drugie pytanie, czy GT MAX 7.2 "r" z iPlus wejdzie bezproblemowo do tego WRT ?

Moderator: Moderatorzy
W jakim sensie czy można? Jeżeli chodzi po połączenie fizyczne to oczywiście można. Łączysz bramkę kabelkiem Ethernet RJ45 i jużtimo pisze:jestem ciekawy czy można podłączyć bramkę VOIP do routera WRT
Z tym to już różnie może być. Zależy od zasięgu u Ciebie czyli jakie parametry będzie miało łącze (mam tu na myśli czasy PINGów, liczbę zgubionych pakietów, przepustowość łącza itd).timo pisze:i czy będzie działało ?
Nie daję gwarancji na 100%, że będzie działało i jaka będzie jakość rozmowy. Jeżeli masz zasięg HSDPA, to szansa na dobre działanie jest duża. Jeżeli tylko EDGE, to z tego co ktoś kiedyś opisywał i z tego co ja testowałem (ale nie na WRT), to niestety jakość rozmowy będzie kiepska.timo pisze:czyli mogę podłączyć VOIPa do WRT i będzie hulało ?
Tak z ciekawość mozesz napisać dlaczego?bob pisze:Teraz zrezygnowałem z pap2t na rzecz wip330.
Wygodniejszy telefon tzn. bramka i telefon w jednym.BliSki pisze:Tak z ciekawość mozesz napisać dlaczego?
timo pisze:wystarczy podłączyć i gadać ?
Może czasem to nie działać i podobno potrzebna do tego odpowiednia kompresja dźwięku, która wspiera fax. W bramce tlenofonu jej nie ma ale w innych PAP2T jest. Prawdopodobne również, że usługodawca może blokować jeśli będzie miał usługę fax2mail.szwed11 pisze:zy istniej możliwość podłączenia do tego routera bramki VOIP do odbioru faksów - posiadam faks fizyczny.
I w pewien sposób bezpiecznie.bob pisze:Jest to wygodne i nie powoduje konfliktu.
Oczywiście, ja.michal,ja.michal pisze:Masz wyłączone dynamiczne IP w routerze bob?
Ustaw w PAP w zakresie 192.168.1.100 - 192.168.1.150timo pisze:ustawiłem przykładowy IP na PAP, na WRT wyłączyłem DHCP i nie działa
Jak już wspomniałem na wrt mam wyłączone dhcp i wszystkie adresy przydzielam ręcznie.timo pisze:co do DHCP.
1. na WRT zostawiłem DHCP - aktywny
2. na PAP ustawiłem DHCP - no (podałem IP .111, bramę, gateway + 1 DNS) - poszło i działa
Przy słabej jakości sygnału 3G może tak być.timo pisze:są tylko opóźnienia i zrywanie.
Bardzo przyzwoita prędkość.timo pisze:teraz ściągam plik z microsoft.com i leci stałym transferem 300kB/s
Ale i podnosi jak używane. Tak działa ta technologia. Niepokoi mnie tylko to "niżej".timo pisze:nie jest używane połączenie, modem przełącza się na 3G lub nawet niżej
Wpiszesz w komórce również stałe IP, maskę podsieci i DNS. Robiłem tak na N80.a jak przydzielisz IP dla N95 albo E51 ?
Nie przychodzi mi do głowy jak utrzymać HSDPA a miałem taki właśnie problem kiedyś tylko, że winę ponosił operator. Po zejściu na 3G (normalne) nie wchodził sprzęt na HSDPA. Kombinowałem na różne sposoby ale jak się okazało to nie była wina sprzętu tylko providera. Teraz nie przeszkadza mi to, że sprzęt zejdzie na 3G bo przy najmniejszym ruchu sieci podnosi się momentalnie. Dodatkowo mam włączone hardware`owe radio internetowe, które zassysa cały czas dane (nawet jak wyłączę go) ale i bez niego nie mam większego problemu choć nie do końca. Ostatnio Orange coś pogorszyło jakość mojego nodeB i mimo dobrego transferu danych potrafi również robić opóźnienia dla voip i net radia dlatego przeniosę się chyba do UPC. Do tej pory wszystko chodziło fajnie nawet z podłączonymi ośmioma urządzeniami do routera.timo pisze:można jakoś to zmienić, poprawić na WRT ?
jak ?bob pisze:Wpiszesz w komórce również stałe IP, maskę podsieci i DNS. Robiłem tak na N80.
Będę, będę bo mam jeszcze oprócz tej dwie aktywacje pod ręką i dwa wrt54g3g a poza tym kupię chyba do UPC WRT610N i wtedy po WiFi będę dalej bezprzewodowy.timo pisze:to już nie będziesz bezprzewodowy
Narzędzia -> Ustawienia -> Połączenia -> Punkty dostępu -> Opcje -> Nowy punkt dostępu -> Użyj ustawień domyślnych -> (teraz powstanie punkt o nazwie połączenie) kursor na "Połączenie" -> Opcje -> Edytuj -> Nośnik danych -> Pakiet danych zmienić na WLAN -> i ustawić IP, maskę i DNS.timo pisze:jak ?
Ale jak pisałem bez tego też dawało radę tylko ostatnio Orange mi nawalił dlatego to UPC.timo pisze:Ty masz coś podłączone co Ci utrzymuje połączenie
timo pisze:nie mogę połączyć się do Tlenofonu poprzez WIFI w telefonienormalnie internet śmiga a VoIP już nie