Alternatywa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mufas
Początkujący użytkownik forum

Alternatywa

Post autor: Mufas »

A więc przeprowadzam się, mam łącze analogowe tp, ale oczywiście trzeba czekać na pulę, maksymalnie rok. Aktualnie mam do wyboru dwóch dostawców, lokalny interent radiowy (maksymalnie niby 512kb/s) oraz blue connect. Umts jest od mojego domu jakieś 2,5km [mapka]. Era ma w ofercie Option iCON 225 oraz Huawei E220, ale przypuszczam, że z mojego pokoju może być bardzo słaby sygnał (czy jest możliwośc, że ktoś od ery przyjeżdża do domu z laptopem i sprawdza zasięg), dlatego chyba kupię jakiś inny modem do którego można łatwo podłączyć antene kirunkową (era ma w ofercie z modemem umowe minimalnie na 2 lata ;/). I tu mam pytanie jaki modem i antene byście polecili w mojej sytuacji (do 300zł), czy może lepiej pomęczyć się z lokalną radiówką? Czy łatwo będzie złapać umts, bo wkoło niego jest dużo nadajników gprs? I czy limit 5gb jako tako starcza na miesiąc?
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Alternatywa

Post autor: SQ08 »

Więc teoretycznie radiówka byłaby lepsza bo bez limitów, tylko w tych czasach często się zdarza, że admini takich radiówek nie interesują się tym, czy dany klient ma dobre parametry połączenia jak na umowie, ich interesuję tylko jedna aby abonament by płacony na czas. Takie radiówki często mają wielu użytkowników i przez to ping jest tak duży, że o VoIP i granie przez internet można zapomnieć. Era Blueconnect tak opcja z najwyższym limitem wydaję się też być całkiem okay tylko wtedy trzeba być pewnym, że ma się w domu zasięg UMTS/HSDPA albo chociaż jakiś na dachu cząstkowy zasięg i wtedy można zamontować antenę. Jeżeli brać internet mobilny, który będzie używany przez dłuższy czas w jednym miejscu na pewno trzeba brać modem z wyjściem na zewnętrzną antenę. Jeżeli kupowałbyś jakiś modem/kartę to polecam produkty Option'a.
W Twoim wypadku o wyborze powinno również decydować to do czego używasz internetu i co w nim robisz.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Mufas

Jaki model Option'a - usb ma bezpośrednie wyjście na antene i w jaki sposób można sprawdzić czy w danym miejscu jest dobry zasięg nie dysponując laptopem. Czy nie ma możliwości żeby ktoś z ery podjechał i sprawdził czy dobrze łączy sie z nadajnikiem umts, bo jeżeli umts jest nie dostępny to na pewno biorę radiówkę.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Mufas internet komórkowy to ostateczność. Zorientuj się po radiówkach. A jak juz komórkowy to patrzyłeś na oferte Playa?
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Nie ma takiej możliwości, aby ktoś do ciebie przyjechał i zobaczył czy jest sygnał UMTS/HSDPA, jedynie to ty możesz to sprawdzić telefonem z obsługą UMTS/HSDPA.
Co do tego modemu Optiona to nazywa się Option Icon 3G Link tylko, że obsługuję HSDPA 1.8Mb/s....szczerzę mówiąc na twoim miejscu wziąłbym radiówkę, internet komórkowy i satelitarny to tylko ostateczność.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Sundance_kid pisze:A jak juz komórkowy to patrzyłeś na oferte Playa?
O to samo miałem zapytać.
Minusem jest modem bez anteny zewnętrznej niestety.
Zawsze możesz tego Playa wziąć na próbę na 7 dni. Teraz mają fajną ofertę z limitem 10GB (czy 8GB :niepewny: ).
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Właściwie tak jak mówicie Mufas powinieneś zobacz też na mapach zasięgu Play'a jak to u Ciebie wygląda i najlepiej tak jak mówiłem wyjść na dach z telefonem UMTS dać wyszukiwanie i tryb tylko UMTS i będzie wszystko czarne na białym co będzie najlepszym wyborem.
Mufas

W Trzebnicy sa tylko nadajniki ery, a co do sprawdzenia to niestety nie dysponuje telefonem 3g, więc chyba pomęcze się z radiówką.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Mufas pisze:pomęcze się z radiówką.
Czy ty kiedykolwiek miałeś stycznośc z internetem komórkowym? To dopiero się nazywa męka :hyhy:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Mufas pisze:więc chyba pomęcze się z radiówką.
Ja zrezygnowałem z netu GSM dla radiówki.
Mufas

Miałem styczność na laptopie kumpla, który łączył się z nadajnikiem umts i internet chodził bardzo sprawnie i to nie było wcale centrum miasta ;p
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Mufas pisze:Miałem styczność na laptopie kumpla, który łączył się z nadajnikiem umts i internet chodził bardzo sprawnie
Pamietaj, że jak osiągniesz limit przesłanych danych to już nie chodzi tak sprawnie. A poza tym BTS'y bywają często przeciążone, co gorsza obciążenie stacji zmienia się w czasie i na początku może działać dobrze, za miesiąc praktycznie może się zdarzyć, że nie można z niego korzystać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Mufas pisze:który łączył się z nadajnikiem umts
UMTS nie jest wszedzie. Jakbyś trafił na GPRS to bys dopiero zaczął mieć obawy. Poza tym jak YaHooo napisał. Internet komórkowy to nieprzewidywalna usługa.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Sundance_kid pisze:Mufas internet komórkowy to ostateczność.
Eee, to zależy od punktu widzenia :) Moje potrzeby w zupełności pokrywa już przy prędkości EDGE, a jak potrzebuję coś cięższego pociągnąć to biorę 12" lapka ze sobą do pracy i mam piękne HSDPA :) Nie chcę i nie będę wiązać się z żadnym operatorem stacjonarnym ani z dostawcą WiFi, bo ma być mobilnie i bez kabli :)
Sundance_kid pisze:
Czy ty kiedykolwiek miałeś stycznośc z internetem komórkowym? To dopiero się nazywa męka :hyhy:
Jak ktoś się wychował na połaczeniach komutowanych na modemie 33 kbps to nic go już nie zmęczy ;) A tak serio to może się wyłamię bo (odpukać) mój Orange działa przyzwoicie, choć czasem się zawiesza, ale to mnie nie męczy.
Net komórkowy choć ma kilka wad to zdecydowanie więcej zalet niż pozostałe formy, a przynajmniej dla mnie.

Zgodzę się z przedmówcami, że Play ma ciekawą ofertę, ale koniecznie trzeba by sprawdzić jak jest z jakością w konkretnej lokalizacji.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Sundance_kid pisze:
zgadzam się ale lepszy rydz jak nic :cry:
ODPOWIEDZ