Orange Busines - Problem z działaniem na laptopie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Busines - Problem z działaniem na laptopie.
Witam. Posiadam Modem MObile Office Card 3G/EDGE. Jest to karta PC, w którą wkłada się kartę sim i w całości do laptopa. Wygląda To tak : [Link] Tyle że u mnie pisze po polsku Karta PC z modemem Option Globetrotter Fusion + 3D/EDGE/WLAN.
Problem polega na tym, że po instalacji orginalnego oprogramowania w wersji 7.2 Czasem zapala się tylko zielona lampka i trzeba robić to od nowa, czasem załapie że po włożeniu karty przy odpowiednim komunikacie że mruga druga lampka, dopiero załącza zieloną - wtedy internet jest jednak do czasu ponieważ po restarcie komputera lub wyjęciu i włożeniu karty problem się powtarza (Pali się tylko zielona lampka a w programie widnieje zamiast Orange PL-3G/GPRS/WLAN to Nieznane - 3G/GPRS/WLAN) W czym leży problem ? Próbowałem odinstalować wszystkie karty sieciowe ponieważ widnieją trzy i przy każdym jest kabel sieciowy jest odłączony, oraz połączenie bezprzewodowe jest niedostępne. Myślałem że to może coś sprzęga, jednak po restarcie systemu zostają zainstalowane na nowo. Ktoś polecił mi inne oprogramowanie do tego zainstalować ponieważ to jest wadliwe. Co wy polecacie? Proszę o dokładniejszą instrukcję.
Problem polega na tym, że po instalacji orginalnego oprogramowania w wersji 7.2 Czasem zapala się tylko zielona lampka i trzeba robić to od nowa, czasem załapie że po włożeniu karty przy odpowiednim komunikacie że mruga druga lampka, dopiero załącza zieloną - wtedy internet jest jednak do czasu ponieważ po restarcie komputera lub wyjęciu i włożeniu karty problem się powtarza (Pali się tylko zielona lampka a w programie widnieje zamiast Orange PL-3G/GPRS/WLAN to Nieznane - 3G/GPRS/WLAN) W czym leży problem ? Próbowałem odinstalować wszystkie karty sieciowe ponieważ widnieją trzy i przy każdym jest kabel sieciowy jest odłączony, oraz połączenie bezprzewodowe jest niedostępne. Myślałem że to może coś sprzęga, jednak po restarcie systemu zostają zainstalowane na nowo. Ktoś polecił mi inne oprogramowanie do tego zainstalować ponieważ to jest wadliwe. Co wy polecacie? Proszę o dokładniejszą instrukcję.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Busines - Problem z działaniem na laptopie.
Ja polecam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> 

-
A mógłby kolega mi powiedzieć do którego z opisów ja mam się zastosować przy takiej a nie innej karcie ? I czy będzie to stabilne czy tak jak w przypadku oprogramowania orange ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Do tego głównego do którego podałem linka. Ma tam kolega przykład na obrazkach.ŁukiSzczecin pisze:A mógłby kolega mi powiedzieć do którego z opisów ja mam się zastosować przy takiej a nie innej karcie ?

Powinno być o ile system na komputerze stabilny. Jest tylko jedno ale... w Orange nie można wyłączyć pinu a więc w tym przypadku można zastosować:ŁukiSzczecin pisze:I czy będzie to stabilne czy tak jak w przypadku oprogramowania orange ?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Jeśli to wszystko wyda się zbyt trudne (tak tylko wygląda) to dodatkowo polecam najlepszą jak dotąd na świecie aplikację do łączenia naszego kolegi z forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55979#55979

-
Już wiem jak to mniej więcej zrobić. Z tym, że nie jest to możliwe ponieważ mój modem za pierwszym razem mrugał, z ciekawości go wyjąłem i włożyłem ponownie by sprawdzić czy teraz jest okej. Niestety po każdym restarcie oraz wypięciu modemu pali się tylko zielona lampka i nie można już nic więcej zrobić jak tylko instalować, usuwać i tak w kółko do momętu gdy modem znów będzie mrugał! Czy możliwe, że dzieje się tak, ponieważ w menadżerze urządzeń w innych urządzeniach widnieje Wpis USB 2.0 i brak mu sterownika? NIe mogę do tego znaleźć sterownika chociaż podejrzewam że to być może przez jego brak ?? Gdzie można znaleźć Sterownik do Asus-a A6M model Q035H?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się, że tu:ŁukiSzczecin pisze:Gdzie można znaleźć Sterownik do Asus-a A6M model Q035H?
http://support.asus.com/download/downlo ... uage=pl-pl
Sterownik do modemu:
http://download.era.pl/portal/Nozomi_20 ... _1_115.zip
No ja mam nadzieję, że te kłopoty to nie słaba wydajność prądowa pcmcia.
-
Niestety zainstalowałem wszystkie sterowniki sprzętu! I nie pomogło
Modem nadal po podłączeniu świeci tylko zieloną lampką, niestety ta druga rzadko zdarza się aby zaświeciły. Czy to wina modemu ? Nie mam innego laptopa by to sprawdzić:/

- bob
- Guru bezprzewodowy
Na razie ciężko stwierdzić ale mogę napisać tylko tyle, że niektóre modele laptopów mają problem by zasilić modem 3G prawidłowo.ŁukiSzczecin pisze:Czy to wina modemu ?
A szkoda bo już byś miał odpowiedź gdzie szukać.ŁukiSzczecin pisze:Nie mam innego laptopa by to sprawdzić:/

Pomyśl może nawet w salonie Orange niech Ci udostępnią komputer do odpalenia.

Jak to mówił pewien klasyk "od tego oni są od tego są oni" i miał rację

-
Masz kolego całkowitą rację!Pójdę do nich wezmę modem, kartę i antenę i niech przy mnie to sprawdzą. Czy sterownik też brać ? Lepiej wezmę. Jeszcze jedno pytanie. Może to być wina systemu ? Ponieważ na Home to mi chodziło, a dokładniej koleżance bo dla mniej to robie, ale na Professional już jest lipa. Proszę o odpowiedź i będę zmykał do salonu.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Oj przepraszam ale też musiałem opuścić moje dyżurne stanowisko.ŁukiSzczecin pisze:Proszę o odpowiedź i będę zmykał do salonu.
Tylko metoda podstawiania może coś podpowiedzieć. Nie ma specjalnie żadnych przeciwwskazań dla systemów, które wymieniłeś.ŁukiSzczecin pisze:Ponieważ na Home to mi chodziło, a dokładniej koleżance bo dla mniej to robie, ale na Professional już jest lipa

-
Dziękuję. Faktycznie okazało się, tak jak przypuszczaliśmy, że modem przeszedł na urlop! Byłem w kilku salonach orange, w końcu trafiłem do takiego gdzie mogli mi to sprawdzić. Na sprzęcie testowym w ogóle nic się nie świeciło, raz złapało itd. Tak więc w poniedziałek mi go wyślą do serwisu. Dziękuję kolego za całą pomoc