IBM T60p z wbudowanym WWAN (HSDPA) - założony simlock?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
IBM T60p z wbudowanym WWAN (HSDPA) - założony simlock?
Witam,
Posiadam laptopa T60p z wbudowanym WWAN i promocyjną kartą cingular (na amerykański rynek). Okazuje się, że prawdopodobnie w laptopie jest załozony simlock, bo żadna karta polska (blueconnect, iplus, orange) nie działa. Macie pomysł jak to zdjąć? Chciałbym jednak zacząć korzystać z wbudowanego HSDPA a nie nosić wystającą pcmcia z modemem.
ps. wbudowany modem w laptopie to : Sierra Wireless HSDPA Network Adapter
pozdrawiam serdecznie
Artur
Posiadam laptopa T60p z wbudowanym WWAN i promocyjną kartą cingular (na amerykański rynek). Okazuje się, że prawdopodobnie w laptopie jest załozony simlock, bo żadna karta polska (blueconnect, iplus, orange) nie działa. Macie pomysł jak to zdjąć? Chciałbym jednak zacząć korzystać z wbudowanego HSDPA a nie nosić wystającą pcmcia z modemem.
ps. wbudowany modem w laptopie to : Sierra Wireless HSDPA Network Adapter
pozdrawiam serdecznie
Artur
- tchtomasz
- Użytkownik forum
Re: IBM T60p z wbudowanym WWAN (HSDPA) - założony simlock?
Napisz do operatora,
modem pewnie jest podłączony wewnątrz komputera na mini PCMCIA czy coś takiego.
Simlocki zdejmuje się poprzez wpisanie ciągu cyfr, które są pewną kombinacją uzależnioną pewnie od IMEI albo/i S/n. Odpowieni 'kalkulator' otrzymuje operator. Jeśli ktoś nie stworzy sam takiego softu na własną rękę to raczej będziesz musiał sobie wystającą PCIMCIE załatwić
modem pewnie jest podłączony wewnątrz komputera na mini PCMCIA czy coś takiego.
Simlocki zdejmuje się poprzez wpisanie ciągu cyfr, które są pewną kombinacją uzależnioną pewnie od IMEI albo/i S/n. Odpowieni 'kalkulator' otrzymuje operator. Jeśli ktoś nie stworzy sam takiego softu na własną rękę to raczej będziesz musiał sobie wystającą PCIMCIE załatwić

- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
drugą sprawą jest 4 zakres GSM na Amerykę Pn/Pd a Amerykanie mówiąc szczerze mają gdzieś jakie zakresy działają w Europie..
Upewnij się, że ten wbudowany modem jest PRZYNAJMNIEJ 3zakresowy.. a najlepiej Quadband
[ Dodano: 2008-02-22, 19:40 ]
..być może takie coś da się dołączyć (w razie draki)
http://www.sierrawireless.com/estore/Default.aspx?SKU=6000284&CID=6
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-02-22, 21:08 ]
Poprawa ortografii i wulgaryzmu.
Tak tu nie piszemy. 
Upewnij się, że ten wbudowany modem jest PRZYNAJMNIEJ 3zakresowy.. a najlepiej Quadband
[ Dodano: 2008-02-22, 19:40 ]
..być może takie coś da się dołączyć (w razie draki)

http://www.sierrawireless.com/estore/Default.aspx?SKU=6000284&CID=6
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-02-22, 21:08 ]
Poprawa ortografii i wulgaryzmu.

Ostatnio zmieniony 2008-02-22, 21:08 przez wspaniały, łącznie zmieniany 1 raz.
- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
I najprawdopodobniej w tym tkwi problemwspaniały pisze:drugą sprawą jest 4 zakres GSM na Amerykę Pn/Pd

-
WWAN działa na karcie sim cingular i wykrywa w otoczeniu:
IDEA Centertel (type GPRS)
Plus GSM (type GPRS)
Era (type GPRS)
dziwne tylko, że wszystkie maksymalnie na gprs, ale to może być wina gorszego zasięgu.
Oczywiście, z żadną z nich się nie połączy z karty cingular.
Po włożeniu sim'a blueconnecta, iplusa czy nawet orange mówi że ta karta nie jest autoryzowana i żebym skontaktował się z dealerem w danym kraju... (nawet nie chce spróbować wykryć jakie są sieci w otoczeniu).
