modem Huawei e220 w blueconnect i limity transferu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem Huawei e220 w blueconnect i limity transferu
Witam wszystkich.
Od paru miesięcy korzystam z blueconnecta 39 w erze z modemem huawei e220 i odkąd zaczeli mi obcinać transfer po wykorzystaniu limitu do 16kbit/s to zacząłem szukać wszelkich sposobów na choćby lekkie podniesienie prędkości.
A teraz do rzeczy:
1. Jak obcinają transfer to prędkość pobierania mam max 2kB/s a wysyłania dochodzi nawet do 20kB/s
2. modem huawei używa osobnych pasm częstotliwości radiowych dla danych pobieranych a osobnych dla wysyłanych, np dla HSDPA/UTMS jest:
DL: 2110MHz - 2170Mhz
UL: 1920MHz - 1980MHz
W związku z tym chciałbym zapytać czy jest możliwość przestrojenia modemu tak aby zamienić pasma UL z DL tak aby możliwe było pobieranie danych na paśmie UL(czyli ok.20KB/s) a wysyłanie na DL(2KB/s) ?
Od paru miesięcy korzystam z blueconnecta 39 w erze z modemem huawei e220 i odkąd zaczeli mi obcinać transfer po wykorzystaniu limitu do 16kbit/s to zacząłem szukać wszelkich sposobów na choćby lekkie podniesienie prędkości.
A teraz do rzeczy:
1. Jak obcinają transfer to prędkość pobierania mam max 2kB/s a wysyłania dochodzi nawet do 20kB/s
2. modem huawei używa osobnych pasm częstotliwości radiowych dla danych pobieranych a osobnych dla wysyłanych, np dla HSDPA/UTMS jest:
DL: 2110MHz - 2170Mhz
UL: 1920MHz - 1980MHz
W związku z tym chciałbym zapytać czy jest możliwość przestrojenia modemu tak aby zamienić pasma UL z DL tak aby możliwe było pobieranie danych na paśmie UL(czyli ok.20KB/s) a wysyłanie na DL(2KB/s) ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: modem Huawei e220 w blueconnect i limity transferu
To co chcesz zrobic nie jest możliwe, pozostaje jedynie dokupienie transferu.freq86 pisze:W związku z tym chciałbym zapytać
Nie pomagam na PW!
-
piszesz jakbyś pracował w erze i chciał naciągnąć na większy transfer lub poprostu się nie znasz i piszesz to co wszyscy. A cel mojego pytania jest jasny: POMOC w ominięciu transferu. Moja teoria ma pewien sens, bo przecież skoro na jednej częstotliwości można uzyskać prędkość ponad 20kB/s to czemu nie wykorzystać tego faktu i trochę pogłówkować?wojteks pisze:To co chcesz zrobic nie jest możliwe, pozostaje jedynie dokupienie transferu.freq86 pisze:W związku z tym chciałbym zapytać

Więc innymi słowy - kto się zna lub coś mu w głowie świta to niech pisze. Mała burza mózgów nie zaszkodzi a nóż coś z tego wyjdzie

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
freq86, ale czemu zakładasz, że limit transferu opierają na częstotliwości połączenia? Dużo łatwiejsze i skuteczniejsze rozwiązanie to system z listą identyfikującą użytkownika (użyszkodnika w niektórych przypadkach) i ilością wysłanych do niego danych. Z pominięciem medium przesyłowego - wyższa warstwa.
-
W moim przypadku wygląda to następująco:
Po przekroczeniu wykupionego limitu danych operator obcina prędkość wysyłania i odbierania do 16kb/s i tak pokazuje mi w programie Blueconnect Manager. ALE jak zauważyłem podczas wysyłania plików przez gg, na poczte czy nawet w torrencie to prędkość wysyłania przekracza 20kB/s i nie jest to błąd w obliczeniach programu bo przykładowo plik 1MB wysyłam w ok 30 s.
Dlatego wiem że operator narzucił limit prędkości na częstotliwościach download 16kb/s a na częstotliwości uploadu nie ma takiego ograniczenia transferu(lub jest mniejsze).
Może i nic to nie da ale ja jestem jak Judasz - nie uwierze póki nie zobacze
Tak jak pisałem, chodzi mi o sposób na przestrojenie,przeprogramowanie modemu.
Po przekroczeniu wykupionego limitu danych operator obcina prędkość wysyłania i odbierania do 16kb/s i tak pokazuje mi w programie Blueconnect Manager. ALE jak zauważyłem podczas wysyłania plików przez gg, na poczte czy nawet w torrencie to prędkość wysyłania przekracza 20kB/s i nie jest to błąd w obliczeniach programu bo przykładowo plik 1MB wysyłam w ok 30 s.
Dlatego wiem że operator narzucił limit prędkości na częstotliwościach download 16kb/s a na częstotliwości uploadu nie ma takiego ograniczenia transferu(lub jest mniejsze).
Może i nic to nie da ale ja jestem jak Judasz - nie uwierze póki nie zobacze

