Jak podłączyć SPV kablem pod Vistę, żeby służyła jako modem?
Moderator: Moderatorzy
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jak podłączyć SPV kablem pod Vistę, żeby służyła jako modem?
A czy obecnie konfigurację wykonujesz przez opcję Internet Sharing jak podałem w linku powyżej?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Domyślam się że v1615 ma inaczej niż v1415 ułożone menu bo według tamtego postu z forum Vodafone w v1615 trzeba
kilkakrotnie kliknąć "Dalej" aby dojść do pola "Nazwa domeny" a v1415 (według Ciebie) to wszystko jest dostępne
na jednej planszy.
Dlatego, jeśli polu "Wybierz modem" (v1615) odpowiada pole "Połączenie do" (v1415) to sugorowałbym
wybranie opcji "internet". "Internet" jest też logiczny z tego względu że v1415 musi sam ustalić adresy DNS.
Wtedy ustawienia w v1415 wyglądają następująco:
Opis: Moj_internet
Połączenie do: internet
nr telefonu: *98#
nazwa użytkownika: plusgsm
hasło: plusgsm
domena: [puste]
Niepokojące jest tylko to że nie ma gdzie wpisać APN-u "www.plusgsm.pl" i będziesz zdany na APN
zainicjowany przez "empty PDP context" - chyba że w menu
kilkakrotnie kliknąć "Dalej" aby dojść do pola "Nazwa domeny" a v1415 (według Ciebie) to wszystko jest dostępne
na jednej planszy.
Dlatego, jeśli polu "Wybierz modem" (v1615) odpowiada pole "Połączenie do" (v1415) to sugorowałbym
wybranie opcji "internet". "Internet" jest też logiczny z tego względu że v1415 musi sam ustalić adresy DNS.
Wtedy ustawienia w v1415 wyglądają następująco:
Opis: Moj_internet
Połączenie do: internet
nr telefonu: *98#
nazwa użytkownika: plusgsm
hasło: plusgsm
domena: [puste]
Niepokojące jest tylko to że nie ma gdzie wpisać APN-u "www.plusgsm.pl" i będziesz zdany na APN
zainicjowany przez "empty PDP context" - chyba że w menu
masz oddzielne ustawienia dla WAP i Internet.avic napisał:5)sieć gprs: ale to mam już chyba ustawione..
Tak, urządzeniu o identyfikatorze VID_0BB4&PID_0B51 odpowiada karta sieciowa via USB więc o porcie COM można zapomnieć.avic napisał:Remote NDIS based Internet Sharing Device. Więc jednak coś sie zainstalowało.
-
- Użytkownik forum
Konfigurację? Toż to tam wybrać mogę tylko: Połączenie z komputerem pc: USB/Bluetooth i Połączenie sieciowe: i tu są ustawienia dla gprs które wczesniej ustawiłem.
Znalazłem taki program jak: HTC USB modem, jest wybór nazwy użytkownika, hasła, apn'u i...ale w ostanim oknie pisze, ze <no usb modem>..czyli nie widzi telefonu jako modemu. Widzi go tylko jako karte sieciową o czym pisałem wyżej.
Znalazłem taki program jak: HTC USB modem, jest wybór nazwy użytkownika, hasła, apn'u i...ale w ostanim oknie pisze, ze <no usb modem>..czyli nie widzi telefonu jako modemu. Widzi go tylko jako karte sieciową o czym pisałem wyżej.
- canidy
Wrócę do poprzedniej wypowiedzi, czy zajżałeś do aplikacji Internet Sharing? Jeżeli tak to upewnij się czy wybrałeś właściwy rodzaj połączenia, e.g. USB, IrDA, BT.
Ostatnio zmieniony 2008-07-29, 18:12 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
KrissTofferr ....czyli co?
bo nic mi Twój post nie mówi, poza tym, że potwierdziło się to, że nie mam portu com w kompie...
Tak, to sa oddzielne ustawienia. Np jakbyś chciał łączyć się z netem przed CSD a odbierać mms przez gprs.. zbędna rzecz imo, ale jest.
[ Dodano: 2008-07-29, 19:13 ]
canidy -> tak. Jeśli mówimy o smarcie to jest taka opcja jak dzielenie internetu. Czyli chodzi własnie o to internet sharing. Już pisałem wyżej co ja tam moge zaznaczyć:
Połączenie z komputerem pc: USB/Bluetooth i Połączenie sieciowe: i tu są ustawienia dla gprs które wczesniej ustawiłem.
cindy: tak, wybrałem połączenie USB
A gdy włączę: połącz. to pisze, że połączono.
I to wszystko wlasnie w ramach internet sharing.
[ Dodano: 2008-07-29, 19:22 ]
http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=269 może ten link się do czegoś przyda..Ale nawet po tłumaczeniu z googla mało z tego rozumiem..

