Podczas powrotu do kraju miałem wyjątkowego pecha. Otóż na lotnisku ogłoszono strajk............. Nagle z grupą przyjaciół znaleźliśmy się w sytuacji nie do pozazdroszczenia. Należało znaleźć jakieś rozwiązanie. Gdzie go szukać ? Oczywiście w internecie. Na lotnisku znajdowała się jedna kafejka internetowa, do której ustawiła się gigantyczna kolejka.......... W końcu udało mi się z niej skorzystać i znaleźć rozwiązanie naszych problemów. Za kafejkę zapłaciłem 7 euro............... Po powrocie do kraju przyszedł rachunek za roaming. Za transmisję danych w roamingu zapłaciłem około 60 zł i tylko dlatego, że korzystałem tylko z programu do nawigacji, a pobiera on stosunkowo niewielką ilość danych. Aha wspomnę jeszcze, że większość map wgrałem sobie przed wyjazdem, a program ściągał tylko jakieś dodatkowe mapy, kiedy np. zmieniłem trasę ...........
Po przyjeździe postanowiłem, że koniecznie muszę znaleźć jakieś rozwiązanie. Rozwiązanie polegające na zakupie jakiegoś prepaida w kraju, w którym przebywałem odrzuciłem z racji tego, że nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Zainteresowałem się ofertą sieci międzynarodowej United Mobile. Po sprawdzeniu ich oferty okazało się, że oferują oni transmisję danych w kilku krajach europejskich za 10 niższą niż mój roaming GPRS opłatę. Koszt transmisji 1 MB to jakieś 4 zł. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że mamy jedną kartę SIM jadąc np. przez kilka krajów. Dodatkowo niższe są opłaty za połączenia wychodzące i nie płaci się połączenia odebrane !!!! Poza tym znalazłem w sieci artykuł: http://www.fkn.pl/3,3691,1484140,1,1,artykul.html Jak wynika z tego artykułu przy odpowiednich ustawieniach i używaniu internetu do przeglądania stron www ten 1 MB będzie równoważny 10 MB.......... Odpowiednie ustawienie programu pocztowego również pozwoli na znaczne oszczędności. Nie musimy od razu ściągać wszystkich załączników do emaili. Tutaj zainteresowałem się ofertą www.momail.pl Dzięki tej ofercie można ściągać skompresowaną pocztę z załącznikami. Oszczędności są ogromne. Przykładowo email z załącznikiem w postaci zdjęcia o łącznej wielkości 3 MB otrzymujemy w formie emaila ze zdjęciem o wielkości 13 kb............ Oczywiście jakość zdjęcia jest niższa, ale możemy sobie je oglądnąć dokładniej po powrocie do kraju

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-30, 11:24 ]
Poprawa linków.