Internet wifi usb pod windows 98

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jacek811
Początkujący użytkownik forum

Internet wifi usb pod windows 98

Post autor: jacek811 »

Internet wifi pod window 98
Witam
Czy można podłączyć wifi pod windows 98.
Dokładnie chcę podłączyć wifi pod windows 98 za pomocą PENTAGRAM horNET WiFi USB, na starym laptopie.
Pod Xp dałem radę , ale z racji tego ,że laptop stary chciałem to samo uzyskać pod 98 i przyspieszyć kompa i tutaj problem .

Może ktoś wie jak skonfigurować ustawienia sieciowe w windowsie 98.
Sterowniki zainstalowane ale , chodzi mi głownie o pozostałe ustawienia, bo system nie znajduje przy automatycznym dhcp prawidłowo ip i reszty parametrów w ustawieniu automatycznym.

Dzięki za rady

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet wifi usb pod windows 98

Post autor: Jo_gurt »

Masz jakieś zabezpieczenia sieci WiFi?
jacek811

Sprawdzałem różne możliwości ,nawet bez szyfrowania i wtedy znajduje błędne IP ,
a w Win XP znajduje po kilku sekundach prawidłowe IP i resztę ,maskę podsieci i itp ,a w win 98 , błędne nawet gdy w routerze ustawię brak zabezpieczenia --.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

jacek811, Spróbuj ręcznie ponaglić DHCP o odnowienie adresu:
ipconfig /renew_all
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A czym łączysz się z siecią? Masz zainstalowany jakiś program do obsługi wi-fi? Probowałeś zmieniać jego wersję, oraz możesz spróbować zainstalować nieoficjalny Service Pack do Windows 98.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jacek811

Zainstalowałem oprogramowanie dołączone do sterowników, service pack tez zainstalowałem ale to nic nie pomogło.

[ Dodano: 2008-08-02, 10:54 ]
Czy może ktoś mi wyjaśnić czy muszę w ustawieniach sieciowych ręcznie samemu ustawić, IP,Maskę podsieci ,DNS i całą resztę ustawień czy czy windows 98 poprzez zaznaczenie automatycznie znajdź DHCP sam znajdzie resztę ,sorry może dla kogoś to śmieszne pytanie ale osobiście używam XP a z 98 miałem bardzo mało do czynienia.

Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jacek811, możesz spróbować ręcznie wpisać te wartości. Jednak jak w sieci do której jesteś podłączony jest włączony serwer DHCP to raczej nie zda egzaminu. Zatem może na początek jak masz dostęp do routera to wyłącz na nim DHCP i poustawiaj wszystko ręcznie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

jacek811 napisał:
czy muszę w ustawieniach sieciowych ręcznie samemu ustawić, IP,Maskę podsieci ,DNS i całą resztę ustawień czy czy windows 98 poprzez zaznaczenie automatycznie znajdź DHCP sam znajdzie resztę
We własciwościach TCP/IP karty wi-fi zaznacz "Automatycznie uzyskaj adres IP",
a wszystkie inne wpisy adresów pousuwaj.
W Windows XP te ustawienia rzeczywiście wyglądają bardziej logicznie bo po zaznaczeniu "Uzyskaj adres IP automatycznie"
od razu zablokowane są pola do wprowadzenia adresu IP, maski i domyślnej bramy.
anubis60

Post autor: anubis60 »

Pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat, ponieważ mam podobny problem.

Otóż obecnie, w Win XP wkładam do portu usb kartę wifi Pentagram Hornet P6122, system wykrywa nowy sprzęt, prosi o sterowniki, instaluje je i koniec. Karta wifi wykrywa sygnał z routera, łączy z internetem i zapominam o czymkolwiek. O tym, że jest router, karta wifi, łączność bezprzewodowa. Nic mnie nie obchodzi. I właśnie to samo chciałbym osiągnąć pod Win 98. Niestety bez powodzenia. Procedura jaką opisałem powyżej nie działa w '98.

Co mam zrobić, aby w '98 uruchomić łączność wifi? Bardzo proszę łopatologicznie, po kolei, ewentualnie z linkiem do jakiejś strony z opisem, abym mógł to wydrukować. Do rad opisanych w powyższych postach, m.in. zaznaczanie "automatycznie uzyskaj adres IP" stosowałem się również, jednak bez powodzenia.

Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

anubis60 pisze:Pentagram Hornet P6122
Jeżeli to ta karta p6122-09 to ona nie ma sterowników pod Win98. Minimalne wymagania to Win98SE.
http://www.pentagram.pl/wsparcie_techni ... w_tym_wifi
Nie pomagam na PW!
anubis60

Czyli uważasz, że jedyny problem, to sterowniki pod windowsa? Jeśli użyję 98SE, to wszystko powinno pójść tym rytmem, co w XP? Jeśli tak, to lejesz mi miód na serce
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

anubis60 pisze:Jeśli użyję 98SE, to wszystko powinno pójść tym rytmem, co w XP?
Nie znam tego oprogramowania więc jeżeli ono nie ma obsługi WEP/WPA/WPA2 to z siecią szyfrowaną łatwo nie zadziała. Całe połączenie WiFi musi być konfigurowane z poziomu tego oprogramowania.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

anubis60, Kolega wojteks podał Ci świetnego linka do dokumentacji kart USB pentagram. Zorientuj się według napisów z pudełka który dokładnie masz model karty:
P 6122-07
P 6122-09
P 6122-10
P 6122-11
P 6122-12
Te modele różnią się chipsetami i dlatego różnią się też wyglądem używanego oprogramowania na starych Windowsach. Oczywiście na Windows 98SE/Me nie wystarczą same sterowniki wyszukane automatycznie na CD. Musisz ręcznie uruchomić z CD instalkę menadżera wi-fi. Podane na stronie pentagramu instrukcje (.pdf) użytkowania menadżera wi-fi w każdym przypadku są bardzo dokładne, krok po kroku, masz screeny praktycznie każdej zakładki programu. Wszytko po polsku. Zresztą tego się spodziewałem po pentagramie.
anubis60

Mam dokładnie model P 6122-09. Czyli uruchomić install sterowników z płytki i postępować zgodnie z załączonym manualem, którego próbkę załączam, a dotyczy on programu konfiguracyjnego. Przepraszam, że pytam tak dokładnie, ale potrzebuję instrukcji krok po kroku, a pod XP tego wszystkiego nie robiłem. System sam zainstalował stery, nie używałem też oczywiście tego programu konfiguracyjnego. Do teraz nawet nie wiedziałem, że jest na płycie.
ODPOWIEDZ