[ Dodano: 2008-07-29, 19:13 ]
canidy -> tak. Jeśli mówimy o smarcie to jest taka opcja jak dzielenie internetu. Czyli chodzi własnie o to internet sharing. Już pisałem wyżej co ja tam moge zaznaczyć:
Połączenie z komputerem pc: USB/Bluetooth i Połączenie sieciowe: i tu są ustawienia dla gprs które wczesniej ustawiłem.
cindy: tak, wybrałem połączenie USB
A gdy włączę: połącz. to pisze, że połączono.
I to wszystko wlasnie w ramach internet sharing.
[ Dodano: 2008-07-29, 19:22 ]
http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=269 może ten link się do czegoś przyda..Ale nawet po tłumaczeniu z googla mało z tego rozumiem..

- canidy
Mi cupla avic, jakoś mi umkneło.
Generalnie już dawno powinieneś się połączyć. Nie używam już Tytana i ciężko mi sobie wszystko przypomnieć, ale chyba (o ile się nie mylę) BliSki będzie wiedział na bieżąco? Ma chyba Etena M700, może z WM6
Generalnie już dawno powinieneś się połączyć. Nie używam już Tytana i ciężko mi sobie wszystko przypomnieć, ale chyba (o ile się nie mylę) BliSki będzie wiedział na bieżąco? Ma chyba Etena M700, może z WM6

Dobry opis, ale wygląda to na WM5.avic pisze: http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=269 może ten link się do czegoś przyda..Ale nawet po tłumaczeniu z googla mało z tego rozumiem..
Ostatnio zmieniony 2008-07-29, 18:31 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Sprawdzałeś ten link ktory podałem? Tam też jest coś o połączeniu modemowym, którego ja na swom tel nie mam...
W każdym razie fajnie by było jakby kolega BliSki zainteresował się tematem..
[ Dodano: 2008-07-29, 19:37 ]
Więc czy to możliwe, że w WM6 na moim smarcie w ogóle nie ma takiej opcji jak Modem Link?
[ Dodano: 2008-07-29, 19:49 ]
KrissToffer: zrobiłem jak napisałeś, tzn w połączeniu telefonicznym..ale nadal nic...;/
..jak jak mi cos nadal nie działa?canidy pisze:Generalnie już dawno powinieneś się połączyć.

W każdym razie fajnie by było jakby kolega BliSki zainteresował się tematem..

[ Dodano: 2008-07-29, 19:37 ]
Więc czy to możliwe, że w WM6 na moim smarcie w ogóle nie ma takiej opcji jak Modem Link?
[ Dodano: 2008-07-29, 19:49 ]
KrissToffer: zrobiłem jak napisałeś, tzn w połączeniu telefonicznym..ale nadal nic...;/
- canidy
Jestem pewien, że na WM6 nie ma takiej opcji, ponieważ łączyłem się bez tego. A próbowałeś wykonać hard reset i wykonać ponowną konfigurację? Może jeszcze na to za wcześnie?avic pisze:Więc czy to możliwe, że w WM6 na moim smarcie w ogóle nie ma takiej opcji jak Modem Link?