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko wyjaśnij mi jedno. Jak masz zamiar odbierać dane na kanale na którym BTS nasłuchuje na dane wysłane z modemu? Poza tym limit prędkości nie jest nakładany na częstotliwość radiową (wtedy by przycinali wszystkim użytkownikom na raz) tylko na określonego użytkownika sieci. System po prostu nie wyśle Ci więcej danych niż to wynika z limitu jaki masz założony.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
czyli jeśli dobrze zrozumiałem to w systemie operatora jest narzucony limit prędkości a nie operator wysyła info do mojego modemu żeby blokował mi transfer downloadu na 16kb/s ?
Jak tak to działa to faktycznie mój pomysł z kombinowaniem przy modemie jest bez sensu...
A w takim razie mam pytanie w jaki sposób system operatora rozpoznaje,liczy dane i przycina transfer danego użytkownika? tylko po numerze tel karty sim czy może coś jeszcze?
Z góry wybaczcie za moje nie fachowe pytania ale jestem bankowcem i nie znam się za dobrze na kompach ale nienawidze tego blueconnecta i muszę coś z tym zrobić a 1200zł kary za rezygnacje z umowy niezamierzam płacić
Jak tak to działa to faktycznie mój pomysł z kombinowaniem przy modemie jest bez sensu...
A w takim razie mam pytanie w jaki sposób system operatora rozpoznaje,liczy dane i przycina transfer danego użytkownika? tylko po numerze tel karty sim czy może coś jeszcze?
Z góry wybaczcie za moje nie fachowe pytania ale jestem bankowcem i nie znam się za dobrze na kompach ale nienawidze tego blueconnecta i muszę coś z tym zrobić a 1200zł kary za rezygnacje z umowy niezamierzam płacić

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest dokładnie tak, dlatego to jest nie do obejścia.freq86 pisze:czyli jeśli dobrze zrozumiałem to w systemie operatora jest narzucony limit prędkości a nie operator wysyła info do mojego modemu żeby blokował mi transfer downloadu na 16kb/s ?
Nie znam dokładnie działania sieci, ale najprawdopodobniej to jest numer telefonu, a na pewno nic związanego z modemem (np. numer IMEI).freq86 pisze:tylko po numerze tel karty sim czy może coś jeszcze?
Po to jest forum, aby się czegoś dowiedziećfreq86 pisze:Z góry wybaczcie za moje nie fachowe pytania

Pozdrawiam YaHooo 

-
No dobra, więc skoro system u operatora rozpoznaje użytkownika po karcie sim to może dało by się coś z tą kartą pokombinować? Wątpie iż możliwe jest jej przeprogramowanie jak w przypadku zdjęcia simlocka z telefonu ale może istnieje coś takiego jak uniwersalna karta sim którą można zaprogramować i wgrać jej jakiś nr ery i inne dane tak żeby system operatora rozpoznał ją jak swoją?
Wtedy można by spróbować ściągać bez limitów do momentu aż się spece z ptc nie skapną że coś nie halo
Wtedy można by spróbować ściągać bez limitów do momentu aż się spece z ptc nie skapną że coś nie halo

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
freq86 moim zdaniem za dużo kombinujesz. A jak wiadomo: kto kombinuje ten ma na plecach Z.K. (zakład karny) 

