Option GT Max 3G iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzychal
Początkujący użytkownik forum

Option GT Max 3G iPlus

Post autor: krzychal »

Witam
Mam maly problem, uzywam tego modemu do laczenia sie z siecia UMTS, ale niestety nie da sie, najczesciej laczy sie z EDGE. W infolinii otrzymalem informacje, ze przyczyna moze byc slabe zasilanie portu i nalezy je zwiekszyc w ustawieniach BIOS'a. Tylko, ze po wejsciu w nie, nie ma zadnej opcji dotyczacej zasilania tego portu. Nie moge nigdzie znalezc.

Pomocy :)

Edycja: posiadma Toshiba Satellite A100-912, XP Home Edition.
Ostatnio zmieniony 2008-08-20, 19:34 przez krzychal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Option GT Max 3G iPlus

Post autor: bob »

Sprawdź na innym laptopie.
krzychal

W poblizu zadnego nie mam, a zalezy mi dzisiaj rozwiazac problem... Taki lajf...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

W BIOS nie da się zmienić zasilania portu PCMCIA, to można zrobić sprzętowo przez odpowiednie polutowanie złącza do zasilacza ale to nie jest do zrobienia w domu.

Nie napisałeś jaki laptop, jaki zasięg UMTS, czy jak podejdziesz pod Node-B (nadajnik UMTS) to też nie łączy, co z wymuszeniem połączenia UMTS?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krzychal pisze:posiadma Toshiba Satellite A100-912, XP Home Edition.
Tu nie powinno być problemu z zasilaniem. Upewnij się jeszcze w BOK lub BOA czy na 100% problem nie leży po ich stronie bo raczej dziwne, żeby UMTS zanikł. Możliwe, że jesteś na granicy zasięgu i w takim wypadku powinieneś przełączyć modem w trym "3G only"
Jakie kroki już wykonałeś?
krzychal

Zmienilem ustawienia w programie iPlus Manager zgodnie z tym co mi powiedzial konsultant. Preferowane polaczenia TYLKO UMTS. Po wybraniu tego polaczenia liczba kresek UMTS jest 0. EDGE ma 2 kreski. Jestem 100 metrow od nadajnika, taka odpowiedz dostalem w infolinii. Ten sam konsultatn "chwalil sie" ze jego kumpel tez ma Toshibe, zmienil ustawienia zasilania portow w biosie i wszystko gra...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Nie chcę podważać tego co mówił konsultant ale na razie wygląda na awarię nodeB czyli nadajnika 3G.
krzychal

A, zapomnialem dodac. Obok stoi Mac z tym samym modemem. Oczywiscie inne oprogramowanie, UMTS - 2 kreski.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krzychal pisze:Obok stoi Mac z tym samym modemem. Oczywiscie inne oprogramowanie, UMTS - 2 kreski.
To zmienia postać rzeczy.
Odrzućmy więc teorię o awarii nodeB i skupmy się na sofcie a więc może spróbuj łączyć się po dial up czyli:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078
Ostatnio zmieniony 2008-08-20, 20:02 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
krzychal

Zapomnialo mi sie, sorry... To moze nawiaze jeszcze do tematu. Otoz uzywam na Macu tego modemu w domu i w pracy. Dom mam dalej od centrum (ale nadal 100 metrow od nadajnika) i odnosze wrazenie, ze im dalej od centrum, tym wolniej mi chodzi UMTS. Wolniej internet, sciaganie poczty, itp... Oczywiscie problem Toshiby wazniejszy, ale jesli macie jakies wyjasnienie w zwiazku z predkoscia UMTS to bylbym wdzieczny...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krzychal pisze:Oczywiscie problem Toshiby wazniejszy,
Czyli pozostańmy na razie przy tym. Zrób dial up jak napisałem wyżej.

[ Dodano: 2008-08-20, 21:07 ]
Zaraz, zaraz. Mac`a masz w pracy a tośkę w domu ale to nie jest w obrębie jednego masztu?

[ Dodano: 2008-08-20, 21:09 ]
Dobra, przeczytałem raz jeszcze. Teraz masz możliwość podłączania tego modemu na Mac i na Win na przemian i na Mac`u działa 3G a na Toshibie nie?
krzychal

bob pisze:Zrób dial up jak napisałem wyżej.
Zrobilem, no niby dziala, ale gdzie sprawdzic jaki rodzaj transmisji wybral? Sprawdzilem speedtesterem, i transmisja jest taka jak przed wybraniem dial-up.
bob pisze:Dobra, przeczytałem raz jeszcze. Teraz masz możliwość podłączania tego modemu na Mac i na Win na przemian i na Mac`u działa 3G a na Toshibie nie?
Oba kompy stoja obok siebie. Na Macu mam UMTS (ale jakby wolniejszy, napisalem post wyzej o tym), na Toshibie tylko EDGE, UMTS nie ma w ogole zasiegu...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krzychal pisze:Zrobilem, no niby dziala, ale gdzie sprawdzic jaki rodzaj transmisji wybral? Sprawdzilem speedtesterem, i transmisja jest taka jak przed wybraniem dial-up.
Poza tym na diodach w modemie widzisz czy Edge czy Umts (Hsdpa).
krzychal pisze:UMTS nie ma w ogole zasiegu...
Spróbuj jeszcze wymusić przez hyperterminal 3G:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=21069#21069
komendą:

Kod: Zaznacz cały

AT_OPSYS=x
gdzie x to:
0 GPRS (EDGE) tylko
1 UMTS (HSDPA) tylko
2 GPRS (EDGE) najpierw
3 UMTS (HSDPA) najpierw
4 Bez zmian
5 Automatycznie
Jak napisałem zobaczysz czy coś się zmienia po diodach modemu. Niebieska dioda to 3G a czerwona 2G.
Możesz po przełączeniu również sprawdzić zasięg bo informacja z aplikacji IPlusa może nie dawać poprawnej informacji.
AT+CSQ
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61811#61811
ODPOWIEDZ