Problem z siecią...

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
garret
Początkujący użytkownik forum

Problem z siecią...

Post autor: garret »

Witam. Po przeczytaniu wielu forów internetowych i setkach prób zdecydowałem się napisać, bo nie wiem już co mam zrobić...

Chcę zrobić małą sieć domową opartą częściowo na wifi w skład której ma wejść komputer stacjonarny (podłączany kablem), Playstation 3 (wifi) a także laptop (także wifi). Router, który zakupiłem to WRT54G Linksysa. Mój Provider to kablówka Vectra a modem kablowy to ten najpopularniejszy od Motorolli.

Problem jest taki, że bez różnicy, czy kabel, czy wifi to działać internet może tylko w jednym sprzęcie. Przykład: działa mi normalnie internet na ps3, ściągam jakiegoś patcha do gry, czy coś, włączam net na laptopie i zrywa się połączenie internetowe z ps3. To wszystko w różnych kombinacjach.

Robiłem wszystko wg najróżniejszych faq`ów, ale nic nie pomagało. Z tego co zauważyłem to Vectra nie ma zapisanego maca sieciówki, bo bez problemu dałem radę podłączyć od razu linksysa do modemu kablowego po wyjęciu z pudełka (wcześniej był podłączony przez kartę sieciową do kompa).

Jeżeli o samą konfigurację routera i komputerów/ps3 to dawałem wszystko wszędzie na dhcp.

Ip od Vectry mam publiczne i dynamiczne. Sieć wifi zabezpieczona WPA Personal.

No i to chyba wszystko z istotnych informacji. Kable są dobrze podłączone, bo na jak na dwóch sprzętach jest wyłączony net to na tym trzecim śmiga aż miło. Ręce mi już opadają. Wydawało mi się, że routera mi nie może zablokować provider tak abym nie mógł rozprowadzać połączenia na więcej komputerów.

Jeżeli nie podałem jakichś istotnych informacji to dopiszę.

Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wolno zgadza? si? na pe?zanie, gdy czujemy potrzeb? latania.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z siecią...

Post autor: Jo_gurt »

garret pisze:Wydawało mi się, że routera mi nie może zablokować provider tak abym nie mógł rozprowadzać połączenia na więcej komputerów.
Może, ale objawy będą inne. Nie tu wina.
Wrzuć screena ze Statusu.
garret

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, bo w sumie to coś na temat tych sieci dowiedziałem się dopiero ostatnio, jak zachciało mi się czegoś takiego w domu, ale zrzuciłem "status" z panelu routera z 192.168.1.1:

1 2 3

No i TTL nie jest równy 1 przy pingach.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zobacz Setup->Advanced Routing czy masz Operating Mode ustawione na Gateway czy na Router?
Komputery pobierają poprawnie adresy? Jakie?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Ja myślę, że problem jest z routerem. Najlepiej byłoby sprawdzić czy wszystko zadziała poprawnie po podłączeniu innego routera. Nie można też oczywiście wykluczyć, że został popełniony błąd w konfiguracji. Zakładam jednak, że jeśli niewiele było w routerze zmieniane, wszystko powinno działać bez problemów.
Jo_gurt pisze:Zobacz Setup->Advanced Routing czy masz Operating Mode ustawione na Gateway czy na Router?
To jest zazwyczaj ustawienie domyślne i myślę, że mało komu chciałoby się je przestawiać zwłaszcza jeśli nie ma się zbyt dużego pojęcia o sieciach.
Czy komputery, gdy zrywa się łączność, wyświetlają jakiś komunikat?
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

przewaks pisze:To jest zazwyczaj ustawienie domyślne i myślę, że mało komu chciałoby się je przestawiać zwłaszcza jeśli nie ma się zbyt dużego pojęcia o sieciach.
Spotkałem się, nawet tu na forum :) Ktoś widzi: "o, jest gateway, a ja chce przecież router" nie wiedząc co to gateway a wiedząc, że kupił router ;)
garret

W tej chwili jestem na etapie w którym doszedłem do tego, że router jest ok.

