dużo metrów i nie będzie to kiepski kabel ;)
teletubiś pisze:Jki to musiałby być kabel?
Najlepiej jak najmniej stratny h-155, ewentualnie można zaszaleć i dać h-1000 :D Ale to tylko w przypadku jakbyś miał dużo tego kabla do anteny ciągnąć.
teletubiś pisze:Jakieś inne pomysły?
Można również zamienić antenę na inną dookólną, ale o większym zysku, ewentualnie można by przestawić na dół cały router, a kable ethernetowe pociągnąć na górę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