Zatem jednak simlock?
Plus GSM (type GPRS)
Era (type GPRS)
dziwne tylko, że wszystkie maksymalnie na gprs, ale to może być wina gorszego zasięgu.
Po włożeniu sim'a blueconnecta, iplusa czy nawet orange mówi że ta karta nie jest autoryzowana i żebym skontaktował się z dealerem w danym kraju... (nawet nie chce spróbować wykryć jakie są sieci w otoczeniu).
Zatem jednak simlock?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Sprawdź sam:Devilo pisze:Zatem jednak simlock?
1.Wyciągnąć SIM ( niekoniecznie )
2.Otworzyć hiperterminal.
3.Nazwać dowolnie połączenie i wybrać dowolną ikonę.
4.W pozycji połącz używając wybrać numer portu swojego modemu.
5.W ustawieniach portu nic nie zmieniać
6.wpisać: AT+CLCK=”PN”,2 i nacisnąć enter.
7.Karta odpowie:+CLCK:0 jeśli nie jest blokowana lub +CLCK:1 jeśli jest.
-
a jak sprawdzić nr portu tego hsdpa ?
a no i własnie, on jest zainstalowany jako "karta sieciowa" a nie jako "modem".
a no i własnie, on jest zainstalowany jako "karta sieciowa" a nie jako "modem".
- bob
- Guru bezprzewodowy
To zainstaluj go jako modem.Devilo pisze:a no i własnie, on jest zainstalowany jako "karta sieciowa" a nie jako "modem".
-
jako modem nie działa.
Na ibm'ie jest ukryta partycja recovery z której sam instaluje system i wszystkie sterowniki oraz konfiguruje sprzęt - jako domyślnie jest "karta sieciowa".
pozdrawiam
Artur
Na ibm'ie jest ukryta partycja recovery z której sam instaluje system i wszystkie sterowniki oraz konfiguruje sprzęt - jako domyślnie jest "karta sieciowa".
pozdrawiam
Artur
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dodajesz nowe urządzenie modem. Tak przynajmniej jest z Option.
[ Dodano: 2008-02-22, 22:29 ]
Podobnie (analogicznie) jak tu :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61751#61751
[ Dodano: 2008-02-22, 22:44 ]
Poza tym w managerze urządzeń masz tam porty com zajęte przez ten sprzęt.
[ Dodano: 2008-02-22, 22:29 ]
Podobnie (analogicznie) jak tu :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61751#61751
[ Dodano: 2008-02-22, 22:44 ]
Poza tym w managerze urządzeń masz tam porty com zajęte przez ten sprzęt.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli miałbyś SIM locka, to w ogóle nie widziałbyś żadnej sieci (to po moich doświadczeniach z modemami na MiniPCI Express), więc raczej go nie masz, sprawdź zatem ustawienia w sofcie do połączenia, może wystarczy ustawi właściwy APN.Devilo pisze:WWAN działa na karcie sim cingular i wykrywa w otoczeniu:
Plus GSM (type GPRS)
Era (type GPRS)
Zatem jednak simlock?
A to że widzi jedynie GPRS oznacza, że masz kolego kartę działającą jedynie na częstotliwościach GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz
, a do UMTS/HSDPA potrzebujesz 2100 MHz i to jest pewne gdyż jak widzę jesteś z W-wy.
Zapewne masz modem Sierra Wireless Aircard bo takie są montowane seryjnie w IBM.
Rzuc okiem TUTAJ i TUTAJ
-
dzięki za odpowiedź, rzuciłeś mi cień szansy po już się poddawałem ...
Jeżeli w środku jest sim karta cingular, to gdy klikam "Select WAN network" (ibm'owski program) to wyszukuje mi sieci i wykrywa tak jak wyżej napisałem, plusa ere i orange. Jednak gdy włoże jakąkolwiek inną karte (orange free na karte, blueconnect, iplus - mam je pod ręką i je testuje) i klikne "Select WAN network" to pokazuje komunikat "The installed SIM card is not authorized for use with the integrated wireless WAN adapter in your computer. Contact your service privider or helpdesk for an authorized SIM". Orange i iPlus mi działa bezproblemu przez bluetooth z telefonu (ale tam mam max gprs), a do blueconnecta mam modem na pcimcie. Jeżeli chodzi o stawienia, apn, loginy, hasła itp to na 100% błędu nie robie (te same ustawienia mi działają jak się łącze przez bluetooth modem z tel na lapku). Pomyślałem, że może te oprogramowanie IBM'owskie blokować te karty sim, ściągnałem sierry, 3G Watcher i gdy włoże polską karte sim to wyświetla się "MEP Locked. Please enter special code".