Zresetowalem routera i poszedłem do kumpla, który ma sieć w 8 domów. Zrobiłem wszystko tak jak być powinno i wszystko działało (w sumie to działa dalej, bo piszę w tej chwili u niego). Jak wrócę to podłączę wszystko tak jak jest u niego ustawione i jak nie będzie internetu to znaczy, że mam bardzo niefajnego providera ;]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Provider nie wiem w jaki sposób mógłby spowodować coś takiego :P
Wrzuć jeszcze jak wrócisz rezultaty poleceń ipconfig /all z podłączanych kompów.
Czegoś takiego jak Static DHCP nie masz ustawionego?
garret

A więc tak... tutaj podaję dane, które wychodzą z routera do kompów przy czym nie jest w zasadzie możliwe, żeby dwa kompy były jednocześnie w sieci, bo się nawzajem blokują (przykład: niby ps3 połączy się z netem na kilka chwil przy testowaniu połączenia z internetem, ale w tym samym czasie w laptopie przy ikonce połączenia bezprzewodowego pojawia się na kilka sekund krzyżyk, że zerwało się połączenie, które po chwili wraca, bo już ps3 nie chce, ze stacjonarnym to już najczęściej bywa, że w ogóle nie działa net, nawet jak sam jest podłączony przez router), dlatego podłączyłem jednocześnie kabel do lapka jak i połączyłem się jednocześnie bezprzewodowo, więc jak widać dhcp działa (chociaż wam pewnie o coś innego chodzi, ale ja się nie znam...).

Natomiast tutaj są ip itd od samej vectry, które wychodzą z modemu -> tutaj, może też się przyda jak coś. Dostaję je automatycznie, więc jak rozumiem przez dhcp idzie internet.

Odchodzę już od zmysłów już nawet zastanawiałem się, czy jakiejś żyły wodnej pod moim blokiem nie ma ;-) albo pola elektromagnetycznego...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A jakbyś podłączył cały sprzęt kablami to dzieje się to samo? (żadnego wifi)
Można jeszcze spróbować zresetować router do ustawień fabrycznych, ustawić tylko najpotrzebniejsze rzeczy (czyli konfiguracja połączenia z netem) i podłączyć kompy kablami - co dzieje się wtedy?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Można jeszcze spróbować zresetować router do ustawień fabrycznych
garret pisze:Zresetowalem routera...
Toć kolega właśnie to zrobił.
Po przejrzeniu screenów nasuwa mi się takie spostrzeżenie - dlaczego w laptopie w jednym czasie aktywne są dwie karty sieciowe? Niby nie powinno mieć to żadnego znaczenia ale w danej chwili powinno być aktywne (działające) tylko jedno połączenie - WIFI albo kabel.
Jeśli IP przydzielane przez Vectrę jest automatycznie, konfiguracja routera powinna wyglądać następująco:
Obrazek
Dodatkowo można spróbować ręcznie wpisać adresy IP dla komputerów i PS3 ale wydaje mi się, że to też nie rozwiąże problemu.
Czy w momencie, kiedy laptop traci łączność z siecią bo PS3 łączy się z Internetem, możliwa jest wymiana plików między laptopem (połączonym przez WIFI) a komputerem (połączonym przez kabel)? Czy możliwa jest sytuacja, że jednocześnie działa laptop (WIFI) i stacjonarny (kabel) i wszystko działa poprawnie? Może się okazać, że całemu temu zamieszaniu winna jest PS3, która w jakiś sposób zakłóca działanie routera i całej sieci. Proponowałbym w celach testowych wyłączyć wszelkie zabezpieczenia sieci WIFI i sprawdzić jeszcze raz.
Możliwe też, choć bardzo mało prawdopodobne, że występuje konflikt MAC adresów. Czy próbowałeś kiedykolwiek cokolwiek kombinować z MAC adresami w laptopie czy komputerze stacjonarnym?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

przewaks pisze:Toć kolega właśnie to zrobił.
Chodziło mi o konkretną minimalistyczną procedurę :) Reset razem z tym wszystkim dalej. I ograniczenie się (na razie) tylko do kabli.
przewaks pisze:Możliwe też, choć bardzo mało prawdopodobne, że występuje konflikt MAC adresów.
W tym coś może być, jeśli kolega przepinał neta z kompa na kompa.
garret

