Sierra Wireless AirCard 881U

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sierra Wireless AirCard 881U

Post autor: ja.michal »

Tak chodziłem po eBayu i spodobała mi się karta na USB właśnie Sierra Wireless 881U.
Ma HSDPA 7.2 i HUSPA 2.0. Do tego jest wejście na antenę wewnętrzną,
Modem nie jest jakiś strasznie drogi bo kosztuje nowy, bez simlocka z AT&T koło 470zł. Do tego można dorzucić stację dokującą za 40-50zł. Z tego co zrozumiałem to ten modem ma wbudowaną baterię (o ile dobrze zrozumiałem).

AirCard 881U
ObrazekObrazek

Stacja dokująca (na zdjęciu z poprzednikiem w środku)
Obrazek

Tutaj poprzednik na USB i PCMCIA z anteną
Obrazek

Wydaje mi się, że to dość ciekawa i niedroga karta.
Dodatkowo a raczej przede wszystkim:
- Tri-band HSPA - 850/1900/2100 MHz
- Quad-band GSM/GPRS/EDGE - 850/900/1800/1900 MHz
- EDGE Class 12

Co sądzicie o tej karcie? Dla mnie dobra alternatywa dla Chińskich modemów na USB.

A tu dodatkowo wnętrze tej karty i jak można je zastosować. ;)
>Klik<
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Sierra Wireless AirCard 881U

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Co sądzicie o tej karcie? Dla mnie dobra alternatywa dla Chińskich modemów na USB.
Faktycznie fajna zabawka. Wygląda jak telefon bez wyświetlacza i klawiatury.
Przy tej niskiej cenie może być alternatywą dla chińskich kart HSUPA. :)
Najbardziej podoba mi się jej uniwersalność czyli możliwość wyciągnięcia modemu wewnętrznego.
TomekW
Użytkownik forum

Post autor: TomekW »

Ten modem jest rewelacyjny. Kupiłem go do swojego UMPC (ze stopki) właśnie z zamiarem przerobienia na wewnętrzny (co jest banalnie proste) tak jak w linku który podał wątkodawca. Na razie podłączałem go jako zewnętrzny na USB i mam lepszy zasięg niż na ZTE 330 w lapku.
Jego jedyną wadą jest to że nie można go używać (bez przejściówki oczywiście) w pionowych gniazdach USB. W poziomych wszystko jest ok.

Ciekawą cechą jest za to fakt że do modemu nie potrzeba sterowników, tzn system ich oczywiście wymaga ale nie potrzeba ich nosić na płycie, ściągać z netu itp. Sterowniki wgrane są w modem który przy braku ich w systemie zgłasza się jako pamięć masowa USB i odpala automatycznie instalację całkiem fajnego 3G watchera.

Co do ceny to ja za niego zapłaciłem z przesyłką i ubezpieczeniem przesyłki 182 USD (aukcja ebay), chińczyk (sprzedawca) poczciwa dusza wpisał że to gift i 18USD wartości celnej (bez proszenia) i paczka (de facto list) przeszła bez cła. Koszt wyniósł więc ok 370 zł.

W chwili obecnej szukam jakiejś wewnętrznej anteny wwan żeby go bezproblemowo włożyć do UMPC (z dwóch anten wewnętrznych da się przełożyć tylko jedna)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:Faktycznie fajna zabawka. Wygląda jak telefon bez wyświetlacza i klawiatury.
To mi się podoba. :)
TomekW pisze:terowniki wgrane są w modem który przy braku ich w systemie zgłasza się jako pamięć masowa USB
:ok: Wreszcie jako USB a nie CD. :)
TomekW pisze:Co do ceny to ja za niego zapłaciłem z przesyłką i ubezpieczeniem przesyłki 182 USD (aukcja ebay), chińczyk (sprzedawca) poczciwa dusza wpisał że to gift i 18USD wartości celnej (bez proszenia) i paczka (de facto list) przeszła bez cła. Koszt wyniósł więc ok 370 zł.
TomekW, na modemy to telefonii komórkowej są zniesione cła na całym świecie.
Ja zamawiałem 2 GT Maxy i była wpisana pełna kwota. Cła też nie było. :)

