livebox @ DWL-2100AP

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sentek
Początkujący użytkownik forum

livebox @ DWL-2100AP

Post autor: sentek »

Zacznę od tego, że chciałbym wszystkich powitać ... nowy jestem i proszę o wyrozumiałość :]

Próbowałem znaleźć odpowiedź na moje pytanie, ale niestety mi się to nie udało. Dlatego też pozwoliłem sobie opisać tutaj mój problem a wygląda on następująco:

Mam do obsłużenia dwa budynki. W jednym budynku stoi sobie Livebox. W drugim budynku sygnał wi-fi jest tylko przy ścianie zewnętrznej. Wymyśliłem więc sobie, że w drugim budynku postawię AP. Zakupiłem D-Linka DWL-2100AP. Ustawiłem go w trybie "AP Repeater". Wskazałem AP z livebox'a jako roota. DLinkowi podałem IP z tej samej posieci co livebox, czyli 192.168.1.x (maska 255.255.255.0). Jako bramę wskazałem adres liveboxa 162.168.1.1. SSID i kanał ustwiły się takie jak w livebox. Adres MAC DLinka zarejestrował się w konfiguracji liveboxa.

Włączam wifi w komputerze, dostaję IP z DHCP z liveboxa i tyle. :( Niestety netu nie widzi. Z poziomu kompa nie mogę się nawet dostać do liveboxa czyli na 192.168.1.1.

Zrobiłem więc inne ćwiczenie. Połaczyłem DWL-2100AP kabelkiem z liveboxem i ustwiłem go w tryb "AP". Drugi DWL-2100AP ustawiłem w trybie "AP Repeater" i wskazałem jako root pierwszego DLinka. W takiej konfiguracji wszystko jest OK.

Nie chcę jednak dwóch DLinków lecz jeden. Zupełnie nie wiem czemu nie mogę od razu pierwszego DLinka uruchomić jako AP Repeter liveboxa. :klnie:

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: livebox @ DWL-2100AP

Post autor: Jo_gurt »

Z tego co pamiętam D-Linki obsługują w trybie Repeater tylko inne D-Linki. Taka przypadłość tej firmy niestety. Jeden z głównych powodów dla których jej nie lubię.
sentek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sentek »

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Powiedz w takim razie, jaki AP najlepiej kupić aby chciał współpracować z LIVEBOX'em?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Myślę, że godny polecenia jest Ovislink WL-54x0 (gdzie x to 5, 6 lub 7). Ale czy zadziała z LB - nie wiem :/
ODPOWIEDZ