W końcu simlock czy nie simlock? Jakieś jeszcze sugestie? powoli trace nadzieje na ten wbudowany modem ...
pozdrawiam serdecznie
Artur
edit: pozatym w T60p siedzi Sierra MC8755 a nie aircard z tego co się dowiedziałem.
Jeżeli w środku jest sim karta cingular, to gdy klikam "Select WAN network" (ibm'owski program) to wyszukuje mi sieci i wykrywa tak jak wyżej napisałem, plusa ere i orange. Jednak gdy włoże jakąkolwiek inną karte (orange free na karte, blueconnect, iplus - mam je pod ręką i je testuje) i klikne "Select WAN network" to pokazuje komunikat "The installed SIM card is not authorized for use with the integrated wireless WAN adapter in your computer. Contact your service privider or helpdesk for an authorized SIM". Orange i iPlus mi działa bezproblemu przez bluetooth z telefonu (ale tam mam max gprs), a do blueconnecta mam modem na pcimcie. Jeżeli chodzi o stawienia, apn, loginy, hasła itp to na 100% błędu nie robie (te same ustawienia mi działają jak się łącze przez bluetooth modem z tel na lapku). Pomyślałem, że może te oprogramowanie IBM'owskie blokować te karty sim, ściągnałem sierry, 3G Watcher i gdy włoże polską karte sim to wyświetla się "MEP Locked. Please enter special code".
W końcu simlock czy nie simlock? Jakieś jeszcze sugestie? powoli trace nadzieje na ten wbudowany modem ...
pozdrawiam serdecznie
Artur
edit: pozatym w T60p siedzi Sierra MC8755 a nie aircard z tego co się dowiedziałem.
- SQ08
Jeżeli ma Simlock'a na tym modemie zastosuj się do rad podanych tutaj. LINK
-
widziałem tą stronę, ale nie ma tutaj nic co mogłoby się przydać... szkoda mi już czasu na to, będę chodził z wystającą pcimcia, a dla tych co będą mieli podobny problem umieszczam jeszcze jeden artykuł znaleziony w sieci:
"Unlocking the mc8755 WWAN card
It has taken me 18 months or so, but I have finally gotten the WWAN card operational. Mobile data is still very expensive over here, and HSDPA is only supplied in areas other than the major cities by the monopoly telco (telstra) Also, they are shutting down their CDMA network soon, so I decided to upgrade to a NEXTG phone. This gave me a sim card which I could use to try out the adapter without ** Zabronione ** to sign up to any additional plans or contracts, so I decided to try out how the card works under linux. The first problem of course was getting the card unlocked, as its locked by default from Lenovo to the Vodafone network in Australia. Calls to IBM support resulted in the advice that they don't have the code, and I would have to call vodafone. A call to a confused vodafone rep led me to believe they didn't have the code either, however, they have a web page on their Australian site into which you can enter your phones IMEI number. After many emails between myself, IBM, Lenovo and Sierra Wireless, I finally managed to get the unlock codes from IBM. (Kudos here to Sierra, after IBM telling me several different reasons why my card couldn't be unlocked, Sierra told me that if IBM ask them on my behalf, they would supply the unlock code. I forwarded this email back to IBM and thankfully recieved the codes back from the IBM rep the next day. They IBM/Lenovo guys were good throughout, but I am a little perplexed as to why they couldn't have done this from the start.) To find your phones IMEI you can either use minicom or kermit and similar, or just echo commands to the device. First you need to make sure the card is recognised and the kernel knows about it, which you can read about here. Using the Sierra mc8755 WWAN card under linux Once the card is recognised by the kernel, open up two xterms and in one type 'cat /dev/ttyUSB0' Then you can echo AT commands to the modem and it should respond back in the other window. You could also use minicom or some other serial communicator. To find your cards IMEI number, echo the following command, and you should get output similar to below.