[ Dodano: 2008-08-12, 14:20 ]
bob, jak na HSUPA to dość tani ten modem chyba? :)

[ Dodano: 2008-08-12, 14:39 ]
Trochę mnie dziwi jedna rzecz w tym przepisie z instalacją modemu wewnątrz. Dokładniej chodzi o antenę. Może to być podpowiedź dla Ciebie TomekW. Swoją drogą jak znajdziesz gdzieś anteny wewnętrzne do laptopa do takich modemów to daj znać.

It is a Hitachi antenna mini-PCI wireless 802.11g, 802.11b OR bluetooth... The antenna is approximately 4" long and plugs in to the Aux antenna connection. The main antenna is mounted to the modem itself and ends up being placed just under the vent at the back/top of the Q. The 2nd antenna will snug in easily inside where the mini-PCI card is located and has 2-sided adhesive tape on the back if you want to mount it. I left it loose so it could face towards the front of the Q since it is under the battery... it's a perfect fit and won't move once the back cover is replaced.

:zdziwko:
TomekW
Użytkownik forum

Michale to co jest w opisie to stara sztuczka w UMPC, jako że nikt nie znalazł anten GSM/HSDPA (takich fullband) które dało by się upchnąć pod obudowę to powszechnie stosuje się anteny 2.4GHz które "prawie" pasują pasmem do 2.1GHz telefonii 3G.

Nie sprawdza to się niestety w naszym kraju gdzie pokrycie 3G jest minimalne, a dominuje EGDE działający na 900Mhz/1800MHz.

Co do anteny to pomysł mam, jest dużo notebooków mających wbudowane anteny WWAN (są wymienione również na tym forum, np. sporo Delli).
Można próbować podłączyć taką antenę, niestety nie udało mi się jeszcze znaleźć takiej anteny w sprzedaży (są tylko w zestawie z całą obudową matrycy co zdecydowanie przedraża zabawę)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

TomekW, no właśnie dlatego się zastanawiałem jak to działa. :]

Swoją drogą. Nie wiesz czy w IBM X61 Tablet zawsze jest instalacja antenowa?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Wszystkie modemy kanadyjskiej firmy Sierra są bardzo cenione zarówno przez zachodnich operatorów jak i użytkowników. Zapewne tak samo jest i w przypadku tego modemu. Miałem 860-tkę, teraz używam 875-tkę i naprawdę są niezawodne. Nie miałem z nimi żadnych kłopotów. Mój stary temat: K L I K .
Na anteny musicie uważać - dopiero odpowiedni dobór zapewni dobrą łączność. Te sprzedawane na Allegro jako uniwersalne to niestety "kaszanka". Poprawiają trochę zasięg na zasadzie dłuższego druta... Nie widziałem 881U ale dotychczas wejścia anten były standaryzowane więc wystarczy zakup samego konektora a samą antenę (najlepiej kierunkową) można kupić na innej aukcji.
Ostatnio zmieniony 2008-08-12, 14:46 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
TomekW
Użytkownik forum

Michale niestety nie wiem, ten model ma na wyposażeniu anteny WWAN ale nie wiem czy zawsze czy to jakiś podmodel
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mar_kow, mówisz o antenie zewnętrznej czy mi się wydaje? Mi chodzi o antenę wewnętrzną. Wolałbym mieć już w następnym laptopie modem z anteną wewnątrz. :)
TomekW pisze:ten model ma na wyposażeniu anteny WWAN ale nie wiem czy zawsze czy to jakiś podmodel
Widzę, że IBM x61 jest przygotowany standardowo do WWAN (czytnik i instalacja antenowa). Są wersje z modemami właśnie sierry.
Mnie nurtuje jak to jest w X61, ale Tablet.
TomekW
Użytkownik forum

