Antena dookólna czy kierunkowa?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bully
Początkujący użytkownik forum

Antena dookólna czy kierunkowa?

Post autor: bully »

Witam!

To mój pierwszy post, ale od dłuższego czasu czytuje to forum. Postanowiłem napisać ponieważ chce się dołączyć do darmowej sieci (HotSpot) i mam pewien problem.

Nadajnik do którego chce się podłączyć jest ok 150m ode mnie, lecz niestety nie mam widoczności. Zasłaniają go sąsiedni budynek (parterowiec drewniany z metalowym dachem) lub drzewo (sa obok siebie a za nimi maszt nadawczy) . Gdy wejdę na strych z laptopem, i stanę przy okienku (tam gdzie będzie antena), to na standardowej wbudowanej w laptopa karcie (Broadcom <54g™ 802.11b/g WLAN with 125HSM / SpeedBooster™ and BroadRange™ support>) i wbudowanej antenie mogę sie połączyć i korzystać z netu.
by nie musieć latać po strychu z kompem chce zainstalować przy tym okienku APC i antene zewnętrzną (ok 5m kabla), i dalej skrętką do kompa.
AP który mam zamiar kupić to:

http://www.e-wlan.pl/index.php?p100,tp-link-tl-wr543g

i mam problem z wyborem anteny czy jakaś kierunkowa czy dookólna.

Za kierunkową przemawia to ze ma większe wzmocnienie, ale co jeśli sygnał docierający do mnie pochodzi z odbić (jeśli to w ogóle możliwe)? wtedy może lepiej dookólną. Odrazu mówię że nie mam możliwości powiesić anteny wyżej.

Co poradzicie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Antena dookólna czy kierunkowa?

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym się zastanowił nad jakimś słabym panelem, ok 8dbi. Tylko przyzwoitej firmy.
bully

Czy taki panel się nada? Osobiście wcześniej myślałem nad taką yagi ... lecz dopadły mnie wątpliwości (wspomniana dookólna). Czy mógł byś mi wskazać różnice między panelem a yagi? (od strony użytkowej oczywiście, bo od strony budowy to wiem ze to są dwie różne konstrukcje).
Dodatkowo teraz po wpisaniu w konsoli iwconfig (mam ubuntu) wyskoczyło mi między innymi: Tx-Power=18 dBm, a ten ap ma 17 dBm więc mniej niż karta wbudowana (wbudowana łapała coś jakby na granicy zasięgu (network stumbler (windows) wyświetla jasno zielone kółko lub czasem żółte ale net działa).
Jak to jest z anteną i ap, jeśli ap ma 17dBm a antena 8 dBm, to suma sumarum jest to 17+8=25 dBm (pomijając tłumienie kabla)?

Jeśli anteny co podałem są liche, to jakie polecacie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

bully pisze:Jak to jest z anteną i ap, jeśli ap ma 17dBm a antena 8 dBm, to suma sumarum jest to 17+8=25 dBm (pomijając tłumienie kabla)?
Tak właśnie jest.
Dlatego myślę, że jeśli łapie ci na lapku to nie ma co przesadzać z anteną. Interline dobra firma, ale te 14dbi to na moje ciągle może być przesada. Ale tak na prawdę to wyjdzie w praniu.
bully

A jak będzie za mocna to może wyjść na gorsze niż na lepsze? (w tv wiem ze tak moze byc bo kanały będą się nakładać, alez wifi mam nikłe doświadczenie niestety)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A jakbym się zastanowił nad tą dookólną anteną. Skoro Antena w laptopie łapie a ma około 2dBi zysku to taka antena dookólna 7 albo 12dbi będzie lepiej łapać a koszt nie będzie taki duży.
No a jeszcze bully mówisz, że może to być sygnał z odbić.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tylko znowu dookólna może złapać więcej syfu. Zależy co tam krąży po okolicy. A za mocna antena jest też nie wskazana. W najgorszym razie sygnał się przesteruje, poza tym dorzucasz się do i tak panującego tłoku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt pisze:Tylko znowu dookólna może złapać więcej syfu.
Też racja.
bully