echo AT+GSN > /dev/ttyUSB0
AT+GSN
358635990336767
OK
The returned number is your IMEI code, this is also stamped on the actuall card inside the laptop. Now all you need is to get the unlock code from either your carrier or IBM. Once you have the codes, open up two terms again and 'cat /dev/ttyUSB0' in one and echo the following command in the other.
echo 'AT+CLCK="PN",0,"12345678"' > /dev/ttyUSB0
Replace the 12345678 above with your unlock code, and the modem should respond with OK. Thats it, you should now be able to use any carriers sim card in the laptop and connect to their network. "
źródło http://foomagic.org/wiki/index.php/Unlo ... _WWAN_card
przydałby się jakiś generator ... no ale niestety ja nie mam dostępu do takich informacji, trudno...
dziękuje wszystkim za podpowiedzi, kto pomógł dostał od mnie punkt,
pozdrawiam
Artur
"Unlocking the mc8755 WWAN card
It has taken me 18 months or so, but I have finally gotten the WWAN card operational. Mobile data is still very expensive over here, and HSDPA is only supplied in areas other than the major cities by the monopoly telco (telstra) Also, they are shutting down their CDMA network soon, so I decided to upgrade to a NEXTG phone. This gave me a sim card which I could use to try out the adapter without ** Zabronione ** to sign up to any additional plans or contracts, so I decided to try out how the card works under linux. The first problem of course was getting the card unlocked, as its locked by default from Lenovo to the Vodafone network in Australia. Calls to IBM support resulted in the advice that they don't have the code, and I would have to call vodafone. A call to a confused vodafone rep led me to believe they didn't have the code either, however, they have a web page on their Australian site into which you can enter your phones IMEI number. After many emails between myself, IBM, Lenovo and Sierra Wireless, I finally managed to get the unlock codes from IBM. (Kudos here to Sierra, after IBM telling me several different reasons why my card couldn't be unlocked, Sierra told me that if IBM ask them on my behalf, they would supply the unlock code. I forwarded this email back to IBM and thankfully recieved the codes back from the IBM rep the next day. They IBM/Lenovo guys were good throughout, but I am a little perplexed as to why they couldn't have done this from the start.) To find your phones IMEI you can either use minicom or kermit and similar, or just echo commands to the device. First you need to make sure the card is recognised and the kernel knows about it, which you can read about here. Using the Sierra mc8755 WWAN card under linux Once the card is recognised by the kernel, open up two xterms and in one type 'cat /dev/ttyUSB0' Then you can echo AT commands to the modem and it should respond back in the other window. You could also use minicom or some other serial communicator. To find your cards IMEI number, echo the following command, and you should get output similar to below.
echo AT+GSN > /dev/ttyUSB0
AT+GSN
358635990336767
OK
The returned number is your IMEI code, this is also stamped on the actuall card inside the laptop. Now all you need is to get the unlock code from either your carrier or IBM. Once you have the codes, open up two terms again and 'cat /dev/ttyUSB0' in one and echo the following command in the other.
echo 'AT+CLCK="PN",0,"12345678"' > /dev/ttyUSB0
Replace the 12345678 above with your unlock code, and the modem should respond with OK. Thats it, you should now be able to use any carriers sim card in the laptop and connect to their network. "
źródło http://foomagic.org/wiki/index.php/Unlo ... _WWAN_card
przydałby się jakiś generator ... no ale niestety ja nie mam dostępu do takich informacji, trudno...
dziękuje wszystkim za podpowiedzi, kto pomógł dostał od mnie punkt,
pozdrawiam
Artur
- canidy
Nie mam pomysłu co z tym SIM lockiem niestety

Generalnie wszystkie modemy Sierra Wireless to AircardyDevilo pisze:pozatym w T60p siedzi Sierra MC8755 a nie aircard z tego co się dowiedziałem.

- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie piszesz nic czy laptop kupiłeś drogą aukcyjną, czy może koś Ci go przywiózł, jak masz tam kogoś kto mógłby do nich zadzwonić czy nawet podejść, to na pewno ułatwiło by to sprawę..
