Jaką kartę ze standartem 'N' wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaką kartę ze standartem 'N' wybrać?
Witam! Posiadam w domu router ze standartem 'N'. Laptop posiada już kartę go obsługującą natomiat PC nie. Router chodzi na 'G' bo, nie ma możiwości ustawienia 'N', ze względu na Peceta. Muszę wymienić w nim kartę na obsługującą ten standart. Router: D-Link DIR-635. Jaką kartę sieciową na PCI możecie mi polecić aby to wszystko ładnie chodziło?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaką kartę ze standartem 'N' wybrać?
W artykule D-Link Draft 802.11n Wireless Router Wins Editors Choice Award From Laptop Magazine
piszą że D-Link RangeBooster N 650 (DIR-635) używa chipsetu Atheros z technologią XSPAN.
Najlepiej do tego routera pasowałaby karta PCI z chipsetem Atheros o takich samych możliwościach (2.4GHz/3anteny/xspan).
Znalazłem trzy takie karty PCI:
TRENDnet TEW-623PI
SMC Networks SMCWPCI-N
D-Link DWA-552
piszą że D-Link RangeBooster N 650 (DIR-635) używa chipsetu Atheros z technologią XSPAN.
Najlepiej do tego routera pasowałaby karta PCI z chipsetem Atheros o takich samych możliwościach (2.4GHz/3anteny/xspan).
Znalazłem trzy takie karty PCI:
TRENDnet TEW-623PI
SMC Networks SMCWPCI-N
D-Link DWA-552
- wojteks
- *** Administrator ***
Ta powinna działać bezproblemowo (niby inne też powinny ale.....)KrissTofferr pisze:D-Link DWA-552
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No właśnie, ale... D-Link nie słynie ze swojej kompatybilności, więc też stawiam na D-Linka.wojteks pisze:(niby inne też powinny ale.....)
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Karty PCI D-Link'a kompatybilne funkcjonalnie z DIR-635/DIR-655 to: DWA-542, DWA-547, DWA-552.
Te karty które podałem wcześniej różnią się pomiędzy sobą na pewno adresami sprzętowymi MAC (trzy początkowe oktety adresu identyfikują producenta karty). Jeśli o taką niekompatybilność chodzi to akurat tym kartom (chipsety Atheros) można nadawać podrobiony adres MAC przez wpis w rejestrze (parametr "NetworkAddress") lub przez zakładkę właściwości karty.
Hanni, Jeszcze dodam że najlepszą jakość sygnału w trybie 802.11n uzyskasz obracając cały punkt dostępowy tak aby płaszczyzna przecinająca wszystkie trzy anteny AP była skierowana czołem (frontem) do czoła płaszczyzny przecinającej wszystkie anteny karty PCI.
Te karty które podałem wcześniej różnią się pomiędzy sobą na pewno adresami sprzętowymi MAC (trzy początkowe oktety adresu identyfikują producenta karty). Jeśli o taką niekompatybilność chodzi to akurat tym kartom (chipsety Atheros) można nadawać podrobiony adres MAC przez wpis w rejestrze (parametr "NetworkAddress") lub przez zakładkę właściwości karty.
Hanni, Jeszcze dodam że najlepszą jakość sygnału w trybie 802.11n uzyskasz obracając cały punkt dostępowy tak aby płaszczyzna przecinająca wszystkie trzy anteny AP była skierowana czołem (frontem) do czoła płaszczyzny przecinającej wszystkie anteny karty PCI.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bardzo wątpię, żeby tylko o taką. Ale dokładnie nie wiem gdzie D-Link robi problemy.KrissTofferr pisze:Jeśli o taką niekompatybilność chodzi
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie jestem pewien, ale to chyba chodzi o to, że po prostu sprzęt standardu "N" różnych producentów nie jest ze sobą kompatybilny w pełni ze względu na różnice w realizacji tego standardu przez różnych producentów.Jo_gurt pisze:Ale dokładnie nie wiem gdzie D-Link robi problemy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie N jako standard jeszcze nie istnieje
Przenieśli premierę na 2010r z tego co pamiętam.
Poza tym "problemy" D-Linka z kompatybilnością sięgają dużo głębiej i dawniej (standard B i początki G). Cudzysłów, bo może i jest to działanie zamierzone. A może nie. Nie zgadniemy.

Poza tym "problemy" D-Linka z kompatybilnością sięgają dużo głębiej i dawniej (standard B i początki G). Cudzysłów, bo może i jest to działanie zamierzone. A może nie. Nie zgadniemy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie i dlatego pewnie różni producenci go różnie "zaaplikowali" do swojego sprzętuJo_gurt pisze:W zasadzie N jako standard jeszcze nie istnieje![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
No tak, ale jeżeli mam router który może działać na lepszej wydajności, to dlaczego z tego nie skorzystać 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Hanni dokładnie, ale do tego potrzebne będą wszystkie składniki sieci jednego producenta obsługujące te same technologie.
Pozdrawiam YaHooo 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Hanni, Testowałeś już laptop z AP w trybie 802.11n?
-
Nie testowałem
Szczerze mówiąc nie wiem czy ten Broadcom, który tam siedzi obsługuje N... ale raczej tak. Trzeba będzie przetestować.