Problem z gg (internet w play)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gooliver
Początkujący użytkownik forum

Problem z gg (internet w play)

Post autor: gooliver »

Mam problem z gg. Nie dochodzą do mnie czasami wiadomości od znajomych. Nie wiem czy to jest winna gg, czy internetu w play. Znajomi nie mają takiego problemu, więc chyba to jednak wina playa. Mam najnowszą wersje gg. Ma ktoś podobny problem? Może sobie jakoś z tym poradził?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z gg (internet w play)

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym stawiał jednak na problemy GG, których ostatnio dużo.
Ale zawsze można pokombinować. Masz jakiegoś firewalla? Jeśli tak to spróbuj puścić przez niego GG. Podobnie ma się sprawa z zaporą windowsowo-systemową.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

gooliver pisze:Mam problem z gg. Nie dochodzą do mnie czasami wiadomości od znajomych.
Ostatnio wiele osób się na to skarży i wina raczej leży po stronie GG.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
gooliver

Puściłem go teraz w systemowym firewallu, zobaczymy czy problem się powtórzy. Z tym gg wygląda to tak, że w czasie rozmowy potrafi nie dojść 1 na 10 wysłanych wiadomości. Czasami wszystko jest ok. Nie wygląda to raczej na blokowanie przez firewalla. Wydaję mi się Firewall jeśli już to blokowałby wszystkie wiadomości.

Mam jeszcze jeden problem. W programie mam ustawione, by po zalogowaniu ustawił mi się status na zaraz wracam. Mimo to włącza mi się pełne słońce. Wtedy muszę zmienić ręcznie na np niewidoczny i dopiero wtedy na zaraz wracam. Dopiero wtedy pokazuje mi prawidłowy status.

Dodam, że oba te problemy pojawiły się gdy przeszedłem na playa. Wcześniej miałem stałe łącze, ale między jednym netem a drugim przez miesiąc nie miałem wcale neta, więc możliwe, że w ciągu tego miesiąca jednak w gg coś się walnęło.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

gooliver pisze:Nie wygląda to raczej na blokowanie przez firewalla. Wydaję mi się Firewall jeśli już to blokowałby wszystkie wiadomości.
Różnie z tym bywa. Tragedią jest jak firewalle próbują być inteligentne, wtedy taki twór zobaczy podejrzany ciąg znaków i blokuje. A to tylko koleżanka opowiada o ostatnich zakupach.
gooliver pisze:przeszedłem na playa. Wcześniej miałem stałe łącze,
Dziwna zamiana :zdziwko: Ale nie wnikam.
gooliver

Zmiana neta wynikała ze zmiany adresu. Niestety okazało się, że w nowym mieszkaniu nie mogę założyć stałego łącza..
Mieszkam na osiedlu wysokich bloków (Łódź, Zarzew) mam mieszkanie na parterze. Do tego okna gęsto zasłonięte są drzewami. Czy możliwe jest, że przez to część danych wysyłanych/pobieranych nie dociera do adresata?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

gooliver gg ostanio bardzo wariuje. Do mnie wiadomości dochodzą wybiórczo, znajomi też się na to skarżyli. U mnie jeszcze lubi się wyłączyć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

gooliver pisze:Czy możliwe jest, że przez to część danych wysyłanych/pobieranych nie dociera do adresata?
Moim zdaniem to raczej niemożliwe, że jest taka sytuacja. A jak działają strony internetowe, ewentualnie Skype itp.?

Jednak stawiałbym, na jakieś większe problemy z serwerami gg. Chociaż u mnie wszystko działa tak jak zawsze, jednak moje gg czasem się nie chce włączyć (ale tak było od zawsze).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Mi ostatnio dosyć często nie chce się logować do serwera.
Ale ostatnio na Skype dużo osób się przesiadło i można wygodnie prowadzić chaty.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Mi ostatnio dosyć często nie chce się logować do serwera.
Ale moim zdaniem to jest wina serwera, bo jak próbuję wejść na numer znajomego ze swojego komputera (na którym w tym samym czasie nie chce się połączyć z moim własnym numerem) to gg działa bez zarzutu :zdziwko:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
gooliver

YaHooo pisze: Moim zdaniem to raczej niemożliwe, że jest taka sytuacja. A jak działają strony internetowe, ewentualnie Skype itp.?

Jednak stawiałbym, na jakieś większe problemy z serwerami gg. Chociaż u mnie wszystko działa tak jak zawsze, jednak moje gg czasem się nie chce włączyć (ale tak było od zawsze).
Strony www działają w porządku, ze skypa nie korzystam.

Dodam jeszcze, że tego playa mam rozdzielonego na dwa kompy tzn. modem jest podłączony normalnie do jednego i ten komp udostępnia internet drugiemu (kompy są połączone ze sobą przez skrosowany kabelek).

Opisane przeze mnie problemy pojawiają się na obu kompach. Na kompie z modemem występują one również, gdy drugi komputer jest wyłączony.

Mam jeszcze pytanie, czy mając internet poprzez modem w playu mam ustawić opcję łączenia gg poprzez dial-up? Na razie jest ustawiona opcja połączenie stałe - może to przez to występują te problemy?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gooliver pisze:Strony www działają w porządku, ze skypa nie korzystam.
No to raczej to wina samego GG. Niektórzy donoszą, że używanie alternatywnego klienta gg (np. Konnekt) pozwala się pozbyć takich problemów (mój znajomy miał podobne problemy na kablówce i po zastosowaniu innego klienta nie ma ich).
gooliver pisze:Na razie jest ustawiona opcja połączenie stałe - może to przez to występują te problemy?
Jak ja chciałem ustawić tą opcję, to mi gg samo przełączyło na połączenie stałe. Poza tym wtedy gg będzie chciało chyba samodzielnie uruchomić połączenie dial-up, co może powodować kłopoty.
gooliver

Od poniedziałku korzystam z tlena i problemy już się nie pojawiają.
ODPOWIEDZ