Możesz spróbować napisać do obsługi technicznej IBM i/lub Sierra Wireless.. przedstawić na czym polega problem.. a najlepiej jako ich klient, bo mówisz, że masz kartę (wyjazd z lapkiem + problem z roamingiem + coś tam) powinni podać ten kod.. gdyby jednak nie,
to tu jest płatny unlocker.. KLIK
Możesz spróbować napisać do obsługi technicznej IBM i/lub Sierra Wireless.. przedstawić na czym polega problem.. a najlepiej jako ich klient, bo mówisz, że masz kartę (wyjazd z lapkiem + problem z roamingiem + coś tam) powinni podać ten kod.. gdyby jednak nie,
to tu jest płatny unlocker.. KLIK
-
- Stały użytkownik forum
15euro za sciagniecie przy koszcie nowego modemu to nie jest duzo. Wiec mysle ze warto sprobowac, sam sciagalem z E220 i nie zaluje
I nie trzeba oddawac do zadnych serwisow, pare klikow i po SMOKU 

-
rzeczywiście koszt niewielki, jednak jest jedno małe "ale" :
Detecting card :
Found modem : MC8765
Firmware : 1_1_9MCAP
IMEI : tutaj nr imei
Serial Nr. : a tutaj serial
SIM Lock status : Locked (PH-NET PIN)
Voice feature : unknown(read failed)
sorry, this card not supported !
Detecting card :
Found modem : MC8765
Firmware : 1_1_9MCAP
IMEI : tutaj nr imei
Serial Nr. : a tutaj serial
SIM Lock status : Locked (PH-NET PIN)
Voice feature : unknown(read failed)
sorry, this card not supported !
- canidy
Popieram jeżeli jest faktycznie skuteczne. 15 euro to niedrogo, ale pod warunkiem, że ten modem obsługuje częstotliwoś 2100 MHz! Inaczej nici z UMTS/HSDPA. Bo po co odblokowywa modem, który miałby działa tylko na EDGE? To wtedy najzwyczajniej w świecie nie opłaca się.cysio pisze:15euro za sciagniecie przy koszcie nowego modemu to nie jest duzo. Wiec mysle ze warto sprobowac, sam sciagalem z E220 i nie zalujeI nie trzeba oddawac do zadnych serwisow, pare klikow i po SMOKU
-
W sumie to nie wiem czy on obsługuje HSDPA, czy tylko EDGE (poprostu nie siedze w tym temacie), jednak nawet sam edge by mi wystarczył.
- canidy
KLIK i staje się jasne, że MC8755 obsługuje 2100 MHz
To model MC8765 jest tylko na rynek USA.

-
- Użytkownik forum
ale simlock da się zdjąć.......... ;-)
-
Witam
Po blisko 5 miesiącach zdjąłem tego nieszczęsnego simlocka (w dodatku za darmo). Prawdopodobnie dałoby się wcześniej, ale przez ten czas nawet do tego nie zaglądałem
Została wypuszczona nowsza wersja DC Unlockera, która już obsługuje mój modem 8765. W dodatku zalogowałem się na stare konto, a tam mi dali gratis 15 kredytów, czyli tyle ile potrzeba by zdjąć simlocka
Normalnie kosztuje to 15 euro, jednak polecam wszystkim zainteresowanym ten program, bo cała operacja trwała 30 sekund.
Simlock zdjęty, voice odblokowany.
Mój laptop został wypuszczony na rynek amerykański, a co się z tym wiąże, modem jest nie na nasze częstotliwości, jednak EDGE działa (3G już nie)
Przetestowałem blueconnecta, orange free oraz iplusa na dwa sposoby:
1) karta sim w ibm'ie t60p
2) karta sim w telefonie z 3G (nokia n93), łączność z T60p przez bluetooth
Testy przeprowadzone na obrzeżach Warszawy, także o 3G i tak nie ma co marzyć
Blueconnect:
1) karta blueconnect w t60p, wszystko działa, łączy się bez problemu, zasięg dobry, jednak transfer słaby, w miejscu testu 100-150 kbps
2) sim w N93, bluetooth z t60p, lokalizacja dokładnie ta sama, transfer ponad 2 krotnie lepszy, 300-400 kbps
Orange:
1) T60p - NIE DZIAŁA ! i nie mam pojęcia czemu, ustawienia dokładnie takie jak podają a nie działa, pewnie coś z częstotliwościami, macie jakiś pomysł (w tel te same ustawienia i wszystko działa jak w opisie niżej)
2) N93, zasięg dobry, transfer 300-350 kbps
iPlus:
1) T60p - działa, zasięg bez rewelacji (60-70%), jednak najlepsza transmisja w laptopie, rzędu 200-250 kbps
2) N93 - zasięg podobnie jak wyżej, transmisja również - 200-250 kbps
Moje pytania:
1) Co może być powodem, że orange nie chce działać we wbudowanym modemie w ibm'ie ? Poprostu się nie łączy, sieć wykrywa, karte sim wykrywa, zasięg bardzo dobry.
