Huawei E220 i Moc [dBm] w programie Topnetinfo

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomita
Początkujący użytkownik forum

Huawei E220 i Moc [dBm] w programie Topnetinfo

Post autor: Tomita »

Jestem tu początkujący więc z góry przepraszam, jeśli powielam omawiany wcześniej problem (nie znalazłem nic na ten temat). Używam Modemu Huawei E220 (w iPlus) podłączonego do laptopa przy pomocy przedłużki USB (3 m) poprzez aktywny hub i programu Topnetinfo. Modem wisi sobie przy oknie - lepszy (mocniejszy sygnał w EDGE). W w/w programie jest podgląd Mocy w dBM. Zauważyłem, że w zależności od kąta ustawienia modemu wartość dBm zmienia się od -63 do -71. Mam pytanie, które wartości są lepsze, tzn. czy większe to znaczy lepiej czy gorzej. Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E220 i Moc [dBm] w programie Topnetinfo

Post autor: YaHooo »

Tomita pisze:w zależności od kąta ustawienia modemu wartość dBm zmienia się od -63 do -71. Mam pytanie, które wartości są lepsze, tzn. czy większe to znaczy lepiej czy gorzej.
Wartość w dBm jest im większa tym lepsza (silniejszy masz sygnał co się przekłada na większe transfery oraz stabilniejsze połączenie przy złej pogodzie). Z tych dwóch co podałeś to większa moc to -63dBm.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