Jak podłączyć SPV kablem pod Vistę, żeby służyła jako modem?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jak podłączyć SPV kablem pod Vistę, żeby służyła jako modem?

Post autor: canidy »

A czy obecnie konfigurację wykonujesz przez opcję Internet Sharing jak podałem w linku powyżej?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Domyślam się że v1615 ma inaczej niż v1415 ułożone menu bo według tamtego postu z forum Vodafone w v1615 trzeba
kilkakrotnie kliknąć "Dalej" aby dojść do pola "Nazwa domeny" a v1415 (według Ciebie) to wszystko jest dostępne
na jednej planszy.
Dlatego, jeśli polu "Wybierz modem" (v1615) odpowiada pole "Połączenie do" (v1415) to sugorowałbym
wybranie opcji "internet". "Internet" jest też logiczny z tego względu że v1415 musi sam ustalić adresy DNS.
Wtedy ustawienia w v1415 wyglądają następująco:
Opis: Moj_internet
Połączenie do: internet
nr telefonu: *98#
nazwa użytkownika: plusgsm
hasło: plusgsm
domena: [puste]

Niepokojące jest tylko to że nie ma gdzie wpisać APN-u "www.plusgsm.pl" i będziesz zdany na APN
zainicjowany przez "empty PDP context" - chyba że w menu
avic napisał:5)sieć gprs: ale to mam już chyba ustawione..
masz oddzielne ustawienia dla WAP i Internet.
avic napisał:Remote NDIS based Internet Sharing Device. Więc jednak coś sie zainstalowało.
Tak, urządzeniu o identyfikatorze VID_0BB4&PID_0B51 odpowiada karta sieciowa via USB więc o porcie COM można zapomnieć.
avic
Użytkownik forum

Post autor: avic »

Konfigurację? Toż to tam wybrać mogę tylko: Połączenie z komputerem pc: USB/Bluetooth i Połączenie sieciowe: i tu są ustawienia dla gprs które wczesniej ustawiłem.

Znalazłem taki program jak: HTC USB modem, jest wybór nazwy użytkownika, hasła, apn'u i...ale w ostanim oknie pisze, ze <no usb modem>..czyli nie widzi telefonu jako modemu. Widzi go tylko jako karte sieciową o czym pisałem wyżej.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Wrócę do poprzedniej wypowiedzi, czy zajżałeś do aplikacji Internet Sharing? Jeżeli tak to upewnij się czy wybrałeś właściwy rodzaj połączenia, e.g. USB, IrDA, BT.
Ostatnio zmieniony 2008-07-29, 18:12 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
avic
Użytkownik forum

KrissTofferr ....czyli co? :) bo nic mi Twój post nie mówi, poza tym, że potwierdziło się to, że nie mam portu com w kompie... ;) Tak, to sa oddzielne ustawienia. Np jakbyś chciał łączyć się z netem przed CSD a odbierać mms przez gprs.. zbędna rzecz imo, ale jest.

[ Dodano: 2008-07-29, 19:13 ]
canidy -> tak. Jeśli mówimy o smarcie to jest taka opcja jak dzielenie internetu. Czyli chodzi własnie o to internet sharing. Już pisałem wyżej co ja tam moge zaznaczyć:
Połączenie z komputerem pc: USB/Bluetooth i Połączenie sieciowe: i tu są ustawienia dla gprs które wczesniej ustawiłem.
cindy: tak, wybrałem połączenie USB

A gdy włączę: połącz. to pisze, że połączono.
I to wszystko wlasnie w ramach internet sharing.