2) czemu blueconnect w komputerze działa wolniej niż w telefonie ? (nawet jeżeli jest edge w kompie to i tak powinno być szybciej moim zdaniem)
3) chciałbym dostosować mój modem na standardy europejskie, będzie to kwestia firmwaru, czy trzeba wymieniać cały moduł ? (trochę szkoda 500 zł)
pozdrawiam
Artur
Po blisko 5 miesiącach zdjąłem tego nieszczęsnego simlocka (w dodatku za darmo). Prawdopodobnie dałoby się wcześniej, ale przez ten czas nawet do tego nie zaglądałem

Została wypuszczona nowsza wersja DC Unlockera, która już obsługuje mój modem 8765. W dodatku zalogowałem się na stare konto, a tam mi dali gratis 15 kredytów, czyli tyle ile potrzeba by zdjąć simlocka

Simlock zdjęty, voice odblokowany.
Mój laptop został wypuszczony na rynek amerykański, a co się z tym wiąże, modem jest nie na nasze częstotliwości, jednak EDGE działa (3G już nie)
Przetestowałem blueconnecta, orange free oraz iplusa na dwa sposoby:
1) karta sim w ibm'ie t60p
2) karta sim w telefonie z 3G (nokia n93), łączność z T60p przez bluetooth
Testy przeprowadzone na obrzeżach Warszawy, także o 3G i tak nie ma co marzyć
Blueconnect:
1) karta blueconnect w t60p, wszystko działa, łączy się bez problemu, zasięg dobry, jednak transfer słaby, w miejscu testu 100-150 kbps
2) sim w N93, bluetooth z t60p, lokalizacja dokładnie ta sama, transfer ponad 2 krotnie lepszy, 300-400 kbps
Orange:
1) T60p - NIE DZIAŁA ! i nie mam pojęcia czemu, ustawienia dokładnie takie jak podają a nie działa, pewnie coś z częstotliwościami, macie jakiś pomysł (w tel te same ustawienia i wszystko działa jak w opisie niżej)
iPlus:
1) T60p - działa, zasięg bez rewelacji (60-70%), jednak najlepsza transmisja w laptopie, rzędu 200-250 kbps
2) N93 - zasięg podobnie jak wyżej, transmisja również - 200-250 kbps
Moje pytania:
1) Co może być powodem, że orange nie chce działać we wbudowanym modemie w ibm'ie ? Poprostu się nie łączy, sieć wykrywa, karte sim wykrywa, zasięg bardzo dobry.
2) czemu blueconnect w komputerze działa wolniej niż w telefonie ? (nawet jeżeli jest edge w kompie to i tak powinno być szybciej moim zdaniem)
3) chciałbym dostosować mój modem na standardy europejskie, będzie to kwestia firmwaru, czy trzeba wymieniać cały moduł ? (trochę szkoda 500 zł)
Czyli czy da się zamienić softwarowo 8765 na 8755? No i tu jest napisane, że oba działają na pozostałych częstotliwościach, czyli teoretycznie orange powinien działać, więc czemu nie działa?Both the MC8755 and MC8765 PCI Express Mini Cards are built using the latest MSM6275� Mobile Station Modem� chipset from QUALCOMM and offer peak download speeds of 1.8 Mbps. The MC8765 utilizes the 850/1900 MHz HSDPA UMTS frequency bands and is targeted primarily for use in North America, while the MC8755 operates on the 2100 MHz HSDPA UMTS frequency band and is designed for markets in Europe and Asia.
Both the MC8755 and the MC8765 modules are also compatible with EDGE and GSM/GPRS networks on all four GSM frequency bands (850, 900, 1800, and 1900 MHz), for use in areas where a UMTS network is not available.
pozdrawiam
Artur
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Możliwe, że to wina karty sim. Ja miałem jeden problem z GT Maxem z USA. Działały tylko Orange i Era. Play i Plus nie odpalały.Devilo pisze:1) Co może być powodem, że orange nie chce działać we wbudowanym modemie w ibm'ie ? Poprostu się nie łączy, sieć wykrywa, karte sim wykrywa, zasięg bardzo dobry.