Pozdrawiam YaHooo 

-
No może z tym ostatnim troche przesadziłem
No ale musi być jakiś sposób żeby ten transfer poprawić bez bulenia dodatkowej kasy... U mnie tylko bezprzewodowy net jest dostępny bo nawet telekompromitacja nie chce pokusić się o podpięcie mi linii. A jak znowu przekroczę limit to zaś nie będe miał dostępu do neta do końca okresu rozliczeniowego 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety z tego co wiemy nie da się zwiększyć znacząco prędkości po limicie. Jednak niektórzy pisali, że udało się im "wyżebrać" w BOK prędkość po limicie na 32kb/s zamiast 16. Więc nic nie stoi na przeszkodzie abyś i Ty zadzwonił do nich i ich pomęczył 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem czy uda się przy bc 39, ale lepiej próbować. 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Udało mi się to 3 razy w ciągu roku używania BC. Teraz piszą że to niby niemożliwe, ale i tak ciągle spamuje im maila (już nawet się nie wysilam z pisaniem listu, mam jeden tekst i stosuje metodę ctrl+c ctrl+v)YaHooo pisze:Jednak niektórzy pisali, że udało się im "wyżebrać" w BOK prędkość po limicie na 32kb/s zamiast 16.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
To mnie rozwalilo dzisiaj do resztyfreq86 pisze:ja jestem jak Judasz - nie uwierze póki nie zobacze

Nie ma mowy o ominieciu tego w ten sposob. Do karty SIM sa przypisane uslugi i identyfikator (numer). Karta rejestrujac sie w sieci jest sprawdzana jakie uslugi sa dla nie przypisane w systemie. W czasie korzystania z uslug nie przekroczysz tego na co pozwoli Ci system.
wojteks, ma racje. Jedynie przejscie na BC99 pozwala dluzej cieszyc sie szybszym netem przy sciaganiu danych.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- Jakub
- Stały użytkownik forum
Ten limit w Blue Connect jest śmieszny. Te 512 MB na HSDPA to ja mam w parę dni wykorzystane. Ostatnio rozważałem skorzystanie z tej promocji co jest 2GB i abonament za 79 zł chyba. A o ściągnięciu coś na przyciętym BC można pomarzyć, chyba,że ktoś ma wielką cierpliwość. Dobrze, że za rok kończy mi się umowa. Ale chyba przejdę na wyższy abonament w iPlusie bo tam za 110 zł ma 4GB a u mnie w Chojnicach iPlus ma jeszcze EDGE więc więcej skorzystam niż w BC.
-
Witam ja chciałbym sie dowiedziec czy po ściągnieciu simlocka włoze karte z plusa to transfer mi sie zmieni na lepszy . Bo obecnie mam zablokowany transfer do 16 kbps ...
A jeszcze gdyby ktoś mógł to niech mi poda cała konfiguracje na modem huawei e220 aby karta z plusa podeszła
. Z góry dziękuje

- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy w zasięgu jakiej technologii jesteś. Jeżeli teraz masz limit w BC to jak włożysz kartę iPlusa to dostaniesz taką prędkość jaki masz zasięg.przema150 pisze:czy po ściągnieciu simlocka włoze karte z plusa to transfer mi sie zmieni na lepszy
Nie pomagam na PW!
-
Aha rozumiem ... Ja zasięg mam full z ery bo nieopodal mnie jest nadajnik . A na tym nadajniku są dwie anteny z plusa i z ery ,ale zasięgu 3G mi nie złapie
Ale starter zwykły mi wystarczy czy taki zakupiony w sklepie lub kiosku lub w salonie na abonament ??? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Do danych to przedpłacona (prepaid) simdata albo na abonament iPlus. Napisz jaśniej o co Ci chodzi to może da się coś więcej napisać.przema150 pisze:Ale starter zwykły mi wystarczy czy taki zakupiony w sklepie lub kiosku lub w salonie na abonament ?
Nie pomagam na PW!
-
Ale mi chodzi o to ze jak kupię starter za 9zl w kiosku u mnie na osiedlu , i ściągnę pakiet 60 mb na internet .. to jak wsadze ta kartę do swojego modemu Huawei e220 i odpowiednie skonfiguruje swój modem to mi bedzie działać ??
Rozumiesz już chyba ??

- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, będzie działać.przema150 pisze:i ściągnę pakiet 60 mb na internet
Nie pomagam na PW!
-
Aha to fajnie , a na ile ten pakiet mi tak mniejwiecej wystarczy ?? Bez ściagania
![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Raczej bardziej poprawnie skonfigurujesz połączenie w kompie.odpowiednie skonfiguruje swój modem to mi bedzie działać ?
A kto to wie? Zainstaluj sobie któryś z tych programów <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> i zobacz ile Ci schodzi.Aha to fajnie , a na ile ten pakiet mi tak mniejwiecej wystarczy ??
[ Dodano: 2009-09-22, 11:48 ]
Wymuszałeś tryb tylko 3G? A inengo w pobliżu nie masz?przema150 pisze:na tym nadajniku są dwie anteny z plusa i z ery ,ale zasięgu 3G mi nie złapie