Kłopoty z radiowym Netem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Markow
Początkujący użytkownik forum

Kłopoty z radiowym Netem

Post autor: Markow »

Witam Was!
Jestem tu nowy, znalazłem forum gdzie mozna poradzic sie w sprawie "radiowki".

Pinguje brame domyslna i odpowiada w dosc krotkim czasie: 4-20ms.
A w tym samym czasie liczba pakietów/wysłanych odebranych nie zmienia sie w ogóle.Oczywiscie w tym momencie Net nie działa. Czy to "przeklamanie" Windowsa czy poroblem lezy gdzies indziej?

Druga sprawa: moj provider udostepnia mi Net i wlasny sprzet. Niestety jest on chyba slabej jakosci: karta Surecom na chipsecie Ralink RT 2400, do ktorej nie ma sterów nowszych niz z 2003r. Wydaje mi sie ze ta karta nie wyrabia. Jaka karte polecacie do 120 zł ?

Czy kabel H155 to standard czy sa lepsze ? Jesli tak to jaki?

Czy brud na parabolce (czaszy) ma wplyw na zakłocanie sygnału?

W karcie sieciowej mam dwa parametry: Signal Strength ( skacze miedzy 50 a 65%) oraz Link Quality ktory non-stop wykonuje duze skoki: miedzy 40 a 85% - o czym mowi ten drugi parametr i jaka jest przyczyna takich skoków?
Konfiguracja komputera: Windows 2003 Server PL SP1 + Sempron 2GHz, 512 MB RAM, sieciowa: SURECOM EP-9321, odleglosc do AP - ~1,5 km w linii prostej, przestrzen Fresnela jest calkiem OK, koncowki prawidlowo zarobione.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Kłopoty z radiowym Netem

Post autor: zDaleKi »

Markow pisze:Pinguje brame domyslna i odpowiada w dosc krotkim czasie: 4-20ms.[...]Oczywiscie w tym momencie Net nie działa.
Witaj!

Czy w tym czasie możesz pingować jakieś zewnętrzne adresy?
np:

Kod: Zaznacz cały

ping www.wp.pl
oraz
ping 212.77.100.101
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Markow
Początkujący użytkownik forum

Re: Kłopoty z radiowym Netem

Post autor: Markow »

Na zewnętrznych jest troche inaczej. Gdy pinguje to pakiety sa odbierane i wysyłane ale zachowuja sie dziwnie: czasem odbierane sa po 1-2 pakiety a czasami po 50-100. W tym czasie pingi sa w granicach 30-100ms.
Dlaczego tak sie dzieje?
ODPOWIEDZ