Możliwe, że w komputerze jest niższa klasa EDGE. Po drugie to telefony mają większą czułość. Po trzecie 300-400 kbps w telefonie wygląda na 3G.Devilo pisze:2) czemu blueconnect w komputerze działa wolniej niż w telefonie ? (nawet jeżeli jest edge w kompie to i tak powinno być szybciej moim zdaniem)
Ja się obawiam, że bez wymiany może się nie obejść. Zobacz w specyfikacji producenta czy są wpisane i europejskie częstotliwości 3G. Jeśli tak to firmware powinien pomóc.Devilo pisze:3) chciałbym dostosować mój modem na standardy europejskie, będzie to kwestia firmwaru, czy trzeba wymieniać cały moduł ? (trochę szkoda 500 zł)
[ Dodano: 2008-07-28, 20:41 ]
Devilo, wygląda na to, że to hardwareowo inne moduły.
FREQUENCY BANDS:
MC8755: 2100 MHz UMTS
MC8765: 850/1900 MHz UMTS
Power class 3 (+23dBm)
MC8755 and MC8765:
850MHz GSM/GPRS/EDGE
900MHz GSM/GPRS/EDGE
1800MHz GSM/GPRS/EDGE
1900MHz GSM/GPRS/EDGE
EDGE – Power Class E2
PCS/DCS Power Class 1
GSM – GMSK Power Class 4
[ Dodano: 2008-07-28, 20:42 ]
http://www.sierrawireless.com/resources ... %201.2.pdf
-
A to może być sim popsuta i w telefonie net działać, a w komputerze już nie?ja.michal pisze: Możliwe, że to wina karty sim. Ja miałem jeden problem z GT Maxem z USA. Działały tylko Orange i Era. Play i Plus nie odpalały.
Dzięki, spróbuje przetestować na innej w kompie.
Tyle, że iPlus w komputerze śmiga 200 kbps, a raz miałem nawet 250kbps - więc to chyba raczej nie w tym problem?ja.michal pisze: Możliwe, że w komputerze jest niższa klasa EDGE. Po drugie to telefony mają większą czułość. Po trzecie 300-400 kbps w telefonie wygląda na 3G.
też się tego obawiałem, dzięki za znalezione info, pozostaje EDGE w laptopie tam gdzie i tak słabszy zasięg i w komórce nie ma 3G, lub bluetooth przez komóre ...ja.michal pisze: Ja się obawiam, że bez wymiany może się nie obejść. Zobacz w specyfikacji producenta czy są wpisane i europejskie częstotliwości 3G. Jeśli tak to firmware powinien pomóc.
[ Dodano: 2008-07-28, 20:41 ]
Devilo, wygląda na to, że to hardwareowo inne moduły.
FREQUENCY BANDS:
MC8755: 2100 MHz UMTS
MC8765: 850/1900 MHz UMTS
Power class 3 (+23dBm)
MC8755 and MC8765:
850MHz GSM/GPRS/EDGE
900MHz GSM/GPRS/EDGE
1800MHz GSM/GPRS/EDGE
1900MHz GSM/GPRS/EDGE
EDGE – Power Class E2
PCS/DCS Power Class 1
GSM – GMSK Power Class 4
[ Dodano: 2008-07-28, 20:42 ]
http://www.sierrawireless.com/resources ... %201.2.pdf
ale nadal musze dojść co jest grane, że orange w laptopie nie działa, a blueconnect chodzi, ale wolniej.
a z tym zasięgiem możesz mieć racje, że w komputerze gorszy niz w komie, to by tłumaczyło słabsze transfery na blueconnectie (aczkolwiek zarówno na kompie jak i komie pokazywało full zasięg na edge)
pozdrawiam
Artur
Ostatnio zmieniony 2008-07-28, 20:18 przez Devilo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wcale nie trzeba płacić 500zł.
Wystarczy eBay.
Koło 320zł wyjdzie. 
http://cgi.ebay.pl/UNLOCKED-SIERRA-MC87 ... dZViewItem
[ Dodano: 2008-07-28, 20:50 ]
[ Dodano: 2008-07-28, 20:52 ]
Ma też gość nowsze moduły z 7.2 i HSUPA. Nadole stronki.
http://search.ebay.pl/_W0QQsassZ3g-fever
Wystarczy eBay.