Ostatnio zmieniony 2008-07-29, 18:51 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Aaa....no to zastadniczo w tym momencie skończyła się moja inwencja i pomysły.. Skoro tego nie ma, to już nie wiem od jakiej strony się do tego zabrać.
[ Dodano: 2008-07-29, 20:00 ]
HR? toż to mi się wszystkie moje ustawienia pokasują...
czy to absolutnie niezbędne? telefon póki co nie sprawiał większych problemow.
btw: poszła powiadomka do BliSkiego.. zobaczymy kiedy się odezwie...

[ Dodano: 2008-07-29, 20:00 ]
HR? toż to mi się wszystkie moje ustawienia pokasują...

btw: poszła powiadomka do BliSkiego.. zobaczymy kiedy się odezwie...
- canidy
Też wysłałem prośbę do BliSkiego.
O HR wspomniałem jako o ostateczności, bo z pewnością pozamiata w systemie to co ewentualnie zostało nabrojone
O HR wspomniałem jako o ostateczności, bo z pewnością pozamiata w systemie to co ewentualnie zostało nabrojone

-
- Użytkownik forum
Pociesza mnie jedna rzecz... Że system widzi to jako karte sieciową... I jest z nia połączony, ale nie moze połaczyć sie do internetu, bo karta jest niekonfigurowana, a to własnie tam te DNS, APN itp trzeba ustawić...
Możesz mi podać swoje gg? Jak nie tu, to na PW-tak będzie lepiej rozmawiać...
Możesz mi podać swoje gg? Jak nie tu, to na PW-tak będzie lepiej rozmawiać...

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
avic, Nie wiem jak jeszcze mógłbym Ci pomóc. Może skonfiguruj Internet Sharing i Internet Connection dla GPRS
według instrukcji z podręcznika (link poniżej). I poszukaj które opcje dotyczą APN (access point name).
Ja tych manuali nie poczytam bo nie ma ich w google cache
HTC_S710_English_Manual.pdf 3.65 MB
HTC_S710_German_Manual.pdf 3.33 MB
[pdf] HTC Vox - Service Manual 7.61 MB
Aktualizacja oprogramowania dla SPV E650 (Maj 2008, instalator, 45.9MB)
według instrukcji z podręcznika (link poniżej). I poszukaj które opcje dotyczą APN (access point name).
Ja tych manuali nie poczytam bo nie ma ich w google cache

HTC_S710_English_Manual.pdf 3.65 MB
HTC_S710_German_Manual.pdf 3.33 MB
[pdf] HTC Vox - Service Manual 7.61 MB
Aktualizacja oprogramowania dla SPV E650 (Maj 2008, instalator, 45.9MB)
-
- Użytkownik forum
Grr...zacząłem się bawić w zmiany softu.. i się zepsuł fon... W każdym razie mam tylko po angielskiu i za nic w świecie nie mogę wgrać innego romu...
Niby działa, ale nie... i tak jutro wyjeżdżam na miesiąć, a skoro nie udało mi sie ustawić netu to raczej już nie sprawdzę czy ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać mój problem
Jeszcze raz chciałem podziękować za okazaną pomoc i chęc walki z moim problemem.
Pozdrawiam
Avic
[ Dodano: 2008-07-31, 01:26 ]
nie wiedziałem, że wyraz spie p rz y ł potraktowany będzie jako wulgaryzm...
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-07-31, 08:37 ]
Jest traktowany jako wulgaryzm.
Niby działa, ale nie... i tak jutro wyjeżdżam na miesiąć, a skoro nie udało mi sie ustawić netu to raczej już nie sprawdzę czy ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać mój problem

Jeszcze raz chciałem podziękować za okazaną pomoc i chęc walki z moim problemem.
Pozdrawiam
Avic
[ Dodano: 2008-07-31, 01:26 ]
nie wiedziałem, że wyraz spie p rz y ł potraktowany będzie jako wulgaryzm...

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-07-31, 08:37 ]
Jest traktowany jako wulgaryzm.
Ostatnio zmieniony 2008-07-31, 07:37 przez avic, łącznie zmieniany 1 raz.