Linksys wrt54g3g - router UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Linksys wrt54g3g - router UMTS
Dzięki za help.
Rzeczywiście tak jest - wystarczy podpiąć się lapkiem po wifi z routerem, zajrzeć na stronkę www.mojeip.wp.pl i wyświetli przyznany adres przez Plusa.
Rzeczywiście tak jest - wystarczy podpiąć się lapkiem po wifi z routerem, zajrzeć na stronkę www.mojeip.wp.pl i wyświetli przyznany adres przez Plusa.
Pozdrawiam
Damian
Damian
-
Witam wszystkich!
Posiadam router linksysa wrt54g3g oraz kartę huawei e630z irlandzkiej sieci o2 z najnowszym firware. Do routera wgrałem x-wrt. Posiadam do modemu zewnęczną antenę kierunkową ATK-16/2GHz 13dB. Bez anteny praktycznie nie mam sygnału po zastosowaniu anteny w programie Mobile Partner łapie pełen zasięg oraz przełącza mnie na HSDPA. Problem mój dotyczy ze w laptopie Internet śmiga aż miło po umieszczeniu modemu w routerze zaczynają się schody. Po sprawdzeniu „UMTS status” zasięg jest na workable tak miedzy 11 a 13 dBm. Jeżeli Internet załapie to działa w porządku,ale czasami się zdarza że Internet się wyłącza i na modemie kontrolka świeci się na zielono (znaczy ze nie ma sygnału, albo jest bardzo słaby). Po przełożeniu modemu do laptopa wszystko chodzi bez najmniejszego problemu. Ponowne uruchomienie routerau nic nie daje jedynie zmiana „preferred connection type „ np. z UMTS only na UMTS first lub GPRS only pozwala na działanie Internetu przez jakiś okres czasu do następnego wyrzucenia. Dziwi mnie to bardzo ponieważ jeżeli przestawię na GPRS to po sprawdzeniu testu szybkości na speedtest.pl mam około 1,5 -2 Mb/s .Przejrzałem wszystkie tematy na forum i nic nie znalazłem. Podobno po zainstalowaniu modemu w routerze zasięg się powinien poprawić , a u mnie jest chyba na odwrót. Jestem laikiem w tym temacie. Bardzo mi zależy na sprawnym działaniu routera z modemem ponieważ musze sygnał rozdzielić na 2 komputery i modem z wystającym kablem z laptopa jest bardzo nieporęczny.
Posiadam router linksysa wrt54g3g oraz kartę huawei e630z irlandzkiej sieci o2 z najnowszym firware. Do routera wgrałem x-wrt. Posiadam do modemu zewnęczną antenę kierunkową ATK-16/2GHz 13dB. Bez anteny praktycznie nie mam sygnału po zastosowaniu anteny w programie Mobile Partner łapie pełen zasięg oraz przełącza mnie na HSDPA. Problem mój dotyczy ze w laptopie Internet śmiga aż miło po umieszczeniu modemu w routerze zaczynają się schody. Po sprawdzeniu „UMTS status” zasięg jest na workable tak miedzy 11 a 13 dBm. Jeżeli Internet załapie to działa w porządku,ale czasami się zdarza że Internet się wyłącza i na modemie kontrolka świeci się na zielono (znaczy ze nie ma sygnału, albo jest bardzo słaby). Po przełożeniu modemu do laptopa wszystko chodzi bez najmniejszego problemu. Ponowne uruchomienie routerau nic nie daje jedynie zmiana „preferred connection type „ np. z UMTS only na UMTS first lub GPRS only pozwala na działanie Internetu przez jakiś okres czasu do następnego wyrzucenia. Dziwi mnie to bardzo ponieważ jeżeli przestawię na GPRS to po sprawdzeniu testu szybkości na speedtest.pl mam około 1,5 -2 Mb/s .Przejrzałem wszystkie tematy na forum i nic nie znalazłem. Podobno po zainstalowaniu modemu w routerze zasięg się powinien poprawić , a u mnie jest chyba na odwrót. Jestem laikiem w tym temacie. Bardzo mi zależy na sprawnym działaniu routera z modemem ponieważ musze sygnał rozdzielić na 2 komputery i modem z wystającym kablem z laptopa jest bardzo nieporęczny.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja kiedyś wgrałem jakąś tam wersję openwrt i modem miał przycięty transfer i po zmianie firmware routera na inny nastąpiła poprawa.
-
Gdzie odszukać najnowszą wersje x-wrt pod mojego linksysa. Szukam i jakoś <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sobie poradzic. Poprzednią wersje wgrywłem jakieś 8 miesięcy temu i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy są jakieś uaktualnienia , a szczerze powiem ze niebardzo pamiętam gdziej ą znalzłem.
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mam taki problem... Chce kupić sobie ten router i używać go razem z modemem HUAWEI E800 + adapter na PCMCIA. Rozumiem, że powinienem kupić wersje WRT54G3G-EM?
Tylko mam taki problem... Czy wszystkie routery w wersji EM obsługują HUAWEI E800? BO na allegro jest kilka tych routerów, ale tylko jeden ma w opisie ten modem... Tak samo w sklepach internetowych - niby wersja EM, ale w obsługiwanych modemach nie ma wymienionego E800... Jak więc to w końcu jest? Proszę o pilną odpowiedź
Tylko mam taki problem... Czy wszystkie routery w wersji EM obsługują HUAWEI E800? BO na allegro jest kilka tych routerów, ale tylko jeden ma w opisie ten modem... Tak samo w sklepach internetowych - niby wersja EM, ale w obsługiwanych modemach nie ma wymienionego E800... Jak więc to w końcu jest? Proszę o pilną odpowiedź

