Jeden wielki denerwujący problem z radiówką....

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kucio
Początkujący użytkownik forum

Jeden wielki denerwujący problem z radiówką....

Post autor: kucio »

Na początek chciałbym się przywitać :D Tak więc Dobry dzień/wieczór.
Mój problem jest następujący. Grając w różne gry do których potrzebny jest internet zauważyłem nie miłą tendencje jak dla mnie do skoków pingu od 30 do 999 po czym potrafi wystąpić spektakularne Connection Interrupted. Przebolał bym skaczący ping bo najczęściej dochodzi on do 120 ale te rozłączanie się internetu to tragedia. Notorycznie moja radiówka gubi pakiety, a praca z przeglądarkami wcale się lepiej nie ma ponieważ co jakiś czas występuje błąd "Połączenie zostało zrestartowane". Krótko mówiąc "A do du.py taka du.pa". Internet przewertowałem wielokrotnie stosowałem zmiany MTU, Pakiety QoS, kombinacje różnych programów, które miały pomóc w uspokojeniu się tego incydentu. Niestety nic nie działa. Zdesperowany nawet zainstalowałem SP 3 bo gdzieś wyczytałem, że SP2 potrafi blokować dostęp do internetu... I zgadnijcie co?! Nic to nie dało. To wszystko było do przewidzenia. Po tym jakże wielkim akcie desperacji udałem się do dostawcy tej żenującej usługi i przedstawiłem swój problem. Wielcy administratorzy sieci oświadczyli abym przyszedł następnego dnia, bo dziś wieczorem zostanie przepingowany mój router. Tak więc wracam następnego dnia i spotyka mnie informacja, że z ich strony jest wszystko w porządku (Pokazali nawet logi z pingowania) i ,że to może być wina Routera tak więc dali mi ip i miałem je spingować. I oto rezultat:

KLIK!!!

Wynik jest bardzo fajny ale co z tego jak mój problem nadal występuje... Nie wiem co robić więc proszę Was ekspertów w dziedzinie internetu bezprzewodowego o pomoc... Bo ni jak nie wiem jak to naprawić... Niby w porządku ale i tak nie działa. Tak swoją drogą mieszkam jakiś 1km od nadajnika ale mój kumpel ma ten sam problem a mieszka 60 metrów od niego nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje... Jeszcze raz błagam o pomoc... :)

PS. Dostawca mówi, że u niego pingi są po 30ms i ma takie łącze jak ja 768kb/s...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jeden wielki denerwujący problem z radiówką....

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym tych wielkich administratorów nawiedził jeszcze raz.
Po pierwsze - adres który dostałeś jest adresem w twojej sieci, więc mogą sobie wybrać coś co będzie się ładnie pingować.
Po drugie - to jest najwyraźniej problem z ich siecią. Puść taką komendę:
ping onet.pl -n 100 -l 1400
(przeleci 100 pingów) i pokaż tutaj podsumowanie - zobaczymy jak wyglądają pingi na zewnątrz. Możesz sobie też zapisać gdzieś cały rezultat żeby pokazać im jeśli będzie coś z tego wynikało.
kucio pisze:mój kumpel ma ten sam problem
Podejrzewam, że panowie administratorzy zwyczajnie przesadzili o odsprzedażą pasma.
kucio pisze:Dostawca mówi, że u niego pingi są po 30ms i ma takie łącze jak ja 768kb/s...
Taka informacja jest... bezwartościowa. Pasmo na ping ma niewielki wpływ przy tych wielkościach. Poza tym on może sobie ustawiać kolejkowanie jak mu się podoba.

Generalnie moim zdaniem dostawca jest kiepskiej jakości. Jeśli możesz - zmień. Jeśli nie możesz to pozostaje ci walka z nimi, a jeśli będzie bardzo ciężko to włącz w to UKE i UOKiK
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kucio pisze:I oto rezultat:
Zrób jak Jo_gurt sugerował z pingiem do onetu i tak samo pingnij ten adres od administratorów (to chyba adres Twojej bramy).

Jeżeli do bramy będzie dobrze to dostawca ma problem z kolejkowaniem/podziałem pasma/prorytetowaniem itp. lub jak sugeruje Jo_gurt sprzedał za dużo pasma i ma przeciążenie wyjścia na świat.

Jeżeli do bramy będzie źle to problem leży w kolejnych połączeniach od serwera dostawcy do Twojej bazy.
Nie pomagam na PW!
kucio

Tak oto wypadło pingowanie Onetu:
Statystyka badania ping dla 213.180.130.200:
Pakiety: Wysłane = 100, Odebrane = 92, Utracone = 8 (8% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 40 ms, Maksimum = 1758 ms, Czas średni = 77 ms

Tak wypadło pingowanie IP, które dostałem:
Statystyka badania ping dla 10.150.2.1:
Pakiety: Wysłane = 100, Odebrane = 99, Utracone = 1 (1% straty),
Minimum = 11 ms, Maksimum = 1276 ms, Czas średni = 79 ms
Cały log dodałem w notatniku Link-->> http://odsiebie.com/pokaz/431124---15f4.html

Tak swoją drogą to oświadczyłem już jednemu z administratorowi, że pingując wp.pl często mam 25%, 50% straty... Odpowiedział mi następująco
Tylko 50% tego pingowania pochodzi z naszego serwera drugie tyle to serwer WP czyli od nas jest w porządku.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kucio pisze:że pingując wp.pl często mam 25%, 50% straty...
wp.pl tak ma, że celowo gubi pingi.

Do onetu powinno przejść 100% pingów i stabilniejsze czasy powinnny być.

Do bramy też powinno przechodzić 100% pingów, takie duże czasy i zagubienia świadczą o przeciążeniu bazy lub kolejnych linków. Na moje oko to sieć dostawcy nie wyrabia obciążenia albo mają za słaby sprzęt na takie obciążenie.

Powtórz pingowanie np. o 7 rano i 18 wieczorem, jeżeli rano będzie OK a wieczorem słabiej to problem opisałem powyżej.
Nie pomagam na PW!
kucio

Dobrze zrobiłem tak jak mówił Wojteks i oto wyniki:

Godzina 20 z kawałkiem
Pakiety: Wysłane = 100, Odebrane = 99, Utracone = 1 (1% st
Minimum = 43 ms, Maksimum = 954 ms, Czas średni = 111 ms
Godzina 5 rano

Pakiety: Wysłane = 100, Odebrane = 98, Utracone = 2 (2% st
Minimum = 35 ms, Maksimum = 721 ms, Czas średni = 92 ms
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nawet o 5 rano wyniki są mocno rozrzucone i nie za rewelacyjne :/
yellowfox
Stały użytkownik forum

Post autor: yellowfox »

Kucio pewnie zle zestawiony link i sie migają. W ogóle nie rozumiem stwierdzenia admina "Mi działa dobrze". Coś mi pachnie amatorszczyzna. Po prostu powinni skontrolować twój link
kucio

yellowfox pisze:Kucio pewnie zle zestawiony link i sie migają. (...) Po prostu powinni skontrolować twój link
Można jaśniej?:D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

link = połączenie ty-operator :)
kucio

Mój "operator" twierdzi, że połączenie ze mną od ich strony jest w 100% sprawne :\ Coś mi się wydaje, że po prostu lecą w kulki i tyle... Pogadałem, ze znajomymi co mają ten sam internet co ja i mają te same problemy... Więc wątpię, że wina leży po mojej stronie bo taki zbieg okoliczności, że pięć osób ma ten sam problem to szansa 1 do 1000000 jak nie mniejsza...
ODPOWIEDZ