http://cgi.ebay.pl/UNLOCKED-SIERRA-MC87 ... dZViewItem
[ Dodano: 2008-07-28, 20:50 ]
Chodziło mi, że albo sim jest popsuta, albo z modemem coś nie tak.Devilo pisze:A to może być sim popsuta i w telefonie net działać, a w komputerze już nie?
[ Dodano: 2008-07-28, 20:52 ]
Ma też gość nowsze moduły z 7.2 i HSUPA. Nadole stronki.
http://search.ebay.pl/_W0QQsassZ3g-fever
-
320 zł to już względnie, ale i tak chyba będe to musiał przemyśleć, edge to teoretycznie ~250 kbps, więc na poczte i www starczy 
Co do tego 7,2 mbit to moim zdaniem na dzień dzisiejszy nie warto, w blueconnect w centrum miasta, na górnym piętrze wieżowca miałem 2 - 2,2 mbit max, i nie dało rady wyciągnąć więcej - może tylko w hotspotach?
dzięki za szybką pomoc i linki,
pozdrawiam
Artur
edit:
a jest może coś takiego, jak zewnętrzna antena wzmacniająca sygnał przy wbudowanym WWAN?

Co do tego 7,2 mbit to moim zdaniem na dzień dzisiejszy nie warto, w blueconnect w centrum miasta, na górnym piętrze wieżowca miałem 2 - 2,2 mbit max, i nie dało rady wyciągnąć więcej - może tylko w hotspotach?
dzięki za szybką pomoc i linki,
pozdrawiam
Artur
edit:
a jest może coś takiego, jak zewnętrzna antena wzmacniająca sygnał przy wbudowanym WWAN?
- canidy
Wszystko ok, ale jak wykonałeś pomiary? O ile mi wiadomo to N93 ma EDGE klasy 10, a zatem maks 247 kbps, co więcej technologia EDGE w Polsce udostępniana przez operatorów nie dochodzi do takich wartości. Chyba, że to jednak było w zasięgu 3GDevilo pisze: 2) sim w N93, bluetooth z t60p, lokalizacja dokładnie ta sama, transfer ponad 2 krotnie lepszy, 300-400 kbps
.........

Wartości HSDPA w centrach miast mogą być wyższe niż podajesz. Z pewnością zgadzam się, że EDGE do poczty i www wystarczy, ale zawsze może zdażyć się konieczność szybszego pobrania danych będąc właśnie w zasięgu HSDPA, a już 1,8 Mbps robi duuużą różnicę

Co do wspomnianego sprzedawcy z eBaya, to nie mogę go polecić, gdyż niedawno sam nabyłem od niego modem Sierra MC8775 aby potestować. Muszę stwierdzić, że jest z nim marny kontakt choć ceny ma do przyjęcia.
Ostatnio zmieniony 2008-07-28, 21:42 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Witam
Dlaczego w tym modemie nie działał orange ? To proste. Na telefonie n95 miałeś transfery powyżej 300kbps , to oznacza zakres umts/hsdpa. Widocznie w tym miejscu orange miał tylko nadajnik 3G z transmisją danych, a Twoja karta nie ma tego zakresu częstotliwości , dlatego nie połączyła się.
pozdrawiam
Dlaczego w tym modemie nie działał orange ? To proste. Na telefonie n95 miałeś transfery powyżej 300kbps , to oznacza zakres umts/hsdpa. Widocznie w tym miejscu orange miał tylko nadajnik 3G z transmisją danych, a Twoja karta nie ma tego zakresu częstotliwości , dlatego nie połączyła się.
pozdrawiam
-
tyle, że 3G Watcher pokazuje full zasięg na edge dla idea centertel.yark pisze:Witam
pozdrawiam
a testy robie dwojakie, jedno to jest szybki benchmark na tej stronie: http://www.my-speedtest.com/pl/ , a drugie to jest pobieranie pliku około 1mb z własnego serwera.
edit: n93 nie ma hsdpa? dziwne, mnie przy zasięgu pokazuje ikonke 3G :p ale faktycznie, więcej niż 400 kilka kbitów przez telefon nie osiągam (ale to jest i tak więcej niż edge...), a przez modem na pcimcie tak.