No to kupie ten panel. A możecie powiedzieć mi coś o tym routerze? Mianowicie jak to jest z routerami w trybie client i podłączeniem do sieci, jak jest kilka w zasięgu o dokładnie tej samej nazwie ale na innych kanałach? i jak jest ze zmiana mac adresu na interfejsie radiowym (tez w trybie client)

Chodzi mi dokładnie o Ten (co na górze) tp-link tl-wr543g :)
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Pomoc w wyborze anteny

Post autor: ezaq »

Witam,
Na laptopie odbieram sygnał z hotspota. Siła sygnału ok. -92dBm, zakłócenia ok. -94dBm. Mimo bardzo słabego sygnału internet działa dobrze (w tej chwili z niego korzystam). Planuję zakup Ovislinka AirLive WL-5470AP, aby działał w trybie client. Ten ap ma antenę 2dBi, pewnie porównywalną z tą w laptopie, więc sygnał prawdopodobnie będzie tak samo słaby. I teraz mam problem z doborem anteny. Czy jakaś dookólna wystarczy? Niestety nie wiem dokładnie w jakiej odległości znajduje się nadajnik. Podejrzewam, że w promieniu 500m. Napisałem maila z zapytaniem w tej sprawie do administratora sieci, ale nie dostałem odpowiedzi. Pozostaje mi jedynie udanie się z laptopem w teren.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn czy dobrze rozumiem, że nie wiesz dokładnie gdzie jest nadajnik?
Sygnał jest tragicznie słaby, aż dziw bierze, że działa :) Czym mierzysz siłę sygnału i zakłócenia?
Jeśli faktycznie jest to kilkaset metrów to ja bym brał panel np. interline 8dBi. Tylko to jest antenka kierunkowa, więc musiałbyś mieć możliwość ustawić ją w stronę hotspota i to w miarę bez przeszkód.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Jo_gurt pisze:Tzn czy dobrze rozumiem, że nie wiesz dokładnie gdzie jest nadajnik?
Z tego co ustaliłem w okolicy znajdują się 3 hotspoty. Chyba, że ostatnio jakiś nowy postawili, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć aktualnej listy nadajników.

Pierwszy znajduje się w odległości ok. 240m, widoczność jest bardzo dobra. Tak to wygląda. Niestety wykluczam, że to z niego pochodzi odbierany sygnał, ponieważ znajduje się on z drugiej strony bloku. Na balkonie brak sygnału, a pokój w którym łapię sygnał jest 3 ściany dalej.

Drugi w odległości ok. 550-650m. Widoczności brak z powodu drzew.

Trzeci podobno w odległości ok. 500m. Znajduje się on na szkole, której część jest widoczna.

Dziś spróbuje się udać w te trzy miejsca i ustalić, czy w którymś z nich znajduje się nadajnik z którego odbieram sygnał.
Jo_gurt pisze:Sygnał jest tragicznie słaby, aż dziw bierze, że działa :) Czym mierzysz siłę sygnału i zakłócenia?
Też się dziwię, że działa przy takim sygnale. W dzień jest nieco gorzej, jednak w godzinach wieczornych/nocnych wszystko jest ok.
W laptopie posiadam kartę Dell Wireless 1390 WLAN Mini-Card. Sygnał odczytuję w oprogramowaniu Della dołączonym do sterowników. Jest to Dell Wireless WLAN Card Utility. Network Stumbler sygnał pokazuje taki sam, natomiast zakłócenie wg niego mają -100dBm. Podejrzewam, że jest to błędny odczyt, ponieważ wskazanie to się nie zmienia i przy wszystkich wykrytych sieciach tyle wynosi.
ODPOWIEDZ