Sieć w domu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
duzii
Stały użytkownik forum

Sieć w domu

Post autor: duzii »

Witam!
Dwa dni temu siostra dostała laptopa i zachciało jej się internetu w nim ; p I tu jest problem!Nigdy nie interesowałem się siecią domową itp nie wiem jaki router kupić za ile oraz nie wiem jak to skonfigurować by wszystko smigało.Internet do laptopa musi być dostarczany drogą wifi.Zależy mi by router miał wystarczająco mocną antenę by po całym mieszkaniu (90m2) bez problemu był internet.Nie wiem czy to nie będzie problem ponieważ ściany są grube i do tego zbrojone i nie wiem czy zbrojenie nie będzie rozpraszało sygnal ; p Moglibyście podać jakieś routery które się do tego nadają?Cena ? nie wiem jaka nie wiem ile na taki trzeba wydać ; p Jak coś nie napisałem co jest potrzebne do wyboru to piszcie:P

Napiszę jeszcze że internet mam osiedlowy prędkość do 5mbitów ,upload 128 .... ;p Macie jakiś poradnik w którym wszystko jest opisane?Siostra mówi że może 150 zł wydać na router.Odpiszcie zalezy mi na czasie(albo jej...)

Windows tu i tu to xp.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć w domu

Post autor: ja.michal »

Z tym zbrojeniem i grubymi ścianami może być problem.

Jeśli chodzi o poradnik to poczytaj w :faq: :)

Specjalista od WiFi więcej pomoże. Czyli Jo_gurt. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

duzii, wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie Linksys WRT54GL :) Powody:
- dwie antenki, czyli większe szanse na lepsze działanie WiFi w mieszkaniu
- regulacja mocy radia
- możliwość zmiany softu - wiesz czy operator jakoś blokuje możliwość podłączenia routera?
Niestety cena jest troszkę wyższa niż 150zł (~180 z przesyłką jeśli wysyłkowo).

Zbrojone ściany faktycznie mogą ekranować sygnał, ale myślę, że jakoś to będzie działało. Ważne może okazać się samo umiejscowienie routerka - czyli jak najbardziej na środku mieszkania.
Zakładam, że neta dostajecie kablem sieciowym (skrętka + RJ45).
duzii
Stały użytkownik forum

Ok:) i taki chyba wezmę :) i to by działało na tej zasadzie że kabel sieciowy idzie do routera z routera idzie kabel do mojego komputera i jeszcze bezprzewodowo internet jest dostarczany do laptopa tak:)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:i to by działało na tej zasadzie że kabel sieciowy idzie do routera z routera idzie kabel do mojego komputera i jeszcze bezprzewodowo internet jest dostarczany do laptopa tak:)?
Tak jest.
duzii
Stały użytkownik forum

A jeszcze jedno co do tego :
Jo_gurt pisze:- możliwość zmiany softu - wiesz czy operator jakoś blokuje możliwość podłączenia routera?
Kolega kiedyś chciał połączyć dwa komputery po prostu kablem z karty sieciowej do karty i był problem bo na drugim komputerze nie było internetu.Zadzwonił do operatora i on coś w systemie zaznaczył że 2 komputery są podpięte. To znaczy że z routerem będzie tak samo ? Mój dostawca oferuję zrobienie małe sieci w domu( sami dostarczają router,konfigurują itp ; p ) ale wolę nie korzystać z ich usług ; p mam złe wspomnienia z nimi a do tego jeszcze ta dziwnie niska cena ( kilkadziesiat zł z routerem :O ) mnie jeszcze odpycha bo nie lubie mieć syfu w domu który tylko się psuje ; p
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

duzii pisze:Kolega kiedyś chciał połączyć dwa komputery po prostu kablem z karty sieciowej do karty i był problem bo na drugim komputerze nie było internetu.
Pewnie chodziło o limit TTL. Temu internet na drugim komputerze nie działał.
duzii pisze:To znaczy że z routerem będzie tak samo ?
Jeżeli to jest jedynym zabezpieczeniem to wystarczy router z funkcją podbijania TTL i będzie działało. Ewentualnie trzeba jeszcze sklonować adres MAC karty sieciowej na interfejs WAN routera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm :P nie wiem o czym mówisz ale ok:) to jak nadal ten router co podał mi jo_gurt jest wystarczający ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:to jak nadal ten router co podał mi jo_gurt jest wystarczający ?
Tak :)
duzii
Stały użytkownik forum