-
- Stały użytkownik forum
kupiłem dziś wersje EU, włożyłem GT MAX 7.2 ready z iPlus i działa. nic nawet nie wgrywałem
jestem w pozytywnym szoku 

Orange Standard - 100kB/s
Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Stały użytkownik forum
mam pytanko, dlaczego router rozłącza siec i połączenie UMTS co ok. godzinę ? czy to jest jedna z wielu opcji tego routera ?
czy to może chodzi o ta opcje:
Connect on Demand : Max Idle Time 60 Min. <<<
Keep Alive : Redial Period 30 Sec.
Czy wybierając ta 2 opcje będzie mi działać 24h ?
czy to może chodzi o ta opcje:
Czy wybierając ta 2 opcje będzie mi działać 24h ?
Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
timo pisze:czy to może chodzi o ta opcje:
Tak chodzi o to.
-
- Stały użytkownik forum
a mógłbyś mi podpowiedzieć jaka powinna być poprawna konfiguracja ? bo jak akt. ta opcje, to aktywują mi się pozostałe opcje niżej, LNK coś takiego ?
Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Connect on Demand : Max Idle Time Min. - to mam odznaczone.timo pisze:jaka powinna być poprawna konfiguracja ?
Keep Alive : Redial Period 20 Sec. - to jak widać 20 sekund (najmniejsza możliwa liczba)
-
- Stały użytkownik forum
Czyli nie muszę nic więcej modyfikować (nawet tych dodatkowych opcji niżej trochę?) na routerze, aby mieć połączenie 24h ?
A tak na polski, co dają nam ta opcja ? podtrzymywanie połączenia ? 

Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Connect on Demand: Max Idle Time Min - połączenie na życzenie czyli maksymalnie przez określoną jednostkę czasu.
Keep Alive - utrzymanie połączenia. Jak rozłączy się z jakiś powodów to połączy w najkrótszym możliwym czasie czyli 20 sekund.
Keep Alive - utrzymanie połączenia. Jak rozłączy się z jakiś powodów to połączy w najkrótszym możliwym czasie czyli 20 sekund.

