problem z siecią

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrzej2310
Początkujący użytkownik forum

problem z siecią

Post autor: andrzej2310 »

Witam wszystkich na forum jestem nowym użytkownikiem, mam problem z połączeniem, ciągłe przerywanie połączenia z serwerem chociaż sygnał jest bardzo dobry, po kliknięciu na ikonę sieci i wskazanie napraw ikona znika a po resecie kompa wszystko wraca do normy. mam laptopa msi łącze się przez router asmax chcę dodać że w domu są jeszcze dwa laptopy które działają bez problemu, tak że ustawienia routera powinny być dobre, proszę o pomoc i z góry dziękuję,

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-08-22, 10:28 ]
Przetransportowałem z powitań.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: problem z siecią

Post autor: Jo_gurt »

andrzej2310, łączysz się kablem czy radiowo? Co to za lapek i jaki ma system?
Ustawienia adresów masz stałe czy dynamiczne (DHCP)? Jak to jest w innych lapkach?
andrzej2310

Jo_gurt pisze:andrzej2310, łączysz się kablem czy radiowo? Co to za lapek i jaki ma system?
Ustawienia adresów masz stałe czy dynamiczne (DHCP)? Jak to jest w innych lapkach?
Laptop MSI system xp ustawienia adresów dynamicze na wszystkich, połączenie bezprzewodowe,
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Co z SSID? czy przypadkiem nie ukryty?
Nie pomagam na PW!
andrzej2310

nie sprawdzałem
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

andrzej2310 pisze:połączenie bezprzewodowe,
A sprawdzałeś ustawienia oszczędzania energii dla karty sieciowej w Menadżerze Urządzeń? Spróbuj odznaczyć wyłączanie urządzenia w celu oszczędzania energii.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
andrzej2310

Zrobiłem tak jak pisałeś ale to musi trochę potrwać za nim dojdzie do przerwania połączenia, na razie,
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Aha i jeszcze jedno. Próbowałeś patrzeć jaka jest siła sygnału na karcie wi-fi za pomocą programu NetStumbler? Ewentualnie sprawdź w czy laptop w każdym miejscu ma takie problemy. Najlepiej 0.5-1m od routera.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
andrzej2310

Siła sygnału na network stumbler 32 a prędkość 48 mbps w innym pokoju a przy routerze oczywiście większa i tak samo przerywa łącze z serwerem, a przez kabel wszystko ok
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No to moim zdaniem jest siła sygnału dobra, bo pewnie w NS pisze -32dBm. A podczas gdy przerywa łącze to próbowałeś pingować router poleceniem:
ping adres_routera
oraz:
ping brama_domyślna
wydanymi w wierszu polecenia?
andrzej2310

Nie próbowałem tylko muszę to zrobić tak żeby ikona sieci nie znikła bo jak dam opcje napraw to zniknie i wówczas jest tak jak bym nie był podłączony do żadnej sieci dzięki za radę i czekać aż przerwie połączenie z serwerem,
ODPOWIEDZ