Witam!:) Router już doszedł i dałem rade sam skonfigurować:P Ale mam kilka pytań!
1)Mój router ma jakieś zabezpieczenia czy coś kolega też ma router linksysa ale jeszcze z modemem i mówi że firewall na routerze wystarcza i żadnego antywirusa ani nic nie używa (firewall tylko windowsowski ; p ) czy to prawda że router wystarczająco zabezpiecza przed całym sieciowym badziewiem?
2)Czy tą stronę na która wchodzę przez routera ip można zmienić by była po polsku :p ? bo nie wszystko z niej rozumię
3)Na co najlepiej dać w ustawieniach od Wireless Network Mode : a mixed,tylko b czy tylko a ? które najlepsze?
Ogólnie na tej stronie od modemu mało co ustawiałem bo mało co wiem rozumiem o co w tym chodzi ; p Ale jak na razie (od 30 minut) jestem strasznie zadowolony:)
MIeszkam w 4 piętrowym bloku sygnał w całym mieszkaniu ma MAX.I nawet 3 piętra niżej jest bez problemu internet xD byłem u kolegi z laptopem i przeważnie sygnały był dobry a czasem wystarczający:)) :brawa:
Czy coś jeszcze powinienem ustawić ?np co to jest DDNS i czy jest nie zbędne ? Security Mode dałem WEP 128 bits czy lepiej coś innego? Wireless MAC Filter jest wyłączony czy lepiej odpalić?
Sory za taką ilośc pytań ;o mam nadzieje że ktoś temu sprosta, po prostu sieć to dla mnie coś nowego i chciał bym się coś nauczyć by wiedzieć na przyszłość:)

Jeszcze jedno pytanie xD nie wiem jak udostępni pliki na swoim komputerze laptopowi; p Wiecie jak ?:>
Ostatnio zmieniony 2008-08-11, 18:14 przez duzii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:czy to prawda że router wystarczająco zabezpiecza przed całym sieciowym badziewiem?
Raczej nie. Jakiś antyvir by się przydał. Router + zapora windowsowa + antyvir to dobre kombo. Polecam darmową Avirę + wyłączenie reklamy.
duzii pisze:2)Czy tą stronę na która wchodzę przez routera ip można zmienić by była po polsku :p ? bo nie wszystko z niej rozumię
Nie, chyba, że znajdziesz polskie firmware
duzii pisze:3)Na co najlepiej dać w ustawieniach od Wireless Network Mode : a mixed,tylko b czy tylko a ? które najlepsze?
http://laptopy.info.pl/artykuly/Przegla ... odowych/21
duzii pisze:np co to jest DDNS i czy jest nie zbędne ?
Nie jest niezbędne. To jest wbudowana obsługa dynamicznych domen. Jeśli nie wiesz co to to znaczy, że nie korzystasz ;) Przykładem będzie np. dyndns
duzii pisze:Security Mode dałem WEP 128 bits czy lepiej coś innego?
Lepsze WPA2.
duzii pisze:Wireless MAC Filter jest wyłączony czy lepiej odpalić?
Jak tam chcesz. Włączając zmniejszysz wygodę (np. jak kolega przyjdzie z lapkiem to trzeba będzie konfigurować router aby dopuszczał jego MAC) ale troszkę zwiększysz bezpieczeństwo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:a mixed,tylko b czy tylko a ? które najlepsze?
Tryb a działa na paśmie 5GHz i warto go używać jeżeli pasmo 2.4GHz (tryby b,g) jest zaśmiecone. Poza tym niektóre karty wi-fi nie obsługują trubu a.
Jo_gurt pisze:Jak tam chcesz. Włączając zmniejszysz wygodę (np. jak kolega przyjdzie z lapkiem to trzeba będzie konfigurować router aby dopuszczał jego MAC) ale troszkę zwiększysz bezpieczeństwo.
Moim zdaniem przy zastosowaniu szyfrowania WPA2 i skomplikowanego hasła można sobie filtr MAC darować.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm ok powoli zaczynam ogarniać ale jeszcze pewnie kilka pytań zadam.Które wap2 wybrać? WPA 2 personal czy enterprise xD?