Teraz już wiem, że z Vectra nie ma problemu, ale coś z kompami najwyraźniej jest nie tak, bo jeżeli podpinam tylko kablami stacjonarnego oraz laptopa i mi się kompy nawzajem "gryzą" ;]

Miałem wszystko na obu kompach zaznaczone w xp-antispy i może to przez to, albo coś autentycznie z macami, ale są różne, więc nie rozumiem...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

garret pisze:Miałem wszystko na obu kompach zaznaczone w xp-antispy
Bardzo to możliwe :P
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Dlatego właśnie nie zalecane jest używanie tego typu aplikacji przez osoby, które nie mają o tym zielonego pojęcia... Najprostszym wyjściem będzie reinstalacja systemu i nie kombinowanie z xp-antispy.
garret

Najprostszym wyjściem będzie reinstalacja systemu i nie kombinowanie z xp-antispy
I tak też zrobiłem. Po tym jak stacjonarnego "zresetowalem" pojawil sie tam w koncu net (połączenie 10mb/s, ale jest i to stabilny). Na lapku tez juz jest no i na ps3, ale to juz nie wiem jakim cudem. W routerze przestawialem wszystko probojac i w koncu wylaczenie upnp poskutkowalo tym, ze na 3 sprzetach byl net jednoczesnie ;]

Dziekuje wszystkim za pomoc! :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

garret pisze:wylaczenie upnp poskutkowalo
Hehe, UPnP to dziwne urządzenie. Fajnie, że działa. I ja się czegoś dowiedziałem :)
zombek snd

Post autor: zombek snd »

cześć mam porblem z zasiengiem co mam zrobić żeby go porawić.
kompa z ruterem mam w drugim pokoju który jest przedielony 2 ścianami
Ostatnio zmieniony 2008-08-16, 18:50 przez zombek snd, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

cześćstwórzswójwątekinapiszcoświęcejskładnymizdaniami :P
zombek snd

cześć mam porblem z zasiengiem co mam zrobić żeby go porawić.
kompa z ruterem mam w drugim pokoju »»który«« jest przedielony 2 ścianami
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zombek snd, jaki router i jak ustawiony? Jakiej grubości ściany? Jakie anteny? Jaki poziom sygnału? Jak podejdziesz pod router to jest OK? Co jest między tymi ścianami - np. mikrofalówka, telefon bezprzewodowy lub podobne elektroniczne urządzenia?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

garret pisze:i w koncu wylaczenie upnp poskutkowalo
Dziwne to bardzo. Nie spotkałem się nigdy z sytuacją żeby UPnP blokował dostęp do sieci. Niemniej wszystko może być możliwe...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

przewaks pisze:Dziwne to bardzo. Nie spotkałem się nigdy z sytuacją żeby UPnP blokował dostęp do sieci.
Też mnie to dziwi biorąc pod uwagę, że zawsze te porty mam otwarte i korzystam sprzętowo z tego standardu i nigdy mi on nie blokował dostępu do sieci. ;)
zombek snd

netergen ustawień nie znam. ściany około 20 cm była w zestawie. jak podejde pod router jest ok lodówki 2 mikrofalówki 2

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-08-14, 12:10 ]
zombek snd człowieku zainstaluj sobie słownik bo jak możesz tak pisać "lodufka" czy "mikofaluwka". ;)

Popraw się bo będziemy to usuwać do kosza.
;)
Ostatnio zmieniony 2008-08-14, 11:14 przez zombek snd, łącznie zmieniany 3 razy.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

zombek snd, przestaw router w inne miejsce. Wszystkie te urządzenia skutecznie zakłócają sygnał WIFI.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zombek snd pisze:ściany około 20 cm była w zestawie.
Do routera dają ściany w zestawie? :zdziwko:
ODPOWIEDZ