Wczoraj szukałem w sieci informacji nt dostępnych anten WWAN i przy okazji trafiłem na informację która może Ciebie Michale zainteresować, na jakimś forum (niestety nie zachowałem linka) ktoś pytał jak zamontować i skąd wziąć anteny do IBM X61t - co prawda nie pisał że chodzi o tablet, ale oznaczenie podmodelu może wskazywać że chodzi o niego. Oznaczało by to że tablet nie ma anten.
Przy okazji właściciel tego wynalazku pisał że IBM odmówił mu sprzedaży tych anten jako części zamiennej (replacement part w oryginale)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zastanawiam się czy w tym niema przypadkiem wbudowanej anteny.
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0244756017

Jest takie zdanie:
Wireless WAN, GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA support, Mini PCIe adapter and SIM, service contract required with AT&T

Nie wiem jak to rozumieć. Czy jest tylko czytnik kart i port czy cała instalacja.
TomekW
Użytkownik forum

Bez pytania u sprzedawcy się nie obędzie - opis jest tak ogólny że ja jego też nie rozumiem.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Dalsza dyskusja nad "all i one a nie one in all" tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=109143#109143
TomekW
Użytkownik forum

Kończąc dyskusję nad anteną - podpiąłem do swojego modemu antenę wewnętrzną 2.4GHz od bluetooth'a. Faktycznie siła sygnału wzrosła ale niezbyt radykalnie - o jedną kreskę z -96dbm do -86dbm (mierzone na HSDPA Ery).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli jak nie ma prawdziwej antenki to lepszy ryc niz nic.
Jednak wzrost na miare kawalka kabla. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Jednak wzrost na miare kawalka kabla. :)
A czego można oczekiwać od antenki dookólnej na pasmo 2.4GHz, chociaż w sumie to i tak dobry wynik zysk 10dBi nie jest wcale taki mały ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

10dBi na 2.4 czy na GSM/UMTS?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:10dBi na 2.4 czy na GSM/UMTS?
TomekW napisał, że:
TomekW pisze:podpiąłem do swojego modemu antenę wewnętrzną 2.4GHz od bluetooth'a. Faktycznie siła sygnału wzrosła ale niezbyt radykalnie - o jedną kreskę z -96dbm do -86dbm (mierzone na HSDPA Ery).
Zatem ta antenka od bluetootha ma zysk o 10dBi większy niż ta wbudowana do modemu. Tak wnioskuję z opisu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tylko samo 3G czy i 2G? Oto jest pytanie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Moim zdaniem to będzie samo 3G bo pasmo 900MHz-2400MHz jest już za wielkie. Można by oczekiwać na 1800MHz zysku na poziomie około 5dBi. Chyba, że ta antenka jest tak cudowna i łapie wszystko co popadnie :niepewny:

Zatem może prośba do TomekW czy by nie mógł sprawdzić jak zachowuje się taka antenka na paśmie 900 oraz 1800MHz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:pasmo 900MHz-2400MHz jest już za wielkie.
Też mi się tak wydaje. :)
YaHooo pisze:Zatem może prośba do TomekW czy by nie mógł sprawdzić jak zachowuje się taka antenka na paśmie 900 oraz 1800MHz.
Przyłączam się do prośby. :)
TomekW
Użytkownik forum

Zysk jest oczywiście na HSDPA czyli 2.1GHz, co niższych pasm to musiałbym przeprowadzić dokładny test wyciągając antenę, a to dam radę zrobić najszybciej w weekend.

Aktualnie wymusiłem tryb EDGE (3GWatcher Sierry ma taką możliwość) i siła sygnału nie spadła, modem pracował jednak zapewne w paśmie 1800MHz więc antenka mogła coś jeszcze ściągnąć.

Pytaniem jest jak wymusić pracę na 900Mhz?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

TomekW pisze:Pytaniem jest jak wymusić pracę na 900Mhz?
To chyba jedynie wyjazd za miasto gdzie są właściwie w większości 900.
ODPOWIEDZ