Dobra mam jeszcze 2 pytania!
1) jak mogę udostępnić pliki całej sieci?
2) jak zrobić ograniczenie czy ustawić jak ma router dzielić łącze?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:Które wap2 wybrać? WPA 2 personal czy enterprise xD?
Mi się wydaje, że łatwiejsza w konfiguracji jest wersja personal, z tego co pamiętam przy wersji korporacyjnej (enterprise) można ustawić o wiele więcej opcji, natomiast w wersji indywidualnej (personal) wpisuje się tylko hasło. Na użytek domowy wystarczy tylko wersja personal.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:można ustawić o wiele więcej opcji
Enterprise opiera się na serverze Radius, do domowych zastosowań raczej nie bardzo.
duzii pisze:1) jak mogę udostępnić pliki całej sieci?
Całej sieci tzn. komputerom podłączonym do routera? To wypracowanie na paręnaście stron, ale zacznij od udostępnienia folderu i wyłączenia (lub odpowiedniej konfiguracji) firewalli.

duzii pisze:jak zrobić ograniczenie czy ustawić jak ma router dzielić łącze?
Kupiłeś WRT54GL, tak? Trzeba będzie wrzucić soft Tomato i skorzystać z generatora skryptów.
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm tak jak napisałeś nic nie daje :I albo ja coś źle robię... to jak po prostu wymienić dane przez router(czyli bezprzewodowo ; p ) z laptopem? Jakiś program czy cuś?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:to jak po prostu wymienić dane przez router(czyli bezprzewodowo ; p ) z laptopem? Jakiś program czy cuś?
Bezprzewodowo czy przewodowo to wszystko jedno. Router tez ma niewiele do gadania.
Programów nie potrzeba, sam windows ma wszystko wbudowane.
Pingi chociaż między kompami idą? Grupa robocza ta sama (niby nie potrzebne, ale zawsze warto dla wygody i pewności)? Jakie tam systemy masz? Po adresie kompa coś się łączy? (czyli w pasku adresowym w exploratorze - nie internet explorerze! - wpisz \\adres_ip_kompa\ )
duzii
Stały użytkownik forum

Dobra już sobie poradziłem jakoś sam:) Dzięki wszystko bardzo za pomoc!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Bardzo się cieszę :) Ale wystarczyło tylko jedno pomógł :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ale wystarczyło tylko jedno pomógł :)
Tak jest, pozwoliłem sobie wyczyścić i zostawić po 1 :)
woltren
Początkujący użytkownik forum

Post autor: woltren »

LINKSYS WRT54GX Czy taki wystarczy ? Ja mieszkam w bloku...
Neta mam multimo
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

woltren, wystarczy do czego?
Multimo to ADSL zdaje mi się, więc modem by się przydał. Lub router z wbudowanym modemem.
woltren

Więc jaki zestaw polecasz ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Musisz mieć Draft-N czy nie?
woltren

Tak :czyta:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To może coś takiego:
http://allegro.pl/item405810400_linksys ... draft.html
http://allegro.pl/item413105577_linksys ... uter_.html
jeśli coś tańszego to pewnie znalazłby się jakiś D-Link, ale jakoś mam awersję do tej firmy.

Zakładam, że wiesz, że masz ADSLa Annex A.
woltren

o tego to nie wiem a co to ? :szok:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Net Multimo jest na kablu telefonicznym? Czy to są kable od TPSA?
Jeśli odpowiedziałeś 2x "tak" to masz ADSL Annex A ;)
Jeśli nie - to pisz co wiesz, coś się wykombinuje może ;)
duzii
Stały użytkownik forum

Witam:P Ja znowu tu wracam z problemem :P Tym razem potrzebuję router i modem do 2 laptopów. Oba będą się z routerem łączyć przez wifi. Internet mam od dialogu.Na router myslę że do 200zł max mogę wydać .Kumpel posiada coś takiego http://icomp.pl/produkty.php?sid=routery-35 i jest bardzo zadowolony ; p Co proponujecie ;) ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii, a dialog daje modem podłączany do kompa przez skrętkę, prawda?
Jeśli tak i Draft-N nie jest konieczny to WRT54GL :)
ODPOWIEDZ