-
- Stały użytkownik forum
dziś wieczorem sprawdzę Twoja poradę
PAP2T działa już 

Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
-
- Stały użytkownik forum
czy nadanie wartości 1440 minut czyli 60 dni myślisz ze może podziałać w moim przypadku i dłużej trzymać to połączenie ??bob pisze:Connect on Demand: Max Idle Time Min
Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wiesz po ostatniej burzy też zaczęło mi rozłączać i mrugać tymi diodami. Zaobserwowałem, że jeśli usługodawca nie nadaje lub przerywa słaby sygnał przez ponad 5 minut to WRT z modemem już się nie chce podnieść i wtedy to naprzemienne mruganie diód modemu następuje.timo pisze:zy nadanie wartości 1440 minut czyli 60 dni myślisz ze może podziałać w moim przypadku i dłużej trzymać to połączenie ??
-
Witam!timo pisze:kupiłem dziś wersje EU, włożyłem GT MAX 7.2 ready z iPlus i działa. nic nawet nie wgrywałemjestem w pozytywnym szoku
A ja mam problem z karta Option GT Max z Ery (dokladnie taka jak ta). Wgralem najnowszy firmware do routera, ale nic nie pomoglo. Jezeli wloze karte do pracujacego routera, to po prostu jej nie wykrywa (a diody na karcie wskazuja prawidlowe dzialanie). Natomiast jezeli startuje router z wlozona karta, to dioda power nie przestaje migac i nie wychodzi z trybu "selftesting". Oczywiscie karta w laptopie dziala jak zloto.
Szczerze mowiac przejrzalem caly ten watek jakos rok wstecz i nie jestem wcale madrzejszy ;-) Ma ktos jakis pomysl, wskazowki? Moze sprobowac z wersja EM?
Pozdrawiam,
djtur3o
- bob
- Guru bezprzewodowy
Żeby była jasność to jest GT MAX HSUPA - najlepiej porównywać do http://www.option.com/products/overview.shtml bo jest jeszcze http://www1.era.pl/phones/phone_details ... _phone=319 i http://www1.era.pl/phones/phone_details ... phone=1378 ale dałeś linka to dobrze.djtur3o pisze:Option GT Max

A więc co do Twojej karty jeśli się czujesz na siłach to możesz przetestować takie rozwiązanie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12144&view=next
Testowane na oryginalnej karcie Option.

-
Chyba sprobuje. Ma w domu internet tylko przez 3G, a ciagle trzymanie laptopa "pod gazem" nie do konca sie sprawdza, wiec bardzo mi zalezy, zeby ten router zadzialal.bob pisze:A więc co do Twojej karty jeśli się czujesz na siłach to możesz przetestować takie rozwiązanie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12144&view=next
Testowane na oryginalnej karcie Option.
Dzieki. Dam znac jak poszlo

Pozdrawiam,
djtur3o
-
WRT54G3G-EU V1.1 (FW 2.01.00) + NOVATEL XU870
Witam,
Przeglądając forum natknąłem się na różne opinie dotyczące współpracy modemów XU870 z WRT54G3G.
Według specyfikacji producenta router ten powinien chodzić z modemem XU870 jednak niektóre opinie sugerowały, że niekoniecznie.
Kolejna sprawa to upgrade firmware do XU870 aby odblokować 7.2 .
Zatem czy jest jakaś osoba, która może na 100% stwierdzić czy ściągniecie ze strony ERY firmweru nie uszkodzi modemu oraz czy będzie wspomniany modem zakupiony w Orange działał z routerem WRT54G3G ?
Z góry dziekuję za pomoc.
Przeglądając forum natknąłem się na różne opinie dotyczące współpracy modemów XU870 z WRT54G3G.
Według specyfikacji producenta router ten powinien chodzić z modemem XU870 jednak niektóre opinie sugerowały, że niekoniecznie.
Kolejna sprawa to upgrade firmware do XU870 aby odblokować 7.2 .
Zatem czy jest jakaś osoba, która może na 100% stwierdzić czy ściągniecie ze strony ERY firmweru nie uszkodzi modemu oraz czy będzie wspomniany modem zakupiony w Orange działał z routerem WRT54G3G ?
Z góry dziekuję za pomoc.
-
a ja z podobnym pytaniem co kolega - mam nadzieje, że ktoś nam pomożeMikolaj211 pisze:Mam taki problem... Chce kupić sobie ten router i używać go razem z modemem HUAWEI E800 + adapter na PCMCIA. Rozumiem, że powinienem kupić wersje WRT54G3G-EM?