[ Dodano: 2008-07-29, 19:22 ]
http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=269 może ten link się do czegoś przyda..Ale nawet po tłumaczeniu z googla mało z tego rozumiem.. :)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Mi cupla avic, jakoś mi umkneło.
Generalnie już dawno powinieneś się połączyć. Nie używam już Tytana i ciężko mi sobie wszystko przypomnieć, ale chyba (o ile się nie mylę) BliSki będzie wiedział na bieżąco? Ma chyba Etena M700, może z WM6 :)
avic pisze: http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=269 może ten link się do czegoś przyda..Ale nawet po tłumaczeniu z googla mało z tego rozumiem.. :)
Dobry opis, ale wygląda to na WM5.
Ostatnio zmieniony 2008-07-29, 18:31 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
avic
Użytkownik forum

Sprawdzałeś ten link ktory podałem? Tam też jest coś o połączeniu modemowym, którego ja na swom tel nie mam...
canidy pisze:Generalnie już dawno powinieneś się połączyć.
..jak jak mi cos nadal nie działa? :D
W każdym razie fajnie by było jakby kolega BliSki zainteresował się tematem.. :)

[ Dodano: 2008-07-29, 19:37 ]
Więc czy to możliwe, że w WM6 na moim smarcie w ogóle nie ma takiej opcji jak Modem Link?

[ Dodano: 2008-07-29, 19:49 ]
KrissToffer: zrobiłem jak napisałeś, tzn w połączeniu telefonicznym..ale nadal nic...;/
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

avic pisze:Więc czy to możliwe, że w WM6 na moim smarcie w ogóle nie ma takiej opcji jak Modem Link?
Jestem pewien, że na WM6 nie ma takiej opcji, ponieważ łączyłem się bez tego. A próbowałeś wykonać hard reset i wykonać ponowną konfigurację? Może jeszcze na to za wcześnie? ;)
Ostatnio zmieniony 2008-07-29, 18:51 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
avic
Użytkownik forum

Aaa....no to zastadniczo w tym momencie skończyła się moja inwencja i pomysły.. Skoro tego nie ma, to już nie wiem od jakiej strony się do tego zabrać. :niepewny:

[ Dodano: 2008-07-29, 20:00 ]
HR? toż to mi się wszystkie moje ustawienia pokasują... :cry: czy to absolutnie niezbędne? telefon póki co nie sprawiał większych problemow.

btw: poszła powiadomka do BliSkiego.. zobaczymy kiedy się odezwie...
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Też wysłałem prośbę do BliSkiego.
O HR wspomniałem jako o ostateczności, bo z pewnością pozamiata w systemie to co ewentualnie zostało nabrojone ;)
avic
Użytkownik forum

Pociesza mnie jedna rzecz... Że system widzi to jako karte sieciową... I jest z nia połączony, ale nie moze połaczyć sie do internetu, bo karta jest niekonfigurowana, a to własnie tam te DNS, APN itp trzeba ustawić...
Możesz mi podać swoje gg? Jak nie tu, to na PW-tak będzie lepiej rozmawiać... :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

avic, Nie wiem jak jeszcze mógłbym Ci pomóc. Może skonfiguruj Internet Sharing i Internet Connection dla GPRS
według instrukcji z podręcznika (link poniżej). I poszukaj które opcje dotyczą APN (access point name).
Ja tych manuali nie poczytam bo nie ma ich w google cache ;)

HTC_S710_English_Manual.pdf 3.65 MB
HTC_S710_German_Manual.pdf 3.33 MB
[pdf] HTC Vox - Service Manual 7.61 MB

Aktualizacja oprogramowania dla SPV E650 (Maj 2008, instalator, 45.9MB)
avic
Użytkownik forum

Grr...zacząłem się bawić w zmiany softu.. i się zepsuł fon... W każdym razie mam tylko po angielskiu i za nic w świecie nie mogę wgrać innego romu...
Niby działa, ale nie... i tak jutro wyjeżdżam na miesiąć, a skoro nie udało mi sie ustawić netu to raczej już nie sprawdzę czy ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać mój problem :)
Jeszcze raz chciałem podziękować za okazaną pomoc i chęc walki z moim problemem.
Pozdrawiam
Avic

[ Dodano: 2008-07-31, 01:26 ]
nie wiedziałem, że wyraz spie p rz y ł potraktowany będzie jako wulgaryzm... :)

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-07-31, 08:37 ]
Jest traktowany jako wulgaryzm.
Ostatnio zmieniony 2008-07-31, 07:37 przez avic, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