Merlin XU870 i zewnętrzna antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Merlin XU870 i zewnętrzna antena

Post autor: ja.michal »

pavka, idź do Dipola. Tam mają dobre anteny.

Warszawa
01-424 Warszawa, al. Prymasa Tysiąclecia 76G
plan dojazdu
poniedziałek - piątek 9-17

Za salonem (chyba Suzuki jak dobrze pamiętam).
http://www.dipol.com.pl/adresy_telefony ... u_m300.htm

Chyba z tym EDGEm to zostaje wielozakresowa, ale porządna.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm
pavka
Początkujący użytkownik forum

re

Post autor: pavka »

a nie ma dookolnej wielozakresowej porzadnej? bo ta jest rozumiem kierunkowa? i to jest taka sama kierunkowa tzn tak samo ma dzialac tylko innej jakosci od tej z telkob? no i cena tej jest duzo tansza niz telkob...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Powiem Ci co ja bym zrobił w takiej sytuacji.
Masz w tej okolicy kiepską infrastrukturę Orange. Umts nie możesz nawet złapać, a EDGE chodzi słabo mimo, że zasięg bez anteny jest prawię pełny. W takim przypadku jak weźmiesz najlepszą nawet antenę i uzyskasz super sygnał z tego BTS-a to i tak niewiele pewnie da, bo ta stacja pewnie jest przeciążona. Można kombinować z anteną kierunkową łapać innego BTS-a, ale dobrze wiemy jak to jest trudne w Orange, ze względu chociażby na różne częstotliwości pracy tych nadajników Orange (900 lub 1800Mhz=inne anteny).

Ja bym sobie dał spokój z Orange. Poczekałbym do końca umowy, albo zrobiłbym cesję. Później wziołbym na próbę iPlusa *(można zwrócić). Ewentualnie zdjąłbym simlocka z tego modemu i kupił prepaidy iPlusa i Ery, a może nawet Play tam już działa (jest jakaś stacja blisko). W najgorszym przypadku wziąłbym jakiś telefon bez sima z funkcją UMTS i zobaczył czy jest zasięg 3G pozostałych sieci. I dopiero bym wybrał tą na której sieć najlepiej chodzi albo chociaż ma najlepszy zasięg UMTS. Z Orange dałbym sobie całkiem spokój, bo w większości problemy z ich zasięgiem i działaniem na EDGE są nie do ruszenia dla przeciętnego użytkownika.
pavka

re

ok sprawa wyjasniona :)

nie chce ktos zamienic za doplata modemu z orange na bez sima/lub z iplusa? :)

p.s. UFO... dzwonilem do brata i jak jest prawie na dachu i dobry edge zasieg to pieknie necik smiga... takze znowu zagadka:(
pavka

re

witam, brat przyslal mi laptopa i caly sprzet lacznie z antena.... sprawdzilem konektor antene nie ma przebicia zadnego skierowalem antene na przekaznik /przez pare dachow/ i jest 2 kreski gorzej niz bez anteny /sprawdzalem na 2 merlinach/ takze antena naprawde tlumi sygnal :)

p.s simlocka sprawdza sie jakos specjalnymi komendami czy po prostu wklada sie w merlina karte innej sieci i w oprogramowaniu buisness everywhere sie czeka az poprosi o pin?

p.s.2 antene oczywiscie odsylam sprzedawcy :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pavka pisze:simlocka sprawdza sie jakos specjalnymi komendami czy po prostu wklada sie w merlina karte innej sieci i w oprogramowaniu buisness everywhere sie czeka az poprosi o pin?
Najprościej włożyć kartę sim. Prawdopodobnie nie poprosi o pin tylko coś innego wyskoczy, albo nic nie wyskoczy. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Najprościej włożyć kartę sim. Prawdopodobnie nie poprosi o pin tylko coś innego wyskoczy, albo nic nie wyskoczy. ;)
Albo za pomocą komend AT wprowadzonych z poziomu Hyperterminala, to daje całkowitą pewność :)
AT+CLCK=”PN”,2
Jak odpowiedź będzie:+CLCK:0 to nie ma simocka
Jak odpowiedź będzie:+CLCK:1 to jest.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