ewentualnie jaki inny router zakupić
pzdr/psc
-
Mam iplusa i Huawei E800.
Kupilem ten router (wrt54g3g-em) nie będąc do końca pewnym czy rzeczywiście będzie działał z moim modemem (z przejściówką oczywiście).
Ufff... kamień spadł mi z serca.
Hula aż miło
Modem mi rozpoznał nawet na starszym firmware (jako E800A) ale i tak zaktualizowałem firmware (teraz rozpoznaje jako Huawei E800).
Pozdro dla wszystkich niepewnych
P.S.
Router kupilem za około 320 PLN w Megadeal.pl
Kupilem ten router (wrt54g3g-em) nie będąc do końca pewnym czy rzeczywiście będzie działał z moim modemem (z przejściówką oczywiście).
Hula aż miło

Modem mi rozpoznał nawet na starszym firmware (jako E800A) ale i tak zaktualizowałem firmware (teraz rozpoznaje jako Huawei E800).
P.S.
-
A czy z XU870 ktoś to sprawdzał ?
-
dzieki bardzo za odpowiedzangoos pisze:Mam iplusa i Huawei E800.
Hula aż miło
P.S.
a taka odpowiedz dostałem od: Wsparcia Technicznego firmy Linksys :
Router WRT54G3G będzie działał z kartą Huawei E800 ale karta nie może pracować w trybie NDI (cokolwiek by to miało znaczyć

pozdrawiam pSc
-
prosze o pomoc w poustawianiu openwrt-wrt54g3g-2.6-squashfs z option Gt fusion +.walcze i czytam już 4 dni i nic moje gg3173816
operator orange.pl

-
Z modemem XU870 routerek WRT54G3G z kartą ORANGE działa bezproblemowo
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A więc trochę sprawa u mnie ucichła, ale teraz mylę poważnie o kupnie tego routera... Tylko w tyn sklepie Megadeal.pl już ich nie ma, przynajmniej ja nie widzę... Znalazłem jednak taki na allegro, cena też chyba dość atrakcyjna: http://www.allegro.pl/item446101609_lin ... _gprs.html
Tylko nie rozumiem czemu ten sam sprzedawca na też ten router w wersji EU w tej samej cenie... http://www.allegro.pl/item446101045_lin ... _gprs.html
Myślałem, że wersja EM jet droższa od EU i nie wiem, czy to pomyłka nie jest jakaś... Najpierw napiszę do sprzedającego.
Tylko nie rozumiem czemu ten sam sprzedawca na też ten router w wersji EU w tej samej cenie... http://www.allegro.pl/item446101045_lin ... _gprs.html
Myślałem, że wersja EM jet droższa od EU i nie wiem, czy to pomyłka nie jest jakaś... Najpierw napiszę do sprzedającego.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie czemu miałaby być droższa? Najpewniej różni się tylko softem.Mikolaj211 pisze:Myślałem, że wersja EM jet droższa od EU
- bob
- Guru bezprzewodowy
Niestety tak kiedyś było. Wmawiali sprzedawcy, że EM może więcej.Jo_gurt pisze:W zasadzie czemu miałaby być droższa?
-
w megadeal'u juz go faktycznie nie ma, ale sprawdź w porównywarkach cen. Np w ceneo.pl masz routera EM od 340Mikolaj211 pisze:Tylko w tyn sklepie Megadeal.pl już ich nie ma, przynajmniej ja nie widzę... Znalazłem jednak taki na allegro, cena też chyba dość atrakcyjna:

pzdr/psc